goofs Posted November 15, 2022 Posted November 15, 2022 Ja ne bih mrdao iz Londona 6 dana, ogroman je grad, ima puno da se vidi i iskusi, a i generalno gde god da odes pocetkom januara bice sivo, kisovito i vetrovito. 1
I*m with the pilots Posted November 15, 2022 Posted November 15, 2022 (edited) 18 minutes ago, goofs said: Ja ne bih mrdao iz Londona 6 dana, ogroman je grad, ima puno da se vidi i iskusi, a i generalno gde god da odes pocetkom januara bice sivo, kisovito i vetrovito. Htedoh isto da kažem, malo je sumanuto ići negde drugde daleko ako je na raspolaganju ni nedelju dana za London. Osim ako mislite da vise nikad u životu nece biti prilike za Englesku. Edited November 15, 2022 by I*m with the pilots 1
dragance Posted November 16, 2022 Posted November 16, 2022 Trebace ti malo ovise od 3 sata do Kardifa, guzve su cesto na mnogim sekcijama. Ja bih svakako preporucio voz. 1h50 minuta LNER vozom treba do Yorka, a tu imas sta pogledati, pojesti, popiti - grad je strava (ok, ziveo sam tamo 9 meseci, pa nisam skroz objektivan). Kardif je ok, Bristol takodje, ali u Londonu svakako imas sta da vidis i uzivas bez putovanja. Moj bivsi deo Twickenham-Richmond-Hampton Court sami su za par dana obilazenja, gradski transport je najbolji na svetu (i pored nekih svojih mana), a imas milion stvari i u samom gradu. A ima i jeftinih, boutique hotela, samo ih treba naci. Javi ako treba preporuka za par takvih. 1
Spirit Posted November 16, 2022 Posted November 16, 2022 Hvala na preporukama, kapiram da je London sam po sebi dovoljan ali već imamo tu naviku da "padnemo na nos" od obilazaka. Jedino što nam jeste problem je vreme i godišnje doba (kratak dan) pa to pišemo kao minus. Pošto viza važi 6 meseci može da se desi da obilazak ipak ostavimo za proleće. Do sada smo većinu EU zemalja obilazali iz nekoliko navrata (neke zemlje i po 6-7 puta) ali bih Ostrvo obišao u cugu, pa mi sve pametnije deluje ideja da je proleće i bolji termin za duži boravak.
raPe Posted November 16, 2022 Posted November 16, 2022 Westminster Abbey obavezno (u slušalicama te vodi Jeremi Irons), a kad si već tu, onda i parlament. 2
Popular Post Spirit Posted January 3, 2023 Popular Post Posted January 3, 2023 (edited) London is done. Stigli prošle nedelje i sutra se vraćamo u bazu. Ovih 7 dana je taman koliko treba da se obiđe lagano, malo smo se ganjali sa kišom ali na to smo i računali, pa praznog hoda nije bilo. Moram da kažem da je London došao na red nakon sto sam obišao gotovo sve glavne gradove Evrope i otprilike to je cherry on top. Ne postoji grad sa kojim bih ga uporedio, a čini se da svi ostali gradovi imaju nešto “njegovo”. Možda iz tog razloga nisam imao onaj osećaj da gledam nešto novo, sve je zapravo bilo kako sam i zamislio. Smešteni smo (još uvek) malo iznad Hyde parka, nadomak Notting Hilla, ali imam utisak da ni drugi delovi grada ne bi bili problem u smislu prevoza i dostupnosti. Underground je stvarno doveden do besprekornosti. U tu svrhu uzeli smo 7-dnevni travel card, koja staje 38.5£ plus inicijalno 7, dakle 45.5 ukupno. I to se definitvno isplati jer se prevoz koristi intezivno. Važi i za metro i za bus. Doručak je bio hotelski, a klopa preko dana klasika - u pubu, burgeri i fish and chips. U proseku, klopa je oko 50£, piće se podrazumeva. Može i jeftinije, u Meku, cene su slične kao kod nas. Ako ćete samo na piće to je oko 15£ u proseku. S druge strane, sjajna stvar je sto su muzeji i galerije besplatni i to je nešto najbolje što London nudi. Za ulazak je poželjno da se bukira ulaznica online koja ne košta ali ostoji opcija za donaciju, ko želi. Suština je da se rezerviše termin jer na taj način kontrolišu broj posetilaca. Overili smo Tate i British Museum i Nacionalnu galeriju. Sam London smo prešpartali od Camdena do Chealsea i od Notting Hilla do Tower Bridge-a. Naravno, ne sve peške, ali i uz sav prevoz dnevno smo pešačili 15-20km. Detaljno smo “obradili” sam centar, Soho i Covent Garden, uglavnom za klopu i večernje izlaske. Mada, realno, za te stvari nije bitno da ste na ovim mestima, svaki ćošak Londona nudi isto to - od lokalnih pabova do mesta za šoping. Kad je o ovom poslednjem reč, cene su nešto više nego kod nas, naravno uz daleko veći izbor, ali u nekim prihvatljivim okvirima. Da smo odseli u istom hotelu, recimo, u aprilu prošli bi dosta jeftinije. Nova godina možda nije najbolji momenat u tom smislu, ali ovo je već bilo završeno. Verovatno ćemo doći opet, jer ostaje još dosta toga da se obiđe van Londona. Edited January 3, 2023 by Spirit 12
dragance Posted January 3, 2023 Posted January 3, 2023 (edited) Bio sam skeptičan prema Londonu, ali nakon više od godinu dana života tamo, pa makar i u lockdown većinom, zaista je najbolji grad na svetu (ne i najlepši, ali to je druga kategorija). Sledeci put da obidješ Hampton Court, Richmond, Twickenham (šetnje uz Temzu i paddleboarding) i nedeljni ručak u Black Swan sve dok te plima ne otera iz bašte, jer preplavi ulice, Eel Island, Kew Bridge (i utakmica Brentforda), Kew Gardens (obavezno posetiti vrt), Greenwich, pa onda Windsor do kojeg bez frke stižeš vozom za malo manje od sat vremena. Edited January 3, 2023 by dragance 1
Recommended Posts