Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Književnost u medijima, preporuke i predstavljanja

Featured Replies

Radmila Petrović u 100 minuta buke

• Replies 112
  • Views 7.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Frank Pembleton
    Frank Pembleton

Ajd sad da se ofiram da imam "konflikt interesa". Ona mi je rodjaka. U svoje super moći ubrajam što sam je predanim radom nagovorio da ne prihvati ponudu jedne televizije da predje kod njih 😉. I ona n

• Frank Pembleton
    Frank Pembleton

Ne znam da li je ovo pravo mesto, ali ajde... Voditeljka inače radi na RB2.

• Sara je jedno blago, ja sam već preporučivala njen podkast o A. Tišmi, tj. o Upotrebi čoveka, a dodala bih i rado ponovo gledane/slušane o Prustu (U potrazi za izgubljenim vremenom, naravno), Džojsu

Posted Images

Knjige moje mladosti....

СНСД
No image preview

Представљена књига „Држава“ аутора Милорада Додика

У Челинцу је промовисана књига „Држава“ аутора Милорада Додика, предсједника Републике Српске којем је Централна изборна комисија БиХ одузела мандат, који је и лидер СНСД-а, а која садр…

Objavljena je nova knjiga velikog srbina. U pitanju je moj omiljeni žanr- špijunski triler u duhu pokojnog Forsajta i Klansija. Ocene na gooreadsu jebu kevu. Konačno dolazim do poente- ako neko od braće preko Drine ima primerak a na forumu je a voljan je da mi pošalje primerak bio bih mu veoma zahvalan. Naravno platiću ako je cena pristojna jer na kupindu je cena astronomska. Hvala unapred.

On 26. 9. 2025. at 10:41, Frank Pembleton said:

Knjige moje mladosti....

Ubedljivo najomiljenija knjiga iz srednjoškolskih dana. Ovo je ,ne trenutno, već ima dosta vremena najbolji podcast kod nas. Uživanje.

• 2 weeks later...
  • Author

I o Bulatoviću. :)

Evo, @Moća .

Enes Halilović upravo u OKO magazinu, o novom romanu, a i malo šire..

Prvih četrdeset devet priča naslov je jedne od objavljenih zbirki Ernesta Hemingveja, čiji će roman Za kim zvovo zvoni, na 85. godišnjicu izdanja, postati centralna tema četrdeset devetog izdanja serijala Vredno priče.

Na prijatnu voditeljku već smo navikli, ali večerašnja zvezda je gošća, Vladislava Gordić Petković, koja u sat vremena govori o Hemingveju i njegovom delu elokventno, jasno i jezgrovito, bez zastajkivanja, bez zamuckivanja i bez uobičajenih poštapalica. Citiram: Robert Džordan je junak sa kodeksom!

O idealima i egzistencijalnim izazovima:

Po mom ukusu!

Edited by Ras

• Author

:)

Vredno priče mi uvek nekako promiče iako pratim kanal. Gledao sam samo o Ursuli le Gvin i Grobnici za BD. Oba potkasta sjajna i što se tiče gosta i voditelja.

Bravo Frenče, prenesi rodici pohvale.

HRT3 ima emisiju Klub citatelja, sto se moze pratiti i preko aplikacije HRTi. Bude finih gostiju, izbor knjiga sarenolik.. Svake nedelje zadaju jednu knjigu za citanje, koju u narednoj emisiji komentarisu.

U poslednjoj epizodi su pricali o odlicnoj knjizi Frederika Groa Filozofija pesacenja, mada su vise komentarisali da li oni pesace i sta im to znaci. Kaze jedna gosca: sto bi bilo lepo da sam primala platu po tome koliko sam citala i setala D Posto se u knjizi pise o Gandiju i pesacenju kao vidu protesta, pomenuli su i studente u Srbiji.

Imali su solidnu emisiju o vrhunskoj knjizi Kristiana Novaka Slucaj vlastite pogibelji.

Pogledala sam ovih dana jos diskusiju o Magrisovoj knjizi Abecede, njega do sada nisam citala. Vreme je da se to promeni, vidim da ga kod nas izdaje Arhipelag.

• 3 weeks later...
On 26. 9. 2025. at 10:41, Frank Pembleton said:

Knjige moje mladosti....

On 28. 9. 2025. at 3:33, pariah said:

Ubedljivo najomiljenija knjiga iz srednjoškolskih dana. Ovo je ,ne trenutno, već ima dosta vremena najbolji podcast kod nas. Uživanje.

Jeseni Vladana Desnice!

I Oko magazin:

Hvala puno!

FB_IMG_1763547162771.jpg

Moderni marketing. Nivo- krindž.

Danas imamo čast da nas kroz lavirinte distopijske proze provede uvaženi profesor, dr Mladen Jakovljević. Profesor Jakovljević diplomirao je, magistrirao i doktorirao engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a trenutno radi kao redovni profesor engleske i američke književnosti na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Njegova ključna istraživačka oblast je fantastična i naučnofantastična književnost, sa posebnim fokusom na međuodnos stvarnosti, pojedinca i zajednice. Profesor Jakovljević je autor monografije Alternativne stvarnosti Filipa K. Dika, kao i prevodilac triologije Valis istog autora, što ga čini jednim od najkompetentnijih sagovornika za analizu dela koje je pred nama. Njegova naučna dela i studije fokusirane na fantastiku i postmoderne tokove svedoče o dubokom poznavanju materije koju danas obrađujemo.

Centralna tema današnje epizode je remek-delo naučne fantastike, roman "Sanjaju li androidi električne ovce?" američkog vizionara Filipa K. Dika (Philip K. Dick). Objavljen 1968. godine, ovaj roman prevazilazi okvire žanra i postavlja suštinska filozofska pitanja. Dik, poznat po istraživanju tema ontološke neizvesnosti, prirode stvarnosti i ljudskosti, smešta nas u postapokaliptični San Francisko gde je razlika između čoveka i androida (Replikanta) postala toliko zamagljena da se za njeno utvrđivanje koristi test empatije. Kroz priču o lovcu na ucenjene androide, Riku Dekardu, Dik nas tera da preispitamo šta zapravo znači biti čovek, da li empatija definiše našu vrstu i koliko je naša percepcija stvarnosti pouzdana. Ovo delo nije važno samo za naučnu fantastiku, već za celokupnu modernu književnost i kulturu, što dokazuje i njegova kultna filmska adaptacija.

Pozivamo vas da nam se pridružite u ovoj stručnoj analizi. Kroz dijalog sa profesorom Jakovljevićem, detaljno ćemo istražiti Dikove alternativne stvarnosti, gnostičke elemente u romanu i univerzalnu poruku o autentičnosti ljudskog iskustva. Ne propustite priliku da iz prve ruke čujete tumačenje ovog klasika književnosti.

Vredno priče 55: https://youtu.be/H5b1c7_agqo

Edited by Ras