Jump to content
IGNORED

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

FPLS
aram
Message added by aram,

Zahtevi Saveta roditelja OŠ Vladislav Ribnikar

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se to dogodilo i kako teče istraga i u kojoj je fazi. Roditelji to moraju da znaju.

2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi.

3. Tim psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa decom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti.

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu iz odeljenja VII-2 mora se naći način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz, već da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Predlažemo kompletno renoviranje škole do 1. septembra 2023. godine

6. Pružiti kompletnu podršku nastavničkom kadru.

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima deca iz VII-2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece, i da isti za takav postupak budu sankcionisani u skladu sa Zakonom.

Recommended Posts

Posted
23 minutes ago, pbg12345 said:

neko je dete od 11-13 godina, a ne vodi ga bilo ko, nego autoritet, otac

jebeno je neverovatno kako olako to odbacujes(te), ne nuzno u pravnom kontekstu

nemoguce je, gotovo sam siguran i strucnim ljudima sa potpunim uvidom u slucaj da izmere i u brojevima iskazu koliko je to imalo uticaj, ali je prilicno izvesno da jeste imalo uticaja na psihu kk, na njegov odnos ka oruzju i samu upotrebu oruzja

meni je neverovatno da bilo ko to olako odbacuje i jos se podsmeva na ovakvu temu, potpuno zanemarujuci da je u pitanju dete za koje zakon kaze da ne moze krivicno odgovarati jer nije svestan znacaja i posledica dela ili kako je vec tacna definicija

Šta zna neko ko je završio psihijatriju, pa 10 godina radio u ustanovi u kojoj se leče najteži pacijenti, pa 5 godina baš sa počiniocima krivičnih dela. Oni su položili ispit. 

Svako ko koristi mozak trebalo bi da je jasno da deca odv12 ne treba da kolju životinje i koriste vatreno oružije. Našim pravnicima je ovo drugo smešno. Prijatelji, ovo je baš žalosno. 

• +1 3
  • Tužno 1
Posted

Psihijatre, ne piše se oružije, nego oružje

• Tužno 1
Posted
Just now, Mindaugas Žukauskas said:

Psihijatre, ne piše se oružije, nego oružje

I Eleniko je napisao lestvica umesto letvica, zašto ne ukazati iako nismo završili lingvistiku. :sleep:

• +1 1
Posted
11 minutes ago, kralj said:

iako nismo završili lingvistiku

Govori u svoje ime :happy:

Posted
1 hour ago, Eleniko said:

kao botovi, to još nismo imali

novo od sinoć:

empatični kao vučić

zovite bulata - ravnozemljaš

bukvalno lestvica podignuta na najviši nivo.

čestitam.

I posle mi bezobrazni u očima struke..ma mrš

Posted
1 hour ago, aram said:

Prvo:
Counter-strike: od 16 godina
Fortnite - Battle Royal: od 14 godina
Call of Duty: od 18 godina

Neki ljudi, koji su negde tamo završili neke škole su procenili da su ova ograničenja potrebna. 

1 hour ago, Milošica said:

Ta teorija o igricama je besmislena.

Oni koji su završili Pravni u BG znaju da je to besmisleno, jer oni sve znaju. 

1 hour ago, Sammael said:

Pa ne, zato što je naučno dokazano da pucanje iz PRAVOG ORUŽJA okvida celu plejadu fizičkih i neuroloških reakcija u telu, uključujući, wait for it, lučenje serotonina.

Kod odraslih, formiranih osoba, nikako ne može to biti isto kao kod deteta u pubertetu u kome hormoni divljaju. 

Neki koji su 9 godina učili da postanu psihijatri i rade u struci preko 15 tvrde da pucanje iz vatrenog oružja utiče i kod odraslih, a da kod dece ima drastična uticaj. Oni koji su završili pravni u BG znaju da je to besmisleno. 

1 hour ago, Uskebasi said:

Kako pucanje u papir sa siluetom ljudi utice na to da neko izvrsi masovno ubistvo? 

Slučajno se poklopilo. Opšte je poznato da češće vrše masakre oni koje roditelji vode na pecanje. 

• Haha 1
  • -1 1
Posted

Kako ti ne dosadi više :isuse:

• +1 1
Posted
2 hours ago, duma said:

Tvoje kolege ipak okrivljuju psihologe, državu i sistem. 

Ma presmešno je. Kako bi loše moglo da utiče na psihu deteta od 12-13 godina da mu daš da puca vatrenim oružjem u mete u obliku ljudi, ili kako god treba da se nazovu. U kombinaciji s tim da mu je oružje dostupno, po pravilu menja psihu. Neće se kod svakog razviti želja da ubije, ali će svakom detetu uticati na psihu. Utiče i na psihu odraslih.

Ako se pravilno drži, oružje je praktično neupotrebljivo za samo odbranu. U principu služi za lečenje kompleksa (laički rečeno). 

Šteta je što nisam u stanju da prenesem ono što sam slušao. Koristilo bi ovim što su položili jedan predmet, pa se smatraju stručnim da procenjuju da li su oružje i obuka bitni u ovom slučaju. 

Realnost je da može da utiče a i ne mora. Na sudu bi bilo jako teško dokazati da je to uticalo na njegovu odluku.

Posted
3 hours ago, Leia said:

Ovo je verovatno odgovor na Dragancetovo pitanje kako bi random gradjanin mogao direktno da pokrene proceduru za predlaganje zakona, to bi znacilo da treba da prikupi 30.000 potpisa putem peticije ili kako tacno? Citiram tvoj post ali naravno moze i neki pravnik da odgovori.

Da. Igor Jurić je skupljao potpise za usvajanje "Tijaninog zakona". Tim izmenama uvedena je kazna doživotnog zatvora u naše zakonodavstvo. Koliko se time dobilo, ja mislim da nije ništa, ali pokazaće praksa.

• Hvala 1
Posted
5 minutes ago, bejzbolka said:

Da. Igor Jurić je skupljao potpise za usvajanje "Tijaninog zakona". Tim izmenama uvedena je kazna doživotnog zatvora u naše zakonodavstvo. Koliko se time dobilo, ja mislim da nije ništa, ali pokazaće praksa.

U teoriji može i da lobira narodnog poslanika da tako nešto uradi u tvoje ime. Samo, dok god imamo samo proporcionalni sistem u skupštini, gde stranke odlučuju o listi, a bez poslaničke (lične) odgovornosti prema svojim gradjanina, nema ništa od toga. 

Posted (edited)
28 minutes ago, bejzbolka said:

@Leia Osim ovog iznad, ja znam i za tzv. Aleksin zakon, koji, dok sam to pratila, nije ustvojen, ali nije mi poznato kojim putem je išla majka (da li je sakupljala potpise ili, npr. našla narodnog poslanika voljnog da bude predlagač tog zakona). U članku koji sam linkovala daju se naznake sa čim bi taj zakon (ili set izmena zakona - ni to do kraja nije jasno na osnovu teksta) bio u koliziji (Konvencija o pravima deteta)

https://www.cins.rs/dragana-jankovic-aleksin-zakon-ce-zbog-tolikog-cekanja-biti-prevaziden/

Ukratko - pravna analiza (da to tako nazovem) mora da se uradi ko god da je predlagač zakona... ne može zakon da bude u koliziji sa drugim postojećim domaćim zakonima, ili sa, iznad njih u hijerarhiji, potvrđenim međunarodnim ugovorima, ili sa Ustavom.

A znam i primer zakona (zato sam u nekom od svojih prethodnih postova napisala u zagradi reč "skoro" kada je narodna poslanica, zato što je postojao zastoj u prikupljanjima pozitivnih mišljenja na nacrt zakona od različitih ministarstava (kada sva relevantna ministarstva daju pozitivno mišljenje, nacrt ide na Vladu, koja onda to kao predlog šalje Skupštini), preuzela da ona bude predlagač tog zakona i bajpasuje proceduru.

Neću pisati javno koji je zakon u pitanju, a njoj želim oduzimanje imovine i dug, lep zatvor (sve po postojećim zakonima, razume se, ništa lex specijalisi koje ona baš voli).

Edited by pt 2.0
  • Hvala 1
Posted
18 minutes ago, bejzbolka said:

Ne znam da li je težina kazne ikada uticala na to da se broj određenih krivičnih dela smanji. Jedina korist je što će pojedinci zauvek bili uklonjeni iz društva. ali je broj onih koji to zaslužuju realno mali.

Posted
3 hours ago, duma said:

Tvoje kolege ipak okrivljuju psihologe, državu i sistem. 

Ne znam kada i gde, nisam ispratio, već zamarate i zagađujete i to preterano.

O učitavanju neizrečenog i nenapisanog i pumpanju u stilu DJV gomna da jede i da ne pričam.

Apropo toga citiranog, meni je ovo 

bilo sasvim dovoljno i da napišem da je bilo perfect storm, znajući šta sistem radi i koliko može kad je u pitanju prevencija.

Psihopatija/antisocijalni poremećaj ličnosti se teško primećuje, teško dijagnostikuje pa i tu ne sa nekom stoprocentnom sigurnošću.
To nije bolest, već poremećaj ličnosti, u slučaju dece još i neformirane ličnosti.
Roditelji često odbijaju da sarađuju, u fazonu mom detetu ništa ne fali.
Čak i da se kojim čudom dijagnostikuje, pitanje je koliko se može ispraviti.

Nema tu krivice ni psihologa, ni države niti sistema.

Svakako naš krivični zakon psihopatiju ne prepoznaje kao razlog neuračunljivosti per se. Da se radi o odraslom čoveku, sudilo bi mu se kao i svakom drugom, ne bi bilo uslova da se zatvori u ludaru doživotno. Dobio bi zatvor, i kad izađe opet ponovio slično. 

• +1 1
Posted
7 minutes ago, copkillah said:

Ne znam da li je težina kazne ikada uticala na to da se broj određenih krivičnih dela smanji. Jedina korist je što će pojedinci zauvek bili uklonjeni iz društva. ali je broj onih koji to zaslužuju realno mali.

Ta kazna je zamenila kaznu zatvora od 30 do 40 godina zatvora, što je faktički isto što i kazna doživotnog zatvora, jer ne znam koliko je bilo osuđenika koji su izdržali tu kaznu i izašli živi. Koliko se sećam bio je jedan lik koji je gostovao kod Marića u Golom životu, Marić ga je predstavio kao jedinog čoveka koji je izdržao tu kaznu, koliko je to tačno pitanje je.

• +1 1
Posted (edited)
24 minutes ago, copkillah said:

Sa druge strane broj budućih potencijalnih žrtava tih koji zaslužuju ne može i ne sme nikada da bude mali

Edited by ubibobi