Jump to content
IGNORED

Telekomunikacije


vememah

Recommended Posts

Quote

SVE O REGISTRU "NE ZOVI": Kako će građani od danas moći da stanu na put nasrtljivim trgovcima i prodaji preko telefona?

Potrošač koji ne želi da bude pozivan od strane trgovaca obratiće se svom operatoru elektronskih komunikacija sa kojim ima zaključen ugovor i od njega tražiti da se nađe u registru "Ne zovi"

Vest da će moći da se "zaštite" od nasrtljivih trgovaca obradovala je mnoge građanje, koji se godinama žale na pozive putem koji im različite kompanije nude svoje proizvode i usluge.  Registar "Ne zovi" aktivan je zvanično od 5. januara i predstavlja jedinstvenu bazu podataka koja bi potrošače trebalo da zaštiti od ove vrste uznemiravanja.

Na koji način funkcioniše? Jednostavno - potrošač koji ne želi da bude pozivan od strane trgovaca obratiće se svom operatoru elektronskih komunikacija sa kojim ima zaključen ugovor i od njega tražiti da se nađe u Registru. Obaveza trgovaca, odnosno promotera, je da pre pozivanja potrošača u Registru provere da li se određeni telefonski broj nalazi na spisku telefona koje ne treba zvati.

Ako se broj potrošača nalazi u Registru, a trgovac ga ipak pozove, biće u prekršaju. Prema zakonu određena je i visina novčanih kazni za ovakve prekršaje – za pravno lice iznosi 50.000 dinara, za preduzetnika 30.000 dinara, a za odgovorno lice u pravnom licu 8.000 dinara.

Upis podataka u Registar obavlja operator (bez naknade) koji sa korisnikom telefonskog broja ima zaključen ugovor o korišćenju javno dostupnih elektronskih komunikacionih usluga. Korisnik je jedini koji za svoj broj može tražiti upis u Registar. To mogu da učine i potrošači koji koriste pripejd broj, ali samo ukoliko su registrovani korisnik kod nekog operatora.

Građani koji žele da se upišu u Registar to mogu da učine u elektronskoj formi ili na prodajnom mestu operatora. Elektronski, potrošač može da se upiše putem internet stranice ili aplikacije koju operator stavlja na raspolaganje svojim korisnicima.

Oni koji žele mogu da se upišu na prodajnom mestu operatora, i to tako što će operator, uz prethodno izvršenu identifikaciju podnosioca zahteva – popuniti zahtev u elektronskoj formi.

Ukoliko operator nema tehničkih mogućnosti da zahtev primi elektronski – bilo preko internet stranice ili preko aplikacije – mora da primi zahtev u papirnoj formi, koji korisnik telefonskog broja podnosi lično na prodajnom mestu.

"Kada primi zahtev za upis ili ispis broja telefona u registar, operator uručuje potvrdu o prijemu zahteva korisniku telefonskog broja, u formi i na način na koji je primio zahtev. Potvrda o prijemu zahteva sadrži datum kada je primljen zahtev korisnika," navodi se u pravilniku.

Promena koja se odnosi na upis ili ispis broja telefona dostupna je u registru „Ne zovi“ prvog narednog dana od dana izvršenog upisa ili ispisa telefonskog broja. Zahtev za upis ili ispis pojedinog broja telefona iz registra "Ne zovi" može se podneti jednom u kalendarskom mesecu.

Kada potrošač raskine ugovor sa operatorom o korišćenju fiksne ili mobilne telefonije, a ne prebaci broj kod drugog operatora – operator ga ispisuje iz registra „Ne zovi“ u roku propisanom zakonom kojim se uređuju elektronske komunikacije, predviđeno je pravilnikom. Ako potrošač nakon raskida ugovora prenese broj telefona kod drugog operatora – ostaje upisan u registar "Ne zovi".

https://euractiv.mondo.rs/ekonomija/a5595/Registar-Ne-zovi-aktivan-kako-funkcionise-zastita-od-prodaje-preko-telefona.html

Edited by vememah
  • +1 2
Link to comment
  • 5 weeks later...
 
Valjda misli na ove.
 
 
Neki trampovac je šef tog Kerberusa.
 
Quote

Stephen Andrew Feinberg (...) is the co-founder and Chief Executive Officer (CEO) of Cerberus Capital Management. (...) On May 11, 2018, U.S. President Donald Trump named Feinberg to head the President's Intelligence Advisory Board.

https://en.wikipedia.org/wiki/Steve_Feinberg
 
A ne znam što ne spominje tog poznatog kupca, ako je već poznat.
 
Inače, ovo je generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić tvrdio u novogodišnjem intervjuu za Kurir:
Quote

Potpuno se promenila krvna slika Telekoma uzimajući u obzir da je sada njegova vrednost viša od pet milijardi evra, a kada se govorilo o privatizaciji, vrednost je bila manja od 1,5 milijardi. Samo u Srbiji zabeležen je prihod veći od 1,4 milijarde evra, operativni profit veći od 800 miliona evra, a neto dobit prvi put u istoriji daleko iznad 300 miliona evra. Kao nikada dosad, 31. decembra Telekom Srbija će na računu imati preko 120 miliona evra. Sve ovo smo postigli ne zaustavljajući investicije i bez novca od prodaje stubova koje će nam leći u prvom kvartalu naredne godine. Time je potpuno jasno da ćemo upravo 2024. godine biti i finansijski najjači u istoriji Telekoma, sposobni da ubrzamo svoj razvoj. U 2023. godini montirali smo rekordan broj baznih stanica 4G mreže, čak 2.200, a možemo da se pohvalimo i da je, prema izveštaju Ratela, kvalitet te mreže u rangu 5G. Nastavili smo sa izgradnjom optičke mreže i imamo čak 1,4 miliona domaćinstava pored kojih smo prošli optikom, od kojih je 450.000 povezano. Sve ovo je važno ne samo za razvoj kompanije već i države Srbije. Tako smo ostvarili najvažniji cilj, a to ja da tamo gde imamo najveću mrežu budemo ubedljivo operater broj 1 u svim domenima, od mobilne, interneta do fiksne telefonije. (...)
Pet godina ponavljaju istu rečenicu - Telekom je prezadužen, uzima kredit za plate, neće izdržati ni tri meseca... a ja im poručujem da će sledeća godina biti toliko pobedonosna da će i najsumnjičavije analitičare ubediti da smo sve ove godine mi bili u pravu.

biznis.kurir.rs/info-biz/4328464/novogodisnji-intervju-vladimir-lucic-generalni-director-telekoma-srbija
Edited by vememah
Link to comment
Quote

 

Donet novi Pravilnik: Svi će morati da se registruju za pripejd karticu, ovo su rokovi

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija objavilo je u Službenom glasniku Pravilnik o tehničkim uslovima za registraciju krajnjih korisnika usluge sa plaćanjem unapred (pripejd), koja će biti obavezna počev od 10. februara 2025. godine.

Ovo znači da će, počev od navedenog datuma, prilikom kupovine pripejd kartica za mobilnu telefoniju korisnici morati da se registruju pre korišćenja nove kartice, što će moći da urade u poslovnicama ili preko interneta otvaranjem naloga na potpuno bezbedan način, saopšteno je iz ministarstva.

Donet Pravilnik stupa na snagu 10. februara 2024. godine i već od tada će svi neregistrovani pripejd korisnici moći da se registruju u poslovnicama, dok će postepeno biti uvedena i onlajn registracija korišćenjem šeme elektronske identifikacije osnovnog nivoa pouzdanosti.

Neregistrovani pripejd korisnici će najkasnije do 10. februara 2025. godine moći da koriste sve usluge, a od tog datuma registracija će biti obavezna i za postojeće i za nove korisnike.

Nakon 10. februara 2025. godine korisnici pripejd usluga koji se ne budu registrovali imaće samo omogućene usluge obavljanja poziva ka hitnim službama ili ka sistemu korisničke podrške operatora.

 

https://www.blic.rs/biznis/vesti/svi-ce-morati-da-se-registruju-za-pripejd-karticu-ovo-su-rokovi/vxfey1j

Link to comment

Prelepo, i taj minimum anonimnosti ode u istoriju.

 

Btw, na sajtu MTS-a su stavili opšte uslove, bukvalno te legitimiše neki random lik tokom video poziva, gleda ti ličnu kartu i potvrđuje tvoj identitet.

  • +1 1
Link to comment

Ja sam Mislio da je tako vec odavno - kada sam pre nekoliko godina menjao ishabanu prepaid SIM karticu kod mts-a, trazili su mi LK. 
 

apropo habanja, da li ce ikad uvesti eSIM za pripejd brojeve….

Link to comment

Da, za svaku zamenu te registruju. Jedino si mogao da kupiš drugi broj anonimno na kiosku.

Edited by vememah
  • +1 1
Link to comment
  • 3 weeks later...

Udeli na kraju 2023. (gornji grafikoni) u odnosu na kraj 2022 (donji grafikoni):

 

Fiksna:

Spoiler

Q2XsTyc.png

 

 

Mobilna:

Spoiler

zzFV6at.png

 

 

Broadband:

Spoiler

ctZ9ZTM.png

 

 

Kablovska/satelitska/IPTV/OTT:

Spoiler

PjhIVeD.png

 

 

Promene broja korisnika broadbanda:

MTS +70 hiljada
SBB na istom

 

Promene broja korisnika kablovske:

MTS +100 hiljada
SBB -10 hiljada

 

https://www.ratel.rs/uploads/documents/empire_plugin/Pregled trzista Q4 2023lat.pdf
https://www.ratel.rs/uploads/documents/empire_plugin/Pregled trzista Q4 2022.pdf

Edited by vememah
  • Hvala 2
Link to comment

pitanje

jel yettel ima LTE ili neki mobilni internet koji je brži o 4g

 

ako ima jel treba njih da cimam da mi nešto uključe\štiklirajutm

Link to comment
1 hour ago, vememah said:

Udeli na kraju 2023. (gornji grafikoni) u odnosu na kraj 2022 (donji grafikoni):

 

Fiksna:

  Hide contents

Q2XsTyc.png

 

 

Mobilna:

  Hide contents

zzFV6at.png

 

 

Broadband:

  Hide contents

ctZ9ZTM.png

 

 

Kablovska/satelitska/IPTV/OTT:

  Hide contents

PjhIVeD.png

 

 

Promene broja korisnika broadbanda:

MTS +70 hiljada
SBB na istom

 

Promene broja korisnika kablovske:

MTS +100 hiljada
SBB -10 hiljada

 

https://www.ratel.rs/uploads/documents/empire_plugin/Pregled trzista Q4 2023lat.pdf
https://www.ratel.rs/uploads/documents/empire_plugin/Pregled trzista Q4 2022.pdf

Jel im negde apsolutni brojevi za Telekom? Zanima me broj mobilnih i broj IPTV, nešto...

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...