Jump to content
IGNORED

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

FPLS
aram
Message added by aram,

Zahtevi Saveta roditelja OŠ Vladislav Ribnikar

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se to dogodilo i kako teče istraga i u kojoj je fazi. Roditelji to moraju da znaju.

2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi.

3. Tim psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa decom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti.

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu iz odeljenja VII-2 mora se naći način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz, već da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Predlažemo kompletno renoviranje škole do 1. septembra 2023. godine

6. Pružiti kompletnu podršku nastavničkom kadru.

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima deca iz VII-2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece, i da isti za takav postupak budu sankcionisani u skladu sa Zakonom.

Recommended Posts

Posted (edited)
1 minute ago, Svemir Zeka said:

I to je moguće, ali o tome nemamo informacije. Vođenje u streljanu je merodavna informacija jer se vidi na snimku. 

I na osnovu te šture informacije donosimo vrlo nepouzdane kategoričke zaključke

Edited by Filozof manijak
Posted

Isuse al stvarno :isuse:

Ja nigde nisam pročitao da je mali pre masakra od bilo koga ocenjen kao nasilan i agresiva, štaviše

• +1 1
Posted
11 minutes ago, Filozof manijak said:

Ja nigde nisam pročitao da je mali pre masakra od bilo koga ocenjen kao nasilan i agresiva, štaviše

Pa to šta čitaš po novinama okači mački o rep.

Ako stvarno verujete u filmske priče da je neko bio miran i najbolji na svetu, a onda se jednog jutra probudio i pobio 10 ljudi, onda ste mnogo naivni. Naravno da postoje znaci u ponašanju i naravno da prve osobe oko njih imaju priliku da to uvide. A to su roditelji. Osim ako ih ne viđaju - pa zanemaruju. Pojma nemaju šta im deca rade. A ovaj nije preko noći napravio Molotovljeve koktele.

• +1 4
  • Hvala 3
Posted
15 minutes ago, Filozof manijak said:

I na osnovu te šture informacije donosimo vrlo nepouzdane kategoričke zaključke

Naravno, jer oni koji se razumeju u pucanje kažu: kad se učiš da pucaš, umeš da za dva minuta poubijaš 9 osoba i još 7 raniš. Kad ne vežbaš, to ne možeš da uradiš.

• +1 2
Posted
Just now, Svemir Zeka said:

Pa to šta čitaš po novinama okači mački o rep.

Ako stvarno verujete u filmske priče da je neko bio miran i najbolji na svetu, a onda se jednog jutra probudio i pobio 10 ljudi, onda ste mnogo naivni. Naravno da postoje znaci u ponašanju i naravno da prve osobe oko njih imaju priliku da to uvide. A to su roditelji. Osim ako ih ne viđaju - pa zanemaruju. Pojma nemaju šta im deca rade. A ovaj nije preko noći napravio Molotovljeve koktele.

A gde drugo da pročitam?

Ako imaš neke bolj izvore o slučaju, reci

Posted

Naravno, jer oni koji se razumeju u pucanje kažu: kad se učiš da pucaš, umeš da za dva minuta poubijaš 9 osoba i još 7 raniš. Kad ne vežbaš, to ne možeš da uradiš.

Vidi, mogao je otac da mu kupi bembaru i da mali pokosi 10ak ljudi na ulici. Da zapali učionicu i zaključa vrata itd, itd...

Tebi je fokus na tome što je bio obučen na puca, meni na tom kako/zašto je razvio tu ubilačku želju u sebi

Posted
Just now, Filozof manijak said:

A gde drugo da pročitam?

Ako imaš neke bolj izvore o slučaju, reci

Ne možeš da znaš, ni ja ne mogu da znam. Pričamo na osnovu objektivnih informacija, vođenje u streljanu je sad već u statusu dokaza.

Ostalo nagađamo na osnovu znanja i zdravog razuma.
Ja nijednu vest nakon 3.5. nisam čitala (tj o njima kao njima), samo ono gde je preneto o oružju i streljani, i ovo sad pre dva dana, produđenje pritvora, zabrana prilaska majci. Ništa o njima kao osobama. To je sve rekla-kazala.

Posted
1 minute ago, Filozof manijak said:

Vidi, mogao je otac da mu kupi bembaru i da mali pokosi 10ak ljudi na ulici. Da zapali učionicu i zaključa vrata itd, itd...

Tebi je fokus na tome što je bio obučen na puca, meni na tom kako/zašto je razvio tu ubilačku želju u sebi

Mogao je i da bude Panin sin i da se kurobeca autom, slažem se.

Kako je razvio? Moja pretpostavka: nešto urođeno + stečeni uslovi da se razvije i realizuje.

Posted (edited)
12 minutes ago, Filozof manijak said:

Šta te sprečava da pretpostaviš da su obe stvari zajedno dovele do tragedije?

Da je imao samo ubilačke sklonosti, verovatno bi gurnuo drugo dete niz stepenice, ili se posvetio ubijanju mačaka. Dok ne poraste.

Da je samo bio obučen da puca, verovatno se ne bi desilo ništa.

Edited by Frile
  • +1 1
Posted
14 minutes ago, Frile said:

Šta te sprečava da pretpostaviš da su obe stvari zajedno dovele do tragedije?

Da je imao samo ubilačke sklonosti, verovatno bi gurnuo drugo dete niz stepenice, ili se posvetio ubijanju mačaka. Dok ne poraste.

Da je samo bio obučen da puca, verovatno se ne bi desilo ništa.

Obe stvari su dovele do tragedije, mene zanima koja stvar je u u root-u 

Da li je dobio ubilačke ideje kada je prvi put uzeo oružje u ruke, ili (što je još gore) da je imao takve ideje i ranije?

Posted
4 minutes ago, Filozof manijak said:

Da li je dobio ubilačke ideje kada je prvi put uzeo oružje u ruke, ili (što je još gore) da je imao takve ideje i ranije?

kapiram
vrlo verovatno (takoreći sigurno) je i pre susreta sa oružjem imao neki poremećaj, a sada da li je susret sa oružjem ili na primer gledanje filma pretvorilo "mrzim" u "ubiću" ... sve je moguće

• +1 1
Posted (edited)
21 minutes ago, Filozof manijak said:

To ne možeš da znaš. Moja (vrlo rizična jer je daljinska) pretpostavka bi bila ovako: da ima neki manjak empatije i osećanja krivice od ranije, da se pojavljuje neki bes (možda iz porodice), nepostavljanje granica - zanemarivanje (roditelji, i majka, dakako), pri čemu bes ne dolazi nužno od zlostavljanja nego i od zanemarivanja i neusmeravanja - nepostavljanja granica; zatim, davanje dosta moći detetu (pristup oružju, učenje pucanju), dete bez granica u agresivnom afektu ostvaruje svoje fantazije, sa stečenim samopuzdanjem i uz omogućen pristup oružju.

Edited by Svemir Zeka
  • +1 2
  • Hvala 1
Posted
2 minutes ago, Filozof manijak said:

Dete je nestabilno. Toga ima puno, iz raznih razloga. Ono shto valjda treba raditi (i inache, a pogotovo u ovom sluchaju) je razvijati neke druge hobije i interesovanja.

Ja sam vec pomenula tu rodbinu koji su lovci, ustvari i sa jedne i sa druge strane porodice postoji bar po jedna osoba chije je mentalno stanje i pristup oruzju bio razlog za strah pri odlasku na te lokacije. Izbacish oruzje iz jednachine, i opasnost je bar po shiru okolinu neuporedivo manja.

• +1 1
Posted
2 minutes ago, Svemir Zeka said:

To ne možeš da znaš. Moja (vrlo rizična jer je daljinska) pretpostavka bi bila ovako: da ima neki manjak empatije i osećanja krivice od ranije, da se pojavljuje neki bes (možda iz porodice), nepostavljanje granica - zanemarivanje (roditelji, i majka, dakako), davanje dosta moći detetu (pristup oružju, učenje pucanju), dete bez granica u agresivnom afektu ostvaruje svoje fantazije, sa stečenim samopuzdanjem i uz omogućen pristup oružju.

Ovako nekako.

Posted
3 minutes ago, Svemir Zeka said:

To ne možeš da znaš. 

Naravno, to ne zna niko od nas. Pretpostavljam da veštaci rade na tome.

Ja samo dumam i glasno razmišljam ovde, pošto mi je ovaj slučaj zatrašujuć. Ima nešto duboko uznemirujuće kad deca ubijaju

• +1 2