Frile Posted March 4 Posted March 4 zar nije taj cvet ramonda deo novoizmišljene srpske ikonografije? 5
Tihajeza Posted March 4 Posted March 4 I ja sam prekjuče prvi put čula i za cvet i šta znači. Mislila sam da je Ramonda ime devojke, nešto kao Ravijojla, pa joj ova nešto u pesmi zapomaže. 1
Klara Posted March 4 Posted March 4 Natalijina ramonda je simbol Dana primirja u Prvom svetskom ratu, čini mi se da je voditelji nose na reveru u vestima tog dana.
Mil@n Posted March 4 Posted March 4 Bukvalno mi 30 godina nije bilo dosadno... Nemoguće je da ti je dosadno ako imaš barem 1, 2 interesovanja + internet, i posao, da znaš da ceniš slobodno vreme i pametno ga koristiš. 1
Ayatollah Posted March 4 Posted March 4 (edited) 30 minutes ago, Frile said: zar nije taj cvet ramonda deo novoizmišljene srpske ikonografije? Naravno da jeste, kopija običaja kojim Britanci obeležavaju Dan primirja u Prvom svetskom ratu, a obeležavaju ga isticanjem cveta maka zbog polja maka koja se nalaze i rastu na mestima u Flandriji gde su Britanci izginuli u Prvom svetskom ratu. Mi smo ovu ramondu počeli da spominjemo prvi put pre 5-6 godina, a mogao bih da se kladim da je ovvaj novoustanovljeni običaj osmislila neka lobanja koja je gledala prenose Premijer lige oko 11. novembra. Edited March 4 by Ayatollah
radisa Posted March 4 Posted March 4 (edited) Pre 11,5 godina, od 2012, sve ostalo +1... Edited March 4 by radisa
pt 2.0 Posted March 4 Posted March 4 (edited) 5 minutes ago, Ayatollah said: Mi smo ovu ramondu počeli da spominjemo prvo put pre 5-6 godina Ranije. Ima bar 7-8 godina kako su mi poklonili značku ramondicu u firmi (svim službenicima, ne samo meni) i ja se primila jer je slatka da nosim tokom te nedelje kad je praznik. Čuvala sam je u kutijici na radnom stolu. Nije prošlo mnogo, šibicar & lažovčina od direktora mi to uzme jer kao mora da pokloni nekome, ali će mi nabaviti novu čim prije. Čim prije se, naravno, nikad posle nije desilo. Edited March 4 by pt 2.0 1
Ras Posted March 4 Posted March 4 Naravno da je simbol, kao i praznik iskopiran i novouveden. Međutim, ne vidim ništa novosrpsko, niti novokomponovano u ovom simbolu, pa ni razlog za prosipanje žuči (kako mi se čini) u par postova. 5
Tihajeza Posted March 4 Posted March 4 (edited) 27 minutes ago, Klara said: Natalijina ramonda je simbol Dana primirja u Prvom svetskom ratu, čini mi se da je voditelji nose na reveru u vestima tog dana. Da, od pre desetak godina. Proživeh detinjstvo, srednješkolstvo i dalje godine, nikakvog cveta na reverima nije bilo. Edit. Ali da dodam da mi od svih novoizmišljenih tradicija, ova vrlo simpa. Cvet, ne može da uvene itd itd Edited March 4 by Tihajeza 2
radisa Posted March 4 Posted March 4 Just now, Tihajeza said: Da, od pre desetak godina. Proživeh detinjstvo, srednješkolstvo i dalje godine, nikakvog cveta na reverima nije bilo. To je zato sto su komunisti mrzeli sve Srbsko™ i zabranili ga...
Ayatollah Posted March 4 Posted March 4 3 minutes ago, Ras said: Naravno da je simbol, kao i praznik iskopiran i novouveden. Međutim, ne vidim ništa novosrpsko, niti novokomponovano u ovom simbolu, pa ni razlog za prosipanje žuči (kako mi se čini) u par postova. Naravno da je novokomponovan i novosrpski simbol koji je veštački nastao gotovo 100 godina nakon događaja koji navodno simboliše, i koji nisu počeli da poštuju oni koji su te događaje preživeli, već njihovi unuci i praunuci.
Recommended Posts