Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Književnost u medijima, preporuke i predstavljanja

Featured Replies

• Author

Da znate gde da svratite. :)

IMG-20251217-112505.jpg

"Postavka “Španija u svetu Ive Andrića” vodi nas kroz veze između jugoslovenskog pisca i Španije kroz njegov boravak u ovoj zemlji kao diplomate, njegov odnos prema sefardskim Jevrejima (posebno prema prijatelju Kalmiju Baru) i duboku fascinaciju Gojom i španskom umetnošću.

Prva prati njegove kratke madridske zapise (1928–1929) i španski ritam svakodnevice. Iz tih skica nastaje putopis „Španska stvarnost i prvi koraci u njoj“, u kome Andrić prepoznaje „špansku stvarnost“ kao neprekidno prevazilaženje onog praktičnog: tačka u kojoj se dotiču java i privid.

Središnju temu izložbe čine Sefardi — španski Jevreji u Bosni — kroz koje je Andrić Španiju otkrivao i pre odlaska na njeno tlo. Posebno mesto zauzima prijateljstvo sa Kalmijem Baruhom, pionirem hispanistike, čije su beogradske i madridske godine otvorile Andriću nova čvorišta između Bosne, Kastilje i sefardskog nasleđa. Vrhunac postavke čini susret sa Gojom: velika izložba u Pradu 1928. ostavila je na Andrića najdublji trag. Iz nje proizlaze esej „Goya“ (1929) i pripovetka „Razgovor s Gojom“ (1935) — književni dijalog o smislu umetnosti, zlu i ljudskoj izdržljivosti.

Kako bi se bliže upoznali različiti aspekti ove izložbe, Institut Servantes u Beogradu priređuje tri vođena obilaska koje će voditi stručnjaci iz oblasti hispanistike, istorije umetnosti i književnosti povezani sa likom i nasleđem Ive Andrića.

• Petak, 28. novembar, u 19:00 časova – vođeni obilazak kroz koji će voditi Krinka Vidaković, hispanistkinja, diplomata i autorka izložbe.

• Petak, 12. decembar, u 19:00 časova

• Petak, 16. januar 2026, u 19:00 časova

Ne propustite priliku da otkrijete kako je Andrić gradio mostove između Španije i Balkana, između književnosti, istorije i umetnosti.

Pozivamo vas da zajedno zakoračimo u univerzum Ive Andrića."

Edited by Klara

• Replies 112
  • Views 7.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Frank Pembleton
    Frank Pembleton

Ajd sad da se ofiram da imam "konflikt interesa". Ona mi je rodjaka. U svoje super moći ubrajam što sam je predanim radom nagovorio da ne prihvati ponudu jedne televizije da predje kod njih 😉. I ona n

• Frank Pembleton
    Frank Pembleton

Ne znam da li je ovo pravo mesto, ali ajde... Voditeljka inače radi na RB2.

• Sara je jedno blago, ja sam već preporučivala njen podkast o A. Tišmi, tj. o Upotrebi čoveka, a dodala bih i rado ponovo gledane/slušane o Prustu (U potrazi za izgubljenim vremenom, naravno), Džojsu

Posted Images

Kovačijada broj 2 u Podgorici:

Nisam još gledao da bih mogao da preporučim.

• Author

Volim Mirka Kovača, ali ovog Basaru nešto ne mogu...

• 4 weeks later...

Ovo je malo starije, iz 2022. Razgovori Vladimira Gvozdena sa piscima. Serijal ima 17 epizoda, iz vremena NS prestonice kulture, ko se toga još seća. Ovde je gost Slobodan Tišma, malo je lošiji zvuk.

Razgovor sa Katalin Ladik:

• 2 weeks later...
  • Author

Do 23. februara 2026.

"U Salonu Muzeja savremene umetnosti, u sklopu izložbe Irene Lagator Pejović i Jelene Micić Popis – materija, umetnost, kapitalizam (kustos: Miroslav Karić), izložena Reč i misao.

Velika apstraktna slika Irene Lagator, dimenzija 10×2,74 metra. Instalacija sačinjena od 864 knjige iz džepne edicije pokrenute u izdavačkoj kući Rad 1959. godine."

https://radar.nova.rs/kultura-radar/rec-i-misao-irena-lagator-pejovic/

Muzej Savremene Umetnosti
No image preview

Irena Lagator Pejović i Jelena Micić: Popis – materija, u...

Muzej Savremene Umetnosti Beograd

Otvaranje-izlozbe-Popis-%E2%80%93-materi

Voja Karanović otišao u penziju, a sa njim i "Moja knjiga". Možda je i bolje nego da vodi neko drugi. Ali ipak ostaje žal.

• Author

Hvala za podsećanje na Voju. :)

I "Krugovi poezije" su vredni pamćenja. Nalog Pobednik1985 ima odličnu zbirku emisija:

"Karanović govori o svojim pesničkim počecima, školovanju, važnim osobama u svom životu, o tome šta se izgubi, a šta dobije u prevodu, o televizijskoj seriji Krugovi poezije koju je radio na RTS-u, o magiji radija kao medija i svom odnosu prema nagradama i prema čitaocu."

• 4 weeks later...

Verovatno nije baš za ovaj topik, ali ne znam za prigodniji, a razgovor (sa Majom Vodopivec) mi je bio baš zanimljiv i nadam se da će biti još (po)nekom. O Dubravki Ugrešić, književnosti, jugoslovenstvu, istorijskom revizionizmu, Japanu i još koječemu. )

.

Edited by alkibijad

• 4 weeks later...

Da li neko zna gde se mogu kupiti karte za gostovanje Nila Dzordana u subotu 21.3. u okviru https://belgradeirishfestival.rs?

9 hours ago, Dada said:

Da li neko zna gde se mogu kupiti karte za gostovanje Nila Dzordana u subotu 21.3. u okviru https://belgradeirishfestival.rs?

Sadržaji tamo (ex bioskop Balkan) su obično besplatni (odlazio sam povremeno na koncerte). Možda da probaš kontakt sa organizatorima festivala.

Meni je pažnju privukla ova izložba inspirisana Beketom, pa ću verovatno to da obiđem.

Btw i pored celog interneta, uobičajena je pojava da ne možeš da dobiješ kompletan info.

Hvala, poslala sam mail pre neki dan, ali nisu odgovorili.

Sinoc sam bila u Ateljeu 212 na “Beket/Poezija”, pa sam pitala devojku koja je imala bedz da je u organizaciji, ali mi je rekla da se sve karte prodaju preko ticket.rs, ali tamo ih nema za ovaj dogadjaj.

Probacu da zovem danas, ako nista ne saznam, oticu cu u subotu sa nadom da cu naci mesto.

• Author
Mary Oliver
No image preview

Mary Oliver

The official website of Mary Oliver, the best-selling poet and one of America’s most significant writers.