Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Telekomunikacije

Featured Replies

• Replies 198
  • Views 17.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

5 hours ago, Milosh76 said:

Otprilike 50% povecanje... moj paket Soko lajt je bio 1990 godinu dana i 3400 drugih godinu (cini mi se), a sad je 999 pola godine i 18 meseci 4299 za novi paket 5ica M... sto je u proseku oko 50% vise.

Meni su za obnovu dali 20% popusta, a zena je bukvalno juce zavrsila po staroj ceni.

10e za ugovornu obavezu za neogranicen mobilni internet(MTS), 10e za ugovornu obavezu za neogranicen kablovski internet(A1), 10e za kontent, bio on EON/IRIS... i 3-5 evra Spotify/Deezer/Netlix/HBO ovo naizmenicno uzimam na par meseci pa rotiram. To mu dodje nekih 35-40e mesecno.

Stanje na današnji dan.

A1 i Yettel su aktivirali određeni, ne mali broj baznih stanica. Koliko znam, sve rade u 5G NSA režimu.

MTS je krenuo vrlo skromno sa manje b.s. ali su neke od njih (ako ne i sve te) 5G SA.

Ovo je prilično akademska rasprava, jer za većinu ljudi i za većinu primena je potpuno nebitno čak i da li je 5G ili 4G.

Pogotovo ako se radi o 4G+, odnosno LTE-A, koji pruža velike brzine, preko 300Mbita.

5G bi trebao da ima manji ping, eto to je razlika.

On 3. 12. 2025. at 9:58, zmanic said:

Nemaš uopšte pojma kako je to van velikih gradova. NEMA nikakvog izbora niti konkurencije.

U mnogim naseljima je monopol optike nekog provajdera, nebitno od veličine grada.

On 3. 12. 2025. at 10:16, vememah said:

35% Srbije (tj. domaćinstava koja imaju fikni širokopojasni net) je u ovom trenutku na optici, teško da su to samo veliki gradovi. Na DSL-u je oko 22%, na koaksijalnom kablu 38%.

Okvirno, u Srbiji oko 40% ljudi živi u gradovima preko 100.000, i još oko 28% u gradovima od 20.000 do 99.999

Tako jeste tačno da ljudi u manjim naseljima uglavnom imaju ozbiljne probleme sa internetom, jer nikog nije briga za njih. To je nekih 20% populacije (ostali do 100% su po inostranstvu). Jedan je trošak kad operater treba da razvuče optiku po ulici, gde ima npr. 20 zgrada po šta ja znam 30 stanovi i više, ili kad to radi u selu gde ima možda 20 ljudi ukupno koju su zainteresovani.

Za te ljude 5G jeste potencijalna mogućnost, ali na žalost i on će do njih tek na kraju, jer opet u gradu nas ima na desetine hiljada po baznoj stanici.

Surovo, ali tako je.

• Author
3 minutes ago, dvb-t manijak said:

Okvirno, u Srbiji oko 40% ljudi živi u gradovima preko 100.000

To ako one koji žive u Dražnju proglasiš građanima velegrada.

Edited by vememah

Jebiga, tih 20posto će i zadnji dobiti 5G.

Ko ih jebe, njihovih 20 posto ne vrede ni na izborima ništa

• Author

Naravno da nije moguće imati ravnomeran regionalni razvoj ako jedan čovek hoće da o svemu odlučuje.

RZS inače kaže da u Srbiji 62% stanovništva živi u gradskim naseljima bez obzira na njihovu veličinu (mogu imati i svega nekoliko stotina stanovnika, kao Rucka iza Umke od 332 stanovnika).

https://popis2022.stat.gov.rs/media/31319/0_ukupan-broj-stanovnika-naselja.xlsx

Edited by vememah

44 minutes ago, dvb-t manijak said:

U mnogim naseljima je monopol optike nekog provajdera, nebitno od veličine grada.

Okvirno, u Srbiji oko 40% ljudi živi u gradovima preko 100.000, i još oko 28% u gradovima od 20.000 do 99.999

Tako jeste tačno da ljudi u manjim naseljima uglavnom imaju ozbiljne probleme sa internetom, jer nikog nije briga za njih. To je nekih 20% populacije (ostali do 100% su po inostranstvu). Jedan je trošak kad operater treba da razvuče optiku po ulici, gde ima npr. 20 zgrada po šta ja znam 30 stanovi i više, ili kad to radi u selu gde ima možda 20 ljudi ukupno koju su zainteresovani.

Za te ljude 5G jeste potencijalna mogućnost, ali na žalost i on će do njih tek na kraju, jer opet u gradu nas ima na desetine hiljada po baznoj stanici.

Surovo, ali tako je.

Ali ne na 700Mhz ;)

Nisam znao za MTS, interesantno, iznenadili su, svi smo verovali da će oni ići sa 5G na teritoriji cele srbije a oni zapravo rade pravu stvar, cccc, Lučiću Lučiću..

U PA nemam 5G kod njih, na poslu imam, i tamo je cca 230Mbps Down, ali Up je krš bio, isto latenca, tako da imaju još da balansiraju.

Devojka ima A1 5G ovde u PA i merili smo 60Mbps, a kada smo je vratili na 4G+ bilo je 70tak

Videćemo kad krenu sa outdoor rešenjima kako će to delovati, meni trenutno deluje da se i dalje teško meri sa optikom. I opet, za tv ok, ali za posao ili gaming mislim da teško može optici da se parira, i da je skuplja dara nego mera.

E sada, ako budemo imali ozbiljan SA, i slajseve za određene populacije, pa platiš biznis paket i možeš normalno da imaš konference a da ne štuca u 99,99% situacija, a gejmeri nemaju lag na pucačinama na svom, TV ima svoj, dočim banke rade na super safe slajsu, etc etc, e tu vidim priličan potencijal. Go MTS.

2 hours ago, vememah said:

Naravno da nije moguće imati ravnomeran regionalni razvoj ako jedan čovek hoće da o svemu odlučuje.

RZS inače kaže da u Srbiji 62% stanovništva živi u gradskim naseljima bez obzira na njihovu veličinu (mogu imati i svega nekoliko stotina stanovnika, kao Rucka iza Umke od 332 stanovnika).

https://popis2022.stat.gov.rs/media/31319/0_ukupan-broj-stanovnika-naselja.xlsx

Ja kao dokazani strani plaćenik i špijun valjda imam tačnije podatke.

Ova procena da 40% živi u gradovima preko 100k je broj koji koriste sve kompanije kada rade biznis planove. Pitao sam i AI i on mi je potvrdio da može tako da se računa, a njegov je i podatak za 28%, u šta nisam zalazio, ali mislim da je manji.

Mada, kada se oduzmu ljudi koji su u inostranstvu i vikend glasači dolazimo do tako nekih cifara.

Ali na kraju, brojevi su brojevi a ljudi su ljudi.

Bilo bi lepo svako ima podjednak pristup infrastrukturi. Da svako selo ima školu, ambulantu, gradski gas, odvoženje otpada, dobar put, vodu, kanalizaciju, struju i telekomunikacije. Naravno i dobar prevoz do grada. Mnoga sela i imaju sve to, pogotovo ona velika po Vojvodini i Pomoravlju.

Na žalost, u Srbiji je princip iznajmnjivanja "Last mile" linije bio prihvaćen samo kod ADSL, dok kod fiksne nikada nije.

Sada Telekom selektivno iznajmljuje i optiku nekim operaterima. Ali @zmanic potpuno jeste u pravu. Telekomova optika je samo po većim gradovima. Po manjim tek kreću.

Edited by dvb-t manijak

• Author

Znači oni koji su na kablu su praktično svi u gradovima manjim od 100.000 stanovnika i po selima pošto je na optici sve stanovništvo u velikim gradovima i SBB je masno lagao kad je tvrdio da tamo gde ljudi imaju izbora (a to su gradovi u kojima su zastupljeni i on i Telekom) većina birala SBB?

Važi.

Edited by vememah

Niko ne kaže da nema optike po selima i malim gradovima, ali je tamo čest slučaj da ne pokrivaju čitava naselja.

Ima mesta po Srbiji gde još uvek postoji analogna kablovska, 2025. godina je.

Ima dosta malih mesta gde je jedini dostupan internet ADSL od 10Mbita.

Inače, SBB je i sam bio kriv zbog lošeg, da se izjasnim po srBski, footprint-a, jer negde do pre 10 godina nisu želeli da šire mrežu na manja mesta jer im se nije isplatilo. Lično mi je to pričao jedan od glavnih ljudi u SBB tada.

Edited by dvb-t manijak

• Author
9 minutes ago, dvb-t manijak said:

Niko ne kaže da nema optike po selima i malim gradovima

On 3. 12. 2025. at 9:58, zmanic said:

Nemaš uopšte pojma kako je to van velikih gradova. NEMA nikakvog izbora niti konkurencije.

• Author

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je da je 5G mreža dostupna u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, a da je u planu da sledeće godine budu pokriveni svi gradovi u Srbiji.

Kako je rekao, oko milion i 50.000 korisnika ima mobilni telefon koji podržava 5G mrežu.

„U prvoj fazi primetiće da mogu značajno brže da surfuju internetom, čak će kući videti da je to brže nego i wi-fi. Mislim da će to dobro doći mladim ljudima koji igraju igrice koje zahtevaju visok kvalitet interneta i koji sad mogu da ih igraju bilo gde, putem 5G mreže. U budućnosti 5G znači primenu raznih servisa baziranih na senzorima, robotima koji će olakšavati život građanima“, kazao je Lučić za RTS.

Istakao je da je 5G mreža trenutno dostupna u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, a da Telekom planira da sledeće godine pokrije sve gradove u Srbiji.

“Počeli smo da puštamo i druge gradove kao što su Subotica, Kruševac, Jagodina. Do kraja decembra imaćemo 1.050 stanica što je dobar broj za početak, a sledeće godine ćemo intenzivirati i fokusirati se na razvoj 5G mreže u Srbiji“, rekao je Lučić.

https://jugmedia.rs/direktor-telekoma-svi-gradovi-u-srbiji-sledece-godine-bice-pokriveni-5g-mrezom/

Na RTS-ovom sajtu ima snimak celog gostovanja, ako nekog zanima.

https://www.rts.rs/lat/vesti/ekonomija/5840515/lucic-5g-mreza-donosi-bolju-konekciju-odmah-napredne-usluge-tek-stizu.html