Jump to content
IGNORED

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

FPLS
aram
Message added by aram,

Zahtevi Saveta roditelja OŠ Vladislav Ribnikar

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se to dogodilo i kako teče istraga i u kojoj je fazi. Roditelji to moraju da znaju.

2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi.

3. Tim psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa decom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti.

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu iz odeljenja VII-2 mora se naći način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz, već da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Predlažemo kompletno renoviranje škole do 1. septembra 2023. godine

6. Pružiti kompletnu podršku nastavničkom kadru.

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima deca iz VII-2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece, i da isti za takav postupak budu sankcionisani u skladu sa Zakonom.

Recommended Posts

Posted
3 minutes ago, ubibobi said:

Oukeej, znači prognoze stručnjaka su da će mali uskoro sa svojima na porodično letovanje u Argentinu baš kako je Noskich i predvideo

@James Marshall ipak smo malo potcenili noskicha mora se priznati 

Ili je nole na nekoj baš obaviještenoj liniji pa zna nešto što mi ne znamo ili smo i dalje svi u domenu spekulacija a ova je baš far fetched, sačekajmo još malo 

• +1 1
Posted
5 minutes ago, ubibobi said:

Oukeej, znači prognoze stručnjaka su da će mali uskoro sa svojima na porodično letovanje u Argentinu baš kako je Noskich i predvideo

@James Marshall ipak smo malo potcenili noskicha mora se priznati 

Uči se španski u pritvoru.

• Haha 1
Posted

Ako od svih rasprava, tumacenja, suđenja, ideja, teorije, Noskich ispadne on the money ima da se patosiram

• Haha 3
Posted (edited)

Ja mislim da kk neće skoro napolje. Mislim da ne postoji niko ko će se iscimati i zauzeti se za njega da izađe, uključujući tu i roditelje. Mislim da posle svega ni oni sami ne žele njega nazad, a i generalno mi njih dvoje ne deluju previše empatično.

A on sam koliko god da je možda inteligentan, nema šanse da sa 13 godina zna proceduralne stvari oko toga kome bi trebalo da se obrati i slično. Držaće ga oni lagano tamo bar do punoletstva, dok on sam ne krene sa istražuje mogućnosti za izlazak. A i tad će mu trebati dosta vremena da se izbori sa državno-pravosudno-birokratskim aparatom, posebno jer nema iskustva.

Edited by bejzbolka
  • +1 1
Posted
7 minutes ago, Midžeta said:

Ako od svih rasprava, tumacenja, suđenja, ideja, teorije, Noskich ispadne on the money ima da se patosiram

Pa pazi, ja sam tačno predvideo za Snowdena ovde na forumu da samo Rusija može da ga zaštiti kada je davao izjave iz Hong Konga.

• +1 1
Posted

Noskich opasan, socijalna inteligencija izuzetna.

• +1 1
  • Haha 2
  • Hvala 1
Posted (edited)
4 minutes ago, Ayatollah said:

Zbog čega imaš tako jak poriv da šalješ decu u zatvor? Pišeš ove redove kao da je Kosta Kecmanović mirno nastavio svoj život nakon masakra, a ne kao što će naredne godine i decenije provesti iza brave u zatvorenim psihijatrijskim ustanovama, koje su često jezivije od zatvora, i iz kojih možda nikada neće živ izaći, a i ako ikada izađe neće imati život vredan življenja - stigmatizovan, bez porodice i prijatelja, i sa propuštenim svim životnim fazama, moguće navučen na sedative, slomljenog tela i duha. On se u svoj život i život svoje porodice tako temeljno usrao da nije mogao više, a i nije da je to nezasluženo.

No, to nije razlog da se zbog ovog ekstrema koji se javlja u društvu jednom u sto godina useremo u život stotinama druge dece, od kojih će mnoge da život gazi od samog rođenja i koji neće nikada imati nikakvu šansu. Sniženjem granice krivične odgovornosti na 10 godina (treći/četvrti razred osnovne škole, ej!) bi pokupio masu npr. romske ili domske dece koji od malih nogu živi na društvenoj margini, i rade sve i svašta radi pukog preživljavanja ili pritiska nekog odraslog, i čija neka dela, npr. krađe čine 90% dela koji učini ta starosna grupa. Kako bi odredio koja su to "najteža" dela za koja se odgovara sa 10 godina, a koja su "lakša" za koja se odgovara sa 14 - npr. da li bi ti dela vezana za narkotike bila ta za koje bi moglo da se odgovara sa 10 godina ili ne, u situaciji da dete prenosi drogu kao kurir, čak možda i ne znajući šta nosi? I koja bi kazna bila adekvatna za takvu decu, da li misliš da bi bilo adekvatno da 11-godišnjaku odmah roknemo doživotnu robiju (što ni sada ne može pre 21 godine) ili bi to trebalo nekako ograničiti na npr. 5 ili 10 godina, pa da u nekom hipotetičkom sličnom slučaju opet krenu tirade kako je neki klinac uradio nešto ogavno i dobio samo 5 godina zatvora, i kako bi trebali da mogu da budu krivično odgovorni iz vrtića i da mogu da odmah dobiju tri doživotne robije? I na kraju dana, šta bi država radila sa tom silnom decom po zatvorima, da li bi ih smeštala sa drugim maloletnicima ili ne, i kako bi organizovala dan i život nekome ko ima 12 godina, i nalazi se u nekoj takvoj ustanovi?

Penalna odgovornost maloletnika je jedan od najkompleksnijih delova krivičnog prava i kriminologije, kojom se mnogi ljudi bave vekovima, i čiji je akumulirani rad doveo do rešenja koja danas poznajemo. Ona nisu savršena, kao ni druge stvari u životu, ali prilično dobro rade u velikoj većini situacija, i neka populistička rešenja odvaljena kao satarom da bi se zadovoljili neki trenutni impulsi bi bili samo veliki korak unazad za celo društvo.

Koja dela? Naveo sam dva primera - teška ubistva i silovanja. Naravno da ne mislim da bi to trebalo da važi za deset grama trave.

btw, ne postoje nikakve garancije da će kk ostati zatvoren duže od jednog dana, niti bi trebalo da bude u bolnici ako stvarno nije bolestan. 

a za ovo da ima jak poriv da šaljem decu u zatvor bi trebalo da te napušim kurcem, ali neću jer me mrzi. 

Edited by Heaviside
Posted
1 hour ago, Eleniko said:

Zašto je UK odredila uzrast od 10 godina kao granicu krivične odgovornosti za maloletnike?

Btw danas je isplivalo nezvanično /navodno snimak postoji/ da je ovaj Cetinjanin upucan tj ubijen od strane policije. Pametna država, rešen problem.

A neće biti ni diskusije na forumu kada bi sa nalazima psihijatra izbegao krivično gonjenje.

Deluje kao da misliš da bi bilo bolje da je naša policija napunila olovom dete od nepunih 14 godina. I da generalno misliš da je OK da se uvede nezvanična smrtna kazna, u kojoj bi neki policajci bili i tužioci i sudije i dželati. Evo, ja se iskreno nadam da pogrešno čitam i razumem ono što si hteo da kažeš...

• +1 1
Posted
4 minutes ago, Heaviside said:

btw, ne postoje nikakve garancije da će kk ostati zatvoren duže od jednog dana, niti bi trebalo da bude u bolnici ako stvarno nije bolestan. 

A šta ti misliš da bi trebalo da se radi sa njim? 

Posted
7 minutes ago, Heaviside said:

Koja dela? Naveo sam dva primera - teška ubistva i silovanja. Naravno da ne mislim da bi to trebalo da važi za deset grama trave.

a za ovo da ima jak poriv da šaljem decu u zatvor bi trebalo da te napušim kurcem, ali neću jer me mrzi. 

Sećaš se slučaja malog Maradone Lazića kojeg su klinci iz zezanja kao neplivača bacili sa savskog mosta?

Jedan od 13 godina nije krivično odgovarao a ostali nešto stariji dobili po godinu dve popravnog doma posle kog ih hapsili još x puta za sitnije prekršaje džeparenja i slično, pravda na delu

• Tužno 1
Posted
12 minutes ago, Ayatollah said:

On se u svoj život i život svoje porodice tako temeljno usrao da nije mogao više

nekako ovo je i sustina, ovo mi se cesto mota po glavi i sta god da izvrtim opet dodjem do ovoga. u fazonu... sta je gore od ovoga kada pomislis. 

• +1 1
Posted (edited)
9 minutes ago, noskich said:

A šta ti misliš da bi trebalo da se radi sa njim? 

Ja bih voleo da je zakon takav da omogućava da dete koje počini masakr ide u popravni dom i u onda direktno u zatvor kada postane punoletno. Pošto to nije slučaj, ne vidim bolje rešenje od toga da ide u psihijatrijsku ustanovu i da dobije poštenu dijagnozu bez obaziranja na pritisak vlasti i javnosti. Ako nije bolestan, kao što verovatno i nije, onda da ga puste, a njegovi roditelji/staratelji neki vide šta će sa njim. Ako jeste bolestan, onda da ga leče i puste ga ako se nekada izleči. Šta da radimo, tako mora. Zavisimo od pravne struke, a ona bolje rešenje od tog ne nudi. 

Edited by Heaviside
  • Hvala 1
Posted

Da li se igde ikada desilo da se ubica dvocifrenog broja ljudi (ne nužno dece) oslobodi odgovornosti za zločin i pusti na slobodu?

• Vojvodo,serdare 1
Posted
7 minutes ago, Heaviside said:

Ja bih voleo da je zakon takav da omogućava da dete koje počini masakr ide u popravni dom i u onda direktno u zatvor kada postane punoletno. Pošto to nije slučaj, ne vidim bolje rešenje od toga da ide u psihijatrijsku ustanovu i da dobije poštenu dijagnozu bez obaziranja na pritisak vlasti i javnosti. Ako nije bolestan, kao što verovatno i nije, onda da ga puste, a njegovi roditelji/staratelji neki vide šta će sa njim. Ako jeste bolestan, onda da ga leče i puste ga ako se nekada izleči. Šta da radimo, tako mora. Zavisimo od pravne struke, a ona bolje rešenje od tog ne nudi. 

Tako bi bilo kada bi se poštovala pravila.

Ali u praksi sve zavisi od političke odluke.