Weenie Pooh Posted November 16, 2023 Posted November 16, 2023 19 minutes ago, Venom said: Ne znam za tebe, ja više volim da sporije vozim ka provaliji nego brže, kad već ne umem da stanem. Jer onda imam više vremena da smislim kako ću da stanem. "Sporije ka provaliji" bi bilo da se emisije smanjuju, ali naprotiv one i dalje rastu - samo nešto sporijim tempom. Isto važi i za potrošnju energije o kojoj smo ranije pričali - troši se sve više, a ljudi se teše što je stopa rasta potrošnje nešto niža nego ranije. Ovo je "sve brže ka provaliji" kako god da okreneš - ubrzavamo i zamlaćujemo sebe mentalnom akrobatikom po kojoj manje ubrzanje = usporenje. Quote Od Vinijeve kombinacija gneva i fatalizma nema leba. Od fatalizma sigurno da nema, od gneva se možda nešto i umesi. 1 minute ago, gone fishing said: Ne znam čemu ovolika rasprava oko emisije CO2 kod nas, to je tema oko koje treba da histeriju Ameri, EU, Kina, Japan itd Pa oni i histerišu, ali nemaju mehanizme kojim bi naterale Indiju ili Kinu da povuku ručnu čak i kad bi hteli. (A neće jer im se ovako isplati.) Mi smo samo kibiceri.
Sestre Bronte Posted November 16, 2023 Posted November 16, 2023 6 minutes ago, gone fishing said: Ne znam čemu ovolika rasprava oko emisije CO2 kod nas, to je tema oko koje treba da histeriju Ameri, EU, Kina, Japan itd - oni najviše zagađuju, oni imaju gradove na obali koji će pod more bato - sve i da se sav led na kopnu otopi, to će podići nivo mora za mac 65m kako je srbistan na 80+ mnv to nas ne dotiče, neka lovatori potroše tisuće milijardi $ za relokaciju svojih metropola na veću nadmorsku visinu Pazi Boba ti kada su se setili ekologije i žele da nam ukinu pragnjetinu kao Švabama odavno za ekologiju me baš briga, nisam ja sjebao zemlju, neću ni da je popravljam
Venom Posted November 16, 2023 Author Posted November 16, 2023 22 minutes ago, Weenie Pooh said: "Sporije ka provaliji" bi bilo da se emisije smanjuju, ali naprotiv one i dalje rastu - samo nešto sporijim tempom. Teško.
Shan Jan Posted November 16, 2023 Posted November 16, 2023 @Venom jel se Zeleni u Nemackoj bore protiv licnih automobila i za javni transport ili je to sveta krava u koju i oni ne smeju da diraju?
Weenie Pooh Posted November 16, 2023 Posted November 16, 2023 20 minutes ago, Venom said: Teško. Šta "teško"? Pričamo o lako proverljivim činjenicama. Quote Global energy-related CO2 emissions grew by 0.9% or 321 Mt in 2022, reaching a new high of over 36.8 Gt. Godinu dana pre toga, rast emisija je bio 6%, znači smanjili smo stopu rasta pet puta, svaka čast Vučiću! Jeste da emitujemo više nego ikad ranije, ali nam bar stopa rasta opada. Ja razumem tvoj otpor doomerskim stavovima, to je zaista hvalevredno, ali moraš da imaš neku meru. Moraš da imaš u vidu da si iz medija izložen daleko većoj količini ničim izazvanog optimizma nego što si izložen doomerskim sranjima. Ako odbijaš da to sve isfiltriraš nego uzimaš happy-go-lucky širimo pozitivu gluposti kao default, onda nije ni čudo da te žulja svako skretanje u pravcu realnosti.
Venom Posted November 16, 2023 Author Posted November 16, 2023 Pričali smo o električnim automobilima. Ako emituju manje CO2 u korišćenju, onda govorimo o de facto smanjenju emisija (u tom sektoru). Drugo, čak i ako svejedno ukupne emisije rastu, bolje je da stopa rasta manja nego veća. Ja nisam ni optimista, ni pesimista, to je neka tvoja projekcija. Mislim da je i jedno i drugo gubljenje vremena. Imamo problem i moramo da ga rešimo i on se neće rešiti ni optimističnim ni pesimističnim pogledom na svet. Moramo da negujemo baštu koju imamo.
Desmond Bojčinski Posted November 16, 2023 Posted November 16, 2023 9 hours ago, Shan Jan said: Da vidimo.... Transport putevima duplo vise zagadjuje atmosferu nego sva stoka koja prdi i ne prdi. Elektrifikacijom toga ili jos bolje manjim i efikasnijim koriscenjem bi se postiglo mnogo vise. Ili komercijalne zgrade. Rad od kuce koji bi promovisala vlada bi mnogo pomogao ovde, da ne pricamo o posledicno manjem koriscenju betona i gvozdja kao i vise prostora za parkove i drvece. Ček, zar nije dokazalo da krave naprde više nekog gasa nego komplet avio, zemaljski i vodeni saobraćaj zajedno?
Weenie Pooh Posted November 16, 2023 Posted November 16, 2023 50 minutes ago, Venom said: Drugo, čak i ako svejedno ukupne emisije rastu, bolje je da stopa rasta manja nego veća. Taj majndset samo garantuje da će nastaviti da rastu. "Eto bar nešto" = polishing brass on the Titanic.
Shan Jan Posted November 16, 2023 Posted November 16, 2023 1 hour ago, Weenie Pooh said: Šta "teško"? Pričamo o lako proverljivim činjenicama. Godinu dana pre toga, rast emisija je bio 6%, znači smanjili smo stopu rasta pet puta, svaka čast Vučiću! Jeste da emitujemo više nego ikad ranije, ali nam bar stopa rasta opada. Ja razumem tvoj otpor doomerskim stavovima, to je zaista hvalevredno, ali moraš da imaš neku meru. Moraš da imaš u vidu da si iz medija izložen daleko većoj količini ničim izazvanog optimizma nego što si izložen doomerskim sranjima. Ako odbijaš da to sve isfiltriraš nego uzimaš happy-go-lucky širimo pozitivu gluposti kao default, onda nije ni čudo da te žulja svako skretanje u pravcu realnosti. Hej, ja mislim da je ovo vrlo dobar rezultat, sa 6 na 1% za godinu dana. Ako ovako nastave mozda vec sledece krene pad emisija. I meni bar mediji deluju mnogo doomerskije nego optimisticno kad je ovaj problem u pitanju.
zorglub Posted November 16, 2023 Posted November 16, 2023 5 hours ago, Braća Strugacki said: Farme ne mogu da budu blizu naseljenih mesta, zbog mirisa, popularno poznag kao smrad - otpad iz farmi se razređuje i skuplja u rezervoarima, gde se čuva do trenutka kada se upootrebljava kao đubrivo na njivama. To zahteva kontrolu otpada - razgradnju kulturama bakterija uz konstantnu kontrolu gasova koji se proizvode kao nusproizvod, a ti gasovi za sada nemaju primenu.
Weenie Pooh Posted November 16, 2023 Posted November 16, 2023 5 minutes ago, Shan Jan said: Hej, ja mislim da je ovo vrlo dobar rezultat, sa 6 na 1% za godinu dana. Ako ovako nastave mozda vec sledece krene pad emisija. Naravno da misliš jer je tako sročeno, programira te da se tešiš Imali smo nekih godina i negativan rast emisija, ali to nije značilo smanjenje ugljenika u atmosferi - nije pala količina CO2 koji konstantno dodajemo u atmosferu, samo smo ga dodavali malo manje intenzivno nego obično. Tih rekordnih 300+ megatona je samo količina za 2022. godinu. Ona iz 2021 je bila tek za mrvicu niža, a nigde nije otišla. Kao ni ona iz 2020, ni iz 2019... sav taj CO2 se neprekidno gomila iz godine u godinu, a potrebne su decenije ili čak vekovi da bi se samo deo tog gasa prirodnim putem izbacio iz atmosfere.
Venom Posted November 16, 2023 Author Posted November 16, 2023 31 minutes ago, Weenie Pooh said: Taj majndset samo garantuje da će nastaviti da rastu. "Eto bar nešto" = polishing brass on the Titanic. Jedino što garantuje da sve ostane isto je tvoj mindset. Govoriš o realnim rešenjima i to je za tebe "ukinimo kapitalizam". Smešno, tužno. 1
Weenie Pooh Posted November 16, 2023 Posted November 16, 2023 1 minute ago, Venom said: Jedino što garantuje da sve ostane isto je tvoj mindset. Govoriš o realnim rešenjima i to je za tebe "ukinimo kapitalizam". Smešno, tužno. Realnost je relativna. Za tebe je realno da nataknemo ružičaste naočare, kmečimo kod gazde da "prestane sa naftom", i lepimo dupeta za asfalt dok svet ne počne da nas uzima za ozbiljno. Za mene je realno da naučimo koga i zašto mrzimo, pa kad svet počne da se urušava, da znamo koga da grabimo noktima i zubima kako ne bi odleteo na Novi Zeland.
Venom Posted November 16, 2023 Author Posted November 16, 2023 Kao što rekoh, optimizam i pesimizam su tvoj svet, ne moj.
Shan Jan Posted November 16, 2023 Posted November 16, 2023 28 minutes ago, Weenie Pooh said: Naravno da misliš jer je tako sročeno, programira te da se tešiš Imali smo nekih godina i negativan rast emisija, ali to nije značilo smanjenje ugljenika u atmosferi - nije pala količina CO2 koji konstantno dodajemo u atmosferu, samo smo ga dodavali malo manje intenzivno nego obično. Tih rekordnih 300+ megatona je samo količina za 2022. godinu. Ona iz 2021 je bila tek za mrvicu niža, a nigde nije otišla. Kao ni ona iz 2020, ni iz 2019... sav taj CO2 se neprekidno gomila iz godine u godinu, a potrebne su decenije ili čak vekovi da bi se samo deo tog gasa prirodnim putem izbacio iz atmosfere. Pa dobro, iskreno je bolje nego sto sam ocekivao. Rast se skoro zaustavio u zadnjih 10 godina sto je uspeh sobzirom na mnoge rastuce ekonomije i njihovu glad za resursima. Seca li se neko ozonske rupe? O tome se pricalo na sve strane kad smo bili mali a sad nema toga nigde. Jer su resili problem i ozonski omotac se polako oporavlja. To jeste bio jednostavniji problem ali pokazuje da se neke stvari mogu resiti kad se hoce.
Recommended Posts