Jump to content
IGNORED

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

FPLS
aram
Message added by aram,

Zahtevi Saveta roditelja OŠ Vladislav Ribnikar

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se to dogodilo i kako teče istraga i u kojoj je fazi. Roditelji to moraju da znaju.

2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi.

3. Tim psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa decom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti.

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu iz odeljenja VII-2 mora se naći način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz, već da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Predlažemo kompletno renoviranje škole do 1. septembra 2023. godine

6. Pružiti kompletnu podršku nastavničkom kadru.

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima deca iz VII-2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece, i da isti za takav postupak budu sankcionisani u skladu sa Zakonom.

Recommended Posts

Posted
2 minutes ago, duda said:

Pa jeste i kazna.

Ne bi se on žalio da mu je u izolaciji lepo.

ma ne kazem da mu je lepo, nego da ima svakog rezona da bude u izolaciji.

• Hvala 1
Posted
4 hours ago, Krangovo telo said:

Prosto je, nas pravni sistem u domenu kaznenog prava nema pravo resenje za ovaj slucaj, pa se opredelio za pravni egibicionizam  da bi nekako uokvirio ovo. Da li je to dobro, pravedno, kakve rizike nosi i da li resava problem ili otvara nove to je tema za razmisljanje. Mozda  mi adokati/pravnici ne vidimo sumu od drveca, a mozda smo i svesni problematicnosti ovakvog resenja, ne znam, mislim da smo svi u pravu i to je jos jedna tragedija u ovom slucaju.

Meni licno je manje bitno da li ce posle ovakve tragedije neko biti osudjen ili ne, mislim bitno mi je ali znam i osecam da zadovoljava pravde u ovakvi tragedijama ne moze biti ni u pribliznoj meri, osim nekih varvarizama a cak i tad. Mislim ovo je tezak poraz i ogromni lomovi porodice i drustva, desilo se nesto sto sto vise analiziras ima sve manje smisla i prosto izlazi iz okvira bilo kakvog razumevanja do te mere da ja fizicki nepodnosljivo. 

Ovaj problem prevazilazi okvire pravosudnog resavanja, cak mislim da vecina ovakvih slucajeva (kao na primer onaj u mladenovcu) donesenjem ovakvih odlika dovodi do anesteziranja drustva jer se svi bavimo pravnim tehnikalija, da li moze i koliko moze. Sve je to manje bitno, sustina je razumeti kako se ovo desilo i kako spreciti ubuduce, a krivicna odgovornost je samo deo tog resenja, bavimo se povrsinom,  sustina je toliko bolna da vecina ljudi i ne zeli/moze da se suoci sa tim. A vlast takva kakva je zasadila drveca u sumi i sad svi samo vidimo broj godina na robiji, koji su skroz nebitni.

Tim pravnim tehnikalijama se pre svega bave pravnici, oni na tome insistiraju jer im to profesija pa usput i profesionalna deformacija. Drustva su odavno tako koncipirana da mi pravdu trazimo na sudu, zato se i kaze justice system ili npr court of justice. Ne postoji objektivna ili idealna pravda, ali neka vrsta prihvatljive pravde je moguce postici pomocu prava. Odnosno da se sprecava masovno cinjenje nepravde.

Ovakvi slucajevi poput Ribnikara ili Mladenovca (ili sad Cetinja) su ipak retki. To je ono kad se vise stvari poklopi, i lose mentalno stanje osobe u odredjenom trenutku i dostupnost oruzju kojim moze da povredi/usmrti veci broj ljudi. I zato se ne mogu sistemski spreciti. To uopste ne moraju da budu osobe sklone kriminalnim aktivnostima (mada ima i takvih primera). U nekom dokumentarcu cuo sam za podatak da u svakom drustvu 5-7% populacije ima sklonost ka kriminalnim aktivnostima i nasilju. To se objasnjava kombinacijom genetskih predispozicija i loseg odgoja. I vecina tih ljudi ce i kad odsluzi neku kaznu ponovo raditi i ponasati se isto. Zato je duzina zatvorske kazne izuzetno bitna, pa za svaki ponovljeni prekrsaj ide logicno veca kazna. Naravno da ima ono da strozije kazne nece neminovno da ih odvrate da krse zakon, jer sem eventualno lopova, niko ne pravi tu vrstu racunice da li mu se isplati da odlezi, ali za pocinioce tezih krivicnih dela mora da se primenjuju visoke kazne, jer je to jedini nacin da se sprece da ponove. Neko ko je u stanju da pocini masovno ubistvo ne bi smeo ikad vise da bude pusten na slobodu (bez obzira koliko je godina imao kada je pocinio to delo), jer postoji velika verovatnoca da bi mogao da ponovi tako nesto. Zato jeste problem sto ce Uros Blazic odlezati 20 godina i izaci na slobodu taman u godinama u kojima je ovaj Cetinjanin. I sta ce da radi na slobodi, sve i da promeni ime i ode negde gde ga niko nece prepoznati? Da je Kosta njegov vrsnjak i on bi dobio 20 za Ribnikar. I s pravom bi govorili da je 20 nedovoljno i u njegovom slucaju. Duboko sumnjam da takve osobe mogu da vode normalan zivot bilo gde pod laznim identitetom. Po meni oni dok su zivi predstavljaju ogromnu opasnost po druge, odnosno po drustvo.

• +1 6
  • Hvala 1
Posted

Zašto ne 40 godina? To je maksimalna kazna.

Posted
6 hours ago, Krangovo telo said:

Prosto je, nas pravni sistem u domenu kaznenog prava nema pravo resenje za ovaj slucaj, pa se opredelio za pravni egibicionizam  da bi nekako uokvirio ovo. Da li je to dobro, pravedno, kakve rizike nosi i da li resava problem ili otvara nove to je tema za razmisljanje. Mozda  mi adokati/pravnici ne vidimo sumu od drveca, a mozda smo i svesni problematicnosti ovakvog resenja, ne znam, mislim da smo svi u pravu i to je jos jedna tragedija u ovom slucaju.

Meni licno je manje bitno da li ce posle ovakve tragedije neko biti osudjen ili ne, mislim bitno mi je ali znam i osecam da zadovoljava pravde u ovakvi tragedijama ne moze biti ni u pribliznoj meri, osim nekih varvarizama a cak i tad. Mislim ovo je tezak poraz i ogromni lomovi porodice i drustva, desilo se nesto sto sto vise analiziras ima sve manje smisla i prosto izlazi iz okvira bilo kakvog razumevanja do te mere da ja fizicki nepodnosljivo. 

Ovaj problem prevazilazi okvire pravosudnog resavanja, cak mislim da vecina ovakvih slucajeva (kao na primer onaj u mladenovcu) donesenjem ovakvih odlika dovodi do anesteziranja drustva jer se svi bavimo pravnim tehnikalija, da li moze i koliko moze. Sve je to manje bitno, sustina je razumeti kako se ovo desilo i kako spreciti ubuduce, a krivicna odgovornost je samo deo tog resenja, bavimo se povrsinom,  sustina je toliko bolna da vecina ljudi i ne zeli/moze da se suoci sa tim. A vlast takva kakva je zasadila drveca u sumi i sad svi samo vidimo broj godina na robiji, koji su skroz nebitni.

Hvala za dobar post koji uveliko odskače od onoga što su neki iz tvoje branše pisali ovde, i po širini i po dubini.

• +1 3
  • Haha 1
Posted
5 hours ago, Djuro said:

nije mogla jer takvo krivicno delo ne postoji u srpskom zakonodavstvu.

(ucenje malog da puca)

Da li je po našem zakodavstvu bilo legalno učiti malog da puca? Ako nije za šta se odgovaralo? 

Da je posle ovog masakra učinjeno da to postane krivično delo i koje? 

Posted (edited)
5 hours ago, Djuro said:

Pravnici sve vreme ovde nastupaju kao branioci, postavljaju neadekvatne analogije, prilagođavaju činjenice.

Kada je u pitanju vreme zaboravljaju da je neposredno pre ubistva ostavljen dostupan pištolj s municijom neodgovorno licu obučenom da efikasno ubije. Otac je znao kako sin puca i verovatno bio ponosan zbog toga. Znao je i da nema 14. Ipak mu je ostavio na raspolaganju pištolj i to s mnogo municije. Ako sam dobro razumeo, da ga je naučio da vozi i ostavio mu ključeve izazvao bi opštu opasnost. Izgleda se po struci pištolj u rukama deteta ne smatra opasnim, za razliku od auta. 

Kao sredstvo za ubistvo se pominje nož. Nekako im promiče obuka da se ubija nožem. Ovaj slučaj bi se mogao porediti s ubistvom nožem, ukoliko bi klinac bio naučen da ubije po uzoru na ISISovce. Ono teoretska obuka, vežba na polutkama, životinjama, ljudskim lutkama. Posle se tom detetu ostavlja dostupan nož kojim može da izvrši takva ubistva. 

P. S. 

@Djuro mi je slučajno kvotovan, ne mislim na njega. Ovo što navodim su pisali drugi. 

Edited by duma
  • Haha 1
  • -1 1
Posted
5 hours ago, Djuro said:

zna se sve, pogledaj negde obrazlozenje presude.

na pocetku, u prve tri zrtve, je sasuo nerazumljivo  mnogo metaka. to je znak da nije bio svestan situacije. 

Zar to nije vise znak da nije tako dobar pistolero kako se pretpostavlja nego je nesvestan situacije?

Posted
57 minutes ago, dragance said:

@Uskebasi šta je ovde za smejanje??

Jes' ti nadlezan da to kontrolišeš? Ako nisi, onda znas sta ti je činiti... 

• -1 1
Posted
1 minute ago, Uskebasi said:

Jes' ti nadlezan da to kontrolišeš? Ako nisi, onda znas sta ti je činiti... 

na forumu smo, pa pitam - da se ne zajebem u budućnosti.

Posted
4 minutes ago, dragance said:

na forumu smo, pa pitam - da se ne zajebem u budućnosti.

Nećeš se ti zajebati sigurno. A sad... 

• -1 1
Posted
11 minutes ago, Uskebasi said:

Nećeš se ti zajebati sigurno. A sad... 

jesam ja tebe nešto vredjao pa se ovako obraćaš?

• Haha 1