Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uspon i sunovrat civilizacije, izdaja vrednosti

Featured Replies

Pa krnji NATO da je napadne, sama si to uvela u pricu.

Nego ajd da razmisljamo binarno.

• Replies 87
  • Views 21.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Weenie Pooh
    Weenie Pooh

"Svet je dovoljno globalizovan" je jedino sa čim bi se složio u gorenavedenom. Pokušaji internacionalizacije političke borbe nisu isto što i utapanje u ležeću amorfnu masu globalne monokulture. Inter

• Anduril
    Anduril

Meni i dalje nije jasno kako velika vecina i dalje ne prihvata prostu cinjenicu da su Milosevic i njegovi podrzavaoci razbili Jugoslaviju. Umesto te proste cinjenice koja je opste prihvacena sirom Evr

• Anduril
    Anduril

Inzinjer je napisao sasvim tacan post da na BI, za razliku od Evrope (mada, ko zna dokle), jos uvek nisu izasli iz civilizacijskog mejnstrima, a to su lokalne "zone uticaja" koje se ovde redovno promo

9 minutes ago, Caligula said:

Pa krnji NATO da je napadne, sama si to uvela u pricu.

Nego ajd da razmisljamo binarno.

Norveska je drzava osnivach NATOa. Sledece pitanje, sto je Hitler napao Poljsku a nije Italiju.

Ne.

1 minute ago, Caligula said:

Ne.

Bas me chudi da te i to ne zbunjuje.

Sledece pitanje, sto Hitler nije napao Spaniju, eto nisu uchestvovali u WWII?

Evo da ti nacrtam na ovoj besmislenoj temi: svako ko moze napada tamo gde ce da izvuce neku korist. Napada vojno, diplomatski, kulturoloski, kako god moze. Tako je od nastanka civilizacije i to se nece promeniti.

Kolonijalizam u milion oblika je postojao i postojace. Samo je pitanje kakvu vojnu moc imas i kakvu diplomatsku elitu imas. I to vazi za sve zemlje, od Luksemburga do Kine, SAD, Rusije.

53 minutes ago, Caligula said:

Evo da ti nacrtam na ovoj besmislenoj temi: svako ko moze napada tamo gde ce da izvuce neku korist. Napada vojno, diplomatski, kulturoloski, kako god moze. Tako je od nastanka civilizacije i to se nece promeniti.

Kolonijalizam u milion oblika je postojao i postojace. Samo je pitanje kakvu vojnu moc imas i kakvu diplomatsku elitu imas. I to vazi za sve zemlje, od Luksemburga do Kine, SAD, Rusije.

Dobro i sto onda pitas sto NATO ne napadne samog sebe nego samo pola planete ali ne i Norveshku

• 2 weeks later...
On 3. 9. 2024. at 8:56, Caligula said:

Vreme je da PPP dobije i "mrtav i ziv novinar su isto" temu da zaokruzimo ovaj amorfni limbo relativizovanja svake jebene vrednosti i pojave koje dolazi iz desnicarskih yutub kujni.

Apelujem da neko preuzme štafetu objašnjavanja Kauboju da Noam Čomski nije novinar, ni živ ni mrtav, ja ne mogu više. 

Evo par čavala koje možete da pokušate da ukucate u tu tvrdu glavu:

https://www.britannica.com/biography/Noam-Chomsky

https://en.wikipedia.org/wiki/Noam_Chomsky 

https://chomsky.info/

Srećan rad!

• 1 year later...
13 minutes ago, Weenie Pooh said:

Dakle šta ima pošten sekularno prosvećen narod da se pogađa sa fanaticima, da sklapa sporazume i čeka da oni promene ploču? Lepo jedan Drang nach Osten da im se uvede Kultur kompatibilnog nivoa. Da bar žene najzad mogu ponovo da se razgolite i privređuju putem OnlyFans, posle će se druga pesma pevati.

Da ne spamjem iransku temu, možda je ovo bolje mesto. Često se ovde a i drugde provlači ovakav, po mom mišljenju, jadan, a svakako tužan stav da se nečiji izbor i sloboda svede na ništavilo ili besmisao, ako ne i nešto gore, dok se istovremeno drže pridike kako je neki drugi izbor "ono pravo".

Tužno je zbog toga što čak u ovako malom balonu ovde, u državi koja je prošla kroz veću muku od mnogih drugih, koja jeste iznad svetskog proseka, ali nije med i mleko, ljudi ne vide koliko je to što oni, tj. mi imamo, nedostižan san za milione. I smatraju da i kada je nekome taj san namerno uskraćen, to zapravo i nije tako loše. Ljudi koji mogu da putuju u Urugvaj ili Japan ako im se tamo ide, koji mogu da studiraju u Ljubljani ili Stokholmu ako žele, koji mogu da slušaju Slayer ili k-pop, gledaju i čitaju šta hoće, pišu ovde šta god im je na umu, kupe telefon ili računar kakav hoće, koriste aplikacije koje hoće, posećuju sajtove, igraju igre, idu na utakmice... praktično ceo život van kreveta i posla, koji opet mogu da biraju i u drugom gradu ili državi, sve to svedu na nulu kada treba braniti stav da je borba nekih pojedinaca, manjine ili većine u nekoj drugoj državi neorganska, lažna i podstatknuta sa strane. A garantujem da se niko sa tim stavom ne bi odrekao svega toga u zamenu za "pravednu" borbu protiv svetskog zla.

26 minutes ago, Engineer said:

Da ne spamjem iransku temu, možda je ovo bolje mesto. Često se ovde a i drugde provlači ovakav, po mom mišljenju, jadan, a svakako tužan stav da se nečiji izbor i sloboda svede na ništavilo ili besmisao, ako ne i nešto gore, dok se istovremeno drže pridike kako je neki drugi izbor "ono pravo".

Interesantan je trenutak u kom si izabrao da prestaneš da spamuješ iransku temu - pošto si je obilato nađubrio pričom o superiornosti sekularne Evrope u odnosu na mračnjački teokratski Bliski istok i njihovih pet hiljada godina božanski inspirisanih sukoba isuse

Ali dobro, bolje ikad nego nikad. Da krenemo polako.

Tužno je zbog toga što čak u ovako malom balonu ovde, u državi koja je prošla kroz veću muku od mnogih drugih, koja jeste iznad svetskog proseka, ali nije med i mleko, ljudi ne vide koliko je to što oni, tj. mi imamo, nedostižan san za milione. I smatraju da i kada je nekome taj san namerno uskraćen, to zapravo i nije tako loše. Ljudi koji mogu da putuju u Urugvaj ili Japan ako im se tamo ide, koji mogu da studiraju u Ljubljani ili Stokholmu ako žele, koji mogu da slušaju Slayer ili k-pop, gledaju i čitaju šta hoće, pišu ovde šta god im je na umu, kupe telefon ili računar kakav hoće, koriste aplikacije koje hoće, posećuju sajtove, igraju igre, idu na utakmice...

Idealizacija koncepta slobode je možda i najpatetičniji metod suzbijanja kognitivne disonance koju stvarnost ume da isprovocira.

Kad god čovek ima potrebu da relativizuje svoju muku i sebe ubedi da mu realno i nije loše pa stoga zašto talasati, nepogrešivo se hvata za apstrakcije tipa slobode. Od najbanalnijih gluposti ("mogu da putujem u Urugvaj, slušam k-pop, kupim telefon, koristim aplikacije") pravi sebi ideale za koje vredi život dati - obično tuđ život, ali šta sad. Zamišlja kako su tamo negde u dalekom svetu "milioni" uskraćeni za te velelepne benefite u kojima on uživa. Kubanci mogu samo da sanjaju da otputuju u Urugvaj, Iračani da kupe ajfon, Korejci da slušaju k-pop... ali on - eee, on živi taj san jer ima slobodu!

Da se bar radi samo o glađenju ega (plus nesposobnosti da se ideal slobode ilustruje bilo čim što nije banalan konzumerizam), ni po jada. Ali kontekst u kom se ova masturbaciona retorika izvodi obično je morbidan. Često je reč o racionalizaciji ljudskih žrtava.

Inženjerski mozak nije te ponukao da otvoriš temu o blagodetima sekularizma pa tamo da guslaš u slavu Francuske revolucije i trijumfa racionalnog nad sujeverjem, ili šta već. Ne, ti si došao na temu o ratu u Iranu da nacrtaš kako su, znate, i Evropljani nekad ratovali ali od kako su se ratosiljali mantijaša više ne ratuju, dočim se zatucani bliskoistočnjaci već 4-5 hiljada godina međusobno ubijaju zbog tamo nekih bogova, i šta se tu može.

To je poimanje rata, religije, politike, i pre svega istorije na nivou starmalog dvanaestogodišnjaka.

sve to svedu na nulu kada treba braniti stav da je borba nekih pojedinaca, manjine ili većine u nekoj drugoj državi neorganska, lažna i podstatknuta sa strane. A garantujem da se niko sa tim stavom ne bi odrekao svega toga u zamenu za "pravednu" borbu protiv svetskog zla.

"Sve to" je gomila banalnosti koje si nabrojao u odgovoru na sprdnju o OnlyFans karijerama iranskih žena koje američke bombe treba da donesu.

"Sve to" samo demonstrira da sladostrasno sišćeš izvore informacija koji rutinski serviraju humanitarne izgovore za bombardovanje.

"Sve to" je suštinski manje od nule, ima znatnu negativnu vrednost, ali ti ne želiš da je vidiš zbog ranije pomenute kognitivne disonance. Uslovljen tržišnim silama da svako malo menjaš telefon, ti ponosito klikćeš "slobodan sam da kupim koji telefon hoću, kad god hoću!" Kad čuješ za nlade žene prinuđene da se ponižavaju i prostituišu jer nemaju bolji način da ostvare prihode, ti vičeš "slobodan izbor, nedostižan san za milione!"

Sloboda koju ti idealizuješ je apstrakcija koju na hleb namazati nećeš. Ali je zato opušteno stavljaš na jedan tas vage, praveći se da ne kapiraš da su na drugom tasu ljudski životi.

Eh @Weenie Pooh od tebe sam najmanje ocekivao da branis koncept nacionalnih drzava i kulturnih tvorevina, te zrtvovanja zarad njih s_d

Mozda mi promice u inzenjerovim postovima ljubav prema Zapadnjastvu per se, al se jako slazem da mi je besmisleno danas ginuti zarad neke Persije/USA/cije god vec kulture. Svet je dovoljno globalizovan, ima dovoljno zemalja gde je sustinski slicno ziveti a borbe mi deluju poput onih u srednjem veku - okupi vlastela paore da se biju za njihov racun.

Rekao bih jednu zanimljivu crticu dok sam ziveo na jugu crne Afrike. Tamo pojam nacionalizma prakticno da i ne postoji, ako izuzmes fudbal. Niko ziv ne bi u Zimbabveu isao u rat protiv Malavija zarad neke teritorije. Zato su valjda i uspeli da naprave neku svoju miniEU (SADC). I mogu da ti kazem, kao neko sa Balkana, pravo je osvezenje bilo videti da i takav koncept zivota postoji. Imaju oni drugih problema ali nacionalizam je nesto bez cega se ocigledno moze i to sasvim lepo. Tamo se ne prica o superiornim kulturama, ili ne dao bog nacijama, vec o tome koja je zemlja kakva za zivot. Pomaze sto su granice pravili Evropljani pa su svi izmesani a i nekako u istom sosu, no svejedno, nama na Balkanu ocigledno nije pomoglo. Doduse, tamo im je slepu mrznju prema drugim crnackim narodima zamenila lokalna (crna) vlastela slepom mrznjom prema belim kolonizatorima, ali jbg, izgleda je manipulacija nastariji trik u klasnoj borbi.

Ja licno vidim kao veliki uspeh tu nespremnost vecine Evropljana da gine za bilo koje "ideale". To samo pokazuje jednu zdravu skepsu prema danasnjim vlastodrscima i u tom smislu inzenjer je u pravu, mnoge zemlje po celom svetu uspevaju i dalje da drze svoje narode u toj zaludjenosti nacionalizma i stranog neprijatelja.

Edited by Shan Jan

7 hours ago, Shan Jan said:

Eh @Weenie Pooh od tebe sam najmanje ocekivao da branis koncept nacionalnih drzava i kulturnih tvorevina, te zrtvovanja zarad njih s_d

Mozda mi promice u inzenjerovim postovima ljubav prema Zapadnjastvu per se, al se jako slazem da mi je besmisleno danas ginuti zarad neke Persije/USA/cije god vec kulture. Svet je dovoljno globalizovan, ima dovoljno zemalja gde je sustinski slicno ziveti a borbe mi deluju poput onih u srednjem veku - okupi vlastela paore da se biju za njihov racun.

"Svet je dovoljno globalizovan" je jedino sa čim bi se složio u gorenavedenom.

Pokušaji internacionalizacije političke borbe nisu isto što i utapanje u ležeću amorfnu masu globalne monokulture. Internacionalizovati se može određena ideologija, određeni politički projekat. U nedostatku toga možeš samo da se prepustiš dominantnoj struji, da pustiš da te ona nosi gde bilo, gde god tržišne sile odrede da ti je mesto. To poricanje sebe, to utapanje u ništa... zvati to "slobodom" je bizarna deluzija.

Čovek se oslobađa od utemeljenja koje mu je po defaultu dato, od onoga što mu je jedino poznato, od elementarne stabilnosti, od preduslova za mogućnost kolektivnog delovanja... i baca se kao jedinka u nemilosrdnu struju koja je neuporedivo jača od njega samog.

Potpuno je iluzorno zamišljati da se tim odbacivanjem postojećih kulturnih obrazaca čovek oslobađa obaveze da se uklopi u kulturne obrasce. Ta obaveza je implicitna u svakom društvu koje je ikad postojalo, samo liberali vole da se prave da ona ne postoji. Žena oslobođena obaveze da pokriva lice u javnosti (koja u Iranu BTW ne postoji) ode na Zapad misleći da tamo može da radi kako hoće, kad ono penis, tu ti zakon specifično zabranjuje da pokrivaš lice, jer sloboda, habibti!

Slično, potpuno je apsurdno frejmovati rat u Iranu kao sukob između teokratskog mračnjaštva i sekularnog prosvetiteljstva, gde one prve privode poznaniju prava ovi drugi. Kao, tamo znate vladaju neke mule dok ovamo sve Volter do Dekarta do Lajbnica.

Ratovi se mahom vode iz materijalnih razloga. Kad god čovek kaže, "Ovaj rat smo prinuđeni da vodimo zato što je druga strana zadojena ideološkim fantazmima", možeš da se kladiš da je baš on na strani zaluđenoj ideološkim fantazmima, bilo da ih sam svesno kreira ili da ih i ne primećuje nego gusla o svojoj slobodi.

Doduse, tamo im je slepu mrznju prema drugim crnackim narodima zamenila lokalna (crna) vlastela slepom mrznjom prema belim kolonizatorima, ali jbg, izgleda je manipulacija nastariji trik u klasnoj borbi.

Prepoznaješ da je u Africi lokalna vlastela navukla paore da umesto njih mrze neke tamo daleke paore, ali ne prepoznaješ da je u Evropi na delu bukvalno ista stvar? Evropljanin škrguće zubima na pomen Rusije, Kine, ili Irana, ne ropće što mu na kičmi sede vlastelini za koje nije glasao, što mu dižu cene svega i pozivaju na mere štednje - nisu oni krivi, da jebem mater Putinu i Siju i iranskim mulama.

Ja licno vidim kao veliki uspeh tu nespremnost vecine Evropljana da gine za bilo koje "ideale". To samo pokazuje jednu zdravu skepsu prema danasnjim vlastodrscima i u tom smislu inzenjer je u pravu, mnoge zemlje po celom svetu uspevaju i dalje da drze svoje narode u toj zaludjenosti nacionalizma i stranog neprijatelja.

Daj čoveče, pa ko Evropljanina zove da gine za ideale, pa da ih on kao odbija jer ima zdravu skepsu prema vlastodršcima?

Zna se šta je na Evropljaninu: da zaradi pare i uredno plati poreze. Onda se te pare lepo pošalju preko Atlantika, da se pretvore u projektile, pa na teren nekim ukrajinskim slepcima ili bliskoistočnim moderate rebels da raspamete svoje manje prosvećene rođake. Zdravoskeptičnog Evropljanina niko nije pitao šta će se sa tim parama, ali zato može lepo na brunch, da tvituje o svojim slobodama i užasima stranog autoritarizma.

6 hours ago, Shan Jan said:

Rekao bih jednu zanimljivu crticu dok sam ziveo na jugu crne Afrike. Tamo pojam nacionalizma prakticno da i ne postoji, ako izuzmes fudbal. Niko ziv ne bi u Zimbabveu isao u rat protiv Malavija zarad neke teritorije. Zato su valjda i uspeli da naprave neku svoju miniEU (SADC). I mogu da ti kazem, kao neko sa Balkana, pravo je osvezenje bilo videti da i takav koncept zivota postoji. Imaju oni drugih problema ali nacionalizam je nesto bez cega se ocigledno moze i to sasvim lepo. Tamo se ne prica o superiornim kulturama, ili ne dao bog nacijama, vec o tome koja je zemlja kakva za zivot. Pomaze sto su granice pravili Evropljani pa su svi izmesani a i nekako u istom sosu, no svejedno, nama na Balkanu ocigledno nije pomoglo. Doduse, tamo im je slepu mrznju prema drugim crnackim narodima zamenila lokalna (crna) vlastela slepom mrznjom prema belim kolonizatorima, ali jbg, izgleda je manipulacija nastariji trik u klasnoj borbi.

Inzinjer je napisao sasvim tacan post da na BI, za razliku od Evrope (mada, ko zna dokle), jos uvek nisu izasli iz civilizacijskog mejnstrima, a to su lokalne "zone uticaja" koje se ovde redovno promovisu Mershajmerom, imperijalizam, kolonijalizam, verski fanatizam, teokratija, autokratski monarhizam i nacionalizam, i uopste ekstremna nejednakost. I ta prosta konstatacija se onda proglasava za rasizam, sa cime naravno da nema veze. Optuzbe za rasizam ili kolonijalizam tipa "a sta su oni radili ...." se uvek tu na topicima kad treba da se navijacki opravdaju "nasi" civilizacijski sunovrati, od sovjetskog imperijalizma, preko srpskog regionalnog mini-imperijalizma, pa do sadasnje bilo koje "anti-zapadne" svinjarije.

Nekako je tesko prihvatiti da je danasnja Evropa, posle WW2, ma koliko nesavrsena, civilizacijski pomak bez presedana u ljudskoj istoriji. Nikad 80 godina ceo jedan kontinent nije ziveo u relativnom miru i blagostanju bez imperijalnih, religioznih, nacionalistickih ili monarhiskih ratova i represije. Nikad. Izuzeci su naravno podrucje SFRJ (gde se probalo dva puta i propalo) i SSSR-a (ukljucujuci sta su okupirali) - sto i jasno objasnjava odakle tolika podrska zlocinackom civilizacijskom mejstrimu. To takodje i objasnjava sto ljudi koji nemaju pojma, koji ih nisu nikad izgradili niti ih je briga o tim vrednostima, ali ih zato obilato koriste, pljuju po njima - od americkih neokonzervativnih imperijalista, zatim MAGA govna, Brexitasa, preko AfD fasista, pa do srpskih, madjarskih, ili ruskih reakcionarnih povratnika na razna Kosova, Transilvanije, Krimove i Ukrajine.

I to naravno da nema veze sa rasizmom koliko sa istorijskim okolnostima i ljudskim zrtvama. Danasnja Evropa je moguca samo zbog za sada jedinstvene temporalne sinergije citavog niza civilizacijskih dostignuca pre nje: kolektivne svesti posle katastrofa WW1/2 da tako vise ne moze, sovjetskih i americkih zrtava/resursa protiv nacistickog imperijalizma, poraza svih velikih evropskih imperijalizama (osim ruskog), americkog politickog i vojnog interesa da se brani nezavisnost Evrope od ruskog/sovjetskog imperijalizma, i na kraju milenijumskog naucnog, liberalnog, republikanskog i demokratskog filozofskog nasledja jos od stare Grcke, koje su nam sacuvali i preneli i persijska (Sasanidi) i islamska (arapski kalifati u svojim zlatnim dobima) civilizacija kad je u Evropi vladao teokratski mrak kao sada u delovima BI. Dakle, sve zajedno je to jedan civilizacijski pomak u kojem su ucestvovali oni najbolji iz raznih delova sveta i vremena.

I sada se nalazimo u istorijskom trenutku gde se ovaj civilizacijski pomak koji se prosirio na dobar deo Zapada i cak sveta (bez SAD) moze dalje stabilizovati kroz poraz ruskog (kad crkne Putin) a mozda i americkog (kroz krizu a mozda i gradjanski rat) ili kineskog (kad crkne Xi) imperijalizma, a mozemo se i vratiti u stara dobra vremena "sve je to isto" autokratija, zona interesa, svetskih imperijalnih ratova sa desetinama ili stotinama miliona zrtava, i u super-tehnoloski neo-feudalizam. Sve prakticno zavisi koliko su ljudi intuitivno svesni ovoga sto sam napisao gore i koliko odgovornosti osecaju za ono sto su bolji od nas izgradili. Mnogi su naravno vec odavno otpisani, i gde god su vecina, tu sunovrat ide vec godinama ili cak decenijama. Na masovnom uglupljavanju i manipulaciji veliki igraci vec odavno rade i dobro im ide.

Ista ta istorija Evrope i ideologija bi bila sasvim drugacija da je Varus skratio Arminija za glavu, umesto sto ga je poslusao da krenu kroz sumu jer ladovina...

Anglosaksonski pristup ne bi postao dominantan, a romanski ne bi trpeo "mracno doba". fantom

@Anduril , plamen zapad... Kojih osamdeset godina u kakvom miru?

Na stranu podela evrope, i fašistička Španija, i invazija na Kipar, taj neki pat je jedva tridesetak godina išćerao.

Na stranu "srpski mini-imperijalizam" [sic]...

I nisam generalno za tu diskusiju, ali moram da te pitam, na koga misliš kada kažeš reakcionarne povratnike na razna Kosova (i Metohije)?

Jer... jedna je reakcija, a drugo je očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta jedne, na kraju krajeva, evropske zemlje..

I tu je taj neki sunovrat. Ako si već za temu ozbiljan, zašto koristiš takva podmetanja?

Takav mu posao... Možda ga i ne voli ali jbg. fantom

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.