Jump to content
IGNORED

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

FPLS
aram
Message added by aram,

Zahtevi Saveta roditelja OŠ Vladislav Ribnikar

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se to dogodilo i kako teče istraga i u kojoj je fazi. Roditelji to moraju da znaju.

2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi.

3. Tim psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa decom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti.

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu iz odeljenja VII-2 mora se naći način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz, već da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Predlažemo kompletno renoviranje škole do 1. septembra 2023. godine

6. Pružiti kompletnu podršku nastavničkom kadru.

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima deca iz VII-2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece, i da isti za takav postupak budu sankcionisani u skladu sa Zakonom.

Recommended Posts

Posted
27 minutes ago, duma said:

Dobro nisi napisao pobio umesto proterao. Proterati, pobiti, obučiti decu da ubijaju i ostaviti im pištolj s municije su stvari koje su krivična dela, ili bi bar po meni trebalo da budu. Nije nezakonito da ti bude neprijatno da živiš pored ljudi koji smatraju da nije opasno da se pištolj s brdom metaka ostavi na izvolte detetu koje je prethodno obučeno da efikasno ubija. 

Što se tiče argumenata, natezali ste baš onako, advokatski. Insistirao na vremenskom razmaku, iako je neposredno pre ubistva ostavio pištolj zajedno s puno municije na izvolte detetu kojeg je istrenirano za ubicu. Bila je priča da pištolj u rukama deteta nije opšte poznato opasno sredstvo. Pominjalo se i da smo krivi svi mi i slična sranja. 

Nije nezakonito ni ako si vaspitao svoju decu da im bude neprijatno da zive pored Roma, Mađara, Hrvata, nije nezakonito ni ako si ih vaspitao da im bude neprijatno da zive pored bilo koga ko drugacije misli od tebe. Mozda ce te nekada osuditi za izazivanje opste opasnosti zbog loseg vaspitanja dece, ali nacices sigurno advokata da te brani

• Haha 1
  • Tužno 1
Posted
11 minutes ago, James Marshall said:

Ti si uletio meni u priču nekim potpuno nepovezanim sa mojom pričom komentarima, ja sam pričao o sasvim drugim stvarima a ti mi stavljaš sad da sam ja napisao nešto što nisam (tipa ovo za pravo i pravdu), opet kao što rekoh previše je fokusa na konkretnom primjeru i presudi i očigledno je besmisleno da uopšte i razlažem o presudi kad presudu ne čine samo godine robije za roditelje, a većina vas se zalijepila za to, presuda je nešto mnogo šire. Jednostavno nećemo nikad uspjeti da se složimo jer ne pričamo o istim stvarima. Tvoj osjećaj pravde je možda drugačiji od mog, ali je i dalje osjećaj, to se mora konkretizovati i operacionalizovati kroz zakone, inače ćemo imati varijanti pravde koliko ima i zainteresovanih za istu.

To što je rezultat (slučajno) nešto što godi tvojoj duši, opet ne znači da se do njega došlo na dobar način niti da je dobro da zavisi od slučaja do slučaja.

I još samo ovo - kakva pravda za roditelje, nažalost za njih nema pravde, njima ništa neće vratiti djecu, a ti sad otprilike ovim "da ne bi uzimali pravdu u svoje ruke" hoćeš da kažeš da treba i svoje ruke da umrljaju krvlju po principu oko za oko. Malo su vam uznemirujuća shvatanja pravde. Veći fokus treba da bude na tome da se ovo više ne desi, nego što mislim da je bilo kom roditelju sad cilj da on lično presudi KK. Dijete mu vratiti neće, a sebe da učini ubicom, nisam siguran da bilo ko hoće, kakvu će satisfakciju imati time što bi postao ubica? Ljudi hoće da vide da će neko da odgovara za počinjeno djelo i to je potrebno, apsolutno je potrebno tako nešto, ali praviti lakrdiju od države i pravnog sistema da bi se umirili nemirni duhovi koji žuljaju vlast, to je opasan put kojim se krenulo. 

Takođe, ne postoji pravna satisfakcija - krivično pravo za cilj ima prevenciju. Cilj kažnjavanja nije da se na zlo uzvrati zlom, već da se preduprijede neželjena ponašanja. Kod nas je shvatanje pravnih sankcija i dalje duboko atavističko. 

e sad stvarno idi pa procitaj raspravu od donosenja presude do sad cisto da znas o cemu se govori na temi i kakva su sve raskosna resenja nudjena da bi se objasnilo da se mora prihvatiti da niko ne treba da odgovara za ubistvo deset ljudi. 

sto se tice roditelja, ne kazem ja da bi ti ljudi trebali da uzimaju zakon u svoje ruke nego da postoji mogucnost da neko od njih uzme zakon u svoje ruke ako niko ne odgovara. a ovde nam se od pocetka prica da je proces namesten i da roditelji kk moraju biti oslobodjeni jer nema pravnog osnova za bilo kakav proces protiv njih jer oni nista protivzakonito nisu uradili.

drzava je vec lakrdija, ne vidim da ce biti veca lakrdija ako roditelji odrobijaju ono za sta su fakat odgovorni. i ne radi se o atavistickom shvatanju nego o tome da ce neki drugi roditelji staviti prst na celo kad im padne na pamet da bi mozda bila dobra ideja da maloletno dete vode u streljanu i uce da barata pistoljem. jebemmusunce - jel to zaista tako tesko za shvatiti?

pri tom - zivo me interesuje kako ce se tacno postici prevencija ako niko, apsolutno niko, ne odgovara za zivote devetoro dece i coveka koji ih je branio? 

• +1 4
  • Hvala 2
Posted
5 minutes ago, Uskebasi said:

Nije nezakonito ni ako si vaspitao svoju decu da im bude neprijatno da zive pored Roma, Mađara, Hrvata, nije nezakonito ni ako si ih vaspitao da im bude neprijatno da zive pored bilo koga ko drugacije misli od tebe. 

Da li je po tebi ovo uporedivo?

Možda tebi smeta da živiš pored Roma, Mađara, Hrvata. Nisam siguran da je dozvoljeno decu vaspitavao da budu rasisti, ili šovinisti, možda i jeste. Nadam se da je dozvoljeno decu vaspitavati da se drže podalje od Kostica. 

Da ti komšija uči sina da puca i daje mu oružje, da li bi smatrao da je to opasnost za tebe i porodicu?

Zamolio bih te za jasan i iskren odgovor. 

• Hvala 1
Posted
3 minutes ago, adam said:

e sad stvarno idi pa procitaj raspravu od donosenja presude do sad cisto da znas o cemu se govori na temi i kakva su sve raskosna resenja nudjena da bi se objasnilo da se mora prihvatiti da niko ne treba da odgovara za ubistvo deset ljudi. 

sto se tice roditelja, ne kazem ja da bi ti ljudi trebali da uzimaju zakon u svoje ruke nego da postoji mogucnost da neko od njih uzme zakon u svoje ruke ako niko ne odgovara. a ovde nam se od pocetka prica da je proces namesten i da roditelji kk moraju biti oslobodjeni jer nema pravnog osnova za bilo kakav proces protiv njih jer oni nista protivzakonito nisu uradili.

drzava je vec lakrdija, ne vidim da ce biti veca lakrdija ako roditelji odrobijaju ono za sta su fakat odgovorni. i ne radi se o atavistickom shvatanju nego o tome da ce neki drugi roditelji staviti prst na celo kad im padne na pamet da bi mozda bila dobra ideja da maloletno dete vode u streljanu i uce da barata pistoljem. jebemmusunce - jel to zaista tako tesko za shvatiti?

pri tom - zivo me interesuje kako ce se tacno postici prevencija ako niko, apsolutno niko, ne odgovara za zivote devetoro dece i coveka koji ih je branio? 

Posto si veoma saosecajan i pravdoljubiv, sta mislis, da li su roditelji ubijene dece zadovoljni presudom u kojoj je kk imao status ostecenog? I uopste, jel mislis da ti ljudi smatraju da je pravda zadovoljena? 

Posted

Ti ne raspravljaš sa mnom, ti raspravljaš sa svime što je napisano ovdje a citiraš mene, zaista nemam namjeru da branim raskošna tuđa mišljenja. 

• Haha 1
Posted
1 minute ago, duma said:

Da li je po tebi ovo uporedivo?

Možda tebi smeta da živiš pored Roma, Mađara, Hrvata. Nisam siguran da je dozvoljeno decu vaspitavao da budu rasisti, ili šovinisti, možda i jeste. Nadam se da je dozvoljeno decu vaspitavati da se drže podalje od Kostica. 

Da ti komšija uči sina da puca i daje mu oružje, da li bi smatrao da je to opasnost za tebe i porodicu?

Zamolio bih te za jasan i iskren odgovor. 

Ne, ne, ne. Ti si rekao da ne bi voleo da ti deca zive pored dece onih ljudi koji ne smatraju da je ovo krivicno delo izazivanje opste opasnosti (sto je npr. najmanje desetak ljudi koji su ucestcovali na ovoj temi). Treba li da citiram poruku? Dakle, ne pored Kostica, ne pored onih koji drze oruzje, nego pored dece onih koji ne smatraju da je ovo krivicno delo izazivanje opste opasnosti. 

Posted
10 minutes ago, adam said:

sto se tice roditelja, ne kazem ja da bi ti ljudi trebali da uzimaju zakon u svoje ruke nego da postoji mogucnost da neko od njih uzme zakon u svoje ruke ako niko ne odgovara.

Prvo si rekao pravdu a sada zakon. Ti izgleda ni ne razlikuješ ta dva pojma, po našim zakonima samo država može oduzimati slobodu a život ne smije niko. Drugo, odgovori mi samo, da li bi ti onda kažnjavao roditelja koji bi posegnuo za krvnom osvetom?

Posted
12 minutes ago, adam said:

moglo je (teoretski) da se desi da je klinac našao pištolj na ulici  ili ga kupio od nekog N.N. dilera kome se ne bi moglo ući u trag i uradio ovo isto i to bez ikakve obuke, ko bi onda odgovarao? opet neka dvojica poput onih iz Bora koje bi optužili bez dokaza da su mu prodali pištolj, a da bi javnost bila zadovoljena?

Posted
2 minutes ago, James Marshall said:

Prvo si rekao pravdu a sada zakon. Ti izgleda ni ne razlikuješ ta dva pojma, po našim zakonima samo država može oduzimati slobodu a život ne smije niko. Drugo, odgovori mi samo, da li bi ti onda kažnjavao roditelja koji bi posegnuo za krvnom osvetom?

Pa sme i život očigledno. I to ne jedan nego 9. Kostićitm

Posted

pravni sistem je definitivno loš, za teška ubistva ne bi smjela da postoji starosna granica

Posted (edited)
18 minutes ago, kralj said:

Pa sme i život očigledno. I to ne jedan nego 9. Kostićitm

Netačan odgovor. Niko ne smije ugroziti ničiji život, po pravu. Po prirodnim zakonima, zakonima fizike, može svako svačiji. Da li će odgovarati za to iz vizure države kao nekog ko po zakonu jedino smije da izriče i sprovodi određenu vrstu sankcija, potpuno drugo pitanje. 

Da li može da odgovara™ tako što će da ga nađe neko i osakati, ubije, maltretira, kidnapuje? Može. Svašta u životu može, mnogo više nego u pravnom sistemu. 

Edited by James Marshall
Posted

Evo imamo danas lika koji je uhapsen jer je na protestu u Novom Sadu udario vozaca bmw-a koji je izasao da se obracuna sa demonstrantima. Za delo za koje ga gone zaprecena je kazna 3-12 godina. 

Verujmo pravosudju da nece podleci pritisku i siroko tumačiti pravne norme da bi zadovoljili zelje predsednika... 

• +1 2
  • -1 1
Posted
10 minutes ago, MNE said:

pravni sistem je definitivno loš, za teška ubistva ne bi smjela da postoji starosna granica

Evo nečega o čemu bi se moglo raspravljati. 

Posted
4 minutes ago, Uskebasi said:

Evo imamo danas lika koji je uhapsen jer je na protestu u Novom Sadu udario vozaca bmw-a koji je izasao da se obracuna sa demonstrantima. Za delo za koje ga gone zaprecena je kazna 3-12 godina. 

Verujmo pravosudju da nece podleci pritisku i siroko tumačiti pravne norme da bi zadovoljili zelje predsednika... 

za prskanje suzavcem da odleži kao neko za ubistvo, i kod nas u CG je ista ta kazna tj. samo je prepisan zakon u tom dijelu, ali za sad mislim da niko nije kažnjen