Jump to content
IGNORED

The Beatles - Get Back (i sve ostalo)


Singer

Recommended Posts

13 hours ago, Frank Pembleton said:

Evolucija pesme emoji12.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Treba da vidiš trenutak kad nastaje. Paul je u nekom polu-frustu, seda za stolicu i "rilja" bas... malo da se izduva.

U međuvremenu vodi razgovor sa jednim od članova (mislim da Ringo sedi preko puta njega). To ne traje dugo i već posle par minuta počinje da se nadzire "Get Back", kao prva neka ideja - jedva da zaličilo na ovo što danas znamo.

 

Kasnije kroz snimke idu iteracije i u stvari vidiš koliko su puta oni prolazili kroz stvari i brusili i brusili i brusili... 

To primećuje i lik u klipu što je postavio Sludge.

 

Praktično od početka "projekta" oni imaju u glavi da im treba klavir za pesme koje stvaraju i kako hoće da ih snime ali nemaju koga.. i to je negde neki frust koji se provlači sve do momenta kad Preston ne sedne za električne klavijature i čini se da je sve momentalno kliknulo.

Kreće maksimalni fokus, produktivnost kida, disciplina... sve je na mestu. Sad kad konačno čuju Get Back onako kako su hteli da je čuju ide i konstruktivni razgovor kakav aranžman da bude. Samo to traje par minuta. Snimi. Slušaj. Sviraj. Snimi. Slušaj. Sviraj.

 

8 hours ago, Sludge Factory said:

 

 

Odlično je sumirao dokumentarac.

 

Ono što je meni interesantno je da svako ko je imao bend, i da je taj bend malo potrajao, može prepoznati to kroz dokumentarac.

Bitlsi (pored toga što su Bitlsi) su u stvari bili jedan bend. Ono što se vidi kroz epizode je upravo to, bend. 

 

Ko god je išao u studio sa ekipom, svirao ili pokušavao da napravi nešto svoje prepoznaće te neke trenutke iz studija. 

To glupiranje što se navodi - to je pre neko "izduvavanje" kad ne može da se izbaci ono što svi imaju u sebi i žele da puste pa ga ne čuju... pa onda udri nešto, šta god!

 

I disciplina! Neverovatno su disciplinovani. Svaki dan u studio, nema preskoka. Niko ne preskače. Kad se razgovara o tome šta i kako će se svirati i kad se pravi dogovor niko ne svira ništa.

 

U mom bendu svojevremeno najviše vremena smo trošili da savladamo bubnjara kome postane dosadno pa krene da svira dok se mi ostali dogovaramo kako ćemo svirati i slično.

Ringo bog. Sedi, ćuti, ne mrda sve dok se ne zasvira a i onda malo osluša pa krene sa varijantom ritma. 

 

Link to comment
10 hours ago, Singer said:

I disciplina! Neverovatno su disciplinovani. Svaki dan u studio, nema preskoka. Niko ne preskače. Kad se razgovara o tome šta i kako će se svirati i kad se pravi dogovor niko ne svira ništa.

 

Ovo je zapravo sustina svih pravih, velikih (nazovi kako god) bendova: posvecenost, odricanje i usredsredjenost. Ok, vazi to za svaku delatnost na ovom svetu, ako hoces da budes dobar u necemu, moras da zapnes. Ali mi je nekako to najupecatljivije kod, da kazem, neformalnih delatnika, tipa muzicara koji se bave popularnom muzikom, najcesce samoukih ili neskolovanih. Uvek je fascinacija sveta talentom i harizmom, ali kad zagrebes malo u stvari vidis koliko su ti ljudi radili na sebi, na razvoju svog talenta, koliko to sati dnevno vezba instrument, godinama, ili provodi vreme baveci se muzikom. A kad se vise takvih slucajno sretnu i sastave u bend, onda smo mi ostali najebali :D 

Link to comment

To riljanje uz razgovor - ako je verovati Piteru Dzeksonu to je bio pokusaj Bitlsa da sakriju o cemu razgovaraju, navodno se sam razgovor ne cuje na originalnim trakama nego su one provucene kroz AI da se stisaju gitare a pojacaju glasovi:
 

 

Kao, na taj nacin su pokusavali da sacuvaju privatnost svojih razgovora tokom snimanja jer su kamere bile stalno ukljucene a mikrofoni posakrivani po celom studiju. Tek sada uz pomoc moderne tehnologije se ti razgovori po prvi put mogu zapravo cuti.

Link to comment

Ma naravno, dosta moje rodbine je bilo ovde po nekim bendovima i tek sam malo kasnije shvatio da je to ozbiljan "rudarski" posao.
To sam recimo čak video davnih godina sa burazerom koji je svirao narodnjake[emoji769] (pri tome on je ozbiljno bio u rnr, on je voleo stonse, a burazer mu bitlse), ali u vreme kadnije bilo mayrica nego ful orkestar pa na turneju po USA(mislim ono Čikago i ostalo gde su "naši"), Australija itd.
To su bre bile probe iako su gotove pesme, ali morabre svaki dan nema zezanja...

A da ne pričam za ove strane bendove, al to kroz knjige biografije, dokumentarce...







... Shiit has hit the fan

Link to comment

Odgledao sve za vikend...prilično sam zadovoljan. Dobro, ja sam jedan od onih fanatika koji je preslušao sav materijal sa butlegovanih Nagra traka i pregledao svakojake procurele video zapise, pa mi je teško udovoljiti. Elem, u svakom slučaju sam srećan kao malo dete što se ovo pojavilo i to konačno u odličnom kvalitetu slike i zvuka.

 

A sad ću da kenjam:

Prvo, mogle su da ulete neke fine scene koje se pojavljuju u originalnom "Let It Be", npr. kad izvode Besame Mucho, pa Pol pusti operski glas, to je stvarno šteta što je izostavljeno.

Drugo, nije trebalo kratiti finalne verzije pesama (one koje su, sa manje-više doterivanja završile na pločama) - Get Back, Don't Let Me Down, The Long And Winding Road, Two Of Us i Let It Be. Ako je već pokriven gotovo svaki sekund nastupa na krovu, onda je grehota što su finalni tejkovi ovih pesama samo delimično prikazani u filmu. 

Još jedna mana, ali ne tiče se samog materijala, je - prateća grafika. Prilično amaterski za jedan tako ozbiljan projekat. Kad idu ispisi koji objašnjavaju scenu, kao da gledam neki kućni uradak s jutjuba - neka žućkasta slova, jadan font, iza čega stoji blurovana senka...pritom se nikako ne uklapa u filmski šmek:

The.Beatles_Get_Back.S01E02_720p_WEB.h264-KOGi.mkv_20211130_200413_130.thumb.png.082f7c96f10a71057303995ca5aef50a.png

 

 

Sve u svemu, čekam 18-časovni dajrektor's kat :D

 

 

 

Edited by AcaRadio
  • +1 1
Link to comment
  • 2 months later...

Ja sam ga komplet odgledao jedno 3 ili 4 puta od kad je izašao - toliko me opušta da sam zapanjen. :blush:

 

Sad kad hoću nešto da gledam pustim random deonice, mada najčešće gledam epizodu 2 i to moj omiljeni deo - dolazak i prvi tonovi Bili Prestona! :smiley_hail:

Link to comment

Da, kad se pojavi Bili kreće prava magija. Prvo to međusobno oduševljenje, a onda i disciplina koja se momentalno uspostavlja, pa su konačno uspeli da snime nekoliko kvalitetnih tejkova. 

Link to comment

Upravo to! Pitanje je da li bi ikada ovaj album video svetlost dana da se Bili nije random pojavio. 

 

Bili the man, the game changer! :D 

 

Odlično je Džekson ovo sve izmontirao. Sve ima tok i priču, zaplet, prekoret i zaključak. 

  • +1 1
Link to comment
  • 4 months later...
  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...