Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Imena lekova u Srbiji

Featured Replies

Zna li neko pod kojim se imenom prodaje Vikodin (hidrokodon) u Srbiji?

ako niko na forumu ne da informaciju, mozes da pitas agenciju za ljekove, alims.gov.rs, odgovaraju mejlom ili telefonom i vrlo su susretljivi, po mom nedavnom iskustvu kada sam se raspitivala o uvozu izvjesnog lijeka

Nema ga na listi registrovanih lekova u Srbiji. Takođe ga ne nalazim ni na D listi lekova ( gde se nalaze lekovi koji su neregistrovani u Srbiji od strane farmaceutskih kuća ali zbog neophodnosti mogu da se prometuju od strane RFZO)

Što bi u praksi značilo da ne mogu da se nađu u Srbiji na "belo" . Verujem da postoje apoteke koje mogu da ga nabave ali nemam informaciju koja bi to apoteka mogla da bude.

Vicodin spada u opiodne analgetike (klasa 2), strogo kontrolisane lekove, u grupi sa kokainom, metadonom, oxycodonom, fentanilom.

Nije odobren u Srbiji i prosto ne mogu da zamislim da ga je moguce pribaviti bilo kojim legalnim putem.

Ako nije tajna, za koju vrstu bolova je potreban, a da ne mogu da se koriste lekovi odobreni u Srbiji?

Inace, u US, recimo nakon vadjenja zuba, obicno daju Vicodin par dana za bolove. U Srbiji, cak ni nakon hirurskog vadjenja umnjaka, ne daje se nista jace od ibuprofena, paracetamol.

14 hours ago, cartman said:

Verujem da postoje apoteke koje mogu da ga nabave ali nemam informaciju koja bi to apoteka mogla da bude.

Teško. Ne kažem nemoguće, ali teško. Neće svaka apoteka ni da drži opioidne analgetike jer postoji poseban protokol (treba da su pod ključem) i stroža je kontrola, daleko stroža. I uglavnom neće apotekari da se zezaju s tim, veliki je rizik.

Edited by Boksi

12 hours ago, destiny said:

Vicodin spada u opiodne analgetike (klasa 2), strogo kontrolisane lekove, u grupi sa kokainom, metadonom, oxycodonom, fentanilom.

Nije odobren u Srbiji i prosto ne mogu da zamislim da ga je moguce pribaviti bilo kojim legalnim putem.

Ako nije tajna, za koju vrstu bolova je potreban, a da ne mogu da se koriste lekovi odobreni u Srbiji?

Inace, u US, recimo nakon vadjenja zuba, obicno daju Vicodin par dana za bolove. U Srbiji, cak ni nakon hirurskog vadjenja umnjaka, ne daje se nista jace od ibuprofena, paracetamol.

Meni su 2010. sipali trodon u infuziju posle carskog, a već 2015. samo diklofen (

2 hours ago, Boksi said:

Teško. Ne kažem nemoguće, ali teško. Neće svaka apoteka ni da drži opioidne analgetike jer postoji poseban protokol (treba da su pod ključem) i stroža je kontrola, daleko stroža. I uglavnom neće apotekari da se zezaju s tim, veliki je rizik.

Moja keva pije doretu i baš je takva situacija - mali broj apoteka je drži, čak ni sve apoteke u okviru jednog lanca je nemaju, potrebna su dva recepta, lična karta onoga ko kupuje lek, promet se upisuje u posebnu knjigu... Probao sam da je nabavim bez recepta od poznanice koja je vlasnica apoteke, rekla mi je da nema šanse da se to kupi mimo procedure.

3 hours ago, Svemir Zeka said:

Meni su 2010. sipali trodon u infuziju posle carskog, a već 2015. samo diklofen (

Jos par puta i dali bi ti casicu rakije.D

On 4. 1. 2026. at 23:03, destiny said:

U Srbiji, cak ni nakon hirurskog vadjenja umnjaka, ne daje se nista jace od ibuprofena, paracetamol.

Moram priznati da je ovo donekle iznenađenje znajući za liberalniju situaciju sa benzodiazepinima i antibioticima.

50 minutes ago, Pixie said:

Moram priznati da je ovo donekle iznenađenje znajući za liberalniju situaciju sa benzodiazepinima i antibioticima.

Nije više kao što je bilo. Sad antibiotik dobijaš kod lekara kad riknjavaš, a u apoteci ne daju ni Monural bez recepta.

Benzodiazepini odavno ne mogu. (Mislim neki ljudi imaju svoje veze....ali ja koja nemam, ne mogu da uzmem nešto, čak iako sam imala za prošli mesec upisano kao trajnu terapiju.)

U CG nisu hteli ni diklofen da mi prodaju.

Nebrojeno puta sam čuo od raznih zdravstvenih delatnika da nisam normalan što nemam bensedin u kući, jer to svaka kuća u Srbiji mora da ima. Koje šeme su u pitanju i kako dođu do njega, da ga jebem

Šeme tipa "e jel imaš jednu tablu", pa im dam/meni davali. Tako je bilo nekad, sad nemam.

Ne znam, ja provereno ništa bez recepta, sveže napisanog, ne mogu da uzmem.

Bromazepam je ista grupa kao bensedin ili ne?

36 minutes ago, Valk said:

Bromazepam je ista grupa kao bensedin ili ne?

Jeste, oba su benzodiazepini.

U pravu je Zeka, odavno više ne možeš da se samo ušetaš u apoteku i uzmeš psihijatrijski lek ili antibiotik.

A uvek mi je bilo čudno kako se po Amerikama ljudi navlače na analgetike strašnije nego na heroin, a kod nas imaš brufen. mellow

Antibiotici su kod nas ipak u korektnoj upotrebi, za razliku od nekih drugih država.

Malom sinu moje prijateljice je u Grčkoj na moru puklo slepo crevo, hitno su ga operisali u Solunu.

Sve ok osim što je dobio antibiotik da pije samo tri dana. Dok je došao do Srbije, teške komplikacije, pravac IMD, naši se lekari za glave hvatali. Ako se dobro sećam, i neki naši forumaši koji su koronu ležali po nemačkama su ga nagrabusili po pitanju lekova... Ja volim tu vrstu farmacije, šta ću.