Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted
10 hours ago, bags said:

Moja organizacija ima dva IT-a. Jedan koji je skoro skroz presao na cloud i mi koji nismo jer politika i security. Oni imaju daleko vise korisnika (internih i eksternih) ali i daleko manje custom aplikacija koje su pritom uglavnom standarne CRUD web aplikacije. Mi imamo manje korisnika ali nam je load puno veci (ogromne baze, ML, Unity, CUDA, obrada slike, obrada videa plus sve nabrojano u nekoliko fizicki odvojenih mreza). Broj ljudi u operacijama i infrastrukturi je tu negde. Naravno mi imamo puno vise developera ali to ne utice na kalkulaciju. Nivo skilla ljudi je jako slican. Neretko neko nas predje kod njih i obrnuto.

E sad to je sve uvod u pricu o finansijama. Mi smo imali grozne pocetne troskove za nabavku servera i drugog hw. Kasnije je naravno trosak bio sam data centre (struja, hladjenje, backup i sl.) Na drugoj strani oni imaju prilicno linearan rast troskova od 2016. a koji je od 2020 totalno poludio. Citava poenta je da su trenutno u strasnim problemima. Njihov ukupan je godisnji trosak vec sada troduplo veci nego nas. Nemaju uopste budzet dase probaju vratiti nazad ili da bar probaju neki hybrid. Trenuno im skoro celi tim radi samo na tome da smanjuju troskove i atmosfera je prilicno uzasna. 

Na kraju je ispala slucajno dobra odluka da mi ne odemo na cloud jer bi nas verovatno iskljucilo pre par godina zbog astronomskih racuna. (neprestan veliki load + razlicite mreze)

Ovo me podseca na pochetke bivsheg u radu na nekom computer clusteru gde je zamalo potopio i shefa i svoj tek pronadjeni posao sranjem koje je jedva izbegao pri nabavci opreme. Lupicu sad ali dal 250 k je dao samo za taj cluster. Nakon toga povremeno samo neki node /procesor menja ako otkaze.

U startu je cena koju im je nudila sluzba preko centrale (ali ne znam jel bio cloud based, u glavi mi da jeste) bila toliko visoka da su oni iskalkulisali da im je bolje da naprave svoj centar (pa je tako i on dobio posao).

• +1 1
Posted

Jos jedan detalj koji sam zaboravio je da mi imamo neki sulud popust ( u proseku 30% ali na odredjene stvari ide i puno vise) zato sto smo non profit i sluzimo da privucemo druge slicne  organizacije. 

@dragance

Nemam tacan uvid u cifre ali ne treba zanemariti dugutrajnost modernih servera. Mi kad server vise nije dovoljno jak za recimo test okruzenje samo ga preusmerimo da bude build masina. Tako da i dalje imamo veliku iskoristenost. Sto se tice sigurnosti sve zavisi sta ti je vector napada i koliko si spreman da ulazes u odbranu. Mislim da razlika u troskovima za security izmedju clouda i on premise nije velika, ali naravno zavisi od slucaja do slucaja. Tu je cak najgori hybrid jer sve radis duplo.

• +1 1
Posted

@dragance ima neki bif sa ITjevcima pa zato hvali Cloud, to se vidi iz aviona :D 

Posted (edited)

Da nisam radio za cloud kompanije (zapravo radim još uvek za jednu) pa i da poverujem da je security na cloudu bolji. Ne mora da znači. Nagledao sam se apsolutno svega i svačega, i na cloudu i van njega, a trenutno imam side gig baš za jednu security kompaniju u US-u, i kad vidim šta sve Fortune 500 kompanije imaju od technical debt-a i na cloudu i u datacentru na temu security-a, to je apsolutno zastrašujuće.

Recimo da je ljudski faktor najveći problem uvek i svuda, i to je nešto što cloud teško može da reši.

Edited by ppetrovic
  • +1 6
Posted
4 minutes ago, Shan Jan said:

@dragance ima neki bif sa ITjevcima pa zato hvali Cloud, to se vidi iz aviona :D 

ma ne, nego prodajem cloud pa moram sebe da ubedim da bih mogao klijente da gledam u oči :D 

• Haha 6
  • -1 1
Posted

To je stara priča, uradi sam, ili uzmi gotovo rešenje. I jedno i drugo nije bez prednosti, ali moje mišljenje je vrlo jednostavno i primenjujem ga na sve, nevezano za cloud (time se ionako ne bavim), a to je: ako umeš, uvek je brže i jeftinije uraditi sam. Ako ne umeš, odgovor je opet jasan. U praksi od turnkey rešenja svejedno dobiješ gomilu drndanja i ljude koji se bave time, tako da na kraju plaćaš i njih i generalno rešenje (npr. cloud) koje ti je obećalo da će zameniti ljude i da je zato mnogo skupo.

Ali tu je kvaka za menadžment, jer računaju da će lakše naći zamenu u nekom ko zna da radi "industry standard". I to je možda validno mišljenje, ali jedan dosta značajan deo mog posla je krpljenje generalnih rešenja koje treba da rade za milion korisnika, a ne rade kako treba ni za jednog. I iskreno nakon godina svega toga, prezirem svaku situaciju kad mi postane jasno da nešto što treba da bude gotovo za par sati, neće biti gotovo danima, zato što tu situaciju nije niko predvideo i onda se sve svede na čuveni "workaround".

Posted

Sta je @noskich, sve nesto thumbs downujes. Je li Spanac naredio da se uradi diskreditacija, pa je to tvoja verzija iste? :D 

• -1 1
Posted
12 minutes ago, Venom said:

ako umeš, uvek je brže i jeftinije uraditi sam

Pa nije, a narocito nije bilo za vreme i neposredno posle korone. 

Vremena isporuke za infrastrukturu su bile 9 do 18 meseci (cekao sam wifi prcaboce za zgradu i oko zgrade 14 meseci) i onda imas trilemu

- naruci i cekaj

- cepi se collocation provideru da izvuce iz svog steka specijalno za tebe za 6 do 10 nedelja

- otidji kod klauda i izvrni se za odma

Ova vremena su sad kraca ali i dalje nisu zanemariva i treba ih uklopiti u timeframes projekata.

Opet, to je samo deo problema i ima dosta ne-IT aspekata koji mogu da prevagnu.

Klaudi sad zacepljuju zato sto im se moze, pomerice se ekvilibrijum negde ali nista nece potpuno nestati.

• +1 2
Posted

Trebaju mi dva kandidata. Ne mora u Redditch kao lokacija, ali UK je pozeljna.

image.png.f169924edd3078af00d77eee75bedd40.png

Ko je zainteresovan, neka se javi na PM.

• +1 2
Posted
1 hour ago, CPP said:

Pa nije, a narocito nije bilo za vreme i neposredno posle korone. 

Vremena isporuke za infrastrukturu su bile 9 do 18 meseci (cekao sam wifi prcaboce za zgradu i oko zgrade 14 meseci) i onda imas trilemu

- naruci i cekaj

- cepi se collocation provideru da izvuce iz svog steka specijalno za tebe za 6 do 10 nedelja

- otidji kod klauda i izvrni se za odma

Ova vremena su sad kraca ali i dalje nisu zanemariva i treba ih uklopiti u timeframes projekata.

Opet, to je samo deo problema i ima dosta ne-IT aspekata koji mogu da prevagnu.

Klaudi sad zacepljuju zato sto im se moze, pomerice se ekvilibrijum negde ali nista nece potpuno nestati.

Prošle godine je baš bila žurka sa nabavkom hardvera.

Mi smo, recimo, kao cloud kompanija (mada valjamo i bare metal, šta god ko poželi mi imamo) izgradili dosta jake partnerske odnose sa hardware vendorima svih vrsta i veličina (serveri, ruteri, AI/ML kerefeke) i vrlo često smo prodavali gotova rešenja koja uključuju licencirano softversko rešenje i hardver pride, po sistemu ključ u ruke.

Prošle godine se desilo da se pojavi kompanijetina iz EU kojoj treba svašta nešto za juče, a na lageru nismo imali skoro ništa od servera. Naručimo mi kontigent specijalno za njih, imamo šatro neki Platinum status partnera i čovek bi očekivao da imamo veći prioritet od "boranije", kad ne lezi vraže - dobijemo potvrdu da porudžbina samo što nije poslata, da bismo u poslednjem trenutku saznali da su ipak morali da preusmere nekom drugom. Ispostavlja se da je naručilac bila upravo kompanija koja nas je i iscimala inicijelno, a pošto su jedno 5 puta veći od nas, naravno da imaju i prednost pri naručivanju.

Na kraju smo ostali kratkih rukava i zavaljali im samo softver i masan Support ugovor, a za hardver smo izvisili.

To je sve, naravno, protiv svake normalne poslovne prakse, ali šta da se radi, da ih tužimo ne možemo jer bi nas pojeli na prvom ročištu, a da ruiniramo ugled dok smo još relativno mali takođe ne ide, morali smo da igramo kako oni sviraju.

Sreća pa se supply chain otkočio i ovakvi fazoni sad mogu malo teže da prođu. Čekam da vidim da li će nearshoring stvarno da se desi i da se proizvodnja izmesti malo bliže ili će sve da se završi na populizmu dok ne prođu izbori kojekude.

May we live in interesting times.

Posted
16 hours ago, Zverilla said:

all-time favorite: prazan string je null. A ako treba da upišeš prazan string u tabelu, eeee jebiga

Pih... Teško ti da lupiš space i izbaciš sanitize_trim™ helper. :cry:

Posted
28 minutes ago, Tpojka said:

Pih... Teško ti da lupiš space i izbaciš sanitize_trim™ helper. :cry:

Sve se može kad se hoće! Osim kad hoćeš da snimis i taj space u bazu, pored null.a i praznog stringa. :)

(Prava zabava počinje kad  praviš proizvod koji može da radi sa više baza, koje se sve normalno ponašaju, sem proročišta™, pa se kod svako malo obogaćuje specijalnim slučajevima tako da radi svugde i uvek. Proradi to na kraju sve, al je tako beskonačno iritantno)

• +1 1
Posted

Bila je manje više šala sa rješenjem koje isključuje eventualnu sanitizaciju. Disclaimer: nisam radio sa Oracle, kol'ko se sjećam.

• +1 1
Posted

I sala je, i nije jer na kraju mora tako nešto da se napravi :)

Baš sam sad gledao šta savetuje stack overflowboolean polje koje kaže dal je null ili prazno. Al onda rizikujes da ispadnes glup kod mušterija koje recimo imaju postgres a zvirnu u bazu - "ne znam dal znate, al možete da upišete null direktno u string polje, ne treba vam još jedna kolona" ;) )

Srećom, ovim se ne bavim nego samo čujem od kolega koje to rade, pa često bogoradajuna kafi

Posted

Prica se da NCR krece polako da se seli iz Beograda u Banja Luku.