Jump to content
IGNORED

kritika savremene umetnosti

Caligula

Recommended Posts

• 3 weeks later...
Proslavljenoj svetskoj umetnici Marini Abramović 1. oktobra na Cetinju biće uručena Trinaestojulska nagrada za životno delo, najveće državno priznanje Crne Gore.wow. svako ima svog Kusturicu.

jednoj takvoj velicini kao sto je M.A. nagradu urucuje jedan Ranko K. uzas!(filip, 29. septembar 2012 11:20)???(Bata, 29. septembar 2012 09:38)Koga briga gde stiže ta folirantkinja(Bole, 29. septembar 2012 11:57)13 julska nagrada za pripadnicu roda patrijarha varnave.....zanimljivo....dapače, performans u kome je umetnica prisutna....(sladjan petkovic, 29. septembar 2012 09:58)Ovo MNE sigurno radi da bi iritirala Beograd!!! Pa ona je pripadnica roda patrijarha Varnave!!!(madrfadr, 29. septembar 2012 10:13)muzikadramaknjiževnostslikarstvokiparstvoarhitekturai sedmi film ... kakva je ona umjetnica >? ova zena se bavi nicim i za to uzima grdnu lovu, zalim ljude koji to smatraju vrijednim ...(emanuelson, 29. septembar 2012 12:36)@bolesvetske luzere kao ti naravno ni treba da bude briga kao sto ni ne znas ko je ona al bitno da komentarises. Nek si i ti nesto rekao.(hrkljus, 29. septembar 2012 12:09)@FILIP: A ja pak mislim, da njenoj vrsti umetnosti sasvim savrseno odgovara politicar tipa Ranka. Zaboravih, Krivokapica.(Mladen Mladenovic, 29. septembar 2012 14:04)pitam se kakav stav o rankovoj rupici na bradi ima marina(filip, 29. septembar 2012 13:19)Marina, sa tobom se ponosi Crna Gora !(Montenegrino, 29. septembar 2012 12:36)

Edited by CowBoy

Videla sam jednom u muzeju film Marine Abramovič, ona se ukratko histerično češlja ponavljajući "Art must be beautiful, artist must be beautiful". E sad ako krenemo da široko postavimo definiciju umetnosti, to možda jeste umetnost. Ona ima instalaciju, ima poruku - shvatimo je kako god, recimo da li je u pitanju kritika očekivanja da umetnost mora izazivati prijatan estetski doživljaj i sl. Opet, kad se definicije postavljaju preširoko ulazi se u nonsens, umetnost može biti i instalacija u vidu fecesa u holu urgentnog centra ostalog iza teško alkoholisanog acijenta koga su upravo doveli.Ukratko, nisam bila impresionirana. Njeno delo me nije dojmilo ni tehnikom, koje nema, ni motivom, ni dubinom, koje dal nema dal nisam bia produhovljena da ukapiram.Ono što je kauboj negde napisao da ne bismo izašli iz praistorije da su takvi trebali da povuku svet unapred, po meni je potpuno tačno. Marina Abramovič negira školu, negira tehniku, uzima brza rešenja, više mi je kao neki vrač na lokalnom vašaru koji efektima dimne zavese prikriva svoje trikove i ubeđuje narod da on ima moć da nekog izleči, nasuprot čoveku koji radom i trudom pokušava da stekne znanje o tome kako telo funkcioniše, i da bolest leči koristeći to znanje.

umetnost može biti i instalacija u vidu fecesa u holu urgentnog centra ostalog iza teško alkoholisanog acijenta koga su upravo doveli.
Mozes ti pare da namlatis, samo ako odlucis da se bavis performansom :P

Edited by CowBoy

Mozes ti pare da namlatis, samo ako odlucis da se bavis performansom :P

A imogu da se show off kako sam inspiraciju našla u klasičnim delima Pol Mek Kartijahttp://www.flickr.com/photos/guano/3139594275/
Jedan deo tog prenošenja odigrao se pre dve godine u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku (MOMA) kada je priređena velika retrospektiva njenih radova uz novi performans pod nazivom “The Artist is Present”.“Pripreme za taj performans trajale su godinu dana, kao kada se spremaju za let u kosmos. I niko nije mogao da zamisli da će toliko ljudi doći. Njih sedamdeset pet je ispred mene sedelo više od dvanaest puta. I Lejdi Gaga mi je mnogo pomogla kada je preko tvitera javila da je posetila izložbu. Odmah je došlo mnogo ljudi, mnogo mladih ljudi koji su po prvi put bili u muzeju. A meni treba mlada publika. Ako ću da stvaram samo za moju generaciju, onda odmah mogu u penziju”, ispričala je kroz smeh.
link :Hail: kakva carica jbt, keva je.edit: link II, jos bolji
Kada sam napravila performans „Sedam lakih komada", to je bilo iz užasnog besa što je performans oduvek bio ničija teritorija, što nikada nije postao mejnstrim umetnost i što svaki čas neko pozajmljuje tuđu ideju (???) , malo je preokrene i nikada ne plati autorska prava.
... moj bold.Jbt, ukrali joj ideju. :Hail: :Hail: Edited by CowBoy

apsolutno ne razumem, pa ako može mala pomoć

U OKVIRU OVOGODIŠNJEG OKTOBARSKOG SALONA, PORED OSTALOG, U STAROJ BOMBONDŽINICI U ULICI GAVRILA PRINCIPA, DVOJE STRANIH UMETNIKA VOLFGANG KRAUS I SILVIJA LORENC PRAVIĆE BOMBONE I PRODAVATI IH "KAO SIMBOLE DOBROG ŽIVOTA
znači imamo situaciju da neki ljudi nešto rade ceo život, to im je posao. onda dodju dvoje drugih ljudi, kažu mi ćemo sada da to isto radimo ali sada je to performans/umetnost. šta je tu kriterijum ? poznato ime ovo dvoje drugih ljudi ? publika koja ne bi došla da je Lezilebovich rekao da je kucanje posta na PPP performans, ali da to radi Ulter Hulistig u fotelji u Geozavodu, onda bi bila umetnost ?
I niko nije mogao da zamisli da će toliko ljudi doći.
U dokumentarcu Arist Is Present spominje se cifra od oko 700.000 posetilaca. U jednom Njujorku.Godinu dana pre toga jednog Paju Jovanovica u jednom Beogradu (Ej, Beogradu!) je videlo milion ljudi.I zasto se ona tom cifrom ponosi?
Koja je kao mali pokloncic uz kupljeni disk Kada kazes muzika, na sta tacno mislis , reci mi? delio lizalicu iz iste bombondzijske radnje 2007. g. Danas takva fora vec deluje usecereno.
apsolutno ne razumem, pa ako može mala pomoć
Steta sto Kim nece moci da iskonstruise objasnjenje.Ja bih to objasnio kroz glad medija i kvaziintelektualni fetishizam (na sta se performans zapravo svodi). Edited by CowBoy
U dokumentarcu Arist Is Present spominje se cifra od oko 700.000 posetilaca. U jednom Njujorku.Godinu dana pre toga jednog Paju Jovanovica u jednom Beogradu (Ej, Beogradu!) je videlo milion ljudi.I zasto se ona tom cifrom ponosi?
Posetici Pajine izlozbe nisu dosli na izlozbu zbog umetnosti. U celoj Srbiji nema ni deseti deo tog broja, koje zanima umetnost. Jedan deo njih je potpuno idiferentan prema slikarstvu P. Jovanovica (i srpskom realizmu uopste).

Dochim su fanovi Lejdi Gage (zamisli da na twiteru pratis Lejdi Gagu jebote) dosli na izvor umetnosti zeljni prosvetljenija i duhovnog sazrevanja. I jedno i drugo je posledica dobrog oglasavanja i ciljanja prave publike. btw. cujem da ce Umetnik Biti Prisutan kod Ivana Ivanovica u emisiji. Da ponovim jos jednom najvazniju rec u umetnosti performansa: Mediji.

• 2 weeks later...