Jump to content
IGNORED

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

FPLS
aram
Message added by aram,

Zahtevi Saveta roditelja OŠ Vladislav Ribnikar

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se to dogodilo i kako teče istraga i u kojoj je fazi. Roditelji to moraju da znaju.

2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi.

3. Tim psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa decom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti.

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu iz odeljenja VII-2 mora se naći način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz, već da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Predlažemo kompletno renoviranje škole do 1. septembra 2023. godine

6. Pružiti kompletnu podršku nastavničkom kadru.

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima deca iz VII-2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece, i da isti za takav postupak budu sankcionisani u skladu sa Zakonom.

Recommended Posts

Posted
6 minutes ago, bejzbolka said:

Mislim da niko ne misli da nisu uradili ništa pogrešno, već da nisu učinili krvično delo. Odgovornost postoji, ali ne krivična.

Jasno, samo građanska, i onda je na roditeljima da li će da traže kompenzaciju u vidu novčane nadoknade kroz procese na sudu. 

Da se uvede osiguranje od odgovornosti za vlasnike oružja pa nek samo osiguravajuća društva isplate štetu kad neko strada, bilo bi lakše. 

• +1 1
Posted
Just now, Djuro said:

Po vama bi trebalo suditi i Legijinoj majci?

Legija je bio mlađi od 14 godina kad je činio krivična dela?

• +1 1
  • Hvala 1
Posted
Just now, Sammael said:

Brojne studije su rađene na tu temu i, koliko znam, nikad nijedna nije dokazala da su nasilni sadržaji odgovorni za baždarenje mladog uma na taj način.

Bukvalno sam satro milione virtuelnih likova u igrama, a ne bih umeo da ubijem nikoga iz automatskog oružja jer mi niko nije pokazao kako se ono koristi. Trebala bi mi - obuka.

Svi smo kao deca gledali kako se Tom i Džeri mlate do besvesti, Kojot pokušava da raznese pticu trkačicu dinamitom, pa ne vidim da je mnogo dece to pokušavalo da reprodukuje. 

Obuka bi ti trebala da to znaš da izvedeš, ali te ne čini potencijalnim činiocem masakra niti te gura u tom pravcu. Kao što ni posjedovanje vozačke dozvole te neće navesti da izvedeš Magdeburg ili Nju Orleans.

Ja sam generalno protiv kulture oružja i ja bih to svakako ukinuo, ali ovdje se nateže da se  savije čitav sistem pa makar i pukao da bi se uklopio u željeni ishod jednog pojedinačnog slučaja. A uvijek je bolje imati sistem nego odlučivati od slučaja do slučaja, jer će vazda neko biti nezadovoljan, a sistem pruža kakvu takvu pravnu sigurnost. I opet disklejmer, znam gdje živimo i znam da ne postoji savršen pravni sistem. 

• +1 2
Posted

Ako je Legijina majka ucila malog Milorada sa 13 godina da puca, a on sa 14 pocinio masakr, trebalo je da odgovara..

• +1 2
Posted

Bez zezanja, meni je sve ovo vrlo prosvetljujuće, jer sam do skoro živeo u višedecenijskoj zabludi da su roditelji odgovorni za postupke svoje maloletne dece. Kad kažem odgovorni, to podrazumeva svaku vrstu odgovornosti, uključujući i krivičnu. 

Ispada da je ta odgovornost vrlo malo do nimalo regulisana zakonom.

• +1 7
  • -1 2
Posted

I ja sam naucio da kada maloletnici izvrse masakr kuhinjskim nozem, roditelji ne odgovaraju. Ali zato kada izvrse masakr oruzjem dostupnim u kuci, nakon sto ih je roditelj obucavao da koriste, onda se roditelji nepravedno optuzuju da se nesto skrivili. To nije u redu..

• +1 1
Posted (edited)
54 minutes ago, Sammael said:

Pravnici na forumu smatraju da nema osnova roditelje krivično tereriti, a pošto Kosta nema dijagnozu, i njega treba pustiti. Neko je, čini mi se, insinuirao da bi trebalo da emigriraju da bi izbegli neprijatnosti. Na Havaje, što da ne.

Ja sam pisao o emigriranju, ali ne na Havaje, nego po medjunarodnom sporazumu razmene ovakvih slucajeva jer je izuzetno komplikovano, a verovatno i skupo menjati im identitete posle svega, pa to ponavljati nekoliko puta kada budu provaljeni. Nego lepo po sporazumu, ja tebi moj slucaj za tvoj. Nemaju pravo da biraju gde idu, da li je Argentina, da li je Indonezija, nebitno, ko god ima takav slucaj radi se zamena i to je to. Naravno opet ide promena identiteta, ali je sansa da ce ih neko provaliti tamo neuporedivo manja.

Edited by noskich
Posted
7 minutes ago, Sammael said:

Legija je bio mlađi od 14 godina kad je činio krivična dela?

tako kažu.

Posted
1 minute ago, Djuro said:

tako kažu.

u tom slučaju, ja smatram da je trebalo, ali naš zakon evidentno to ne smatra

pošto kod nas sudstvo ne može da kreira zakone putem presedana kao u SAD, onda ništa

Posted (edited)
51 minutes ago, Sammael said:

Ako auto ne obezbedim adekvatno na nizbrdici i on krene sam od sebe i potkači nekoga (ne nužno ubije, samo nanese povrede), to je krivično delo.

Ne mora čak nikoga ni da potkači. Kod Izazivanja opšte opasnosti dovoljno je da se izazove neposredna opasnost po živote, pa da krivično delo postoji. Recimo parkirao si na nizbrdici, menjač je u leru, bez podigute ručne, a ispod nizbrdice je neki park u kom se nalazi mnogo ljudi. Ako automobil uleti u taj park gde su ljudi, čak i ako ne zakači nikoga, izazvao si neposrednu opasnost po te ljude.

S druge strane, ako se sve to dešava u nekoj pustari, gde nema nikoga i nema imovine, krivičnog dela neće biti jer nema opasnosti po živote ili imovinu.

Edited by bejzbolka
  • +1 3
Posted
23 minutes ago, Sammael said:

Da se uvede osiguranje od odgovornosti za vlasnike oružja pa nek samo osiguravajuća društva isplate štetu kad neko strada, bilo bi lakše. 

Jesi ti ikad potrazivao ista od osiguranja? To je biznis koji planski zna kako da minimizuje isplate, ucini ih sto komplikovanijim i mukotrpnijim. Iliti mecku ces da rodis dok ti oni nesto posteno isplate...

Posted
Just now, noskich said:

Jesi ti ikad potrazivao ista od osiguranja? To je biznis koji planski zna kako da minimizuje isplate, ucini ih sto komplikovanijim i mukotrpnijim. Iliti mecku ces da rodis dok ti oni nesto posteno isplate...

15 godina radim sa osiguranjima i mogu da ti kažem da ne može da se desi da skoro godinu dana osiguranje ne reaguje na odštetni zahtev, dok upravo takvo iskustvo imam sa sudom u državi Srbiji.

Posted
8 minutes ago, Sammael said:

15 godina radim sa osiguranjima i mogu da ti kažem da ne može da se desi da skoro godinu dana osiguranje ne reaguje na odštetni zahtev, dok upravo takvo iskustvo imam sa sudom u državi Srbiji.

Da vidiš na NZ pojedina osiguranja od 2011 godine još nisu platili odštetu za oho-honkuća posle zemljotresa u Christchurchu NZ

Posted
Just now, dragance said:

Da vidiš na NZ pojedina osiguranja od 2011 godine još nisu platili odštetu za oho-honkuća posle zemljotresa u Christchurchu NZ

Nisam znao, neverovatno mi je da regulator ne reaguje.