Jump to content
IGNORED

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

FPLS
aram
Message added by aram,

Zahtevi Saveta roditelja OŠ Vladislav Ribnikar

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se to dogodilo i kako teče istraga i u kojoj je fazi. Roditelji to moraju da znaju.

2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi.

3. Tim psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa decom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti.

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu iz odeljenja VII-2 mora se naći način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz, već da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Predlažemo kompletno renoviranje škole do 1. septembra 2023. godine

6. Pružiti kompletnu podršku nastavničkom kadru.

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima deca iz VII-2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece, i da isti za takav postupak budu sankcionisani u skladu sa Zakonom.

Recommended Posts

Posted
24 minutes ago, villiem said:

Uskoro necemo znati nista ni o cemu, ako vec nismo stigli dotle. 

Novogovor na srpski nacin

image-w1280.jpg?size=800x

Posted
18 minutes ago, Tihajeza said:

Kako znate da je žena izgovorila to što piše u tekstu? Ko je bio prisutan kada se dete žalilo na učenika? Ko piše ovaj tekst i ko mu je bio izvor? Kako znamo da li je verno preneto sve što se dešavalo?

Sto se tice VR trebalo bi sve iz medija sto je bez imena i prezimena uzimati sa velikom dozom rezerve.

VM je studiozno od pocetka zajahao na temu ali je navodno par puta i za njega bilo tu mach da to objavi  na svom portalu.

Posted
1 hour ago, SNARC said:

Ako ovakav psiholog radi u skoli koja je prosle godine u ovo vreme vazila za elitnu..a od proletos ta skola ima posebno osetljivu situaciju..

Kakve li tek spodobe rade u drugim skolama. 

kapiraš valjda do sad da je škola natprosečno i sve više spodobna, ne obratno. to ti je sad moderna taktika, gde zdrav mozak nameće poboljšanje, uvodi se srozavanje. mindfuck, sludi protivnika!

Posted

@SNARC Isto… do jbn korone nisam gledao tv a kamo li vesti… tad se i klinac rodio. I upao sam u isti takav zacarani krug.

meni je sve bilo jasno i sve sam vec “video” unapred te noci kad sam gledao kako se slavi BoTin poraz tj njihova pobeda. Baklje, kurcenje i euforija… Mucno, uzasno sam se osecao jer sam shvatio ko zivi u ovoj zemlji i kako ce nam jebati majku sad kad su na vlasti njihovi. Osveta losih djaka je otrcana fraza… ovo je jednostavno sve po meri naroda Srbije, naseg drustva… nama je ovo dovoljno/potrebno… 

• +1 2
Posted
48 minutes ago, Tihajeza said:

Kako znate da je žena izgovorila to što piše u tekstu? Ko je bio prisutan kada se dete žalilo na učenika? Ko piše ovaj tekst i ko mu je bio izvor? Kako znamo da li je verno preneto sve što se dešavalo?

ako je zaista pisao veran, ja bih verovala 100%. njemu se ima mozda zameriti svashta/neshto, ali ne znam da je ikad izmishljao vesti.

• +1 3
Posted
6 hours ago, gospa buba said:

ako je zaista pisao veran, ja bih verovala 100%. njemu se ima mozda zameriti svashta/neshto, ali ne znam da je ikad izmishljao vesti.

zaista je pisao veran matic; valjda nismo dosli dotle da ne verujemo da li je neko pisao, cak i kada stoji potpisan autor iznad teksta?

https://javniservis.net/sekcije/drustvo/samoorganizovanje-daka-i-roditelja/

7 hours ago, pt 2.0 said:

Ovo - da se škola nije ispraznila niti je bilo ispisa u bitnom obimu - je činjenica koja stoji nasuprot svemu negativnom što čitamo kod Matića ili po medijima.

Nemam stav o tome, osim da je bitno za ocenu.

to nije cinjenica koja stoji nasuprot desavanja o kojima mozemo da procitamo, vec je deo nekog sireg rezonovanja, koji ja mogu da objasnim u svoje ime a ne u ime vecine;

moj rezon je bio da ce ovako strasan dogadjaj proizvesti izuzetnu pozornost i paznju, ne samo kako se nikada nista slicno ne bi desilo, that goes without saying, vec pre svega u smislu saniranja traume u razumnoj meri, koja postoji kod svakog ucenika ribnikara u manjem ili vecem procentu, u zavisnosti od konteksta u kojem je prozivelo 3. maj, pa do uzrasta i generalno licnosti.

ocekivao sam u tom smislu kontinuiran trud drzavnih institucija kroz mehanizme skole i rezonovao (rezonovali) da je ribnikar najprikladnije mesto da se sa traumom, koja se desila, izbori.

jos vise sam bio ubedjen da je, ako nista drugo a zbog tragedije koja se dogodila, ova skola sada najbezbednija skola u srbiji; 

kao sto rekoh, odmah nakon treceg maja pa do letnjeg raspusta, sam cuo dovoljno infoa o deci koja u raznim krajevima grada i srbije salju neki bolesni omaz ovom masakru (dosta toga se moglo procitati i u medijima), pa smo, cini mi se ispravno zakljucili, da nase dete ne bi bilo niti vise bezbedno, niti bi imalo dovoljno dobru psihicku i emotivnu podrsku, ukoliko bismo ga premestili u drugu skolu. jedino sto ne bi imalo su drugari sa kojima je od pocetka skolovanja.

daklem, to sto drzavne institucije feat skola rade sve naopako i jezivo, i dalje nije nikakav prilog protiv npr teksta verana matica, vec prilog protiv bazicne brige i empatije, ljudskosti pre svega, pa onda i profesionalizma.

kada procitam ovde stavove i razmisljanja a sa svescu da je ovo daleko razumniji & empaticniji sastav u odnosu na npr total populaciju beograda - tek sada mi je jasno da nikada ne bih prebacio dete u kontekst u kojem ljudi imaju jos manje empatije i razumevanja [racionalnog] za ono sto se desilo treceg maja, od ljudi koji ga definitivno nemaju dovoljno, iako njihova deca pohadjaju skolu u ribnikaru.

• +1 2
Posted (edited)

@uini

Jel mozes da preneses ako ne pitam previse kako izgleda ova skolska godina iz ugla tvog deteta i dece iz okruzenja koja idu u Ribnikar. Da li se nastava odvija regularno, da li se dete oseca bezbedno itd? 

Kod mene u skoli je stanje ok, mada tesko da smo se oporavili od tragedije, niti mislim da je to u potpunosti moguce.

Edited by Sandradjer
Posted
1 hour ago, uini said:

zaista je pisao veran matic; valjda nismo dosli dotle da ne verujemo da li je neko pisao, cak i kada stoji potpisan autor iznad teksta?

https://javniservis.net/sekcije/drustvo/samoorganizovanje-daka-i-roditelja/

to nije cinjenica koja stoji nasuprot desavanja o kojima mozemo da procitamo, vec je deo nekog sireg rezonovanja, koji ja mogu da objasnim u svoje ime a ne u ime vecine;

moj rezon je bio da ce ovako strasan dogadjaj proizvesti izuzetnu pozornost i paznju, ne samo kako se nikada nista slicno ne bi desilo, that goes without saying, vec pre svega u smislu saniranja traume u razumnoj meri, koja postoji kod svakog ucenika ribnikara u manjem ili vecem procentu, u zavisnosti od konteksta u kojem je prozivelo 3. maj, pa do uzrasta i generalno licnosti.

ocekivao sam u tom smislu kontinuiran trud drzavnih institucija kroz mehanizme skole i rezonovao (rezonovali) da je ribnikar najprikladnije mesto da se sa traumom, koja se desila, izbori.

jos vise sam bio ubedjen da je, ako nista drugo a zbog tragedije koja se dogodila, ova skola sada najbezbednija skola u srbiji; 

kao sto rekoh, odmah nakon treceg maja pa do letnjeg raspusta, sam cuo dovoljno infoa o deci koja u raznim krajevima grada i srbije salju neki bolesni omaz ovom masakru (dosta toga se moglo procitati i u medijima), pa smo, cini mi se ispravno zakljucili, da nase dete ne bi bilo niti vise bezbedno, niti bi imalo dovoljno dobru psihicku i emotivnu podrsku, ukoliko bismo ga premestili u drugu skolu. jedino sto ne bi imalo su drugari sa kojima je od pocetka skolovanja.

daklem, to sto drzavne institucije feat skola rade sve naopako i jezivo, i dalje nije nikakav prilog protiv npr teksta verana matica, vec prilog protiv bazicne brige i empatije, ljudskosti pre svega, pa onda i profesionalizma.

kada procitam ovde stavove i razmisljanja a sa svescu da je ovo daleko razumniji & empaticniji sastav u odnosu na npr total populaciju beograda - tek sada mi je jasno da nikada ne bih prebacio dete u kontekst u kojem ljudi imaju jos manje empatije i razumevanja [racionalnog] za ono sto se desilo treceg maja, od ljudi koji ga definitivno nemaju dovoljno, iako njihova deca pohadjaju skolu u ribnikaru.

naravno da ne mislim da nije on pisao, vishe u smislu konstatacije, da ako je on, onda jeste tako i ne bih dovodila u pitanje.

ostalo je isto logichno. svi smo mislili da ce drzava i shkolski sistem da neshto. a da nije samo detektor metala.

• +1 1
Posted
41 minutes ago, Sandradjer said:

@uini

Jel mozes da preneses ako ne pitam previse kako izgleda ova skolska godina iz ugla tvog deteta i dece iz okruzenja koja idu u Ribnikar. Da li se nastava odvija regularno, da li se dete oseca bezbedno itd? 

ne znam zaista šta bih dodao a da nisam napisao: nula poena za effort ublažavanja traume, bilo spoljašnjih institucija ili onih unutar škole

ovo sve što se dešava sa novim incidentom, koji očigledno nije jednokratne prirode, samo dodaje na količini užasa, nemara i svega najgoreg generalno

• Hvala 1
Posted
11 hours ago, Shan Jan said:

Zemlja "nije moje da mislim o tome".

u ovoj zemlji dominiraju dva stava

"boli me qrac" i

"ko ga yebe"

u vezi s tim logično je

Samoorganizovanje roditelja i samooranizovanje učenika, snažan je pokazatelj nereagovanja institucija van škole i u samoj školi.

iz onog posta.

Posted (edited)

mi smo u situaciju da niko nema kredibilitet dovedeni odavno.

ideja da nishta nikad nije onako kako je recheno nas paralishe u smislu bilo kakvog fizichkog delovanja. a u glavama kupus na svim nivoima.

Edited by gospa buba
  • +1 1
Posted
4 minutes ago, Tihajeza said:

Kako Veran zna da mu je dete kredibilan izvor? 

ovde očigledno ima puno izvora, pošto incident nije jednokratan, kao što rekoh

u petak i subotu mi je ovde prebacivano kako ponavljam da sam čuo da je postojao pismeni dopis od strane roditelja na temu još pre par meseci, pa mi je rečeno da to nigde ne piše u medijima, pa stoga  ne treba to pominjati kao ikakav argument.

sada izgleda kao da je još mnoogo gore od toga što je izgledalo kao outlandish tvrdnja

ali eto, ovde se ravnopravno od petka u odnosu na pročitano u vestima, ističu sledeće stavke:

- možda je podmetnuto od dece i/ili roditelja (shoutout to ministarka đukić-dejanović)

- možda novinari traže senzaciju

- debos sa tvitera

- deca pretresaju ranac i uzimaju nož, umesto da prijave policiji

- ne treba verovati svemu što piše, pogotovo što se zanemarljiv broj dece premestio u drugu školu (tj još jedan dokaz da nije tako kako se piše)

- kako veran zna da mu je dete kredibilan izbor? (ja bih dodao i roditelji i neko iz škole ko je relativno upućen)

...this is where we're at right now, što bi rekli drevni ameri :mellow:

Posted
9 hours ago, Eleniko said:

to što se škola ribnikar nije ispraznio i što se neće isprazniti govori sve što treba da znate o roditeljima

Izjava ti je u rangu „to sto neko radi u drzavnoj sluzbi u Srbiji znaci da je korumpirano sns djubre“

• +1 2
  • -1 1
Posted (edited)
1 hour ago, uini said:

ne znam zaista šta bih dodao a da nisam napisao: nula poena za effort ublažavanja traume, bilo spoljašnjih institucija ili onih unutar škole

ovo sve što se dešava sa novim incidentom, koji očigledno nije jednokratne prirode, samo dodaje na količini užasa, nemara i svega najgoreg generalno

Ok,

Zanimalo me je kako se dete oseca, i deca koju poznajes. 

Roditelj naravno procenjuje bezbednost koja je iznad svega u skoli, ako je nema ispise dete i kraj (to je osnovno). 

Inace, centralne gradske skole kubure sa brojem ucenika, ima drugih skola.

Ne zelim da zvucim surovo i neempaticno. Pogleda covek kljucne parametre:

Da li je dete bezbedno?

Da li se nastava i vaspitno-obrazovni rad odvija regularno?

Da li dete ima prijatelje u skoli i ide zadovoljno? 

I decu treba ostaviti a ne upletati u ovu problematiku koja se ne resava preko dece. A da je sve nenormalno znamo svi. 

Edited by Sandradjer