July 28, 2025Jul 28 Author Kava se pravi od korena neke biljke, ako sam dobro razumeo. Probali smo onomad, i nema neki ukus. Tj. ima neki zemljani, drvenkasti ukus, kao da sam popio prljavu vodu. Posle 30-ak sekundi krenu malo trnci po jeziku i to je to. Da bi imalo nekog umirujućeg dejstva mora se popiti dosta i to može trajati cele večeri. Oni se okupljaju oko činije sa kavom, tzv. kava sesije, piju iz polovine kokosovog oraha i tako celo veče u krug. Kako sam ih razumeo, uz to se dosta lakše spava.
September 1, 2025Sep 1 Author Proslo je mesec dana otkad sam se javljao i pisao o Fidžiju. Vratio sam se prošlog petka u BG, pa ću sad moći natenane da napišem i okačim sve što sam hteo. Malo nisam stizao, malo mi internet nije dozvoljavao, a i bio mi je počeo odmor pa sam imao druge prioritete Po sletanju u Nadi, sačekao nas je taksi da nas vozi do Suve. Magistralni put oko ostrva prolazi kroz mnogo sela i naselja koja oni zovu gradovima. Po meni, jedino Suva ima strukturu grada, ovo ostalo su sve sela, uključujući i Nadi, koji je hub za turiste i luka odakle kreću turistički brodovi ka ostrvima. Prvi utisak mi je bio katastrofalan. Kako smo kroz koje selo prošli, sve mi je gore izgledalo. Pravio sam neke fotke iz kola tokom vožnje, čisto da se vidi kakve su im kuće i dvorišta. U principu, ta sela uz magistralu samo idu u dužinu, sa leve i desne strane puta su kuće, i to je to.
September 1, 2025Sep 1 Author Popular Post Kad smo stigli u Suvu, već je sve bilo drugačije. Suva ima ulice, saobraćajne trake, semafore, kružne tokove, parkove, muzej, baš pravi grad. Stan u kome smo boravili je u širem centru grada, malo na brdu, u cunami safe zoni, u principu u delu grada gde uglavnom žive ljudi koji rade u NGO, UN, ili tako nekim organizacijama. Trebalo nam je bukvalno 10 minuta pešice da dođemo do samog centra grada. Svi su nam rekli, da Suva nije turistički grad, da ne izlazimo kad padne mrak (mrak pada u 18h) i da se čuvamo narkomana i pasa lutalica. Narkomane nismo videli, ali zato pasa lutalica ima stvarno mnogo. Preko dana i ne toliko, ili se kriju i mirni su, ali zato noću idu u čoporima i stvarno nije prijatno sresti ih. Mi smo imali bliski susret, ali i sreće da nisu jurili za nama kada smo počeli da bežimo, tako da smo dobro prošli. Ne bi valjalo da nam se nešto desilo da nam treba lekar, imaju oni bolnica, ali je sve to vrlo skromno. Npr. za celo ostrvo i skoro 1M stanovnika imaju 2 automobila hitne pomoći. Katastrofa.Suva je smeštena na jugo-istok najvećeg ostrva, Viti Levu, i okružen je nekom šumom i planinama. To sve čini da Suva ima skroz drugačiju klimu nego ostatak Fidžija. Čak i u suvoj sezoni, a to je sad, ima dosta kiše. Temperatura ne ide ispod 20 stepeni a ne ide ni preko 27. Savršeno. Prvih nedelju dana uopšte nismo primećivali vlažnost, jer je bilo sunčano, toplo, a stalno neki vetrić duva koji rashlađuje. Tek posle nekoliko dana smo primetili da nam se listovi u knjigama gužvaju i da zapravo ima visoke vlažnosti. Kako je druge nedelje krenula malo i kiša, vlažnost otišla na preko 90%. Onda smo počeli da palimo i klime, i kad god smo izlazili van, ostavljali bi klime da isušuju vazduh u stanu, inače bismo imali problema, verovatno bi nam se i stvari ubuđale.Oko Fidžija ima dosta grebena i vrlo su zaštićeni od cunamija. Pre par nedelja, kad je bio onaj jači zemljotres na istoku Rusije, bilo je izdato upozorenje za cunami. Nije nam baš bilo svejedno, ali vrlo brzo su javili da će talasi koji stignu do suve biti visine do 1m. Posle par dana, video sam kamionet koji je se vozio kroz centar i uz obalu i povremeno puštao sirenu, uz poruku da je to samo vežba. Izgleda da proveravaju sisteme obaveštavanja redovno.Prvih par fotki je naša zgrada i pogled sa terase ka gradu i u brdo.
September 2, 2025Sep 2 Author Popular Post Evo i par fotki iz centra Suve, i okolnih ulica i parkića koji se nalazi u samom centru grada. Naravno, nije slikano sve istog dana, pa otud i kiše i oblaka ali i sunca.Taj širi centar mi ima taj australijski uticaj čini mi se. Niske, široke kuće, sa dvorištima, travnjacima i bašticama.
September 4, 2025Sep 4 Author Popular Post U centru grada nalazi se i pijaca. Uglavnom se prodaje voće i povrće, i par puta smo tu kupovali ananas, koji je baš sladak i pun soka, za razliku od ovoga što prodaju kod nas, a uzimali smo i crvenu papaju i guavu. Te veće voćke prodaju na komad, a ove sitnije stave u tanjir i koštaju po 2 FJD, tj. oko 100 RSD.Ovo na prvoj slici je ta njihova repa, zove se dalo. To raste svuda okolo i koriste ga kao prilog uz sve. Bare ga, pohuju, prže, sve može. Skroz je bela kad se oguli, a ukus je sličan krompiru, pa zato i prave od tog korena pomfrit ili čips.Odmah uz pijacu je i riblja pijaca. To je tek haos. Sve se prodaje na zemlji ili gajbicama. Školjke, rakovi, krabe, jastozi, ribe različitih boja, veličina i oblika. Svega ima. Kao u muzeju. Nemaju frižidere ni led tu pa što se tu kupi, najbolje je odmah i spremiti jer je sve sveže.
September 8, 2025Sep 8 Author U centru grada nalazi se i javni travnati teren, Albert park. Tu se ljudi uglavnom okupljaju posle radnog vremena, a naročito vikendima i posle crkve. Stalno ima nekog, igra se ragbi, fudbal, tenis i odbojka. Odmah uz teren je i zgrada parlamenta i ulica uz teren ponekad može biti zatvorena.085.mp4Sa druge strane terena, je Fidži muzej koji se nalazi u botaničkoj bašti, Thurston gardens.084.mp4Pored muzeja je i predsednička palata. Par puta sam prolazio tuda otprilike kad zalazi sunce, iz palate se čuje truba koja svira valjda kraj dana, a tad se i stražari koji stoje ispred povlače. Edited September 8, 2025Sep 8 by Behemoth
September 8, 2025Sep 8 Author Tu negde od predsedničke palate kreće šetalište, tzv. Sea wall, koji ide par kilometara u dužinu skroz do druge strane poluostrva, gde se nalazi neki tržni centar i stadion. Duž tog šetališta ima dosta škola, koledža, ali i park koji je pun vikendima.Ali ima malo i đubreta, naročito kad je oseka.Sa druge strane poluostrva, malo dalje od centra Suve, nalazi se univerzitet, South Pacific University. Kampus izgleda fenomenalno, kao neka botanička bašta ili park. Sve je zeleno, drveće, klupe, jezerca, ma sve.
September 8, 2025Sep 8 Author Biće i toga, ja sve po redu, prvo Suva i ostalo, pa na kraju plaže i okolna ostrva. Stiže i to ovih dana, hoću ceo izveštaj da napravim.Plaže, sitan žuti pesak, voda u svim bojama, osvežavajuća, taman da se čovek rashladi. Ali o tom potom. Edited September 8, 2025Sep 8 by Behemoth
September 10, 2025Sep 10 Author Evo i par fotki nekih reprezentativnih Fidžijaca i njihovih odevnih kombinacija. Žene uglavnom nose ove cvetne duge haljine, a muškarci košulje sa kratkim rukavima, suknju koja se zove sulu i neke sandale ili papuče. Đaci i studenti nose uniforme koje slično izgledaju.A i radnje uglavnom imaju te fidžijske dezene.Od drvenih suvenira, ima svega i svačega, nekakvih buzdovana, ratnih palica, kopalja i sličnih oružja, ćilima i prostirki. Ali najzanimljivije su mi viljuške koje su koristili kanibali. Za neke veće viljuške pisalo je da se zovu "brain pickers" Nisu jeli tako random ljude, nego uglavnom ratne zarobljenike, i to njihove vođe koje pobede u ratovima, kao i ljude koji ih uvrede na bilo koji način. Jeli su isključivo muškarce, dok su žene morale da izvrše samoubistvo ako bi njihov muž bio pojeden. Ludilo. Na severu ostrva postoji grobnica najvećem kanibalu, poglavici Udreudre, ali nismo išli, dosta je daleko od Suve, a to je samo obeležje uz put na kome piše Udreudre pa smo procenili da ne vredi duge vožnje. Nema nikakvog muzeja ili tako nešto. U Lonely planet vodiču piše da je pojeo preko 800 ljudi. Ali zato u Fidži muzeju u centru Suve ima ceo jedan deo posvećen kanibalizmu. Zaboravih da kažem da u muzeju ima i jedna sekcija posvećena pobuni na brodu Baunti. Ja nisam znao da je to istinit događaj dok nisam posetio muzej. Inače, severno od ostrva ima deo koji se zove Blajeve vode, nazvan po kapetanu Blaju a tu je valjda Baunti i završio i samo je ovo ostalo od njegovog kormila.
September 10, 2025Sep 10 Author Suvi nedostaje plaža. Najbliža plaža je u mestu Pacific Harbour, koje se nalazi na sat vremena vožnje zapadno od Suve. Tu ima nekoliko resorta u kojima se može boraviti, a može se doći i na celodnevni izlet iz Suve. Mi smo proveli vikend u jednom od tih hotela i nije bilo loše. Plaža je ogromna, peščana, dugačka i široka čak i kad je plima. Ima delova gde dolaze lokalci, čak mislim i neko odmaralište za decu. Tu se obično piknikuje i bleji kad god vreme dozvoljava. Realno, ovo je najslabija plaža na kojoj smo bili na Fidžiju, što smo kasnije tek zaključili.Iz resorta se vidi ostrvo Beqa, tu je veliki rezervat ajkula. Dosta ljudi tu dolazi da roni sa ajkulama. Vode računa o tome, i neophodan je sertifikat za ronjenje da bi neko mogao da ode na tu ekskurziju. Čak smo sreli i grupu Španaca, koji pohađaju neku pomorsku školu u Španiji i morali su baš na Beqa ostrvo da dođu i rone sa ajkulama, to je deo njihove obuke i ispita. Roni se sa bocama, bez kaveza. Instruktori postave sve ronioce na dno, obično im kažu da legnu i budu mirni, a onda onin valjda počnu da bacaju neku hranu akulama pa se one pojave iznad njih i plivaju. Nisu ti Španci baš dobri sa engleskim jezikom, pa ja sam to tako razumeo. Mi smo hteli čak i da se sertifikujemo tamo, pošto volimo da snorklingujemo, ali je ta sertifikacija trajala bar 7 dana, što znači da bi trebalo tu da boravimo 7 dana, a to nismo bili u mogućnosti. Inače je dosta jeftinija sertifikacija nego npr. kod nas.
September 10, 2025Sep 10 Author Popular Post Jedan vikend smo proveli u jednom od retkih resorta i ostrva u istočnom delu Fidžija koje se zove Leleuvia. Mi dođemo do nekog pristaništa na 30 minuta od Suve, tu nas pokupi brodić i odveze do ostrva. Vožnja brodićem traje oko 45 minuta. Ostrvo je vrlo malo, može se plažom prepešačiti celo za 15-ak minuta. Na njemu ima samo tog resorta i ničeg drugog. To nije klasični hotel, već su sve bungalovi, tj. bure kako ih oni zovu. Kao i njihove kuće po selima, nemaju stakla na prozorima, samo roletne, i kupatila su im bez krovova pa smo se tuširali pod vedrim nebom. Ima možda dvadesetak bungalova, plus zajednička spavaonica, pa tu ne bude više od 50 gostiju u celom resortu. Taman ne bude ni gužve na samoj plaži, i može se bez problema blejati a da mi niko ne sedi za vratom. Plaža izuzetno sitan pesak, voda osvežavajuća, taman da rashladi a da ne bude jeza, kao i svuda na Fidžiju. Može se uzeti tu oprema za snorkling ili kanu ili sup, naravno sve je besplatno.Spremali su fantastičnu fidžijanski hranu, koju na žalost nisam nešto fotkao. Uglavnom je to korenje koje jedu, dalo i kasava, koje liče na repu, list banane kuvan u kokosovom mleku, govedina, razne salate u koje stavljaju ananas, crvenu papaju i mango. I sve je fenomenalno. Slatkiše i nemaju, prave neki kolač od korena kasava, ali je to nalik na neku slatku pitu od krompira.Uveče, svira bend u restoranu i pije se kava. Oko 22h se sve to završava, posle toga, mir i tišina. Nebo, zvezde i okean. Edited September 10, 2025Sep 10 by Behemoth
September 10, 2025Sep 10 Author 4 minutes ago, Lo Zingaro said:Boja mora kao na baltiku Slažem se, zato i kažem, to je najslabija plaža na kojoj smo bili. Taj deo ostrva zapravo nije uopšte toliko atraktivan, nema ni nekih plaža a i to što ima je ovako kao na slikama. Tek jugozapadni ostrva ima deo koji se zove Coral Coast, tu je plaža Natadola koja je najbolja na najvećem ostrvu Fidžija, Viti Levu.