Budja Posted December 20, 2021 Posted December 20, 2021 Cile, Boric: "Ne projektu Dominga. Zato sto ne mozem da gledamo na drugu stranu kada cele zajednice ostaju bez vode." https://www.dominga.cl/en/ Cisto za poredjenje. Tamo em litijum, em bakar, bice zanimljivo pratiti razvoj situacije. U regionu Atacama, Boric je pobedio.
Peter Fan Posted December 22, 2021 Posted December 22, 2021 Evo jedno izvjesce iz tako je svugdje u svijetu kategorije, odnosno dilema izmedju dalje emisije CO2 ili zagadjivanje kroz rudarenje litijuma. Pogodite ko je jedan od aktera. Spoiler In early 2022, federal judges are set to rule in two separate cases as to whether mine approvals granted by former President Donald Trump to Lithium Americas Corp and Rio Tinto Plc should be reversed. In Minnesota, state regulators are weighing whether permits issued to PolyMet Mining Corp, which is controlled by mining giant Glencore Plc, should be revoked or reissued. PolyMet’s mine would become a major nickel producer just as the only U.S. nickel mine is set to close by 2025. In North Carolina, Piedmont Lithium Inc’s failure to keep local landowners abreast of its development plans may cost the company necessary local zoning approvals. Biden himself took steps in October to block Antofagasta Plc’s Twin Metals copper and nickel mine project in Minnesota for 20 years. The proposed underground mine would have become a major U.S. supplier of copper for EVs, which use twice as much of the red metal as vehicles with internal combustion engines. U.S. faces tough choices in 2022 on mines for electric-vehicle metals | Reuters
variola Posted December 25, 2021 Posted December 25, 2021 I Galeb se dohvatio teme RT. Za pohvalu da su ovoga puta izostale sve one "sitnice" koje mu dosta ljudi zamera.
kud u maglu Simoviću Posted December 26, 2021 Posted December 26, 2021 jbt ne znam šta da mislim gledam ovaj lein twit iz kvadrature kruga, ne damo čisto nebo, pašnjak, reku... pre 5-6 godina sam bio u kostajniku, to je odmah ispod tih čuvenih nedeljica, kad se krene od loznice ka krupnju. tu količinu bačenih frižidera u lokalnoj reci ne verujem da je moguće videti na tako maloj razdaljini, bukvalno na par kilometara tri, četiri frižidera/veš mašine, a bila je i jedna školjka fiće. pričao posle sa lokalcem iz krupanjske opštine zaduženog za ekologiju, bio je tu neki napušteni rudnik koji im je pravio problem sa jalovištem(nije rt), vama su veći problem školjke automobila i frižidera od rudnika. znate, tuc muc.... mi(republika srbija) imamo mnogo veći problem sa nekoliko hiljada divljih deponija, da ne spominjem smederevo, bor, kostolac, tent, zrenjanin, nego rio tinto. sve i da donesemo tj prepišemo neku strategiju u oblasti ekologije i zaštite životne sredine ja ne vidim da je ova država i neka buduća sposobna to da takvu strategiju konsekventno sprovodi duboko verujem da ćemo pre zatvoriti klastertm o kosovu nego o ekologiji 4
brusli Posted December 26, 2021 Posted December 26, 2021 Da, samo sto te skoljke i frizidere moguce je vreoma lako ukloniti, rekao bih da mogu celu Srbiju da ociste za mesec dana, samo ako hoce i uloze sredstva. Za milione tona jalovista od velikog rudnika to je nemoguce. Drugo, te skoljke ne zagadjuju sredinu, ne ispustaju otrove, za razliku od nusproizvoda rudnika. Da smo ekoloski neosvescen narod, to jesmo, ali nije isti nivo zagadjenja jednog i drugog. 2
kud u maglu Simoviću Posted December 26, 2021 Posted December 26, 2021 o tome i govorim te školjke su tu brat bratu preko četvrt veka, pa što ih ti iz kostajnika nisu s(u)klonili mi bukvalno živimo u deponiji 1
Frile Posted December 26, 2021 Posted December 26, 2021 (edited) Nisu dovoljni ti iz lokala da bi se to čistilo, treba volje i "odgore". Pre svega, treba organizovati službu odnošenja otpada. Čini mi se da se pisalo po forumu kako puno sela i delova Srbije jednostavno nemaju nikakvo organizovano odnošenje komunalnog otpada. edit: a ima i ovakvih slučajva: https://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:340503-Kursumlija-Zabranili-mu-da-cisti-reku u Beogradu više ne možeš da organizuješ čišćenje nekog đubreta u kraju, moraš da platiš deponovanje smeća Edited December 26, 2021 by Frile 3
brusli Posted December 26, 2021 Posted December 26, 2021 (edited) 18 minutes ago, kud u maglu Simoviću said: o tome i govorim te školjke su tu brat bratu preko četvrt veka, pa što ih ti iz kostajnika nisu s(u)klonili mi bukvalno živimo u deponiji Seljak moze i da zivi pored tih bacenih frizidera i da napasa ovce. Cak stavise prekrije ih vegetacija i veci deo godine ih i ne vidi. Pored jalovista ne moze. Za ove divlje deponije vise je kriva drzava i opstina nego seljak, jer prvo treba da organizuje odvozenje smeca, a onda da uvede ostre kazne koje se i sprovode za zagadjivanje okoline. Edited December 26, 2021 by brusli 2
kud u maglu Simoviću Posted December 26, 2021 Posted December 26, 2021 3 minutes ago, brusli said: potpuno mašiš poentu mog prvog posta ne bih dalje nastavljao
ultra plasticni Posted December 26, 2021 Posted December 26, 2021 Ja sam pisao Republickoj inspekciji u vezi seoske deponije sa otpadom koja se nalazi duz obale reke na opstinskoj parceli. Dobio sam odgovor da je ta opstina odredila tu parcelu zapravo bivsu utrinu pored reke za mesto za odlaganje otpada
brusli Posted December 26, 2021 Posted December 26, 2021 15 minutes ago, kud u maglu Simoviću said: potpuno mašiš poentu mog prvog posta ne bih dalje nastavljao Potpuno masis poentu mog odgovora. Ne bih ni ja dalje o tome, sve je jasno da nista nije jasno.
Hamlet Strašni Posted December 26, 2021 Posted December 26, 2021 Pa da bi se otpad odlagao mora da postoji deponija. Da bi postojala deponija, mora da bude predviđena planom i organizovana u skladu sa propisima. Mislim da bi najbolje bilo da se prave regionalne deponije za više opština, ali je problem da se opštine dogovore, a čini mi se da i kad god se za neko mesto pomene da će biti deponija da se okolni stanovnici bune. Bez deponija nema odlganja otpada kako treba. 2
Recommended Posts