Jump to content
IGNORED

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

FPLS
aram
Message added by aram,

Zahtevi Saveta roditelja OŠ Vladislav Ribnikar

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se to dogodilo i kako teče istraga i u kojoj je fazi. Roditelji to moraju da znaju.

2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi.

3. Tim psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa decom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti.

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu iz odeljenja VII-2 mora se naći način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz, već da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Predlažemo kompletno renoviranje škole do 1. septembra 2023. godine

6. Pružiti kompletnu podršku nastavničkom kadru.

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima deca iz VII-2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece, i da isti za takav postupak budu sankcionisani u skladu sa Zakonom.

Recommended Posts

Posted

A nije nam ni dozvoljeno da se razbacujemp dijagnozama. Nego kažemo "dete ima teškoće te i te, radi to i to", dijagnostika nije na nama i ne znam ni čemu bi služila. Jer, ono što mi radimo je individualizacija prema detetu, svakom pojedinačno. Dva deteta s istom dijagnozom (kad roditelji donesu izveštaj) mogu da budu dva različita sveta.

• +1 2
Posted
9 hours ago, boldrock said:

Prema krivičnom zakoniku KK nije maloletnik, već dete, s obzirom da nije navršio 14 godina.

Ne bi me cudilo da se pokaze da je "dete" znalo da ce za koji mesec zakon prestati da ga stiti da uradi kakvu god monstruoznost je imao na wish list. (Moze se tom pamecu i sad hvaliti, jer "sta zna dete"). 

IMO treba spustiti zakonsku "dete" granicu na 12 godina, a za ovako masovne zlocine sa predumisljajem suditi bez zakonske granice, neka priroda pokaze gde je. 

Posted

Ja mislim da upalu bubrega treba lijeciti sa onim plavim tabletama osam dana. Bas me briga kako se inace lijeci i zasto bas tako. 

Posted

Ubistvo desetoro dece se leči tako što otac ne treba da vodi maloletno dete na obuku automatskim oružjem i ne treba da drži pištolj u kutiji od sladoleda. Ne treba ti doktor nauka da bi došao do tog zaključka. 

• +1 1
  • Hvala 1
Posted
19 hours ago, dùda said:

Je li sin Željka Mitrovića imao 13 godina kada je ubio devojku tim autom ?

Jesu li ti koljači o kojima govoriš maloletni ? 

Ja se ovde slažem u potpunosti sa @ToniAdams

Za mene je taj otac kreten.

Pa dajte bre, imati dete, pa ne treba biti dr psihologije da bi znao da dečak od 13 godina može da napravi sranje i sa praćkom (i prave) a ne sa dostupnim kućnim arsenalom i bojevom municijom.

ed.

kreten i pre svega odgovoran

ti se Dudo svadjas sa krivicnom zakonikom, ne sa mnom.

Posted
39 minutes ago, Malvo said:

Ubistvo desetoro dece se leči tako što otac ne treba da vodi maloletno dete na obuku automatskim oružjem i ne treba da drži pištolj u kutiji od sladoleda. Ne treba ti doktor nauka da bi došao do tog zaključka. 

To nije lijecenje nego prevencija

• +1 1
Posted
2 hours ago, Djuro said:

ti se Dudo svadjas sa krivicnom zakonikom, ne sa mnom.

Pa ne.

Ja sam samo rekla (ali očigledno nisam bila dovoljno jasna), da se ne može porediti slučaj sina žm, sa ovim.

Sin žm je koliko znam bio punoletan kada je usmrtio nesretnu devojku, dakle odgovoran lično za svoje postupke. Zato mi nije bilo jasno čemu to uopšte u priči.

KK ne samo da je maloletan već u momentu zločina nije imao ni tih famoznih 14 godina, dakle nije odgovoran.

E kad  nije on, neko mora da bude.

Pogotovo što znamo sve "divne" vaspitne metode oca.

E  ko mi objasni da su te metode normalne i legalne , alal mu vera.

• +1 2
Posted
37 minutes ago, dùda said:

Pa ne.

Ja sam samo rekla (ali očigledno nisam bila dovoljno jasna), da se ne može porediti slučaj sina žm, sa ovim.

Sin žm je koliko znam bio punoletan kada je usmrtio nesretnu devojku, dakle odgovoran lično za svoje postupke. Zato mi nije bilo jasno čemu to uopšte u priči.

KK ne samo da je maloletan već u momentu zločina nije imao ni tih famoznih 14 godina, dakle nije odgovoran.

E kad  nije on, neko mora da bude.

Pogotovo što znamo sve "divne" vaspitne metode oca.

E  ko mi objasni da su te metode normalne i legalne , alal mu vera.

to nije tako, po nasem zakonodavstvu.

moze da bude, kad/ako se zakoni promene ali sad nije. 

a zeks je pomenut zato sto si ti rekla da je za krivicnu odgovornost dovoljno da detetu das obuku i sredstvo.

nije dovoljno.

Posted (edited)
1 hour ago, Djuro said:

a zeks je pomenut zato sto si ti rekla da je za krivicnu odgovornost dovoljno da detetu das obuku i sredstvo.

nije dovoljno.

ne sećam se da sam to rekla ali nije bitno, neko je rekao

ali opet, zašto primer žm, kad u tom slučaju nije reč o detetu ? taj mladi idiot je koliko znam bio punoletan, možda žeksovo dete ali ne i pravno dete

a ja jesam dinosaurus, samo mi se čini da ovde nisam jedina

klinci koji su nas (devojčice) gađali praćkama, nisu smeli te praćke da nose kući, krili su ih negde van kuće da im roditelji to ne vide.

to znam jer se jednom digla frka jer je jedna devojčica baš dobila gadnu ogrebotinu na nozi. pa su dečaci prijavljeni roditeljima, pa su prvo lagali da nemaju praćke, pa su se praćke otkrile, pa su pale gadne batine ( od vlastitih očeva)  i posle toga nije više bilo takvih incidenata

i sad zbilja nema tog krivičnog zakonika koji će me ubediti da je ovo kako je otac od KK vaspitavao sina od 13 godina, sa sve neobezbeđenim oružjem u kući i bojevom municijom, ispravno.

Edited by dùda
  • +1 4
Posted

IIUC ovde se PPP pravnici slazu da sadasnji zakon ne moze da odgovori na ovakav zlocin.
Da li se slazete da bi zakon hitno trebalo menjati?
I kako tacno po vasem strucnom misljenju?
Radi li neko vec na tome?

Posted (edited)
7 hours ago, Svemir Zeka said:

Moram da priznam da ne razumem poentu. 

Naravno da umemo da prepoznamo, ali treba da znaš da mi nemamo moć da šaljemo bilo koga bilo kome. Možemo da razgovaramo s roditeljima, preporučimo i kažemo da je važno zbog funkcionisanja deteta, pa da oni budu saradljivi ili ne, pa ne odu nikad. U slučaju da dete pravi haos na časovima, a roditelji se ne odazivaju, najviše što možemo je da pošaljemo dopis centru za socijalni rad. Ako ne, ni to. 

7 hours ago, Svemir Zeka said:

A nije nam ni dozvoljeno da se razbacujemp dijagnozama. Nego kažemo "dete ima teškoće te i te, radi to i to", dijagnostika nije na nama i ne znam ni čemu bi služila. Jer, ono što mi radimo je individualizacija prema detetu, svakom pojedinačno. Dva deteta s istom dijagnozom (kad roditelji donesu izveštaj) mogu da budu dva različita sveta.

Nisam siguran da umete da prepoznte nešto za šta ni "redovni" psihijatri (koji rade sa neurozama i depresijama) ne umeju da prepoznaju, pa ni oni sa više specijalizacija iz psihoterapijskih modaliteta. Jer su ih učili da prepoznaju samo najteže slučajeve.

To se uči na razvojnoj psihijatriji i na FASPER-u. 

Ne kažem ja da psiholozi treba da dele dijagnoze, već da mogu da pošalju kod defektologa ili razvojnog psihijatra, ukoliko sumnjaju na nešto iz tog domena. Premda mi je jasno da je nemoguće sve detektovati.

Edited by Malkmus
Posted (edited)
2 hours ago, Djuro said:

Zeks je pomenut zato sto si ti rekla da je za krivicnu odgovornost dovoljno da detetu das obuku i sredstvo.

nije dovoljno.

Žeksov sin je imao dozvolu za vožnju i od oca dobio sredstvo za vožnju. Da si našao primer da je neko dete od 13 učio da vozi i davao mu auto, pa da razumem. Da si mi nepoznat forumaš mislio bih da neki klinac troluje. 

Uzgred, auto služi za vožnju, a pištolj za ubijanje. Normalne osobe neće detetu od 13 davati ni obuku i sredstvo za vožnju.

Auto u rukama deteta je opasnost na putu. Pištolj u rukama deteta je opasnost svugde. Svaki roditelj mora biti toga svestan. 

Edited by duma
  • +1 6
Posted
25 minutes ago, Malkmus said:

Nisam siguran da umete da prepoznte nešto za šta ni "redovni" psihijatri (koji rade sa neurozama i depresijama) ne umeju da prepoznaju, pa ni oni sa više specijalizacija iz psihoterapijskih modaliteta. Jer su ih učili da prepoznaju samo najteže slučajeve.

To se uči na razvojnoj psihijatriji i na FASPER-u. 

Ne kažem ja da psiholozi treba da dele dijagnoze, već da mogu da pošalju kod defektologa ili razvojnog psihijatra, ukoliko sumnjaju na nešto iz tog domena. Premda mi je jasno da je nemoguće sve detektovati.

Pa upravo to i kažem: prepoznamo da dete ima teškoće u učenju, ili u komunikaciji s vršnjacima, i u skladu sa stepenom ometanja funkcionalnosti, predložimo IMZ, Zavod u Kralja Milutina, ili Dr Subotića. Nije neophodno da prepoznamo tačnu šifru. 

Radila sam u više škola i mogu da ti kažem da kad postoje teškoće, to prepoznaju i učitelji i profesori, ne samo mi. Drugim rečima, ko radi posao, prepoznaje, ali ne mora da zna psihijatrijsku i defektološku klasifikaciju.

• +1 7