Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted (edited)

A IT «desnicari» rmbaju redovno ili se prze da budu strazari konc logora?

Jbt nisi svestan sa cime se zajebavas, jer kod tebe je uglavnom zajebancija. Bar mislim.

Edited by Moonwalker
Posted

Ama nastavljam se na ideje o tim bildinzima na kojima se radi nešto. :D

• +1 1
Posted (edited)

najbolji benefiti (koje i sada imam)

- paket sa osiguranom sumom od 1.5 miliona evra godišnje za zdravstveno osiguranje bilo gde u svetu sam u USA i Singapuru

- svake godine dobiješ bonus koji je vezan za koliko si tu (neke cifre idu i do bonusa za putovanje od 10000$) 

- jedanput godišnje idemo negde egzotično, cela firma, 200+ nas i uvek bude neka super lokacija i bude odlično tih nedelju dana

najveći benefit: ne radimo scrum, delom što kao CTO to nikad neću dozvoliti i pre ću da odem iz firme 

Edited by garmonbozia
  • +1 4
  • Wub 1
  • Haha 3
Posted
47 minutes ago, Chika Spale said:

Summer friday - tokom letnjih meseci svaki petak je imao cetvorocasovno radno vreme umesto 8h. Bukvalno vrhunski benefit, moze covek da organizuje produzene vikende ili da uziva u letnjem danu. Vec jedno 3 godine za redom ga furaju u firmi.:D

Nama su slično kao to uveli wellness Friday jednom na tri meseca slobodan plaćeni petak. Dva se termina birala, pa tako jedan petak ne radi pola tima a drugi petak druga polovina. Doduše brzo su nas posle i sasekli pa smo stigli samo 2-3 da iskoristimo. I uz topli obrok je bilo nekih 3-4% godišnje plate a vodilo se kao Vacation money ili tako nešto.

Posted
2 hours ago, radisa said:

Kad već pričamo o team buildinzima, za ovih 10-ak godina gde radim u tekućoj firmi, imali smo

2 raftinga (tara i soča)

1 putvanje u Italiju, 7 dana,

1 putovanje u Istru, 7 dana

2 puta pravljenje večere

1 put umetnička zajebancija, sa crtanjem na staklu, sa večerom posle toga...

1 putovanje u Dubai na EXPO...

1 putovanje na Zlatibor

1 skijanje na Kopu

Uvek su pozvani bili i žene, neki put i deca, zavisilo je od tipa događaja

Najbolji je bio prvi teambuilding, rafting na Tari, ali tad nas je bilo najmanje i samo smo nas dvojica vodili žene, ali je bilo fantastično iskustvo...

I tako :)

Nije ni cudo sto te zovu tajkun™ :D 

Pokusacu da se setim moji timbildinga krecuci od danas pa na unazad:

1. Zadnji je bio gde smo trebali da hajkingujemo po nekoj planini pa posle u vinariju da pijemo i zderemo. Dok smo se skupili shvatili da nema nista od hajkinga, ovo drugo naravno nismo smeli da propustimo.

2. Pre toga firmu boleo tuki da nam daje i vreme i novac za timbilding pa se sami organizovali: vikend rostilj od kolege do kolege (ili drustvene igre kod mini tajkuna kakvi smo mi sa stanovima) te opet krkanje po kafanama. Dixit i alkohol nikad ne razocaraju :) 

3. Firma pre toga odlazak u neki salas na voznju kvadovima i naravno - krkanje. Drugi put brckanje (i krkanje) u kompleksu blizu BGa. Ovo zadnje je bilo najbolje, ne malo zahvaljujuci lepim i raspolozenim koleginicama :wub:

4. Firma pre toga klasicna izrabljivacka, nije timbilding ali kao nagradu za jedan dobro obavljen posao kolegi i meni ponudili da idemo u neku pripizdzinu u Rumuniji na konferenciju. Morali bi doduse svojim kolima, jedno 12h klackanja. Odbili.

5. I prva firma u kojoj sam radio za 5 godina nije bilo ni jednog timbildinga al smo bili ko familija pa se non stop druzili jedni sa drugima van ofisa. Plus je gazda voleo da nas povede na svoj ranch da jurimo divlje zivotinje ili one nas. Ah da, ispala veka, promenio posao taman kad sam dobio nagradno putovanje od firme za EMC konferenciju u Las Vegas :fpalm:

Posted
6 hours ago, Moonwalker said:

Isteravanje «hipsteraja» i povratak eksplicitnog dziberluka i eksploatacije. 

Ideoloska podloga onih koji nisu motiku u ruke nikad uzeli.

Macho retardluk uglavnom nesposobnih kao podloga za nesankcionisano maltretiranje drugacijih koji im konkurisu.  

Retardluk je kada ne razumes poruku i ironiju.

Posted
6 hours ago, Moonwalker said:

I ja sam sa babom i dedom na raspustu svaki put bar po mesec dana. I uopste znam sta je fizicki rad i uz posao i uz zivot.

Sestro Mesecarko i brate Radiša po motici! :wub:

Vaistinu najgrdji posao ikada - sve opako boli, dosadno, sam si, na kraju vrste za nagradu se dobije sledeća vrsta, a na kraju posla najveća satisfakcija je što je najzad gotov

Kao dete sela, radio sam apsolutno sve, i ništa nije ni prići ovom sranju od posla

• +1 1
  • Wub 2
Posted

Eh, kad vec pricate i ja sam to radio kao mali, doduse par puta, ali ovi novi hipsterksi klinci su ubedjeni da je IT izuzetno tezak i stresan posao, pa reko eto malo da spoznaju "istinu".

Moze i ovde da se neguje timski duh, tim koji najsporije kopa, dobije jos jedan duzinski red, eto zabave.

Ostavljam HR-u na kreativnosti da smislja "timske zadatke".

Ali stvarno, ovo kad bi video na nekoj kompanijskoj stranici, rekao bih alal vera carevi, jebes ona hoooolooovooo proseravanja ovo je prava stvar, iskonski cool i originalno, jaca duh i telo.

Posted

Odakle dolaze ti glasovi? Ja radim ceo zivot u ITu i ne secam se da sam video mnogo ljudi koji kukaju kako je IT tezak (izuzimam kad je stvarno situacija takva da su pretrpani radom i pod teskim pritiskom). Ovi interni u sadasnjoj i prethodnoj firmi su prakticno svi pozitivnog i veselog duha, meni pravo osvezenje za nas iz jaded generacije. 

Plus, ja bih rekao da je IT generalno zdravija sredina nego mnoge druge industrije, u smislu kako se ljudi ponasaju. To sto par klinaca punih sebe drve po socijalnim mrezama kako su posisali svu pamet ovog sveta jer dobro zaradjuju u ITu ne znaci da je to vecina.

Posted

mora da bude zdravija nego mnoge druge industrije

da li je teško ili nije to zna svako za sebe

mene je ćerka stalno zezala tipa lako je tebi

a onda je provela 5 radnih dana, u sklopu jedne prakse, prateći me

nikada više mi to nije rekla

zato oprezno o hodanju u tuđim cipelama

• +1 5
Posted
1 hour ago, Shan Jan said:

Odakle dolaze ti glasovi? Ja radim ceo zivot u ITu i ne secam se da sam video mnogo ljudi koji kukaju kako je IT tezak (izuzimam kad je stvarno situacija takva da su pretrpani radom i pod teskim pritiskom). Ovi interni u sadasnjoj i prethodnoj firmi su prakticno svi pozitivnog i veselog duha, meni pravo osvezenje za nas iz jaded generacije.

Imaš onu temu o burnout-u koja je većim delom IT

Posted
3 minutes ago, Time Crisis said:

Imaš onu temu o burnout-u koja je većim delom IT

Znam, cesto pisem na njoj :D 

Ali ne mislim da se IT nesto istice po burnout-u, mozda je prosto stvar da se o tome vise prica jer poveliki broj PPPovaca radi u toj profesiji. Plus, oni koji rade u profesiji gde nemaju mnogo prilika za novi posao, cak kada i prolaze kroz burnout, ne mogu da daju sebi za pravo da kukaju nego idu dok ne padnu.

• +1 1
Posted (edited)
7 hours ago, Shan Jan said:

Znam, cesto pisem na njoj :D 

Ali ne mislim da se IT nesto istice po burnout-u, mozda je prosto stvar da se o tome vise prica jer poveliki broj PPPovaca radi u toj profesiji.

U svakom slučaju nije ni bilo reči da je najteže zanimanje na svetu, ali da je "lako" ne bi ta tema bila toliko aktivna

Edited by Time Crisis
  • Vojvodo,serdare 1
Posted
18 hours ago, garmonbozia said:

zaboravih jedan bitan benefit, možda nije čak ni benefit već tip posla:

imamo svoj, profitabilan proizvod (SaaS), nemamo nijednog investitora, ne radimo ni za kakvog trećeg klijenta već samo za nas. Bez komplikovanih procedura, firma postoji 15 godina i samo organski rastemo. Nikada nismo imali masovne otkaze niti planiramo s obzirom da nikada nismo zaposlili samo zato što je tako neko mislio da treba, već ide sve organski. 

ne reklamiram no se hvalim 

Ovo je bukvalno pipe dream svakoga u IT, ali moram da kažem po ličnom iskustvu da je totalni izuzetak, čak i među produktnim firmama (gde radim čitavu karijeru).

U svakom slučaju - neka tako uvek i ostane, carevi ste (nisam ironičan) :cool:

• +1 3
  • Hvala 1