Jump to content
IGNORED

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

FPLS
aram
Message added by aram,

Zahtevi Saveta roditelja OŠ Vladislav Ribnikar

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se to dogodilo i kako teče istraga i u kojoj je fazi. Roditelji to moraju da znaju.

2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi.

3. Tim psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa decom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti.

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu iz odeljenja VII-2 mora se naći način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz, već da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Predlažemo kompletno renoviranje škole do 1. septembra 2023. godine

6. Pružiti kompletnu podršku nastavničkom kadru.

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima deca iz VII-2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece, i da isti za takav postupak budu sankcionisani u skladu sa Zakonom.

Recommended Posts

Posted (edited)

Ako te baš zanima pročitaj ponovo ali pažljivo posljednjih nekoliko desetina stranica, pošto očigledno ne pričamo o istim stvarima i promašuješ glavnu stvar. Poenta je da se svi lijepite za jedan konkretan slučaj koji jeste užasno dramatičan i težak emocionalno ali da mi, po stoti put ponavljam, sa svakim ovakvim događajem dodatno tonemo u arbitrarnost, samovolju, samovlašće, populizam, podilaženje najnižim strastima a u takvom novonastalom sistemu smo na jedan kvrc (jutros mu jaja bila mekše kuvana nego inače, dijete ga poprijeko pogledalo, žena mu nije dala) u nečijoj glavi da svako od nas rendom najebe. Najebavamo i sad, ali to nije razlog da se radujemo i navijamo za dodatnu propast navijajući za zakon rulje. Jednostavno šira slika je u pitanju. Principi poštovanja zakona i funkcionisanja pravne države u odnosu na pojedinačni slučaj. Mi zbog toga što nam je poštovanje (tehničkih) propisa posljednja rupa na svirali i imamo 15 mrtvih u NS. Ako propisi nisu dobri mijenjaj ih, ali nemoj ih tumačiti kako ti se ćefne, to je veće zlo od bilo koje pojedinačne pogrešne odluke donesene na bazi loših propisa. Moral je savitljiva kategorija, kroz vrijeme se mijenjao, ne vidi svako isto jednu situaciju, zakoni bi trebalo da su malo čvršći.

Ovako tumačeći, pa svi mi znamo kako treba da izgleda zgrada, šta ima koji kurac da se zamlaćujemo pravilnicima, građevinskim knjigama, sveskama, uzusima, most izgleda dobro, da se ja pitam proterao bih ovuda. E tako izgleda kad se ne poštuju propisi već se ide na osjećaj. 

Edited by James Marshall
  • +1 4
  • Hvala 1
  • -1 1
Posted
14 minutes ago, adam said:

ja ne znam uopste sta je ovde pretnja ako presuda opstane? neka buduca propast sudskog postupka kad na red dodje sledeci maloletni masovni ubica koga je otac vodio u streljanu? ili kompletna propast pravnog sistema zato sto ce roditelji masovnog ubice nevini robijiati ako ova presuda prodje?

Pretnja je to sto ce biti normalno da policija iznudjuje priznanja i bije osumnjičene do smrti. Pretnja je to što će biti normalno da nekoga osude za rusenje ustavnog poretka zbog obicnog tvita. Pretnja je to sto ce (opet) osuditi ljude jer su na ovom forumu napisali nešto sto moze da se nategne pod neko krivicno delo. Pretnja je sto ce neko ostati bez posla jer će rastegnuti neke pravne norme u korist takve odluke... 

Onaj ko nije doziveo licno šta znači kad te država ubaci u mašinu taj ne moze da sagleda realne posledice ovakve primene prava i zakona. U sekundi ostajes bez svega i ne mozes nista da uradis po tom pitanju. Mozes samo da se molis da ce tamo negde biti neki sudija ili advokat koji će se držati zakona uprkos ološima koji prete njegovoj deci... 

• +1 5
  • Hvala 1
  • Vojvodo,serdare 1
Posted

I kakve veze ministar i odlasci u Milano imaju sa ovim sudskim postupkom? SNS sudija? I onaj u Americi je SNS što je isto presudio i Bajden ga naterao?

• Hvala 1
Posted
1 minute ago, Uskebasi said:

Pretnja je to sto ce biti normalno da policija iznudjuje priznanja i bije osumnjičene do smrti. Pretnja je to što će biti normalno da nekoga osude za rusenje ustavnog poretka zbog obicnog tvita. Pretnja je to sto ce (opet) osuditi ljude jer su na ovom forumu napisali nešto sto moze da se nategne pod neko krivicno delo. Pretnja je sto ce neko ostati bez posla jer će rastegnuti neke pravne norme u korist takve odluke... 

Onaj ko nije doziveo licno šta znači kad te država ubaci u mašinu taj ne moze da sagleda realne posledice ovakve primene prava i zakona. U sekundi ostajes bez svega i ne mozes nista da uradis po tom pitanju. Mozes samo da se molis da ce tamo negde biti neki sudija ili advokat koji će se držati zakona uprkos ološima koji prete njegovoj deci... 

Ali u ovom slučaju, baš ovom, je sasvim jasno ko je odgovoran.

• Vojvodo,serdare 1
Posted
Just now, dragance said:

Ali u ovom slučaju, baš ovom, je sasvim jasno ko je odgovoran.

Zato je covek koji je napisao tvit "ko potpise njega ubise" priznao krivično delo rusenje ustavnog poretka, jer mu je bilo jasno ko je odgovoran

Posted
Just now, Uskebasi said:

Zato je covek koji je napisao tvit "ko potpise njega ubise" priznao krivično delo rusenje ustavnog poretka, jer mu je bilo jasno ko je odgovoran

Zar to nisu dva odvojena slučajeva? Mora li se spinovati?

• +1 2
Posted
Just now, dragance said:

Zar to nisu dva odvojena slučajeva? Mora li se spinovati?

Isti je princip. Isto pravosudje. Presuda jednake pravne snage

• +1 1
  • Tužno 1
Posted

pravo i pravda nisu isto, pravedno bi bilo da ovaj mali monstrum sa roditeljima tuca kamen na nekom golom otoku do kraja svog jadnog života, ali pravo kaže da se sve sudske izreke moraju formulisati po nekim pravnim normama, a te pravne norme su u ovom slučaju prilično nategnute, npr. to što ga je učio da puca teško se može dovesti u direktnu vezu sa događajem, s druge strane za to što nije pravilno obezbijedio oružje kojim je počinjen zločin mislim da može biti osuđen na maksimalnu kaznu propisanu za to

Posted
5 minutes ago, dragance said:

I kakve veze ministar i odlasci u Milano imaju sa ovim sudskim postupkom? SNS sudija? I onaj u Americi je SNS što je isto presudio i Bajden ga naterao?

Ne znam ko je pominjao ministra, ja sam aludirao na Nestorovića.

Posted
9 minutes ago, Uskebasi said:

cekaj - koga je policija tukla do smrti u slucaju roditelja kk? koga su osudili za rusenje ustavnog poretka zbog tvita u slucaju kk? sta uopste od ovog sto si ispisao ima veze s sudjenjem roditeljima kk i njihovom presudom? 

bice ipak da se sve to dogadja nezavisno od sudjenja kk tako da to sto si ovde napisao mozes samo da zameris sebi i svojoj bransi a ne meni niti ikom ovde ko smatra da neko mora krivicno odgovarati za smrt deset ljudi od kojih je devetoro dece. nikog ne ubacuje drzava u masinu vec ljudi, konkretni ljudi koji su deo te masine.

sistem fakat ne valja, korupcija vlada al ne zbog 'rulje koja trazi krv' vec zbog korumpiranih sudija, tuzilaca i advokata i vrlo je ruzno da njihovu krivicu prebacujes na nas. a sto se tice olosa, neki olos nije samo pretio nego je necju decu pobio a ti nam sad objasnjavas da za to niko nije kriv jer zakon nije predvideo takvu situaciju. 

• +1 8
  • Hvala 1
  • -1 1
Posted
1 minute ago, adam said:

cekaj - koga je policija tukla do smrti u slucaju roditelja kk? koga su osudili za rusenje ustavnog poretka zbog tvita u slucaju kk? sta uopste od ovog sto si ispisao ima veze s sudjenjem roditeljima kk i njihovom presudom? 

bice ipak da se sve to dogadja nezavisno od sudjenja kk tako da to sto si ovde napisao mozes samo da zameris sebi i svojoj bransi a ne meni niti ikom ovde ko smatra da neko mora krivicno odgovarati za smrt deset ljudi od kojih je devetoro dece. nikog ne ubacuje drzava u masinu vec ljudi, konkretni ljudi koji su deo te masine.

sistem fakat ne valja, korupcija vlada al ne zbog 'rulje koja trazi krv' vec zbog korumpiranih sudija, tuzilaca i advokata i vrlo je ruzno da njihovu krivicu prebacujes na nas. a sto se tice olosa, neki olos nije samo pretio nego je necju decu pobio a ti nam sad objasnjavas da za to niko nije kriv jer zakon nije predvideo takvu situaciju. 

Jeste, sistem ne valja, korupcija buja, tuku se ljudi, iznuđuju se izkazi, ali eto baš se nekom božanskom pravdom našlo par anđela u tom paklu da donesu pravednu presudu Kecmanovićima. Oni inače rade zajedno sa ovima gore što su korumpirani i iznuđuju iskaze, ali to je sve u drugim postupcima, ovde je sve čisto.

Posted
35 minutes ago, bejzbolka said:

Tako isto kad je bila korona bili su neki mnogo stručni ljudi koji su se smejali i preporučivali da se ide u Milano u jeku pandemije u kriznom štabu. Pričali ono što narod voli da čuje. Bili su u najmanju ruku isto stručni, ako ne i stručniji od onih što su pričali da je virus zajeban i opasan i da će milioni da pomru. Bilo je i stručnjaka koji su tvrdili da Ivermektin to rešava kao kijavicu. Jbg, svako bira u šta veruje. Videćemo ko će na kraju biti pravosudni Nestorovići.

pa sad, nisam siguran da je analogija primerena al kad bas insistiras - da, mozda su ti ljudi koji su osudili roditelje kk pravosudni nestorovici a ja debil koji je pao na tu bajku.

nemam problem. ucim dok sam ziv a i nije mi to struka niti iko zavisi od mog znanja i tumacenja prava. al ako se ispostavi da ste vi - to je malo veci problem. 

• +1 2
Posted (edited)
2 hours ago, Uskebasi said:

Ne, ne. U pravednickom gnevu si rekao da ne bi voleo da ti deca zive u blizini dece onih koji smatraju da ovo nije krivično delo izazivanje opste opasnosti. Koliki ološ mora neko da bude da bi nečiju decu smatrao opasnim za svoj komšiluk. Ovde je bar 10 ljudi napisalo da ovo nije krivicno delo izazivanje opste opasnosti, ljudi su argumentovali sa pravne strane zasto to smatraju, ali si ti sebi dao za pravo da malo proterujes njihovu decu iz svog komšiluka.

Dobro nisi napisao pobio umesto proterao. Proterati, pobiti, obučiti decu da ubijaju i ostaviti im pištolj s municije su stvari koje su krivična dela, ili bi bar po meni trebalo da budu. Nije nezakonito da ti bude neprijatno da živiš pored ljudi koji smatraju da nije opasno da se pištolj s brdom metaka ostavi na izvolte detetu koje je prethodno obučeno da efikasno ubija. 

Što se tiče argumenata, natezali ste baš onako, advokatski. Insistirao na vremenskom razmaku, iako je neposredno pre ubistva ostavio pištolj zajedno s puno municije na izvolte detetu kojeg je istrenirano za ubicu. Bila je priča da pištolj u rukama deteta nije opšte poznato opasno sredstvo. Pominjalo se i da smo krivi svi mi i slična sranja. 

Edited by duma
  • Hvala 1
Posted
2 hours ago, James Marshall said:

Ako te baš zanima pročitaj ponovo ali pažljivo posljednjih nekoliko desetina stranica, pošto očigledno ne pričamo o istim stvarima i promašuješ glavnu stvar. Poenta je da se svi lijepite za jedan konkretan slučaj koji jeste užasno dramatičan i težak emocionalno ali da mi, po stoti put ponavljam, sa svakim ovakvim događajem dodatno tonemo u arbitrarnost, samovolju, samovlašće, populizam, podilaženje najnižim strastima a u takvom novonastalom sistemu smo na jedan kvrc (jutros mu jaja bila mekše kuvana nego inače, dijete ga poprijeko pogledalo, žena mu nije dala) u nečijoj glavi da svako od nas rendom najebe. Najebavamo i sad, ali to nije razlog da se radujemo i navijamo za dodatnu propast navijajući za zakon rulje. Jednostavno šira slika je u pitanju. Principi poštovanja zakona i funkcionisanja pravne države u odnosu na pojedinačni slučaj. Mi zbog toga što nam je poštovanje (tehničkih) propisa posljednja rupa na svirali i imamo 15 mrtvih u NS. Ako propisi nisu dobri mijenjaj ih, ali nemoj ih tumačiti kako ti se ćefne, to je veće zlo od bilo koje pojedinačne pogrešne odluke donesene na bazi loših propisa. Moral je savitljiva kategorija, kroz vrijeme se mijenjao, ne vidi svako isto jednu situaciju, zakoni bi trebalo da su malo čvršći.

Ovako tumačeći, pa svi mi znamo kako treba da izgleda zgrada, šta ima koji kurac da se zamlaćujemo pravilnicima, građevinskim knjigama, sveskama, uzusima, most izgleda dobro, da se ja pitam proterao bih ovuda. E tako izgleda kad se ne poštuju propisi već se ide na osjećaj. 

ja citam desetine strana i ucestvujem u diskusiji vec danima i ako te bas zanima procitaj i ti tih nekoliko desetina strana ponovo i pazljivo pa ces videti da se na ovoj temi ne raspravlja o nekoj siroj slici nego o procesu i presudi roditeljima kk. na kraju, sve je pocelo od toga sto je par pravnika krenulo s pricom da ce presuda biti odbacena jer je neosnovana pa smo pitali zasto je neosnovana i raspravljali o tome. a sto se tice sire slike, kad je nase pravosudje u pitanju, ona je duboko sjebana vec decenimaja pa evo opet da ponovim (kao i pre par desetina stranica) zasto se silji pravnicki kurac bas na ovom slucaju kad je ocigledno da ti nesrecni roditelji moraju dobiti bar zrno pravne satisfakcije za svoj gubitak da ne bi uzeli pravdu u svoje ruke. na kraju - pravnici, tuzioci, sudije su dosli do nekog kolko god nategnutog resenja i sad nam pravnici objasnjavaju da je pravo bitnije od pravde i da nategnuto resenje nije dovoljno cisto. uz objasnjenja tipa zakoni su bitniji od pravde, pravo nema veze s pravdom i manji je problem nategnuta presuda nego da za visestruko ubistvo niko ne odgovara.

mnogo je, kume....

2 hours ago, bejzbolka said:

Jeste, sistem ne valja, korupcija buja, tuku se ljudi, iznuđuju se izkazi, ali eto baš se nekom božanskom pravdom našlo par anđela u tom paklu da donesu pravednu presudu Kecmanovićima. Oni inače rade zajedno sa ovima gore što su korumpirani i iznuđuju iskaze, ali to je sve u drugim postupcima, ovde je sve čisto.

nije nemoguce da su korumpirani ljudi korumpirani tamo gde za to dobiju kintu il neku drugu naknadu a gde toga nema, rade kako treba. jedno ne iskljucuje drugo.

osim toga, iz tvoje prve recenice se moze zakljuciti da ne treba verovati ni u jednu jedinu presudu u ovoj zemlji. mozda si ipak malo preterao?

2 hours ago, Uskebasi said:

Isti je princip. Isto pravosudje. Presuda jednake pravne snage

iz ovog sledi da bi ti bio protiv presude sta god da je. jer princip i pravosudje. 

sad te bar bolje razumem. 

• +1 4
  • Hvala 2
  • -1 1
Posted (edited)
21 minutes ago, adam said:

ja citam desetine strana i ucestvujem u diskusiji vec danima i ako te bas zanima procitaj i ti tih nekoliko desetina strana ponovo i pazljivo pa ces videti da se na ovoj temi ne raspravlja o nekoj siroj slici nego o procesu i presudi roditeljima kk. na kraju, sve je pocelo od toga sto je par pravnika krenulo s pricom da ce presuda biti odbacena jer je neosnovana pa smo pitali zasto je neosnovana i raspravljali o tome. a sto se tice sire slike, kad je nase pravosudje u pitanju, ona je duboko sjebana vec decenimaja pa evo opet da ponovim (kao i pre par desetina stranica) zasto se silji pravnicki kurac bas na ovom slucaju kad je ocigledno da ti nesrecni roditelji moraju dobiti bar zrno pravne satisfakcije za svoj gubitak da ne bi uzeli pravdu u svoje ruke. na kraju - pravnici, tuzioci, sudije su dosli do nekog kolko god nategnutog resenja i sad nam pravnici objasnjavaju da je pravo bitnije od pravde i da nategnuto resenje nije dovoljno cisto. uz objasnjenja tipa zakoni su bitniji od pravde, pravo nema veze s pravdom i manji je problem nategnuta presuda nego da za visestruko ubistvo niko ne odgovara.

mnogo je, kume....

Ti si uletio meni u priču nekim potpuno nepovezanim sa mojom pričom komentarima, ja sam pričao o sasvim drugim stvarima a ti mi stavljaš sad da sam ja napisao nešto što nisam (tipa ovo za pravo i pravdu), opet kao što rekoh previše je fokusa na konkretnom primjeru i presudi i očigledno je besmisleno da uopšte i razlažem o presudi kad presudu ne čine samo godine robije za roditelje, a većina vas se zalijepila za to, presuda je nešto mnogo šire. Jednostavno nećemo nikad uspjeti da se složimo jer ne pričamo o istim stvarima. Tvoj osjećaj pravde je možda drugačiji od mog, ali je i dalje osjećaj, to se mora konkretizovati i operacionalizovati kroz zakone, inače ćemo imati varijanti pravde koliko ima i zainteresovanih za istu.

To što je rezultat-ishod presude (slučajno) nešto što godi tvojoj duši, opet ne znači da se do njega došlo na dobar način niti da je dobro da zavisi od slučaja do slučaja.

I još samo ovo - kakva pravda za roditelje, nažalost za njih nema pravde, njima ništa neće vratiti djecu, a ti sad otprilike ovim "da ne bi uzimali pravdu u svoje ruke" hoćeš da kažeš da treba i svoje ruke da umrljaju krvlju po principu oko za oko. Malo su vam uznemirujuća shvatanja pravde. Veći fokus treba da bude na tome da se ovo više ne desi, nego što mislim da je bilo kom roditelju sad cilj da on lično presudi KK. Dijete mu vratiti neće, a sebe da učini ubicom, nisam siguran da bilo ko hoće, kakvu će satisfakciju imati time što bi postao ubica? Ljudi hoće da vide da će neko da odgovara za počinjeno djelo i to je potrebno, apsolutno je potrebno tako nešto, ali praviti lakrdiju od države i pravnog sistema da bi se umirili nemirni duhovi koji žuljaju vlast, to je opasan put kojim se krenulo. 

Takođe, ne postoji pravna satisfakcija - krivično pravo za cilj ima prevenciju i usmjereno je na počinioca i na opštu javnost preko generalne prevencije, ne na oštećene, njima se krivično pravo ne obraća. Cilj kažnjavanja nije da se na zlo uzvrati zlom, već da se preduprijede neželjena ponašanja. Kod nas je shvatanje pravnih sankcija i dalje duboko atavističko. 

Edited by James Marshall
  • +1 2
  • Hvala 3