Jump to content
IGNORED

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

FPLS
aram
Message added by aram,

Zahtevi Saveta roditelja OŠ Vladislav Ribnikar

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se to dogodilo i kako teče istraga i u kojoj je fazi. Roditelji to moraju da znaju.

2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi.

3. Tim psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa decom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti.

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu iz odeljenja VII-2 mora se naći način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz, već da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Predlažemo kompletno renoviranje škole do 1. septembra 2023. godine

6. Pružiti kompletnu podršku nastavničkom kadru.

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima deca iz VII-2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece, i da isti za takav postupak budu sankcionisani u skladu sa Zakonom.

Recommended Posts

Posted
44 minutes ago, Svemir Zeka said:

@Frank Galvinnaravno, kad sam to pisala svakako sam pravila razliku od zlostavljanja. Možda i nije bilo dobro mesto da započinjem tu priču kad je duda pisala, slažem se. Nije dobro drndati decu, kad sam ja upala u pubertetski bunt i bes, a bilo je prilično tako, prva stvar za koju sam se uhvatila je zahtevnost mojih roditelja (koju im i dan danas nabijam na nos, hehe).

I onda šta, naprave te opsesivnim, nema osobine koja se gore podnosi od te, mislim, na nivou subjektivnog doživljaja. 

Tako da se mi slažemo više nego što možda izgleda. Samo sam htela da kažem da postoje možda i još gori modeli. 

A to sam pisala iz ne tako davnog iskustva, da ne povlačim teorije...nego ono što sam videla. Mnogo dece prepuštene sebi. Ili bez ikakvih granica. I mene je to plašilo. I plašilo me je - gde su ti ljudi otišli i zašto su ostavili tu decu? Možda je ovo moje lično, i potresa me, pa se stalno vraćam. Jer, viđala sam u životu (privatno) i roditelje stroge, i roditelje nasilnike, i bolesne roditelje....ali ovo još nisam videla.

Mnogo jasnije sada, a ovo za "klasične nestašluke", ako nije jasno iz posta, je direktn aluzija na takvu jednu tvoju opservaciju na ovoj temi.

• Vojvodo,serdare 1
Posted
5 hours ago, pbg12345 said:

opsta opasnost je i kad se pas ne drzi vezan pa izadje iz dvorista i ugrize neke ljude

Opšta opasnost je i kad staramajka ostavi glinenu saksiju s cvećem na simsu, pa desetogodišnje dete istu gurne i ona ugrozi neodređeni broj slučajnih prolaznika ispod a ubije komšiju kad mu padne na glavu.

Opšta opasnost je sveeee.

• +1 1
Posted
59 minutes ago, Tribun_Populi said:

Opšta opasnost je i kad staramajka ostavi glinenu saksiju s cvećem na simsu, pa desetogodišnje dete istu gurne i ona ugrozi neodređeni broj slučajnih prolaznika ispod a ubije komšiju kad mu padne na glavu.

Opšta opasnost je sveeee.

samo navodim udzbenicke primere, gde postoje slucajevi da je neko osudjen po tom osnovu 

• Haha 1
Posted

mali off, ali dotakli smo se ovde te teme 

Vrlo verovatno novi kancelar Austrije, desničar Kickl, najavljuje smanjenje donje starosne granice za krivičnu odgovornosti koja je sada 14 godina.

Posted
9 hours ago, Malvo said:

Možemo da diskutujemo da li je nož opšta opasnost. 

Za (automatsko) vatreno oružje stvarno ne moramo. Njegova primarna funkcija ipak nije da pomaže u svadbenim ritualima prilikom odlaska po mladu.

Pa ovaj, ne možete.

Oružje je i jedno i drugo, prvo iz kategorije B (vatreno poluautomatsko, ne automatsko) a drugo iz kategorije D (hladno), tako kaže zakon. A kaže i da oružje iz kategorije D mogu slobodno nabavljati i nositi lica starija od 16 godina.

Što će reći da je paralela taman.

• +1 1
  • Vojvodo,serdare 1
Posted

Naravno da možemo da diskutujemo. Zakon može svašta da kaže. Već sam nekoliko puta na temi napisao da ne nastupam iz ugla pravnika, niti je ovo potforum o pravu i pravosuđu.

Ili ćemo da kažemo da bi KK ubio desetoro ljudi nožem? Možda bi ubio troje, ali bi onda bio savladan? 

Da poređamo devetoro roditelja i jednu suprugu da im kažemo da zakon kaže kako je sve to isto? 

Posted
1 hour ago, Malvo said:

Naravno da možemo da diskutujemo. Zakon može svašta da kaže. 

A, pa dobro.

Onda diskutujte.

Posted
1 hour ago, Malvo said:

Da poređamo devetoro roditelja i jednu suprugu da im kažemo da zakon kaže kako je sve to isto? 

Uvek mozes da odes kod roditelja nožem ubijenog deteta i da im objasnis razliku

Posted

Ne razumem koja ti je motivacija da braniš neodbranjivo. Da je sve ovo probao da izvede nožem, bar nekoliko žrtava bi danas bilo u životu. Verovatno ne bi ni imao hrabrosti da bilo šta pokuša. A i da pokuša, svega nekoliko vršnjaka bilo bi dovoljno da ga razoruža. Naprosto ne mogu da ti razložim na prostije činioce, ili shvataš ili ne shvataš.

Posted

Šta je neodbranjivo? Da je nož oruzje?

Posted
21 hours ago, Svemir Zeka said:

Utisak učiteljice mi je nepotpun. One ih najbolje poznaju, jer se oni u tom periodu slobodno izražavaju u školi (kasnije ne). E sad, ako je bio neprirodno ljubazan i fin, onda mi tu fali i taj podatak. Ovako ispada da je bio jedno tipično "dobro dete", "pravi učenik".

Ovo i mene zanima - tesko da profesor, na primer biologije sa dva cas nedeljno moze dobro da upozna svu decu u odeljenju. Secam se da su najupadljivija deca bila ili ona koja se isticu kao dobri djaci, aktivni ili oni koji prave probleme, dok su mirna i povucena deca bila ostajala manje primecena.

Uciteljice ih pak upoznaju dok su mladi, otvoreniji, vise vremena provode sa njima, vise su u direktnom kontaktu, tu su i rekreativne nastave, izleti, cesci je kontakt sa roditeljima itd.

Zanima me i sta kada bi uciteljica primetila neko drukcije, da ne kazem sociopatsko/psihopatsko, vec cudno u ponasanju?

Razgovara sa roditeljima, obraca se pp sluzbi, psiholog poziva dete na razgovor, roditelje, sta se moze uciniti?

Posted
56 minutes ago, Dada said:

Zanima me i sta kada bi uciteljica primetila neko drukcije, da ne kazem sociopatsko/psihopatsko, vec cudno u ponasanju?

Razgovara sa roditeljima, obraca se pp sluzbi, psiholog poziva dete na razgovor, roditelje, sta se moze uciniti?

Čudno u ponašanju se odmah pokaže u prvom razred, pri čemu se mnogo toga može pripisati nezrelosti, tek negde u trećem se dešava stabilizacija i tako je uglavnom za dečake. Ipak, u drugom se već može reći da li treba neka individualizacija.

Učiteljica se na početku upoznaje s roditeljima, kasnije neke rešavaju same, neke se javljaju pp službi kad vide da ne mogu same, neke su non stop u pp službi. Šta god da je, uvek će de pozvati roditelji, pa će, u zavisnosti od slučaja, pričati učiteljica ili pp. Bilo je i toga da peti razgovor već mora i s direktorom...

Ako se primeti bilo šta gde psiholog proceni da je potrebno obratiti se razvojnom savetovalištu (za nešto blaže) ili kliničkom psihologu/defektologu (institut za mentalno zdravlje/centar za tpatologiju govora/dr. Subotića), psiholog daje savet, napiše mišljenje i dalje je na roditelju.

Ono što može sam, uradi sam. Dete se prati, obilazi unutar odeljenja, dok je malo teži se da se ne izdvaja da dolazi samo.