Jump to content
IGNORED

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

FPLS
aram
Message added by aram,

Zahtevi Saveta roditelja OŠ Vladislav Ribnikar

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se to dogodilo i kako teče istraga i u kojoj je fazi. Roditelji to moraju da znaju.

2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi.

3. Tim psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa decom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti.

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu iz odeljenja VII-2 mora se naći način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz, već da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Predlažemo kompletno renoviranje škole do 1. septembra 2023. godine

6. Pružiti kompletnu podršku nastavničkom kadru.

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima deca iz VII-2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece, i da isti za takav postupak budu sankcionisani u skladu sa Zakonom.

Recommended Posts

Posted
10 minutes ago, Heaviside said:

Koja dela? Naveo sam dva primera - teška ubistva i silovanja. Naravno da ne mislim da bi to trebalo da važi za deset grama trave.

btw, ne postoje nikakve garancije da će kk ostati zatvoren duže od jednog dana, niti bi trebalo da bude u bolnici ako stvarno nije bolestan. 

a za ovo da ima jak poriv da šaljem decu u zatvor bi trebalo da te napušim kurcem, ali neću jer me mrzi. 

OK, a da li bi recimo za nanošenje teških telesnih povreda koje imaju za posledicu trajnu invalidnost oštećenog ili za dilovanje klinca od 13 godina klincima od 11 godina trebala da postoji takva odgovornost ili ne? Ili da neko dete od 12 godina krene da piše po netu parole protiv vlasti, pa mu nakače rušenje ustavnog poretka ili ako grupa klinaca cyber-bullinguje ili IRL zlostavlja nekog trećeg klinca koji se zbog toga ubije? Ne postoji jasna granica šta se smatra "teškim" delom, a šta ne, posebno ne kod maloletnika, zato takva prosta populistička rešenja i ne mogu da rade.

• +1 3
  • -1 1
Posted
5 minutes ago, ubibobi said:

Da li se igde ikada desilo da se ubica dvocifrenog broja ljudi (ne nužno dece) oslobodi odgovornosti za zločin i pusti na slobodu?

Naravno. Puna ih je Argentina. 

• +1 2
Posted (edited)
4 hours ago, dragance said:

Ništa onda. Neka oslobode oca, a Kostu neka puste iz bolnice ako je zdrav. Nikom ništa.

Valjda si shvatio da je to nužno da bi spasili naš pravni sistem. 

Ja ne verujem šta čitam ovde par dana. Urušina nam ova presuda sve. Sad kad svakog mogu da osude. 

To se piše u zemlji u kojoj se za vreme DS-a vladali mimo ustava i zakona. Danas država ne postoji. Imamo Gospodara Vučića koji kontroliše vladu, skupštinu, sve institucije, javni deo privrede, ali i dobar deo privatnog, sport i ko zna šta još. Kad se od toga odmara određuje kuda će ići putevi, kako će se praviti žičare, pravi fabrike, 

29 minutes ago, bejzbolka said:

Ja mislim da kk neće skoro napolje. Mislim da ne postoji niko ko će se iscimati i zauzeti se za njega da izađe, uključujući tu i roditelje. 

PPP pravnici svi ustaše u odbranu oca. Što se ne bi posvetili i sinu? Ima sigurno i psihijatra koji drže do profesije. 

Edited by duma
  • +1 1
Posted
24 minutes ago, ubibobi said:

Sećaš se slučaja malog Maradone Lazića kojeg su klinci iz zezanja kao neplivača bacili sa savskog mosta?

Jedan od 13 godina nije krivično odgovarao a ostali nešto stariji dobili po godinu dve popravnog doma posle kog ih hapsili još x puta za sitnije prekršaje džeparenja i slično, pravda na delu

Koliko se sećam bio je Brankov most. Postojao je neki sukob između njih. Mislim da je bilo nešto oko mesta gde će ko prositi, ali ovo nisam siguran. 

Posted (edited)
15 minutes ago, Ayatollah said:

OK, a da li bi recimo za nanošenje teških telesnih povreda koje imaju za posledicu trajnu invalidnost oštećenog ili za dilovanje klinca od 13 godina klincima od 11 godina trebala da postoji takva odgovornost ili ne? Ili da neko dete od 12 godina krene da piše po netu parole protiv vlasti, pa mu nakače rušenje ustavnog poretka ili ako grupa klinaca cyber-bullinguje ili IRL zlostavlja nekog trećeg klinca koji se zbog toga ubije? Ne postoji jasna granica šta se smatra "teškim" delom, a šta ne, posebno ne kod maloletnika, zato takva prosta populistička rešenja i ne mogu da rade.

Ja na ovu temu svakako nisam sposoban da isporučim bila šta drugo osim par rečenica kojima izražavam svoje želje, a u oba svoja upisa naglašavam da se radi o mojim željama. Tako da ne znam gde bih tačno da povučem liniju, ali bih je povukao vrlo visoko. Recimo ne bih voleo da deca krivično odgovaraju za bilo kakvo dilovanje droge.

Šta ti misliš da je najbolje rešenje? Ovo što sada imamo - da od procene lekara zavisi da li će trinaestogodišnjak koji je iz pištolja ubio desetoro ljudi sutra da izađe na slobodu? Ako ne, koju promenu predlažeš? 

Edited by Heaviside
  • +1 1
Posted
1 minute ago, duma said:

Koliko se sećam bio je Brankov most. Postojao je neki sukob između njih. Mislim da je bilo nešto oko mesta gde će ko prositi, ali ovo nisam siguran. 

On nije bio u sukobu, tražili su njegovog starijeg brata a na njemu su se iskalili

Posted (edited)
3 hours ago, Tribun_Populi said:

Postoji razlog zbog koga je granica krivične odgovornosti postavljena na 14 godina.

To izlazi izvan okvira pravne struke, i zalazi u psihologiju, pedijatriju, psihijatriju, pedagogiju i sociologiju.

Kriminalcima odavno nije nepoznata ta granica, ovo je recimo najpoznatiji slučaj za koji znam.

Ali pravilo se na osnovu jednog ili dva izuzetka ne gradi i ne stvara.

Sem u populističkoj državi i društvu.

Bilo je nekoliko slučajeva gde su maloletnici mlađi od 13 godina usmrtili ljude, paljenjem, prebijanjem i sl. U nekim od tih slučajeva država ne može da preduzme ni ovo što su uradili sa dečakom koji je ubijao u školi. Koliko izuzetaka je potrebno da bi se povela ozbiljna rasprava svih nadležnih struktura, s obzirom da društvo prolazi kroz ozbiljnu tranziciju već nekoliko decenija. Koliko su naše struke koje si pomenuo uopšte iskusne i sposobne da o ovoj temi rasude i na osnovu toga donesu neke nove zaključke u skladu sa trenutnim okolnostima i stanjem društva u celini. Ipak se susrećemo sa nekim događajima kojih kod nas nije bilo uopšte, ili ih je bilo jako jako malo. Na čija iskustva i praksu se oslanjati u takvim okolnostima?

Edited by Aće
  • +1 1
Posted
1 minute ago, Aće said:

Bilo je nekoliko slučajeva gde su maloletnici mlađi od 13 godina usmrtili ljude, paljenjem, prebijanjem i sl. U nekim od tih slučajeva država ne može da preduzme ni ovo što su uradili sa dečakom koji je ubijao u školi. Koliko izuzetaka je potrebno da bi se povela ozbiljna rasprava svih nadležnih struktura, s obzirom da društvo prolazi kroz ozbiljnu tranziciju već nekoliko decenija. Koliko su naše nauke i struke koje si pomenuo uopšte iskusne i sposobne da o ovoj temi rasude i na osnovu toga donesu neke nove zaključke u skladu sa trenutnim okolnostima i stanjem društva u celini. Ipak se susrećemo sa nekim događajima kojih kod nas nije bilo uopšte, ili ih je bilo jako jako malo.

Ne sumnjam da jesu, uzev u obzir da imamo institucionalizovano proučavanje kriminaliteta kao fenomena u društvu više decenija unazad, i na domaćem i na uporednom planu, i na institutima i na fakultetima. Imamo i ozbiljnu statistiku kriminaliteta, što onog procesuiranog, što i iz raznoraznih razloga neprocesuiranog.

Opet naglašavam, po treći put, a vidim da je i Ayatolah to naglasio, sve i da se nešto promeni - npr. snizi donja granica krivične odgovornosti - šta mislite da će se dobiti?

Puni zatvori dece? Pa društvo kome su zatvori puni dece je zasralo do koske, počev od porodice, preko škole, socijalnih službi, pravosuđa i policije pa do vrha države.

Ono na čemu treba da se poradi je prevencija, a za to već treba malo ozbiljniji trud, pošto su obrazovanje i socijalna zaštita ovoj vlasti deveta rupa na svirali.

• +1 3
Posted

Zato i pitam, ja ne mislim da bi tako nešto odvratilo maloletnike da rade to što sad možemo videti da se dešava, čak bi možda navelo roditelje/staratelje na još goru kurcobolju, kao neću ja odgovarati zabole me još jače. Tranzicija je donela propadanje društva u svakom pogledu osim materijalnom za jedan deo, prevencija ne postoji više ni u jednom segmentu, a obrazovanje i edukacija su u skladu sa tim.

Posted

Noskich i više od pola struke predviđaju i slažu se u tome da bi masovni ubica trebao uskoro da se nađe na slobodi jer nema pravnog osnova protiv njega, pritom fino zasuti lajkovima, vreme je da se kupe pinkle, što sa ovog foruma, što iz ove usrane države

• +1 2
  • Vojvodo,serdare 1
Posted
12 hours ago, Moonwalker said:

Ti znas da se uvek planira za the worst case, dakle postoji matrica cause/effect i verovatnoca za svaku razmatranu opciju da se desi. Ako su posledice najgoreg ishoda takve da mogu da dovedu do tragedije veceg broja ljudi ili vitalne imovine onda se obazire na najgori ishod, a ne na to da je to mnimalna verovatnoca. Posledica ne mora da se desi neposredno po radnji, vec posle nekog vremena koje moze da se broji u satima, danima ili mesecima (nadstresnica). Ispada da samo kod tehnicko tehnoloskih radnji je moguce doci do procene rizika i mora da se obezbedi od najgoreg, a kod necega sto se tice psihe, vaspitanja, zrelosti tesko uspostaviti uzrocno posledicnu vezu

Nazad na najgori ishod, ne racunas sa oruzjem na to da oko sebe imas zrele, tinedzere, stabilne psihe kojima kad kazes ne diraj, oni ne diraju. Dakle oruzje se cuva kao da imas debile oko sebe. Ili se ne drzi u kuci. Da su zreli i fizicki iemocionalno sposobni od starta moze da im se podeli radna knjizica kad i djacka.
Mislim nesreca iz nehata u nasim porodici, gde u “igri” ubiju nekog ima od kad postoji oruzje. Stradaju u Americi i pampersici koji se dokopaju pistolja, iako mi nije jasno kako obarac moze tako lako da okine.

Tamo u citiranim clanovima postoje eksplicitno opisani primer sa kolima, zato sto je zakon tehnoloski apdejtovan za to. Sta za tehnologije kojima moze da se napravi pizdarija, a nisu eksplicitno opisane? Da li to moze da se podvede pod ostalo dok neko ne stigne da opise? 

Ostavljanje otkljucanog auta ili nepodignute rucne na usponu stvar nemara mozda pod pritiskom. Da li se tu procenjuje, nije svejedno je li peglica ili SUV ili da li je nagib blag ili ostar, pitam se.

Vodjenje tinejdzera u streljanu da gadja na covekolikim metama je maloumno, pa bio taj tinejdzer nazreliji na svetu.

I ono sto mene najvise iritira sa aspekta drustva. Gleda se da se “naplati” od drzave preko skole, jer je ugurano fizicki u skolsko dvoriste ( onaj clan 167 i opisana odgovornost skole kad je u skoli. Zato sam i pitala uskebasija u danu masakra od kog trenutka se tacno racuna da je postao odgovornost skole, a prestao da bude odgovornost roditelja? Skola koja je imala cuvara koji je likvidiran odmah. Sta je to skola trebala/morala da preduzme? Koga da zaposli? Ko je trebalo malog da razoruza kad je cuvar ubijen? Nije dobio oruzje u skoli, nije vezbao gadjanje u njoj. I onda je skola odgovorna, a roditelj koji ga je uputio u tom smeru nije.

Streljana se provlaci sa kaznom zbog laznog iskaza. Najgora “naprednjacka” vrlina i vucievstina je upravo to. Ublatiti sve sto ima veze sa skolom.

Isisace drzavu , poreske obveznike za pare preko skole, ali “biznisi” koji posluju kao ove streljane  ce biti netaknuti do sledece tragedije (ne daj boze, nikome nikad vise). Koji su uslovi, licence, sta god da se otvori takav objekat? Ko ih kontrolise da li posluju po pravilima i ko sve tu vezba? 

samo zbog toga i mogu da ih kazne, vlasnik se nagodio, ovaj ili ima lošeg advokata ili je tvrdoglav. ne znam kako je sad, odnosno da li su uveli ograničenja za ulazak u streljanu, ali do 3.5.2023. u streljanu su mogli da uđu svi, maloletnici u pratnji roditelja/staratelja

a evo šta kaže milena vasić (yucom) o presudi i kecmanovićima a i liku iz streljane:

• +1 7
  • -1 1
Posted

Ovo sam i ja hteo da pitam, da li postoji zakon koji eksplicitno zabranjuje uvođenje maloletnika u streljanu?

Posted

Nije postojao ni tada, a ne postoji ni sada. Mislim da je i nemoguće zabraniti skroz ulazak maloletnika u streljanu i da to nije nigde zabranjeno u potpunosti, jer postoje streljački klubovi, streljaštvo je olimpijski sport. Nisam se nikada interesovao, al ne verujem da su oni naši olimpijci počeli da treniraju sa 18 godina. Ako je kk "obučen da ubija", šta onda reći za njih.

Naravno, sigurno da oni ne pucaju iz oružja iz kog je kk pucao, ali to je već stvar kontrole. Tako da, verovatno je moguće napraviti uslove pod kojima maloletnik može ući i šta može unutra raditi, ali da se potupuno zabrani, ne verujem.

• +1 1
Posted

Neki drugari iz mog okruženja pre 100 godina su 'trenirali' vazdušnu pušku sa nekih 12 godina ako me sećanje dobro služi.