Thursday at 13:531 day Ja sam na poslednjem putovanju upoznao zensku koja se bavi tim gladovanjima. Pricala mi je da 3 dana gladovanja je ok jednom mesecno a za 7 dana treba par meseci da se oporavis. Savetovala me da, ako mogu, idem na 7 dana jer su efekti 100 puta veci nego na 3 dana.Gladovala je kaze jednom 28 dana, meni nije jasno kako covek ne umre Ako izuzmemo sto je luda ko struja, ne deluje je imala nekih posledica od tih svojih eksperimenata.Inace ovo tretiranje hladnom vodom je nov fenomen tako da nema cvrstih naucnih potvrda da ima bilo kakvog efekta (ne znaci ni da nema). Za saunu pak ima dosta naucnih studija da produzava zivot drasticno.
Thursday at 13:571 day @Shan Jan nasem telu treba mnooogooo manje hrane nego sto su nas ucili...@nenad eto sve si sebi odgovorio :)
Thursday at 13:591 day 1 minute ago, ivy said:@Shan Jannasem telu treba mnooogooo manje hrane nego sto su nas ucili...@nenadeto sve si sebi odgovorio :)Vrlo moguce, mozda sto su outdated kalorijske tablice iz vremena kad se fizicki rmbacilo?Secam se da sam video neko istrazivanje gde ljudi koji unose manje kalorija od preporucene doze (ne drasticno ali bas to neko povremeno gladovanje) zive duze.
Thursday at 13:591 day 5 minutes ago, Shan Jan said:Gladovala je kaze jednom 28 dana, meni nije jasno kako covek ne umre Angus Barbieri (1938 or 1939 – 7 September 1990) was a Scottish man who fasted for 382 days,[1] from 14 June 1965 to 30 June 1966. He subsisted on tea, coffee, sparkling water, vitamins and yeast extract while living at home in Tayport, Scotland, frequently visiting Maryfield Hospital for medical evaluation. Barbieri went from 456 pounds (207 kg) to 180 pounds (82 kg), losing 276 pounds (125 kg) and setting a record for the length of a fast.[2]https://en.wikipedia.org/wiki/Angus_Barbieri%27s_fast Edited Thursday at 14:001 day by vememah
Thursday at 14:031 day 2 minutes ago, Shan Jan said:Ja sam na poslednjem putovanju upoznao zensku koja se bavi tim gladovanjima. Pricala mi je da 3 dana gladovanja je ok jednom mesecno a za 7 dana treba par meseci da se oporavis. Savetovala me da, ako mogu, idem na 7 dana jer su efekti 100 puta veci nego na 3 dana.Gladovala je kaze jednom 28 dana, meni nije jasno kako covek ne umre Ako izuzmemo sto je luda ko struja, ne deluje je imala nekih posledica od tih svojih eksperimenata.Inace ovo tretiranje hladnom vodom je nov fenomen tako da nema cvrstih naucnih potvrda da ima bilo kakvog efekta (ne znaci ni da nema). Za saunu pak ima dosta naucnih studija da produzava zivot drasticno.sigurno, rekoh, meni je max 2 puta godisnje ovaj 7 dana, mada je vrlo moguce da bude i jednom. ova od 3 dana jednom u 3 meseca max.28 dana nije problem fizicki, nego mentalno. ona se skoro sigurno sve vreme osecala odlicno.istina, nema, ali kratkorocni efekti saune i leda su veoma slicni, u smislu kako se osecas posle toga i sta se luci u organizam, tako da je razumno pretpostaviti i da dugorocni efekti moraju biti u istom redu velicina. mehanizam je isti, telo misli da umire i na 100 stepeni i na 0, samo je kod leda efekat automatski jer ga nanosis vodom na telo a ne vazduhom. :D Edited Thursday at 14:041 day by nenad
Thursday at 14:081 day Author 14 minutes ago, nenad said:fasting cu raditi maksimalno jednom u 3 meseca, mozda naizmenicno 3 i 7 dana. inace, ja eating disorder imam od kada pamtim, mogu da ne jedem nista, a mogu da jedem 5/6 puta dnevno ozbiljan obrok lagano i da u bilo kom trenutku ako me neko odvede u kafanu pojedem 4-5 restoranskih porcija bez da mi bude lose.Definitivno nisi medju vecinom sto se tice odnosa prema hrani. Ali dok god mozes da vodis racuna da unosis dovoljnu kolicinu i da eksperimentisanjem si ne ugrozavas zdravlje na duze staze, okej je.Meni je bilo super zabavno da jedem nista drugo osim krompira 7 dana. Toliko je apsurdno da je i oslobadjajuce. Ali osmi dan kad sam pojeo neku corbicu od gljiva je bilo iskustvo koje je vrijedilo.
Thursday at 14:141 day 7 minutes ago, Shan Jan said:Vrlo moguce, mozda sto su outdated kalorijske tablice iz vremena kad se fizicki rmbacilo?Secam se da sam video neko istrazivanje gde ljudi koji unose manje kalorija od preporucene doze (ne drasticno ali bas to neko povremeno gladovanje) zive duze.nisu autdated, nego svi unose dobrano preko toga, samo nisu svesni. :)to ima smisla, jer ti time sustinski usporavas metabolizam (samim tim manje trosis organizam) i dugorocno jer telo zna da postoji opasnost da ce ponovo gladovati . zato se ljudi i ugoje posle duzih perioda nekih dijeta, ne kapiraju da time uspore metabolizam.@Seabass bravo, oslobadjajuce je najbolji opis u jednoj reci.
Thursday at 14:191 day Author Just now, nenad said:bravo, oslobadjajuce je najbolji opis u jednoj reci.Mada, fino se bilo i vratiti u ropstvo redovne ishrane. Jedenje jednom u dva mjeseca i kupanje ledenom vodom je lifestyle vise za polarne medvjede.Ja sam opet nabacio 10kg preko i mrzi me da idem na dijete i gym da to skidam, razmisljam da kupim ozempik ili kako se zove vec ta carolija i da to zavrsim hemijom.Otac od kolege je trenutno na tome, ovaj kaze da je sasvim normalan osim sto manje jede.
Thursday at 14:341 day Ne znam za bolest, odnosno kad to radiš nakon bolesti, mada dosta ljudi nema apetit svejedno u tom slučaju. Naš pedijatar kaže da jelo i nije toliko potrebno, da više gledamo da se unosi tečnost. Za odrasle je to još tačnije nego za decu.Radio sam to tri puta, tri ili četiri dana. Poslednji put je bio jedini put da sam se osećao loše, nekako slabo, i prekinuo sam treći dan.Taj osećaj da si budan i koncentrisan je normalan, rekao bih. Tako je bilo i kod mene. Mana je što utiče i na spavanje. Još jedna pozitivna stvar koju sam primetio je da mi je lakše da počnem s nečim. Inače kad mi nešto padne na pamet, često mi u glavi prođu svi koraci koje moram da uradim, i onda me to smori i ne radim ništa. Ovako mi se često dešavalo da umesto toga to jednostavno uradim i radim nekako mirno. Paradoksalno često sam kuvao ostalima, ili mesio testo. Glad postoji, ali ne toliko nagon za jelom, ako to ima smisla.Mislim da je mnogo više vode od 2kg mada zavisi i od toga koliko si teglio. Prvi put kad sam to uradio, bio sam naduven kao balon kad vidim slike, posle sam se sav osušio, uglavnom u licu. Ali to se vrati delom, mada je bilo dobro kao reset. Sve i da ne jedu ništa tri dana, većina ljudi neće izgubiti mnogo više od jednog kilograma, ako i toliko, što je dosta deprimirajuće.U svakom slučaju zanimljivo iskustvo koje svakoj odrasloj osobi preporučujem u zavisnosti od toga da li misli da je dovoljno zdrava za to. Koliko znam, od zdravih trudnice i stari ljudi ne bi trebalo, deca ili ko makar još raste očigledno ne. Ko nije siguran, možda bolje da se konsultuje sa lekarom.S druge strane ne bih preterivao. Čuo sam jedno zanimljivo mišljenje skoro, da su religije uglavnom dobro definisale dosta praktičnih stvari u životu koje deluju, makar i nenaučno. Pa pošto uglavnom postoji post u nekom obliku, možda je to dobra smernica kad i koliko :-). Edited Thursday at 14:361 day by Venom
Thursday at 14:441 day 46 minutes ago, Shan Jan said:Ja sam na poslednjem putovanju upoznao zensku koja se bavi tim gladovanjima. Pricala mi je da 3 dana gladovanja je ok jednom mesecno a za 7 dana treba par meseci da se oporavis. Savetovala me da, ako mogu, idem na 7 dana jer su efekti 100 puta veci nego na 3 dana.Gladovala je kaze jednom 28 dana, meni nije jasno kako covek ne umre Ako izuzmemo sto je luda ko struja, ne deluje je imala nekih posledica od tih svojih eksperimenata.Inace ovo tretiranje hladnom vodom je nov fenomen tako da nema cvrstih naucnih potvrda da ima bilo kakvog efekta (ne znaci ni da nema). Za saunu pak ima dosta naucnih studija da produzava zivot drasticno.Mislim da je to u stvari prirodno stanje za ljudski organizam. Hrana prosto nije uvek bila dostupna kao danas. E sad ne znam za 28 dana, mislim da su tu manji problem kalorije koliko vitamini, minerali itsl.Po tužnim iskustvima Holokausta, još je veći problem ponovo početi s jelom nakon tako ekstremnog nedostatka hrane.
Thursday at 15:091 day 29 minutes ago, Venom said:Ne znam za bolest, odnosno kad to radiš nakon bolesti, mada dosta ljudi nema apetit svejedno u tom slučaju. Naš pedijatar kaže da jelo i nije toliko potrebno, da više gledamo da se unosi tečnost. Za odrasle je to još tačnije nego za decu.Radio sam to tri puta, tri ili četiri dana. Poslednji put je bio jedini put da sam se osećao loše, nekako slabo, i prekinuo sam treći dan.Taj osećaj da si budan i koncentrisan je normalan, rekao bih. Tako je bilo i kod mene. Mana je što utiče i na spavanje. Još jedna pozitivna stvar koju sam primetio je da mi je lakše da počnem s nečim. Inače kad mi nešto padne na pamet, često mi u glavi prođu svi koraci koje moram da uradim, i onda me to smori i ne radim ništa. Ovako mi se često dešavalo da umesto toga to jednostavno uradim i radim nekako mirno. Paradoksalno često sam kuvao ostalima, ili mesio testo. Glad postoji, ali ne toliko nagon za jelom, ako to ima smisla.Mislim da je mnogo više vode od 2kg mada zavisi i od toga koliko si teglio. Prvi put kad sam to uradio, bio sam naduven kao balon kad vidim slike, posle sam se sav osušio, uglavnom u licu. Ali to se vrati delom, mada je bilo dobro kao reset. Sve i da ne jedu ništa tri dana, većina ljudi neće izgubiti mnogo više od jednog kilograma, ako i toliko, što je dosta deprimirajuće.U svakom slučaju zanimljivo iskustvo koje svakoj odrasloj osobi preporučujem u zavisnosti od toga da li misli da je dovoljno zdrava za to. Koliko znam, od zdravih trudnice i stari ljudi ne bi trebalo, deca ili ko makar još raste očigledno ne. Ko nije siguran, možda bolje da se konsultuje sa lekarom.S druge strane ne bih preterivao. Čuo sam jedno zanimljivo mišljenje skoro, da su religije uglavnom dobro definisale dosta praktičnih stvari u životu koje deluju, makar i nenaučno. Pa pošto uglavnom postoji post u nekom obliku, možda je to dobra smernica kad i koliko :-).i ja sam se prvi put treci dan osecao lose, jer nisam unosio elektrolite.ja sam sigurno zaista izgubio oko 2 kila, jer sam pesacio 10ak km dnevno. sve ostalo je voda i ostatak. ja sam u u periodu pre unosio malo uh, pa nisam bio mnogo naduven.editda bi izgubio kilo za 3 dana moras da trosis 2600 kalorija dnevno, znaci da ako nemas 120 kila, moras mnogo da trosis, izmedju 500 i 1000 preko bazalnog sto nije lako. vecina ustvari izgubi manje. Edited Thursday at 15:171 day by nenad
Thursday at 15:111 day 32 minutes ago, Venom said: Paradoksalno često sam kuvao ostalima, ili mesio testo. Glad postoji, ali ne toliko nagon za jelom, ako to ima smisla.ja kad sam se skidala/skinula sa secera sam ladno gledala onog pekara Rudolfa kako pravi najfinije torte i kolace..,nisam osecala nista od zelje za secerom ili hranom samo me je smirivao i prijao mi..dok moj muz npr ne moze da gleda kuvarske emisije a da ne zeli sve sto tamo spremaju,posebno slatkise..i odmah ogladni..tako da mislim da bih imala mentalnu snagu za neki post od par dana...samo mi treba motivacija ili odluka da pocnem...
Thursday at 15:301 day 17 minutes ago, ivy said:ja kad sam se skidala/skinula sa secera sam ladno gledala onog pekara Rudolfa kako pravi najfinije torte i kolace..,nisam osecala nista od zelje za secerom ili hranom samo me je smirivao i prijao mi..dok moj muz npr ne moze da gleda kuvarske emisije a da ne zeli sve sto tamo spremaju,posebno slatkise..i odmah ogladni..tako da mislim da bih imala mentalnu snagu za neki post od par dana...samo mi treba motivacija ili odluka da pocnem...Bez preterivanja nije teško. Ako preguraš prvi dan, posle je lagano, makar na kraći period.Dnevni stres igra ulogu, makar kod mene. Ako me ništa ne gnjavi, lakše je.
Thursday at 16:051 day 52 minutes ago, ivy said:ja kad sam se skidala/skinula sa secera sam ladno gledala onog pekara Rudolfa kako pravi najfinije torte i kolace..,nisam osecala nista od zelje za secerom ili hranom samo me je smirivao i prijao mi..dok moj muz npr ne moze da gleda kuvarske emisije a da ne zeli sve sto tamo spremaju,posebno slatkise..i odmah ogladni..tako da mislim da bih imala mentalnu snagu za neki post od par dana...samo mi treba motivacija ili odluka da pocnem...motiv moze da ti bude taj haj koji pocinje treceg dana, sigurno si imala nesto slicno lad si se skidala sa secera, samo je ovo jace.
Thursday at 16:481 day Ja sam svojrevemeno proveo pola godine nejeduci nista sa secerom, ni slatkise, ni voce. Kako je prolazilo vreme mora sam da izbacim i beli hleb i gomilu drugih proizvoda jer mi je smeto secer u njima. Bukvalno se mozak preokrene za 180 stepeni, od toga da ne mozes da se najedes bele droge do toga da ti makar malo njega cini hranu prebljutavom. Izostre se senzori valjda.