Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Okeanija, Fidži, Vanuatu i ostala ostrva

Featured Replies

5 minutes ago, Behemoth said:

109.jpg

Ladno sam pomislio, gle ovu erekciju na Fidziju lolol

• Author

Posle 5 nedelja u Suvi, konačno je mogao da počne moj tronedeljni odmor. Iz Suve smo se prebacili na zapadnu obalu, u Nadi (lokalci ga izgovaraju Nandi). Što se Nadija tiče, tu stvarno nemam šta da kažem, bukvalno jedna ulica koja prolazi kroz naseljeno mesto, puna raznih radnji, uglavnom indijskih i kineskih i to je to. Nadi je hub za turiste, tu je napravljen međunarodni aerodrom, kao i luka Port Denarau. Kapiram da se turisti uopšte tu ne zadržavaju, već idu direkt na brod i neka udaljenija ostrva ili na jug, na Koralnu obalu, gde ima nekoliko ogromnih resorta sa 5 zvezdica.

124.jpg

125.jpg

Uz sam grad je i neki hindu hram, kažu da je najveći na južnoj hemisferi, mada meni ovo stvarno ne deluje veliko, naši prosečni manastiri su veći od ovoga.

126.jpg

128.jpg

129.jpg

130.jpg

131.jpg

132.jpg

133.jpg

134.jpg

• Author

Na Koralnoj obali, glavna atrakcija je plaža Natadola. Klasična plaža fidžijska, široka, dugačka, sitan pesak, palme. Tu smo proveli vikend u Interkontinentalu, najvećem resortu u tom delu Fidžija. Hotel je stvarno brutalan, nema čega nema, vrlo održavan.

135.jpg

136.jpg

137.jpg

138.jpg

140.jpg

139.jpg

145.jpg

141.jpg

144.jpg

149.jpg

150.jpg

151.jpg

146.jpg

148.jpg

142.jpg

Edited by Behemoth

• Author

Iz Nadija, tj Port Denarau-a postoji gomila jednodnevnih izleta do bližih ostrva koja pripadaju Mamanuta arhipelagu. Neki od njih su toliko mali da na njima postoji samo beach bar i ništa više. Mi smo pikirali jedno takvo ostrvo, zove se Malamala, ali se pogodilo da je bio vikend kad smo mi mogli da idemo i bilo je rezervisano za venčanje. Zato smo otišli na prvo susedno ostrvo, South Sea Island i tamo proveli ceo jedan dan.

Kako ni Nadi nema plažu, ovo je bila sasvim dobra zamena.

153.jpg

157.jpg

156.jpg

154.jpg

152.jpg

155.jpg

158.jpg

• Author

Od čitanja vodiča i onoga što smo našli na netu, naš cilj je bio da obiđemo što više možemo ostrva koja pripadaju Yasawa arhipelagu. Ona su malo dalje od najvećeg ostrva Viti Levu i nalaze se severozapadno od Nadija.

Do njih se dolazi na 3 načina, privatnim brodovima, helikopterom ili katamaranom Yasawa Flyer. Taj katamaran funkcioniše tako što krene ujutru iz Port Denarau-a, staje kod skoro svakog ostrva, i vrate se u PD oko 18h uveče. Za to vreme obiđe sva ostrva koja se nalaze u arhipelagu, ne prilazi skroz obali, već stane negde bliže a onda resorti šalju svoje čamce do katamarana da pokupe putnike i njihove stvari. Na isti način su nas i ukrcavali u katamaran kada smo napuštali resorte. Nije toliko jeftin, platili smo oko 400 evra obilazak 3 ostrva i povratak u PD posle 15-ak dana.

Prvi resort je bio na 2 sata vožnje Flyerom, na ostrvu Waya, Octopus resort. Hoteli (resorti) su uglavnom kao bungalovi, tj. bure na plaži. Pošto na ostrvima nema ničeg osim samih hotela i možda po nekog sela, bili smo u obavezi da platimo po 3 obroka dnevno tek kad dođemo u sam hotel. To je na kraju super ispalo, jer je klopa vrlo dobra bila i bilo je vrlo velikog izbora. Organizuju se razne ekskurzije, tipa snorkeling na udaljenijim grebenima, ronjenje sa ajkulama, hajking i poseta selu na ostrvu. Neke su ove aktivnosti besplatne a neke su se i doplaćivale. Naravno, svuda je oprema za snorkeling besplatna, kao i kajak ili sup daska.

Voda je svuda besprekorna, plava u svim nijansama, čista. Jako mi je teško bilo da fotkam jer na fotkama se uopšte te nijanse ne vide. Uživo je mnogo mnogo bolje.

171.jpg

159.jpg

160.jpg

161.jpg

169.jpg

162.jpg

164.jpg

165.jpg

166.jpg

170.jpg

163.jpg

172.jpg

168.jpg

167.jpg

• Author

Posle nekoliko dana, otišli smo u sledeći resort, ispostaviće se najbolji na ovom putovanju, Blue Lagoon, na ostrvu Natula. Na tom ostrvu je sniman i film Plava laguna, pa je dosta popularno. Tu smo bili smešteni u jurti, koja nije bila na samoj plaži ali je bila fenomenalna. Resort ima 2 restorana, jedan klasični, gde je bilo na meniju svega i svačega, od burgera do par lokalnih specijaliteta, ali je bio i japanski restoran, koji je svake večere imao različiti meni, večera od 10 jela, fine dining. Stvarno je bilo brutalno.

U svakom resortu, zaposleni nas dočekaju pesmom dobrodošlice a isto tako su nas i ispraćali, pesmom za rastanak.

173.jpg

175.jpg

176.jpg

183.jpg

178.jpg

180.jpg

181.jpg

177.jpg

179.jpg

182.jpg

187.jpg

184.jpg

186.jpg

Jedne večeri su organizovali Fidži veče, gde je hrana bila isključivo fidžijska, a pre toga odigrali i otpevali par pesama.

189.jpg

190.jpg

191.jpg

• Author

Poslednje ostrvo na koje smo išli je Drawaqa i Mantaray resort. Taj deo je poznat jer ima puno raža u vodi i hotel organizuje ekskurziju snorkelinga sa ražama. Međutim, mi smo otišli jednog dana tokom boravka i nismo ih videli, tako da posle više nismo ni pokušavali i okrenuli se uživanju i blejanju na samom ostrvu.

199.jpg

200.jpg

201.jpg

197.jpg

192.jpg

198.jpg

193.jpg

194.jpg

195.jpg

196.jpg

Tu nas je svakog dana posećivala koza koju su čuvali u hotelu, a gekona ima svuda po celom Fidžiju. Budu uglavnom manji ali ima i kapitalaca od 20-ak cm. Ti gekoni tamane insekte, komarce, bube i ispuštaju neki zvuk, kao neko kliktanje po 5-6 uzastopno. Kad nastupi oseka, na stenama može da se naiđe i na zmije otrovnice, rekoše nam u hotelu da su vrlo otrovne ali da beže od ljudi i baš retko ujedaju.

202.jpg

203.jpg

204.jpg

205.jpg

• Author

Ne znam da li sam već pomenuo da svaki ovaj resort u kome sam bio ima svoj koralni greben i može se fino roniti bez odlaska čamcima dalje od glavne plaže. Svi su oni ogromni korali stvarno odlično izgledaju iako sam ja očekivao da budu malo jačih boja. Ali ti oblici, buketi, okrugli, rascvetani, stvarno kao druga planeta. A o ribicama, ribama i ostalim živuljcima pod vodom i da ne pričam.

Sve sam fotkao telefonom, ubacio sam ga u onu nepropusnu futrolu kupljenu kod kineza za 200 din. I nije pustila ni kap vode unutra.

207.jpg

208.jpg

209.jpg

210.jpg

211.jpg

212.jpg

213.jpg

214.jpg

215.jpg

216.jpg

217.jpg

218.jpg

• Author

Ne znam šta bih više rekao, svašta sam ispisao ovde, slobodno me cimajte ako vas nešto još zanima. Sve u svemu, jedno fenomenalno iskustvo je ovo bilo za mene, 2 meseca života na udaljenom ostrvu bez poznanika, prijatelja, samo sa gospođom pored sebe. Ako mi se pruži prilika da idem opet, vervatno ću otići.

Na kraju, mislim da bismo ostali još jedno mesec dana, jer je bilo uslova i za to, ali smo ostavili psa kod mojih matoraca, i bilo nam je mnogo žao što smo je tako ostavili na duži period, pa nam se malo i dolazilo kući.

219.jpg

veliko hvala za ovaj putopis.

kroz ovakve priloge (ne samo sa putovanja) ljudi koji imaju sta da kazu i pokazu, i ne mrzi ih da to urade, prosene onaj ppp koji vredi.

poz

Kako se sva ta manja ostrva snabdevaju? Struja, wi-fi?

Setila sam se da si na početku napisao da uopšte nema wi-fi, nego da ste uzeli nešto prenosno.

Inače, fenomenalna reportaža, svi komplimenti za prelepe fotke.

Edited by Arkadija

• Author

Manja ostrva se snabdevaju brodovima i čamcima. Jednom ili dvaput nedeljno dovoze hranu i sve ostalo što je potrebno. A za hitne slučajeve koristi se ili redovni katamaran koji tuda plovi ili helikopter.

Što se tiče interneta, Tamo gde su bolji hoteli, tu i postoji neki repetitor za 4G signal i to funkcioniše dosta dobro. Na njima imaju par solarnih panela pa kapiram da nema problema sa strujom. U par hotela su nudili wifi, Starlink, ali to što su nam dali nije radilo. Nisam mogao vremensku prognozu da pogledam.

Hoteli imaju i svoje agregate koji rade na gas, što mi je bilo zanimljivo. Ono što mi nije se svidelo jeste da hoteli imaju neka postrojenje gde pale đubre, ne verujem da tu energiju ponovo koriste, bilo bi super da je tako, ali oni kad to spaljuju, neretko, malo dalje od hotela se vidi beli dim a bogami se ponekad i oseti. Bukvalno kao kad se zapali kontejner.