Jump to content
IGNORED

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

FPLS
aram
Message added by aram,

Zahtevi Saveta roditelja OŠ Vladislav Ribnikar

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se to dogodilo i kako teče istraga i u kojoj je fazi. Roditelji to moraju da znaju.

2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi.

3. Tim psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa decom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti.

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu iz odeljenja VII-2 mora se naći način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz, već da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Predlažemo kompletno renoviranje škole do 1. septembra 2023. godine

6. Pružiti kompletnu podršku nastavničkom kadru.

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima deca iz VII-2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece, i da isti za takav postupak budu sankcionisani u skladu sa Zakonom.

Recommended Posts

Posted
7 minutes ago, Sammael said:

Ako auto ne obezbedim adekvatno na nizbrdici i on krene sam od sebe i potkači nekoga (ne nužno ubije, samo nanese povrede), to je krivično delo.

Ako vodim psa na povocu ali bez brnjice i on se otrgne i ujede nekoga, to je krivično delo.

Ako dete mlađe od 14 godina treniram da ubija vatrenim oružjem, vršim psihološki pritisak na njega godinama i ostavim mu neobezbeđeno vatreno oružje i municiju na dohvat ruke, i onda to dete uzme oružje i izvrši masakr, to nije krivično delo.

Super, dobro da znamo za ubuduće da nam je krivični zakonik go kurac.

Kako znamo da ga je trenirao baš da ubija?

Ako je tako, onda je to sasvim drugo krivično djelo.

Posted
Just now, James Marshall said:

Kako znamo da ga je trenirao baš da ubija?

Ako je tako, onda je to sasvim drugo krivično djelo.

Pucao je u mete s ljudskim likom, to je za mene treniranje kako da se ubije čovek.

• +1 1
  • Vojvodo,serdare 1
Posted
1 minute ago, Sammael said:

Ako dete mlađe od 14. godina treniram da ubija koristi vatrenim oružjem, standardna praksa po selima, moj brat je sa deset pucao iz vazdusne i nije bio jedini. Po meni ne bi smelo da se radi, ali radi se i ne znam da je neko gulio 14 godina zbog toga. Ja bih ovo recimo promenila u zakonu.

vršim psihološki pritisak na njega godinama cela juzna koreja vrsi tu vrstu pritiska na decu kao sto znamo da je bilo u kostinom slucaju, uci, takmici se, budi najbolji... po meni potpuno pogresan pristup zivotu ali opet da li je to bas tako eksplicitno krivicno delo?

i ostavim mu neobezbeđeno vatreno oružje i municiju na dohvat ruke, mislim da je oruzje bilo obezbedjeno u skladu sa zahtevima koji postoje za sopstveno oruzje ali nisam sigurna da li sam tu ispratila potpuno.

i onda to dete uzme oružje i izvrši masakr, to nije krivično delo.

Mada kapiram tvoju liniju razmisljanja, ali nije isto dete sto i pas ili auto koji ne prolaze kroz razvoj u razumno bice. Psa je na tebi da ako je opasan ga zakljucas i drzis mu brnjicu, auto mora da bude obezbedjen i zakochen na uzbrdici a kochnice ispravne, a kako ces da "obezbedis" i "zakljucas" dete do 14te da ne napravi nesto? Kosta nije bio dete za koje su ni roditelji ni okolina videli neku opasnu aresiju mada jeste imao neke probleme.

Posted
Just now, Sammael said:

Pucao je u mete s ljudskim likom, to je za mene treniranje kako da se ubije čovek.

Po tom principu developeri Dooma i svih ostalih igara tog tipa su svi zreli za višestruke doživotne. A možda i režiseri svih ratnih filmova. Opet postavljam pitanje, gdje povući granicu. 

Onda treba ukinuti streljane a tek praktično pucanje a sve instruktore odmah na giljotinu.

• -1 1
  • Tužno 1
Posted
7 minutes ago, Sammael said:

A zatim pucao u prave ljude. 

• Vojvodo,serdare 1
Posted
Just now, James Marshall said:

Po tom principu developeri Dooma i svih ostalih igara tog tipa su svi zreli za višestruke doživotne. A možda i režiseri svih ratnih filmova. Opet postavljam pitanje, gdje povući granicu. 

Onda treba ukinuti streljane a tek praktično pucanje a sve instruktore odmah na giljotinu.

Sasvim je drugo pucanje iz virtuelnog i pravog oružja. Takođe, Doom i slične igre imaju zakonom regulisanu starosnu granicu, ali je se roditelji ne pridržavaju - video sam jednom decu u nižim razredima osnovne koja igraju GTA i viču "ubij kurvu" dok ih roditelj ponosno gleda.

U SAD sam pucao u streljani u sklopu pokušaja na fakultetu da nas brucoše regrutuju u ROTC program (vojska stipendira, nakon završenog faksa imaš status rezerviste i u obavezi si da radiš za vojsku x godina u okviru diplome koju si stekao). Pa čak ni u tim okolnostima (ložana da se ide u vojsku) nam nisu dali mete s ljudskim likom nego one najobičnije okrugle mete.

Meni je neverovatno ovoliko skidanje odgovornosti s roditelja, kao da nisu uradili ništa pogrešno. 

• +1 6
  • Hvala 2
  • -1 2
  • Vojvodo,serdare 2
Posted
Just now, Sammael said:

Sasvim je drugo pucanje iz virtuelnog i pravog oružja. Takođe, Doom i slične igre imaju zakonom regulisanu starosnu granicu, ali je se roditelji ne pridržavaju - video sam jednom decu u nižim razredima osnovne koja igraju GTA i viču "ubij kurvu" dok ih roditelj ponosno gleda.

U SAD sam pucao u streljani u sklopu pokušaja na fakultetu da nas brucoše regrutuju u ROTC program (vojska stipendira, nakon završenog faksa imaš status rezerviste i u obavezi si da radiš za vojsku x godina u okviru diplome koju si stekao). Pa čak ni u tim okolnostima (ložana da se ide u vojsku) nam nisu dali mete s ljudskim likom nego one najobičnije okrugle mete.

Meni je neverovatno ovoliko skidanje odgovornosti s roditelja, kao da nisu uradili ništa pogrešno. 

Mi smo pogrešni, linč masa koja hoće da liši ovu zemlju ostataka prava, šmrc

• +1 3
Posted (edited)

Bilo je mozda dovoljno da ga streljana postujuci «banalne» propise ne pusti da dovede maloletno dete. Samo toliko.

Kod nas banalni propisi ili cak obicna pravila sluze za opste sprdanje jer komoditet uvek ide ispred svega, cak i zdrave pameti.

Edited by Moonwalker
  • +1 7
  • Hvala 1
Posted
1 minute ago, Sammael said:

Ali uopšte se ne priča o tome.

Drugo, fizičko baratanje oružjem je stvar tehnike, pa gore je baždarenje mladog uma da je ok ubiti a to se više radi u igrama i nasilnim sadržajima nego pucanjem u papirnu metu.

• -1 1
Posted (edited)
3 minutes ago, James Marshall said:

Drugo, fizičko baratanje oružjem je stvar tehnike

Pa zasto onda da ne polazu voznju pre 14, to je samo tehnika?  I onda jedan polovni BMW od koju tisucu kubika koji Zli doveze iz Svice, i bog da nas vidi.

Edited by Moonwalker
  • +1 1
Posted
Just now, bejzbolka said:

Mislim da niko ne misli da nisu uradili ništa pogrešno, već da nisu učinili krvično delo. Odgovornost postoji, ali ne krivična.

Upravo ovo, neka idu na 200 godina robije ali za adekvatno sankcionisano ponašanje, a ne ovo podvlačenje pod neke uopštene norme da bi se zadovoljila želja vlasti za populističkim aktima.

• +1 4
Posted
2 minutes ago, James Marshall said:

Ali uopšte se ne priča o tome.

Drugo, fizičko baratanje oružjem je stvar tehnike, pa gore je baždarenje mladog uma da je ok ubiti a to se više radi u igrama i nasilnim sadržajima nego pucanjem u papirnu metu.

Brojne studije su rađene na tu temu i, koliko znam, nikad nijedna nije dokazala da su nasilni sadržaji odgovorni za baždarenje mladog uma na taj način.

Bukvalno sam satro milione virtuelnih likova u igrama, a ne bih umeo da ubijem nikoga iz automatskog oružja jer mi niko nije pokazao kako se ono koristi. Trebala bi mi - obuka.

Svi smo kao deca gledali kako se Tom i Džeri mlate do besvesti, Kojot pokušava da raznese pticu trkačicu dinamitom, pa ne vidim da je mnogo dece to pokušavalo da reprodukuje. 

• Vojvodo,serdare 1
Posted
2 minutes ago, James Marshall said:

Upravo ovo, neka idu na 200 godina robije ali za adekvatno sankcionisano ponašanje, a ne ovo podvlačenje pod neke uopštene norme da bi se zadovoljila želja vlasti za populističkim aktima.

Jeste, za sitne prekrsaje ce dobiti kaznu kao za teska krivicna dela. Eto mogli su biti bolji roditelji, svako na po 50 godina robije.

Posted (edited)
2 hours ago, Uskebasi said:
3 hours ago, Frile said:

Ako vođenje deteta u streljanu nije izazivanje opšte opasnosti, zašto je onda uopšte zakonom zabranjeno da deca koriste streljanu?

...

Ovo delo je predvidjeno za situacije kada posledica sledi neposredno nakon radnje

Hvala na odgovoru.

Znači, detetu zakon zabranjuje da puca u streljani zbog bezbednosti u streljani, da ne bi umesto u metu krenulo da nišani ili puca na druge ljude u streljani.

Zakon koji zabranjuje pristup deci u streljanu se ne bavi time da li će dete u streljani naučiti da otkoči i napuni pištolj, i kasnije možda doći u situaciju da ubije vršnjake u školi.

Edited by Frile
  • +1 2