April 1Apr 1 On 24. 3. 2026. at 14:20, Klara said:Evo je 72. epizoda dostupna za gledanje: Školice (Kortasar).Edit. Koncept pretplate podrazumeva da su sve epizode stalno dostupne. Nove epizode, poput ove aktuelne, dostupne su za dž u ograničenom periodu. Edited April 1Apr 1 by Ras
April 1Apr 1 Author Ali stare je zaključala (taman sam čuvala neke u yt plejlistama, da odslušam čim nađem vremena), ne dopada mi se kako je to osmislila. :DDrugo, to je podkast Kontrast izdavaštva, red je da joj plaćaju (ako ne plaćaju), jer promoviše njihova izdanja.Postoji li još neki podkast kod nas čije se gledanje počelo naplaćivati godinu-dve kasnije? :/ Edited April 1Apr 1 by Klara
April 1Apr 1 Ovo nije ona "osmislila", time se bavi izdavač.Imali su u jednom trenutku nekog sponzora, mislim da je bila jaffa ili tako nešto.Ja lično mislim da je ovo kako su "konfigurisali" pogrešno, mislim da im neće vratiti profitno, ali jbga.Mislim da će shvatiti ali moraće da prodje vreme dok shvate...
April 1Apr 1 Author Dobro, ja kažem "ona osmislila", jer nisam videla da se izdavač oglasio, već ona, nijedan drugi razlog. :) Brisali su i mnoge negativne komentare ispod yt klipova, to je isto bezveze.
April 2Apr 2 Imaju 120k subova, na prvi pogled 300 dinara mesečno deluje kao sumanut potez, ali ako namaknu 2-3 hiljade uz po nekog sponzora, to je solidan džeparac za ekipu. Vremenom mi se nakupilo 5-6 podkasta na čekanju, pa ću da platim kad rešim da odslušam. Posle toga planiram da nastavim. Jbg, oni nemaju kladionice da ih sponzorišu.
April 2Apr 2 Author I ne treba kladionice da imaju ikakav dodir sa obrazovanjem i čitanjem knjiga, njhova zarada je bazirana na tuđoj zavisnosti.
April 2Apr 2 I čitanje je određeni oblik zavisnosti.Ne treba baš uvek biti vezan za podcast autoritete.Nečija tuđa, školska estetika možda nije i tvoja.Doživljaj knjige je subjektivan.Čitanjem se ne mora samo obrazovati, može se i mašta razvijati, a može i nešto novo idejno osmisliti.
April 2Apr 2 Author 33 minutes ago, alkibijad said:I čitanje je određeni oblik zavisnosti.Čitanjem stičeš vrednost i bogatiš svoje unutrašnje, poboljšavaš kvalitet života, ne bih to stavila u istu ravan sa kockanjem i ostalim zavisnostima koje osiromaše čoveka u svakom smislu. :D Edited April 2Apr 2 by Klara
April 2Apr 2 Najbezvezniji aspekt kod ovakve "retroaktivne" komercijalizacije je nepoznat odnos ljudi koji su ti gostovali prema toj odluci. Ako sam snimam sebe, mogu da radim sa tim šta god hoću. Sa druge strane, ako mi gostuju ljudi u jednom konceptu, pa se naknadno setim da hoću da zaradim na tom proizvodu - to mi dođe kao neko muljanje.Iz moje perspektive, ispravnije bi bilo da se "preseče" i da kaže od naredne nedelje su nove epizode zaključane za neplatiše, stare ostaju free za sve.
April 2Apr 2 1 hour ago, Klara said:Čitanjem stičeš vrednost i bogatiš svoje unutrašnje, poboljšavaš kvalitet života, ne bih to stavila u istu ravan sa kockanjem i ostalim zavisnostima koje osiromaše čoveka u svakom smislu. :DDostojevskom je kocka znala da bude i pogonsko gorivo za stvaralaštvo. A kao i svaki porok nekom može da uzvrati, a nekog da upropasti...Ima tog kod ruskih književnika: Jer nema veće ekstaze, kad kockaš i kad u trenutku shvatiš da je sav novac na stolu tvoj. Edited April 2Apr 2 by alkibijad
April 2Apr 2 4 minutes ago, Klara said:Kockanje nikoga ne oplemenjuje, čitanje da, to mi je poenta. :DŠtulić je imao stih: "A i to što čitaju, krive stvari čitaju..." Evo u jednoj biografiji jedan od braće junaka čita kao dečak jednu knjigu prvih 30 stranica, zatim je ostavlja (i ne vraća joj se) te uzima novu knjigu sa gomile čita 20-30 strana i tako kuplunguje dok ne svane... Edited April 2Apr 2 by alkibijad