Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted
30 minutes ago, Shan Jan said:

Prica se da NCR krece polako da se seli iz Beograda u Banja Luku.

Docu, drugara koji je iz NCR Beograd presao u NCR Banja Luka, jos pre vise godina zovemo ministar zaposljavanja u Republici Srpskoj. :D

• Haha 1
Posted
55 minutes ago, Shan Jan said:

Prica se da NCR krece polako da se seli iz Beograda u Banja Luku.

koji je razlog? manje plate?

• +1 1
Posted

Verovatno. Kazu da vecina poslova u NCR nisu toliko zahtevni pa je to lakse preseliti.

Posted
3 hours ago, Shan Jan said:

Verovatno. Kazu da vecina poslova u NCR nisu toliko zahtevni pa je to lakse preseliti.

sta ce raditi sa onom zgradurinom?

• +1 1
Posted
18 minutes ago, Miki_belavista said:

sta ce raditi sa onom zgradurinom?

Čujem da su se potpisivali ugovori, ono Voyix i Atleos, možda jedan od tih ostane ili ste čuli da svi idu?

A i ako idu, zar nije kod nas biznis prostor prilično tražen, možda se i isplati rentati, a ljudi će se već valjda snaći...

Posted
10 hours ago, dragance said:

Trebaju mi dva kandidata. Ne mora u Redditch kao lokacija, ali UK je pozeljna.

Pa gde bas tamo od cele UK :sad:

Posted

Bivši kolega je pre te firme gde smo bili zajedno radio u NCR-u.
I kaže da je npr na ulazu u prostor visio neki... crni pojas ili tako nešto. To je nagrada koju dobija zaposleni koji je učinio nešto važno za kompaniju npr osmislio način da dosta srežu troškove. I kaže mi kolega da je tu nagradu dobio lik koji je smanjenje troškova smislio tako što je dao predlog da NCR pređe iz Budimpešte u Beograd.
Ako se stvarno sele onda je to zbog toga što smo im postali preskupi a u Banja Luci će imati manje troškove tj. niže plate. Odvratna firma.

btw: on je završio filološki faks, nemački jezik. I kaže u NCR je "gospodsko okruženje", tj. distopija - sve sami filozofi, teoretičari knjuževnosti, filolozi, istoričari i ostali visokoobrazovani kadar koji nije mogao da nađe posao u struci.

Posted

Jedna moja drugarica je radila tamo ,možda još radi ali ne u Srbiji.Devojka  studirala bibliotekarstvo ,nije čak ni tražila posao ,nego napisal na infostudu 

da govori nemački ,znala je nešto malo ,ovi našli njen profil pozvali je na razgovor i to joj je promenilo život 

Sa smešnom srednjom školom i kao brucoš na smešnom fakultetu lagano dobila 500-600 evra platu,to je bilo pre deset godina ,

brzo je posatala i šefica,radila noćne smene ,razbijala se od para ...Dok smo mi propadali po magacinima ,jurili kolokvijume po fakultetima 

ona ladovina .Sve zavisi od pozicije ,njoj je ispalo odlično ,da nije otišla tamo ,sada bi morala da se učlani u stranku kako bi dobila posao u 

nekoj seoskoj biblioteci 

Posted

On 25.8.2023. at 21:30, Vapad said:

Čujem da su se potpisivali ugovori, ono Voyix i Atleos, možda jedan od tih ostane ili ste čuli da svi idu?

A i ako idu, zar nije kod nas biznis prostor prilično tražen, možda se i isplati rentati, a ljudi će se već valjda snaći...

Izgleda da se deli NCR i onaj deo koji ostane NCR se ne seli nigde ... valjda

Posted (edited)
1 hour ago, salerokada said:

I kaže da je npr na ulazu u prostor visio neki... crni pojas ili tako nešto. To je nagrada koju dobija zaposleni koji je učinio nešto važno za kompaniju npr osmislio način da dosta srežu troškove. I kaže mi kolega da je tu nagradu dobio lik koji je smanjenje troškova smislio tako što je dao predlog da NCR pređe iz Budimpešte u Beograd.
Ako se stvarno sele onda je to zbog toga što smo im postali preskupi a u Banja Luci će imati manje troškove tj. niže plate. Odvratna firma.

btw: on je završio filološki faks, nemački jezik. I kaže u NCR je "gospodsko okruženje", tj. distopija - sve sami filozofi, teoretičari knjuževnosti, filolozi, istoričari i ostali visokoobrazovani kadar koji nije mogao da nađe posao u struci.

Znači ne neko ko je osmislio inovaciju nego neko onaj ko je smanjio troškove. Pa da, makes sense.:rolleyes: 

edit: i na Rajfajzen bankomatima piše NCR

Edited by ragasto
  • +1 1
Posted (edited)
1 hour ago, salerokada said:

I u firmi gde ja radim imamo jedno 600 operativaca kojima je jedino potrebno znanje nekog stranog jezika i malo mozga da savladaju proces kojim se bave. Zbog toga su plate u tom delu firme prilicno male a tretman mnogo ostriji nego prema programatorima. Cak su jedno vreme njima davali samo 20 dana odmora a nama 25, u istoj kancelariji :thumbdown: 

90% su zene. Gomila ljudi sa drustvenih nauka koji su znali da je sansa da nadju posao u struci minimalna. Sto su to upisivali onda, samo oni znaju. 

46 minutes ago, Zverilla said:

A šta radi NCR? :blush:

Firma pravi bankomate, POS terminale i slicno a u Srbiji je valjda call centar. Bar inicijalno, mozda se vremenom prosirilo i na druge stvari. Inace sam jos odavno cuo da polako gube na globalnom trzistu od boljih a jeftinijih kompanija sa istoka i da su vec dugo u defanzivi.

Edit: Bitnost NCR-a je i sto je prva velika IT firma koja je dosla u Srbiju a i zaposljava par hiljada ljudi. Sa druge strane to su uglavnom manje zahtevni i manje placeni poslovi.

Edited by Shan Jan
  • +1 4
  • Hvala 2
Posted

Ja znam par ljudi koji su prosli kroz NCR na nekim programerskim pozicijama i jako brzo pobegli odatle izuzetno nezadovoljni. Znam i jednu koja je zavrsila politicke nauke, zaposlila na nekoj levoj call centar poziciji i pokusava da se prebaci u neki QA tim. Davno bi otisla odatle da moze da nadje pristojno placen posao u svojoj struci. Jedne godine je NCR napravio solidnu kosarkasku ekipu i igrali su biznis ligu. Tim je potrajao jednu sezonu jer su svi iz tog tima otisli iz firme.

• Haha 6
Posted
9 hours ago, Delija67 said:

Ja znam par ljudi koji su prosli kroz NCR na nekim programerskim pozicijama i jako brzo pobegli odatle izuzetno nezadovoljni. Znam i jednu koja je zavrsila politicke nauke, zaposlila na nekoj levoj call centar poziciji i pokusava da se prebaci u neki QA tim. Davno bi otisla odatle da moze da nadje pristojno placen posao u svojoj struci. Jedne godine je NCR napravio solidnu kosarkasku ekipu i igrali su biznis ligu. Tim je potrajao jednu sezonu jer su svi iz tog tima otisli iz firme.

Networking, upoznali na basketu nove poslodavce :laugh:

• Haha 2