Jump to content
IGNORED

Left vs Right

Ivo Petović

Politička pripadnost  

54 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Posted
54 minutes ago, Filozof manijak said:

:whistle:

q: kada dete u kolicima ide preko pesackog prelaza,da li ga treba gurnuti pod  autobus?

manijak: strongly agree

• Haha 6
Posted

Morao sam malo udariti kontru, zarad kosmičke ravnoteže foruma :D

• Haha 1
Posted
2 minutes ago, Filozof manijak said:

Morao sam malo udariti kontru, zarad kosmičke ravnoteže foruma :D

forum ide u desno :sad:

• Haha 1
Posted

Grafikoni tvrde drugačije 

Neko tu ne govori istinu :fantom:

Posted (edited)

@Ivo Petović ovo sa enciklopedijom je vrlo nategnuto :) teško da možeš uporediti bilo koji potonji period sa praistorijom po broju izuma, ako gledamo modernim očima najpre s neolitom: stalne naseobine, stalni izvori hrane koji se mogu kontrolisati, rudarstvo i upotreba metala, struktura duštva i podela poslova koja postoji do dan danas, pismo... o raznim alatima, astronomiji, filozofiji, matematici da ne govorim

teško da je korisno uopšte upoređivati istorijska razdoblja jer se pre svega preklapaju, nije se odjednom prešlo iz jednog u drugo. levo i desno vrv ne treba pominjati pre vaspostavljanja pojma nacije i pre kapitalizma. tako bi lako mogao da kažeš da su u praistoriji svi bili tvrdi levičari, recimo.

što se tiče uloge države, takođe je dosta komplikovanije nego što se ovim testom može utvrditi. SFRJ uređenje je bilo kombinacija anarholoberalnog i socijalističkog - država je intervenisala globalno, ali u okviru firme samoupravljanje je tekovina anarhizma. inače kad kažeš 'levo' to može da znači svašta, o čemu svedoče ne samo teorijske rasprave nego i razne eksperimentalne zajednice koje su manje ili više funkcionisale.

a kad nisu funkcionisale teško je razdvojiti koliko nisu jer se tako ne može, a koliko jer zajednicama oko njih to nije odgovaralo. recimo, ja mislim da je jača lokalna samouprava keva, ali to nacionalnim državama, a još više međunarodnoj zajednici, teško da odgovara. 

EDIT Moramo u Novi Sad, pa moram da prekinem ali ne kontam što je ova tema na Politici, ovo je politička teorija i pre joj je mesto na Nauci.

Edited by Hermetico
Posted
25 minutes ago, Filozof manijak said:

Grafikoni tvrde drugačije 

Neko tu ne govori istinu :fantom:

pa sad. ako smatras socijaldemokrate i demokratske socijaliste, kao sto stoji u polu, kao levicare - onda jeste. u praksi, socijaldemokrate su sasvim nesto drugo

Posted (edited)

chart?ec=-7.13&soc=-6.1

Edited by Tinman
Posted

opet me zajebao krampa ... gde gresim :D 

image.png.6b8e5249e89919ad69bbaabd25331df2.png

• Haha 1
  • James Marshall locked this topic
  • Redoran unlocked this topic
  • Create New...