November 17, 2025Nov 17 ravnododna - Ravnododna.comLaibach 29. studenog nastupa u Jajcu na AVNOJ Festu - rav...Želja organizatora je da se Jajce brendira kao antifašistička prijestolnica Europe kroz umjetnost, glazbu, film, književnost i javno djelovanje tijekom pet festivalskih dana od 25. do 30. studenog 202https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=25227315076923211&id=100057469958657Nadam se obradama partizanskih pesama. Edited November 17, 2025Nov 17 by klimt
December 2, 2025Dec 2 Dnevni list DanasLaibach sprema projekat o Jasenovcu: Čuveni bend u gostim...Članovi legendarne slovenačke grupe Laibach posetili su danas Manastir Jasenovac i tom prilikom susreli se sa vladikom pakračkim i jasenovačkim Jovanom (Ćulibrkom).
December 3, 2025Dec 3 11 hours ago, glibav said:Traze neironicno oprost od Tita. Sad sam sve video.Nisi.Ovo je skraćen snimak. Ivan tri puta ponovi "Smrt fašizmu" a publika odgovori "Sloboda narodu". Zatim Ivan kaže "Sieg"...(Da ih po automatizmu navuče da kažu "Heil". Nije uspeo jer antifašisti nisu na to uslovljeni, ali je dobar fazon "Laibach style". Publika mu nije zamerila, kapiraju.)Gore sam postavio ceo snimak nastupa. Prvi deo je industrijal, a zatim probrano prigodno iz kasnijih faza.Logično je da Laibach budu na ovom festivalu. Ko ih prati od početka do danas (taj sam), morao je da stekne utisak da su suštinski levičari, bez obzira na sve zajebancije, i da jedini imaju ozbiljne i argumentovane lepe reči u intervjuima za bivšu državu, a bili su zaista najviše u njoj zabranjivani. U svojim vizuelizacijama odavno koriste snimke iz filmskih novosti SFRJ i radove slovenačkih antifašističkih likovnih umetnika iz Drugog svetskog rata. Jedno vreme su pre nastupa puštali i sa merčom prodavali disk sa slovenačkim partizanskim pesmama koje je otpevao hor ratnih vojnih invalida. Učestvovali su u programu proslave 70. godišnjice Varšavskog ustanka i izdali ep koji je tome posvećen. Ovo mi prvo pada na pamet, ima još...Pre par godina, interesantno mi je bilo da slušam članove Irwina kako pričaju o zabranjenom plakatu za Dan mladosti (zato što je prepravljen nacistički). Govorili su da im nije bilo ni na kraj pameti da ruše SFRJ, da su potpuno pogrešno shvaćeni.Pravi neprijatelji SFRJ su sedeli u njenom rukovodstvu! Edited December 3, 2025Dec 3 by klimt
December 3, 2025Dec 3 2 hours ago, klimt said:Logično je da Laibach budu na ovom festivalu. Ko ih prati od početka do danas (taj sam), morao je da stekne utisak da su suštinski levičariAntitotalitaristi koji komunizam svakako vide kao manje zlo od nacizma i fasizma, pa su u tom smislu vise levicari. Pritom, ne mislim tu nuzno na totalitarizam severnokorejskog, kineskog ili ruskog tipa, nego i onaj skriveni, prisutan i u zemljama liberalne demokratije.
December 3, 2025Dec 3 3 hours ago, klimt said:Nisi.Ovo je skraćen snimak. Ivan tri puta ponovi "Smrt fašizmu" a publika odgovori "Sloboda narodu". Zatim Ivan kaže "Sieg"...(Da ih po automatizmu navuče da kažu "Heil". Nije uspeo jer antifašisti nisu na to uslovljeni, ali je dobar fazon "Laibach style". Publika mu nije zamerila, kapiraju.)Gore sam postavio ceo snimak nastupa. Prvi deo je industrijal, a zatim probrano prigodno iz kasnijih faza.Logično je da Laibach budu na ovom festivalu. Ko ih prati od početka do danas (taj sam), morao je da stekne utisak da su suštinski levičari, bez obzira na sve zajebancije, i da jedini imaju ozbiljne i argumentovane lepe reči u intervjuima za bivšu državu, a bili su zaista najviše u njoj zabranjivani. U svojim vizuelizacijama odavno koriste snimke iz filmskih novosti SFRJ i radove slovenačkih antifašističkih likovnih umetnika iz Drugog svetskog rata. Jedno vreme su pre nastupa puštali i sa merčom prodavali disk sa slovenačkim partizanskim pesmama koje je otpevao hor ratnih vojnih invalida. Učestvovali su u programu proslave 70. godišnjice Varšavskog ustanka i izdali ep koji je tome posvećen. Ovo mi prvo pada na pamet, ima još...Pre par godina, interesantno mi je bilo da slušam članove Irwina kako pričaju o zabranjenom plakatu za Dan mladosti (zato što je prepravljen nacistički). Govorili su da im nije bilo ni na kraj pameti da ruše SFRJ, da su potpuno pogrešno shvaćeni.Pravi neprijatelji SFRJ su sedeli u njenom rukovodstvu!Malo se salim, ali da, iz perspektive pojave danasnjih autoritarnih režima Titov totalitarni rezim deluje prihvatljivije.
December 8, 2025Dec 8 On 3. 12. 2025. at 7:05, klimt said:... Govorili su da im nije bilo ni na kraj pameti da ruše SFRJ, da su potpuno pogrešno shvaćeni.A kako su ocekivali da budu shvaceni?Znam dosta ljudi koji su voleli i slusali, pokusavali da mi objasne provokaciju - meni to nije bilo jasno, nije ni sad.Edit (Setih se i mucnog osecaja dok sam gledala Vendersov Anselm) Edited December 8, 2025Dec 8 by Dada
December 8, 2025Dec 8 1 hour ago, Dada said:A kako su ocekivali da budu shvaceni?Znam dosta ljudi koji su voleli i slusali, pokusavali da mi objasne provokaciju - meni to nije bilo jasno, nije ni sad.Edit (Setih se i mucnog osecaja dok sam gledala Vendersov Anselm)Ovo o "rušenju SFRJ" odnosi se na Irwin. Svejedno...Kada je reč o Laibachu, publiku najviše zbunjuje ono što Žižek naziva over-identification. O tome je detaljno pisao u Quorumu, čini mi se 1987. ili 1988. godine. Imam taj broj negde još uvek, na naslovnoj strani je Laurie Anderson.Evo šta kaže AI:Over-identification with Laibach is a politico-aesthetic strategy, theorized by Slavoj Žižek, where one adopts an ideology or symbol (like fascism or totalitarianism) to its extreme, revealing its inherent contradictions and obscene core, rather than criticizing it directly, thereby subverting the system by showing it's just a uniform covering deeper emptiness, much like Laibach used military imagery to critique the state and ideology itself, forcing viewers to question their own complicity. It's about taking the system's symbols to such a point that the "Big Other" (ideology) breaks down, exposing the void beneath, leaving the subject to confront their own desire and the lack of ultimate meaning. Key Aspects of Over-identification:Subversion through Excess: Instead of rejecting fascist or totalitarian aesthetics, Laibach embodies them in a grotesque, exaggerated way, making the ideology appear absurd.Revealing the "Obscene Core": This strategy exposes the underlying, often hidden, mechanisms and desires within an ideological system, like capitalism or nationalism, that people usually ignore.The Uniformity of Ideology: By wearing uniforms (military, industrial, etc.), Laibach suggests that all ideological roles are just costumes, stripping them of meaning and showing how easily one can be swapped for another.Frustrating Interpretation: It prevents easy categorization (Are they fascists or anti-fascists?) by maintaining an ambiguous stance, making audiences question their own desires and prejudices.Connection to Psychoanalysis (Lacan/Žižek): It plays on transference, forcing the viewer to project their own meanings onto the group, and ultimately turns the question back onto the viewer, revealing that ideology itself lacks a solid foundation. How Laibach Uses It:Iconography: They use symbols from Nazism, Stalinism, industrialism, and national identity, but mix and distort them, creating visual overload.Music: They cover pop songs in a heavy, industrial style, creating tension between familiar melody and alienating sound.Performance: Their concerts, with their grand, often sterile, staging, mimic state spectacles, blurring the line between art and propaganda. In essence, Laibach's over-identification is a tactic to make the ideological machinery visible by running it into the ground, forcing a confrontation with the emptiness it tries to mask. Edited December 8, 2025Dec 8 by klimt
December 8, 2025Dec 8 @klimt Jesi li video da se u Trbovlju nije pojavila samo Mina Špiler ponovo na sceni već su tu bile i Eva Breznikar i Nataša Regovec?https://www.facebook.com/reel/3810510929081489 Edited December 8, 2025Dec 8 by notenoughreasonsforclaire