jms_uk Posted December 12, 2021 Posted December 12, 2021 45 minutes ago, mustang said: jpex last 0.0223 Fcfd last 0.0009 Ovo me nervira kod IBKR (a vidim da se i drugi zale) - sto ne pisu valute. Posto je ovo IBKR UK, valuta account-a je u GBP, a ovo su iznosi u USD... Mislim, kapiram ja da oni zaradjuju na forex-u, ali bi bar mogli da naprave ovo malo preglednije...
mustang Posted December 12, 2021 Author Posted December 12, 2021 Ma losi su skroz al jbga kad nema nista bolje van usa/canada
Ayatollah Posted December 12, 2021 Posted December 12, 2021 @jms_uk Da li si otvorio račun? Ima i ovih momenata: Quote Refer a Friend, Get $200 Get $200 for every friend that opens an account while they receive free IBKR stock!*
jms_uk Posted December 12, 2021 Posted December 12, 2021 Just now, Ayatollah said: @jms_uk Da li si otvorio račun? Ima i ovih momenata: Jesam, izvini (ali za to mora da se drzi $10k godinu dana)
Ayatollah Posted December 12, 2021 Posted December 12, 2021 1 minute ago, jms_uk said: Jesam, izvini (ali za to mora da se drzi $10k godinu dana) Pročitao sam u međuvremenu...Uvek neke začkoljice...
Ratamahatta Posted December 12, 2021 Posted December 12, 2021 Svaka vam cast ljudi, ja bih voleo da mogu da razumem na visokom nivou bilo sta od ovoga. Uvek me je zanimalo, a nikad mi nije bilo kasno kako i odakle da pocnem da ucim, istrazujem i na kraju ucestvujem. 1
Ayatollah Posted December 13, 2021 Posted December 13, 2021 @Plajvi Ako ti engleski nije problem, počni npr. odavde: https://www.marketbeat.com , kreneš od dela Education, pa polako. Iako količina informacija u prvom trenutku deluje zastrašujuće, nemoj da te to obeshrabri, i tako prosečnom malom investitoru barem 80% tih termina i pojmova nikada ne trebaju. Ja sam poslom posredno vezan za ove stvari, pa već imam neko predznanje, ali ni nekom ko ništa ne zna o ovome ne bi trebalo da bude neki problem, brzo se sve to nauči. Ako razmišljaš, evo par saveta: - Ne razmišljaj o trgovini na BELEX-u, to je gubljenje vremena i živaca. - U Srbiji tehnički ne može da se radi 90% stvari koje su moguće napolju - npr. da vežeš svoj bankovni račun sa aplikacijom za trgovanje na mobilnom, i kupuješ akcije dok si u autobusu GSP-a. Ovde ili možeš da angažuješ domaćeg brokera preko koga ćeš da radiš sve (zvanična varijanta) i dobro ga platiš za to, ili možeš pokušati da proguraš devizne uplate ka stranim brokerima. U oba slučaja ti treba namenski devizni račun u banci, s tim da je u drugoj varijanti to pravo mučenje, sa dostavljanjem raznih papira našoj banci koja uvek može da te odbije za uplatu + je prijava poreza u toj varijanti avantura vredna Indijane Džonsa. - Bez EUR 1.000 za to nemoj ni razmišljati o ovome, premda sam bliži tome da je EUR 5.000 neka minimalna varijanta da bi zaista (ponekad) nešto i zaradio. Svakako se može početi sa nekom manjom sumom dok se ne pohvataju konci. Ne očekuj da ćeš od EUR 1.000 napraviti EUR 10.000 za par meseci, to ne funkcioniše tako. - Uzimaj samo ozbiljne brokere, beži od prevaranata tipa Kapital RS, koji će ti nuditi CFD-ove ili valutne parove. Ako ćeš to da radiš, bolje da ideš u Mozzart ili Merdian. - Tu postoje i neki dodatni momenti, poput prijave poreza na kapitalni dobitak i poreza na dividende. Nije nešto što je potrebno u startu, ali u jednom trenutku je potrebno svakako - npr. čak i da pukneš sve pare i ne dobiješ nikakvu dividendu (što je skoro nemoguće, osim ako baš na slepo ne ideš u OTC tržište i takve markete), opet moraš da prijaviš porez na kapitalnu dobit (premda u tom slučaj, naravno, nećeš ništa platiti). Toliko za sada, pitaj ako te nešto zanima. 2
Ratamahatta Posted December 13, 2021 Posted December 13, 2021 (edited) Hvala puno! Prostudiracu tokom nedelje sve redom lepo polako. Imam 'teorijsku/naucnu podlogu', polozio sam trgovinsko pravo (berzansko nisam imao na studijama), poresko/finansijsko takodje, kapiram u nacelu koncept funkcionisanja HOV (emisija, prenos prava, itd.), i porez na kapitalnu dobit, ali nemam znanje o tehnikalijama, kao ni iskustvo i instinkt, gledam vas na ovom topicu vec dugo i sve ne znam kako da pitam, a rado bih se ukljucio i bavio ovim. Kad vi pricate, zvuci lepo, lako i interesantno. Generalno bih voleo da se finansijski opismenim i stvorim passive income stream. Hteo sam da pitam u startu da li je moguce direktno ucestvovati (bez brokera/posrednika) i da li je moguce koristiti Payoneer karticu umesto deviznog racuna u domacoj banci, vec si mi odgovorio. Srbija. Jednom davno sam se registrovao na Kapital.rs da bih video neki newsletter/kurs, nekoliko nedelja su me zvali svakog radnog dana, urnisu. Edited December 13, 2021 by Plajvi
mustang Posted December 13, 2021 Author Posted December 13, 2021 Onaj dzoka od Time magazina izglasala Elon Maska kao licnost godine I oni da ubodu jednom u 10godina.
jms_uk Posted December 13, 2021 Posted December 13, 2021 Konacno uspeo da namestim IBKR da radi - neverovatno cimanje da omoguci OTC trading, plus morao da konvertujem £ u $ prvo…Sent from my iPhone using Tapatalk
Ayatollah Posted December 23, 2021 Posted December 23, 2021 Ja gledao u utorak da kupim CTXS, bio na 83, hoću-neću, i ne kupim. U sredu objave program otkupa sopstvenih akcija, danas su već na 98.4
mustang Posted December 23, 2021 Author Posted December 23, 2021 4 minutes ago, Ayatollah said: Ja gledao u utorak da kupim CTXS, bio na 83, hoću-neću, i ne kupim. U sredu objave program otkupa sopstvenih akcija, danas su već na 98.4 Sad je poslednji voz da se kupuje jeftino, posle ode
jms_uk Posted December 23, 2021 Posted December 23, 2021 (edited) 2 hours ago, mustang said: Nice! Ovde 31% Edited December 23, 2021 by jms_uk
mustang Posted December 23, 2021 Author Posted December 23, 2021 (edited) 29 minutes ago, jms_uk said: Nice! Ovde 31% Svaka cast!!! I'm proud of you Nemoj jos da prodajes, tek treba da krene Sta si jos uzeo? Edited December 23, 2021 by mustang
Recommended Posts