Jump to content
IGNORED

Laibach - otpor je bio uzaludan!


Ras

Recommended Posts

Konačno topik kakav podforum muzika zaslužuje :hail:

 

Malo bi proširio onu čuvenu da je Rajmštajn zapravo Lajbah za decu, meni su svi bendovi za decu kad ih poredimo sa Lajbahom :fantom:

 

Skoro je Ambrozić pominjao čuveni koncert u SKCu sa publikom u mrklom mraku, tad sam imao 16-17 godina, a ortaci koji su "bili" na koncertu dodavali su i detalje za koje se posle ispostavilo da nisu bili tačni, navodno su svima na ulazu u salu bile vezane ruke na leđima (nije nam palo napamet da pitamo kako su naručivali, nosili i pili pivo onda?) a reflektor sa bine prema publici je bio toliko jak da su morali da preskoče školu sledeći dan dok im se vid u potpunosti ne povrati. Sa ove vremenske distance siguran sam da su Laibach sami proizvodili ove mitove o svojim performansima, nije bilo YT, instagrama da bi moglo odmah da se proveri o čemu se tu radi...U ostalom u No History i kažu Use the language of misunderstanting...

 

Što se tiče političke poruke i ideologije koju Laibach zastupa, i površnim interesovanjem za njih jasno je da stoje radikalno levo (anarho-komunisti ?) a mislim da im je jedna od osnovnih poruka da fašisti/nacisti nisu pali sa Marsa, da istorija i te kako može da se ponovi, koliko god to (naročito 80-tih) izgledalo neverovatno, kao i da nacionalizam i pop muzika snagu crpe iz istog bazenatma to je srednja klasa i niži slojevi srednje klase (uostalom srednja klasa je bila i glavni motor nacizma u Nemačkoj 30-tih)

 

Omiljena pesma : "Leben- Tod"

Album: "Nova Akropola"

 

 

 

 

 

  • +1 7
Link to comment
1 hour ago, warp said:

 

Skoro je Ambrozić pominjao čuveni koncert u SKCu sa publikom u mrklom mraku, tad sam imao 16-17 godina, a ortaci koji su "bili" na koncertu dodavali su i detalje za koje se posle ispostavilo da nisu bili tačni, navodno su svima na ulazu u salu bile vezane ruke na leđima (nije nam palo napamet da pitamo kako su naručivali, nosili i pili pivo onda?) a reflektor sa bine prema publici je bio toliko jak da su morali da preskoče školu sledeći dan dok im se vid u potpunosti ne povrati.

 

ahahaha ovo prvi put čujem, s tim da se ograđujem da je možda iz perioda kada sam već izgubio svako interesovanje za laibach i njihove koncerte, nakon što sam na početku pratio sve njihove nastupe u bgd - ne znam da li sam jedini ovde koji je bio na njihovom prvom možda ne baš koncertu ali recimo nastupu u beogradu u srećnoj novoj galeriji SKC, mislim da je bilo otvaranje izložbe neue slowenische kunst. sve vreme su kao mahniti punili prostoriju dimom iz dim mašine, iz toga su izranjali ti rani crno beli printovi a industrijski zvuci su išli sa magnetofona na podu. prostorijom je šetao tomaž hostnik, prvi pevač laibach koji je par meseci kasnije izvršio samoubistvo vešanjem, obučen u klasičnu naci uniformu sa insignijama NSK. bilo mi je ozbiljno zlo od svega toga, još sam išao u srednju školu.

  • +1 1
  • Hvala 1
Link to comment
35 minutes ago, Eleniko said:

obučen u klasičnu naci uniformu sa insignijama NSK

Pričali su o tome više puta. Sve su to bile uniforme ukradene iz JNA. Ako malo bolje pogledaš slike iz 80-tih, jasno se vidi. Ali ostalo, stav, mimika, muzika, NSK krstovi, plakati, omoti, sve je delovalo sugestivno, i na prvu loptu vuklo na tu stranu. Otuda i zabrane.

Tek devedesetih, bilo je i nekih američkih uniformi, koje su opet na njima delovale nacistički.

Edited by klimt
  • +1 2
Link to comment

jasno, samo što je hosnik izgledao kao loš naci stereotip iz partizanskih filmova jer je bio debeo i dosta zadrigao u toj uniformi. bilo kako bilo radilo je za taj koncept savršeno.

 

 

  • +1 1
Link to comment

Takođe mnogima izmiče smisao za humor Laibacha, pa maltene u svemu što rade...

 

Meni je urnebesan kraj pesme 2525 kada hor nema više šta da objasni pa samo ide Aaaaaaaaa aaaaaaaa :laugh:

Edited by warp
  • Haha 1
Link to comment

I od mene jedan :hail: za topik.

 

Hteo jesenas da idem u neku banatsku pripizdinu da ih gledam, ali bilo užasno vreme.

 

Uvek sam više voleo njihov lajv nego studijske snimke.

  • Vojvodo,serdare 1
Link to comment
3 hours ago, warp said:

Skoro je Ambrozić pominjao čuveni koncert u SKCu sa publikom u mrklom mraku, tad sam imao 16-17 godina, a ortaci koji su "bili" na koncertu dodavali su i detalje za koje se posle ispostavilo da nisu bili tačni, navodno su svima na ulazu u salu bile vezane ruke na leđima (nije nam palo napamet da pitamo kako su naručivali, nosili i pili pivo onda?) a reflektor sa bine prema publici je bio toliko jak da su morali da preskoče školu sledeći dan dok im se vid u potpunosti ne povrati. Sa ove vremenske distance siguran sam da su Laibach sami proizvodili ove mitove o svojim performansima, nije bilo YT, instagrama da bi moglo odmah da se
proveri o čemu se tu radi...U ostalom u No History i kažu Use the language of misunderstanting...


Velecasni Ambrožič je svojevremeno u fazi kada sam stvarno voleo Laibach pričao da je to bilo u maloj sali Doma omladine i da su sa plafona sve reflektore uperili u publiku pa su se ovi osecali kao u konc logoru.
Laibach gledao samo jednom u velikoj sali SKC-a u vreme Opus Dei recimo i to je bilo odlicno. Izgubio interesovanje za njih nakon albuma Macbeth. Licno mi je fascinantnije to sto sa njima radi NSK nego sama njihova muzika. Bez te estetike, brzo bi potonuli, u prevodu da nije ljudi iza celog projekta, sam Laibach bi bio zanemarljiva pojava. Da ne zanemarimo jako, jako lose tekstove. A da ne budem mrgud na topicu Laibach fanova, evo i jedne dobre iz kasnije faze.
 

 

  • Hvala 1
Link to comment

Ovo je Ambrozić nedavno pisao o Laibachu i link je prenet na ovaj pdf u temu Svaštara: KOLUMNA: Najbolje pesme jugoslovenskog alternativnog roka (1983. – 1991.) (1/12) – Laibach – “Država” (1985.) – Music Box – Glazbeni portal (music-box.hr)

 

U tekstu piše o tim reflektorima, scena koja kao de je preuzeta iz Valter Brani Sarajevo a u kojoj Nemci podižu cerade kamiona, pale reflektore i pucaju na omladince koji su uhvaćeni poput zečeva.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...