Jump to content
IGNORED

Grejanje

salerokada

Recommended Posts

Posted

IMG_6995.thumb.jpeg.54a49007da200635047ef6ec00bdcb0c.jpeg

• 1 month later...
Posted

Gasni kotao. U uputstvu je navedeno da mogu ‘podesiti temperaturu vode grejanja zahvaljujući na taster 8’ :D

IMG_5676.thumb.jpeg.49f639fcd0278088f5cbc1ba978672e3.jpeg

Sada kada znam kako, zanima me koja bi bila optimalna temperatura za oba, i za vodu i za grejanje? Zahvaljujem.

Posted

Za grejanje taman toliko da moze da ugreje kucu/stan u nekom razumnom periodu, ja radim na osecaj, doduse imam analogni potenciometar, pa ni ne znam koliko je to.

Ne treba da bude preveliko, mnogo "naprezes" sistem onda.

Znaci manja temperatura kada napolju nije toliko hladno (jesen, prolece), kada zagudi, januar, februar, onda pojacas.

Za vodu, onoliko koliko ti prija kad se tusiras, nema tu pravila.

• Hvala 1
Posted

koja je boksi kapitalistkinja, greje sa na gas i ima ariston kotao

misliću o tome sledeći put kad budem nosio drva za ogrev iz podruma na treći sprat /bez lifta/

• Haha 1
Posted

^^ ako ti išta znači, nama je voda u sistemu zimi na 60C, a jačina oba potenciometra (za grejanje i za toplu vodu) je na 5/6, s tim što grejanje hendlujemo ventilima na radijatoru. Toplo nam je, nije banja, ali je ok, računi podnošljivi.

Zavisi i od toga šta greješ, kuću ili stan, kakva je izolacija i kakvi su grejni prostori oko tebe.

• Hvala 1
Posted
7 hours ago, Eleniko said:

koja je boksi kapitalistkinja, greje sa na gas i ima ariston kotao

Da, da. Imamo i kamine u oba krila ali u to se ne petljam. Posluga sve obavi.

Spoiler

Queen Elizabeth GIF

@goofs dobra je izolacija.

Negde sam pročitala da temp. vode grejanja (valjda se pravilno izražavam) ne bi trebalo da bude ispod 60C pa me je to ponukalo da pitam. Hvala!

• Haha 2
Posted (edited)
On 13. 10. 2024. at 15:35, goofs said:

Da li neko ima iskustva sa ovakvim grejalicama za kupatilo? Treba mi nešto za dogrevanje, imam jedan onaj sušač, ali nije dovoljno toplo, a zbog pozicija štekera najbolje/zgodnije mi je da ga okačim iznad vrata, jer pored vrata ima šteker. Sve ostalo iziskuje neki vid razvlačenja struje.

ja sam ovu kupio u lidlu za 5000 i montirao je u kupatilu ovde u selu.zadovoljan sam

Edited by đorđe geprat
Posted
14 hours ago, Boksi said:

Gasni kotao. U uputstvu je navedeno da mogu ‘podesiti temperaturu vode grejanja zahvaljujući na taster 8’ :D

Sada kada znam kako, zanima me koja bi bila optimalna temperatura za oba, i za vodu i za grejanje? Zahvaljujem.

Za grejanje ne treba nikako ići preko 60 stepeni, recimo 55 je super.

Zašto, pa zato što visoka temperatura radijatora izaziva vrtloženje vazduha, tj. prašina više cirkuliše u prostoru.

Bolje je ići na nižu temperaturu, pa da se češće uključuju u isključuju.

To naravno, ako je proračunat dovoljan broj radijatora u prostoru, ako ih je malo onda jbg, mora na višu temperaturu.

Ovo ti je pouzdana info, tako mašinci računaju kod proračuna radijatora.

• +1 1
  • Hvala 1