Jump to content
IGNORED

Twitter v2.0 - powered by Elon

mustang

Recommended Posts

Posted

morate sve da posmatrate malo dublje, izmiče vam veličina ovog genija

kupio je tviter zbog tesle, samo se to kratkoročno ne vidi

ovi liberalčići i tako nisu zabrinuti za klimu i CO2 emisije, tako da sad preko tvitera ima priliku da se obrati svojoj pravoj bazi, republikancima, grupaciji koja i tako najviše kupuje Teslu

sad se opustite, zna čovek šta radi

Posted
11 minutes ago, Braća Strugacki said:

morate sve da posmatrate malo dublje, izmiče vam veličina ovog genija

kupio je tviter zbog tesle, samo se to kratkoročno ne vidi

ovi liberalčići i tako nisu zabrinuti za klimu i CO2 emisije, tako da sad preko tvitera ima priliku da se obrati svojoj pravoj bazi, republikancima, grupaciji koja i tako najviše kupuje Teslu

sad se opustite, zna čovek šta radi

Ono sto mene brine je da li je on ovako ubacivao i feature u Teslu ? Ili tamo postoji ozbiljnija grupa ljudi koja mu je pojasnila da to bas ne moze tako ...

• +1 1
Posted
2 minutes ago, Lezilebovich said:

Ono sto mene brine je da li je on ovako ubacivao i feature u Teslu ? Ili tamo postoji ozbiljnija grupa ljudi koja mu je pojasnila da to bas ne moze tako ...

Nisi trebao ovo da napišeš, odmah mi je palo na pamet ovo...

image.png.1605545dc6c9a03c971ed53ac1249019.png

• Wub 1
  • Haha 1
Posted (edited)
1 hour ago, Lezilebovich said:

to ima smisla da bude benefit placanja pretplate

Apsolutno. Sad kad navale ljudi na pretplatu samo da bi glasali… :dry:

Zanima me baš koliko je pretplatnika u ovom drugom krugu, ima li nekih procena?

Prvi put je dosta njih platilo zbog trolovanja, verujem da je sada manji broj.

Edited by mraki
Posted
19 minutes ago, Lezilebovich said:

Nije baš ovako ali nije ni blizu onoga kako su to radili ostali proizvođači koji sada kopiraju Teslu u tom smislu. Ima tu dosta logičnih razloga. Električni automobili su znatno jednostavniji u mehaničkom smislu ono, nema menjač recimo. Sam motor je takođe mnogo jednostavniji i nema ekstremno komplikovane kalibracije i testiranja kao kod SUS. Mnogo funkcija je preuzeo softver uz mogućnost apdejta "preko vazduha" pa nije drama i ako nešto nije kako treba osim ako je safety relevant. To je sličnija kompanija IT-ju nego auto-industriji i tehnički i što se procesa tiče pa je ciklus razvoja mnogo kraći. Ubacuju features i nakon kupovine bez pardona, a kamoli u razvoju. Luksuzni osećaj i kontrola kvaliteta komponenta tipa sedište ili vrata im nije prioritet. 

Tako da jbg sigurno ima feature-a koji su Masku pali na pamet i bili su ugrađeni na brzinu. Mada sada ne verujem da se to više dešava. Prvo je prebacio fokus na proizvodnju, a od kada su to doveli u red mi deluje da se ne meša previše u tehničke stvari.

• Hvala 2
Posted

Investitori sve bučniji… :fantom:

Dan je završen sa padom od 8% dok su indexi u blagom plusu.

Posted
12 hours ago, mraki said:

:fantom:
D5HjFBg.jpg

Bez Maskovog avetnog tvitovanja i loženja raje i ritejla realna cijena Tesle je nekih 20 dolara za akciju maksimum. Na ovu cijenu vrijedi 6-7 puta više od Voksvagena koji proizvede skoro isti broj električnih auta.

Da ne  ne pričamo o ostatku VW biznisa.

Ajde da se ne sprdamo sa ovim komedijašem.

• +1 2
Posted
3 hours ago, milfisland said:

Bez Maskovog avetnog tvitovanja i loženja raje i ritejla realna cijena Tesle je nekih 20 dolara za akciju maksimum. Na ovu cijenu vrijedi 6-7 puta više od Voksvagena koji proizvede skoro isti broj električnih auta.

Da ne  ne pričamo o ostatku VW biznisa.

Ajde da se ne sprdamo sa ovim komedijašem.

Malo bolje to pogledaj. Ja bi rekao da je odnos najmanje 3:1 u korist Tesle. 

Posted

18% tesla

7% vw 

Udeo u broju novih registracija BEVs globalno za prva tri kvartala 2022. Ako se računaju i hibridi onda je manja razlika, oko 2x čini mi se.

Posted (edited)

Svakako ne zaslužuje da mu kapitalizacija bude 7 puta veća.

Kad smo kod zarade P/E VW je 4,7, a Tesle 56. 

Precijenjena priča bila i kad je bila akcija Tesle 360 USD, ma komat precijenjena i sad  na 140 USD. Fino su ga zaradili Muskovi vjernici koji su kupili na peaku :) 

Inače je presmiješna priča ko je najbogatiji na osnovu tržišne cijene akcija. Neka probaju prodat svoje većinske ili kontrolne pakete na market koliko god da je likvidan, suturali bi mu kvalitetno cijenu.

Po broju proizvedenih električnih auta u odnosu na VW trebalo bi da se Tesla sutura na nekih 35 USD. Da ne pričamo o ostalom.

Edited by milfisland
Posted

Volkswagen Q1-Q3 2022  366,400

Tesla            Q1-Q3 2022  907,000

Eto recimo da je 2,5:1 za Teslu, a videćemo do kraja Q4 šta će da bude. To je prilično daleko od   "Voksvagena koji proizvede skoro isti broj električnih auta."

Drugo nije bitan samo broj nego i koliki se profit pravi iz te proizvodnje. Treće za investitore je bitna dugoročna projekcija proizvodnje i profita te proizvodnje. Što se kaže zauzimaju se "duge pozicije"

"Inače je presmiješna priča ko je najbogatiji na osnovu tržišne cijene akcija. Neka probaju prodat svoje većinske ili kontrolne pakete na market koliko god da je likvidan, suturali bi mu kvalitetno cijenu." Ovo je potpuno tačno i s tim u vezi su besmisleni predlozi o nekakvom porezu na ta bogatstva.