Jump to content
IGNORED

Планета Дина (2021)

Duhovnost, ljubav i med

Recommended Posts

Posted

@Weenie Pooh mi smo poceli ovu raspravu zbog tvog trivijalnog objasnjenja da knjiga nije White saviour cult, pa posle smo se dotakli rodnih tema, gde ti porices da bilo sta je lose sa polozajem zena i manjina u knjizi,

Kako oni zive u prelepom svetu,

A istina je da svi zive kao najveca govna u toj knjizi, da je pakao od zivota, da su zene svedene na inkubatore i na veste ispiracice mozga, da u tolikom univerzumu lgbt ne postoje, da jedino sto postoji su cista muska drustva koja su brutalna, dok eto tebi je normalno da samo muskarci zive na planeti, nije ti dokaz nicega,

Trivijalno gledas na knjigu i njeno drustvo. 

Piscev diskurs je Kolonijalni, on ceo svet krunise jednim groznim kolonijalnim pristupom, ne razvija im trodimenzionalnost.

Eto tu sektu koju pominjes, sad sam proverila, pisac ih opisije kao bele ljude sa plavom kosom i plavim ocima, i tebi nije jasno da to je pisceva vizija napredne rase koja je u osnovi bela? A sto ne bi moglo neka druga boja tim bridingom nego mora bas tipicno bela rasa? 

Zato je naucna fantastika izuzetno sund literatura jer ne ume da sagleda dubinu i neki normalan socijalni kontekst. 

Posted (edited)

gospode, nadam se da trolujes.

Edited by precog
  • +1 3
  • Haha 2
  • -1 1
Posted

Nije to ona izmislila, a nije ni skroz bez veze, npr.

Ja sam to čitao (drugi put, prvog se ni ne sećam), kao ekološku knjigu (hbg projektovao sam možda ono što mene jedino zaista interesuje)... ali moguća su i druga čitanja.

• Hvala 1
Posted
1 hour ago, Rowanoke said:

Eto tu sektu koju pominjes, sad sam proverila, pisac ih opisije kao bele ljude sa plavom kosom i plavim ocima, i tebi nije jasno da to je pisceva vizija napredne rase koja je u osnovi bela? A sto ne bi moglo neka druga boja tim bridingom nego mora bas tipicno bela rasa? 

Zato je naucna fantastika izuzetno sund literatura jer ne ume da sagleda dubinu i neki normalan socijalni kontekst. 

A nije ti palo na pamet npr. da ih autor vidi kao izvitoperenu rasu monstruma? Mislim, ovakvim tumačenjima možeš sve da ubaciš u neku svoju agendu i tumačiš onako kako tebi odgovara - sad su plavi arijevci piščeva vizija superiorne rase i on je rasista, a da su neki crnci, onda bi oni bili njegova vizija rase monstruma, i onda bi on isto bio rasista. Ako se vratimo na Dinu, problem je što je civilizacija Tleilaksa isključivo muška, jer to pokazuje Herbertov potcenjivački odnos prema ženama, a da je npr. civilizacija Tleilaksa isključivo ženska, onda bi opet bio problem jer je ta civilizacija izvitoperena, što pokazuje da Herbert misli da žene mogu napraviti samo takva društva.

Drugim rečima, ako hoćemo da pričamo o nekoj dubini bilo čega, onda se moramo odmaći malo od prostih vizuelnih i fizičkih karakteristika određenih pojava, jer je to najpovršnije moguće tumačenje, već je potrebno sagledati njihovu suštinu. Niti je bitno da li su Dunyaini plavi ili crni, niti je bitno da li su Tleilaksi mušakrci ili žene, već je bitna izvitoperenost onoga što rade. 

• +1 4
Posted
22 hours ago, Rowanoke said:

Da, slazem se sa tobom, @Zverilla

Samo si zaboravio 

da golu Duncun Idaha, postaje ultimativni Kwisatz Haderach,

no-no. necemo mesati abominacije herbertovog sina sa orignalnim opusom.

ono, mogu ja da napisem travnicku predhroniku i na drini pontonska cuprija pa da onda tumacimo andricev opis, ali to ne bi bilo fer, zar ne?

Da jedna od gola ima mogucnosti da je rezistant na seksualne sposobnosti Honor Mattres (nemam pojma kako je u srpskom prevedeno ovo) 

Iz toga se iscitava ta homoseksualna priroda tleilaksija, ali ona uopste nije bitna jer sama civilizacija Tielaxa je odvratna i neeticna na svaki nacin, ne bi me ni cudilo da je pisac hteo lgbt movement u tom periodu poveze sa ovom rasom. Jer lgbt likova nema ili ako ih ima uvek su ubice ili neki strasni isprani ratnici, uopste su oni jako nebitni sve do trenutka kada nastanu Paul i Chani na Rakisu kao novi Adam and Eve, da spokojno zive ono sto im je oduzeto. 

To je sve nimalo bitna za celokupnu citalacku publiku, gender i queer teorija tj citanje Duna, prosecan citalac se ne udubljuje u tome kako su zene i manjine opisane u knjigama naucne fantastike

ne. 

on nije otporan, nego je napravljen da moze da ih nadmasi u zavodjenju (te je oruzje protiv njih, a ne neki ). tako da se iz toga ne iscitava ta homoseksualna priroda tleilaksija.

No, pak, istina je da su zene u Dunu ni manje ni vise kolevke za radjanje potomstva, i da prave plot da svojim breeding programom stvore prescient bice, vrhunac te biotehnologije, 

Da zena nema veliku ulogu osim reproduktivne, da nazalost on moze imati vise zena.

ne

bene geserit su jedine koje vide dalje od vrha svog nosa. dok se car, feudalne kuce, iksijanci, tleilaksi, choam i navigatori bore oko trenutne moci

one pokusavaju da ostvare svoju viziju i stvore spasioca svemira

takodje, one kao zene imaju prirodom dane darove koje su treningom dodatno razvile a koje muskarci nemaju ili nemaju u toj meri: fizicki su sposobnije od muskaraca, mogu da kontrolisu glasom, mogu da kontroslisu svoj metabolizam, mogu da vide secanja svojih predaka. 

ono sto ne mogu je da vide u buducnost (bar ne u prvim knjigama, u chapterhouse.u mogu ograniceno i to) i tu je zarad radnje i kontrasta postavljeno uzgajanje muskog kvizaka koji ce to moci.

Sve u svemu smisao je bio da je Leto 2 kralj crv imao razloga i prava da napravi to sto je hteo da uradi, sprovede spice femine kako bi se civilizacija oduprla toj zavisti za melangeom

ne.

on je opasnost video u tome da ljudi ostanu koncentrisani i da budu kontrolisani od onih koji vide buducnost i sve ljude. to omogucava da ih neko sve pronadje i istrebi.

zato i on uzgaja novog spasioca (ovoga puta zenu) koju on ne moze videti dok kontrolise civilizaciju, tako da kada leto drugi umre, ljudi ce se razbezati po celom svemiru i bar neki od njih ce biti nevidljivi za vidovnjake, sto ce im doneti bezbednost

sad kad sve ovo pisem (iz dalekog secanja), ne mogu a da ne upitam: da li si ti procitala knjigu?

• +1 1
  • Hvala 2
Posted
12 minutes ago, Zverilla said:

bene geserit su jedine koje vide dalje od vrha svog nosa. dok se car, feudalne kuce, iksijanci, tleilaksi, choam i navigatori bore oko trenutne moci

one pokusavaju da ostvare svoju viziju i stvore spasioca svemira

takodje, one kao zene imaju prirodom dane darove koje su treningom dodatno razvile a koje muskarci nemaju ili nemaju u toj meri: fizicki su sposobnije od muskaraca, mogu da kontrolisu glasom, mogu da kontroslisu svoj metabolizam, mogu da vide secanja svojih predaka. 

ono sto ne mogu je da vide u buducnost (bar ne u prvim knjigama, u chapterhouse.u mogu ograniceno i to) i tu je zarad radnje i kontrasta postavljeno uzgajanje muskog kvizaka koji ce to moci.

Da upravu si, saglasna sam sa tim tumacenjem

11 minutes ago, Zverilla said:

no-no. necemo mesati abominacije herbertovog sina sa orignalnim opusom.

ono, mogu ja da napisem travnicku predhroniku i na drini pontonska cuprija pa da onda tumacimo andricev opis, ali to ne bi bilo fer, zar ne?

Kakav otac takav sin, valjda je on radio na osnovu ocevih zabeleski.

11 minutes ago, Zverilla said:

ne. 

on nije otporan, nego je napravljen da moze da ih nadmasi u zavodjenju (te je oruzje protiv njih, a ne neki ). tako da se iz toga ne iscitava ta homoseksualna priroda tleilaksija.

Nije sija nego vrat. A kako moze muskarac da bude otporan na zene? Kako se zove muskarac koji moze da zavodjenje lepih zena odoli? 

Posted
14 minutes ago, Zverilla said:

on je opasnost video u tome da ljudi ostanu koncentrisani i da budu kontrolisani od onih koji vide buducnost i sve ljude. to omogucava da ih neko sve pronadje i istrebi.

zato i on uzgaja novog spasioca (ovoga puta zenu) koju on ne moze videti dok kontrolise civilizaciju, tako da kada leto drugi umre, ljudi ce se razbezati po celom svemiru i bar neki od njih ce biti nevidljivi za vidovnjake, sto ce im doneti bezbednost

Ne razumem? Zar nisu IXIANci u no shipu odgajali te ljude? 

Posted
5 minutes ago, Rowanoke said:

postavila

I'm still transitioning (he/them)

Spoiler

boy george GIF

• +1 1
  • Haha 5
Posted
1 hour ago, precog said:

gospode, nadam se da trolujes.

Piš živi. @MilenaS ritmičnim trolovanjem prizvala forumske crve kapitalce pa ih jaše diljem foruma.

A lepo sam vas odmah upozorio...

On 27.6.2020. at 11:44, peralozac said:

Hmmmm, prvi post baš ovde pa hop na naučni vocap pa malo 

pa malo

što li mi pada ova pesma na pamet ;) 

• +1 3
Posted

the work of J.R.R. Tolkien and subsequent fantasy authors is laden with racism. 

Jeannette Ng won the prestigious John W. Campbell Award for Best New Writer for her first book Under the Pendulum Sun. The award was named after John W. Campbell. Campbell was editor of the Astounding Science-Fiction magazine (which he renamed Analog Science Fact/Science Fiction in 1960) from 1937 until 1971. He has been argued to be perhaps the most influential person in science fiction—at least during that era.

Ng began her acceptance speech thusly:

John W. Campbell, for whom this award was named, was a fucking fascist.

Da, jeste, ovo za Campbella i Tolkina je u pravu

Posted
21 minutes ago, Rowanoke said:

@Ayatollahbitno je u ovom momentu istorijskom i civilizacijskom, 

Mada svakako prosecnom citaocu ukljucujuci i meni nije bitno. 

takodje nije istina da Autor nije robovao predrasudama i da nije iskonstruisao knjigu na osnovu svojih ubedjenja i maste, preconceived notion,

Procitaj clanak koji je Indy postavila https://www.paulsturtevant.com/dune-eugenics-colonialism/

Pri čemu je sadašnji istorijski i civilizacijski trenutak, trenutak duboke dekadencije društva (o zapadnim društvima govorim), pa se shodno tome i nameću takve dekadentne teme koje se ne bave suštinom stvari, već samo njihovim površnim manifestacijama - npr. ne bavimo se suštinom rasizma (ko god ga ispoljavao, jer i people of colour znaju da budu poprilični rasisti) i načinima za njegovo iskorenjivanje, već samo problemima određenih grupa u određenim društvima, a i tu se ne bavimo njihovim suštinskim problemima (npr. ekonomskim položajem i obrazovanjem), već nekom kozmetikom.

E sada, to što je trenutak takav nas nikako ne obavezuje da tumačimo književna i druga dela na trenutni način, a posebno ne dela stvarana u drugim epohama i kontekstima. Možda Herbert i jeste bio rasista i ženomrzac i to transponovao u svoja dela (ne znam, nikad se nisam bavio njegovim pogledom na svet), ali se mi ovde ne bavimo Herbertom, već njegovim delom, u kojem ja ne vidim neke očigledne predrasude, naročito kada se pogleda kontekst vremena u koje  je stvarano.

• +1 1
Posted

@Ayatollah da, iskreno, ne bitno je ako se tebi svidjala knjiga i ti si uzivao u radnji i toku price u toj knjizi, ja sam protiv toga da se citaocima mora stvarati neka krivica zbog toga sto im se svidja necije delo. Svako ima pravo da misli svojom glavom i ima slobodu izbora. 

E sad, zasto bas sada rimejk ovog dela a ne naprimer ekranicazija depa spisateljice Ng? Zasto je jednaka representacija bitna? Pa bitna je, 

Posted
1 hour ago, peralozac said:

Piš živi. @MilenaS ritmičnim trolovanjem prizvala forumske crve kapitalce pa ih jaše diljem foruma.

A lepo sam vas odmah upozorio...

Jbt, tačno sam znao da je neko ko je već bio ovde, samo sam tipovao na nekog drugog...

Svaka čast na oštrom oku...

• +1 2
Posted (edited)

Btw. reče mi ptičica da je Herbert zaista bio ogroman fanboy Lawrence of Arabia (film je bio all the rage tačno kad je on pisao Dune). Lik Lawrencea je bio template za našeg Muad Diba. (Da je to bio, npr, Anthony Quinn, a mogao je da bude... ove priče možda ne bi bilo.) Tako da je to dosta i rezultat svog vremena (znam da pisac teksta sa linka koji sam prosledio ne priznaje to kao argument... ali, ne znači da slučajnosti ne postoje).

Edited by Indy