Jump to content
IGNORED

Nemačka

Parsons

Recommended Posts

Posted
2 hours ago, x500 said:

U realnosti, recimo struju, uradi neko, a onda majstor to proveri i potpise da je uradjeno po standardu.

Ukoliko, nedaj Boze, izbije pozar zbog "lose struje" onda je odgovornost na majstoru koji je "izvodio" radove.

Zar nije odgovornost, makar i delimična, na onom ko je aminovao završen rad?

Posted
2 minutes ago, zorglub said:

Zar nije odgovornost, makar i delimična, na onom ko je aminovao završen rad?

Zvanicno, onaj ko je potpisao je i izvodjac radova, zato je on i odgovaran. 

• Hvala 2
Posted (edited)

Hvala svima na odgovorima.

Kao što rekoh, još nismo prelomili da li da je renoviramo ili da se uopšte ne upuštamo u to, s obzirom da smo mi u Srbiji a kuća u Nemačkoj 😂

Ako ovde ima nekog ko traži kuću da kupi, možemo da pričamo 😂

Edited by Behemoth
  • Haha 2
Posted (edited)

Ne želim da dajem savete, ali par crtica pa odluči sam

* izdavanje nije baš kao kod nas, nije toliko isplativo, jer imaš više obaveza kao vlasnik i stanar ima više prava

* Ja imam u ugovoru da do 400e godišnje plaćam sam tako da nije baš da bi morao da se cimaš za svaku sitnicu, ali svejedno ako se desi neki veći problem imaš posla i troškova

* kod mene je prvi mesec bio problem izlivala se voda u odvodu iz kupatila, komšije ispod su dobile umanjenje stanarine, jer eto ne mogu da koriste ceo stan, radi ona mašina za uklanjanje vlage itsl.

* u praksi takvi objekti koji se samo izdaju i gde vlasnik nema veze s tim često imaju neku agenciju koja se brine o svemu, što opet dodatno košta. Ne znam kako to izgleda u praksi sa kućom, kod mene je zgrada sa 15 stanova i onda svako od vlasnika plaća nešto, ne znam kako to funkcioniše sa jednom kućom 

* pa ipak kad imam obračun struje i grejanja moram da idem preko vlasnika da mi eventualno refundira ili da ja doplatim, jer cela stanarina ide preko njega.

* u kućama po nekom mom utisku uglavnom žive vlasnici, ljudi koji su odlučili da budu negde za stalno, pogotovo po tim manjim mestima. Moguće da grešim, takav mi je utisak 

Ako bi prodavao, opet utisak mi je da je tržište prilično mrtvo, iako je navodno letos opet krenulo na gore. Kod mene ima par tih kuća u okolini i van grada koje je očigledno nekom nasledio i prodaje i koje u suštini moraju da se renoviraju i uglavnom stoje dosta dugo po oglasima.

Tako da sve u svemu, ne bi mi smetalo da imam tvoj problem, ali nije baš makar meni toliko jasno šta ti je najbolja opcija.

Edited by Venom
  • Hvala 2
Posted

Pardon lažem, struja ne ide preko vlasnika, ali ostalo da.

Posted

Gledao sam sad na Vikipediji Ursulu von der Lajen. I ima slika kad je bila ministar odbrane iz kasarne imenom Romela. Pogledam, ono stvarno se zove po feldmarsalu Edvinu Romelu, Pustinjskoj Lisici. Zove se tako od 1961. Meni je to neverovatno.

• +1 3
Posted

E, da si ti ziv i zdrav... 
Ne racunajuci kolicinu bivsih Treci rajh duznosnikatm koji su se udomili tokom izgradnje 
zapadnonemackog Bundeswehr-a, braca Nemci tu vrstu tradicije praktikuju prakticno bez 
prekida...
Na primer: klasa razaraca Tip 103 Lütjens, gradjenih sredinom '60-ih u SAD, komada 3, 2 
rashodovana posle 2000-te, 1 u pricuvi:

D185-L-tjens.jpg

Nazvana je, redom:
1. Lütjens, po admiralu po imenu Günther Lütjens, komandantu - ne kapetanu - grupe 
predvodjene Bismarck-om, onim bojnim brodom koji je toliko muke zadao Britancima. Admiral je doduse potonuo sa svojim brodom, ali je prethodno sa gazdom mu Adolfom izmenjao poprilicno uzvisenihtm депеша u kojima se pominje cast, vernost, Nemacka, velicina...

2. Mölders, po oberstu, pardon pukovniku po imenu Werner Mölders, verovatno najvecem 
nemackom lovackom asu u WW2, sa saldomtm od preko 100 oborenih neprijateljskihtm aviona, od Spanije do CCCP-a, a koji je doduse imao nesrecu da pogine '41. u avionu, ali kao putnik...

BTW, ne znam doduse, a mrzi me da proveravam, da li se ulica koja vodi u 1 dobar 
vazduhoplovni muzej u blizini Hanovera jos uvek zove po njemu, cini mi se da je bilo reci da se naziv ulice makne...

3. Rommel, Generalfeldmarschall, najveci od svih nemackih WW2 vojskovodja buduci da se
borio iskljucivo protiv nasihtm, a podrazumeva se da su se protiv nasihtm borili najbolji, a ne tamo u nekoj Rusiji...
Itd, itd...
Da ne racunamo izlive камарадерије poput, recimo, sahrane osudjenog ratnog zlocinca i 
Adolfovog naslednika Denica:

images.jpg

Koga su u валхалу nosili odreda nosioci gvozdenog krstevlja svake sorte, sve podmornicki, pretekli doduse, as do asa, sa saldom od dobrog miliona tona potopljenog brodovlja, saveznickog naravno, potopljene zivote da ne pominjemo...

Istini za volju, nemacka vlada je izbegla zvanicni vojni ceremonijal...

Jer je tada, naime, jos postojala nekakva medjunarodna javnost...

Danas imamo Ursule...

• +1 1
  • Hvala 1
Posted

eno na malom ostrvu na Chiemsee grob Alfreda Jodla. ko hoće može da poseti 😇

Posted
1 hour ago, Ros said:

eno na malom ostrvu na Chiemsee grob Alfreda Jodla. ko hoće može da poseti 😇

Ne postoji grob Alfreda Jodla: telo je, sa telima ostalih u Nirnbergu osudjenih na smrt, spaljeno u krematorijumu u Dachau, a pepeo prosut u 1 minhenski potok...

Ali zato postoji odlukatm  prema Befreiungsgesetz-u, 1 od sudova za kao bajagi denacifikaciju, Spruchkammern, sve skupa u jednoj drugacijoj Nemackoj poznato kao Persilschein iz neke 1953. kojom je nacelnik operativnog odeljenja vrhovne komande nemackih oruzanih snaga, Oberkommando der Wehrmacht, opran zakljuckom da u njegovom slucaju nije bilo krsenja medjunarodnog prava, pa prema tome ni razloga za presudu, pa prema tome...

Odluku je isterala mlada i neutesna udovica, vec '53-a, vec na duuuuge, duuuuge vremenske kazne osudjeni ratni zlocinci uveliko izlaze iz zatvora sve pisuci memoare, vec se i Saveznici, doduse ne svi, daju hvatati na romantikutm...

Navodni grob je porodicno mjesto, a Jodl je samo upisan cini mi se pre 10-ak godina, nisam pratio, bilo je kontraverzi, zahteva za uklanjanje imena, treba/ne treba, taj rad, ali ne sumnjam da su do danas vrednostitm dosle na svoje i da se generalovo ime ponosno...

Tek, grob nije, jebo im ja svima mater...

Posted
3 hours ago, namenski said:

Odluku je isterala mlada i neutesna udovica, vec '53-a, vec na duuuuge, duuuuge vremenske kazne osudjeni ratni zlocinci uveliko izlaze iz zatvora sve pisuci memoare, vec se i Saveznici, doduse ne svi, daju hvatati na romantikutm...

Cekaj, nije li Vermaht streljao gradjanstvo i decu po Kragujevcu?

Posted
1 hour ago, Mel said:

Cekaj, nije li Vermaht streljao gradjanstvo i decu po Kragujevcu?

Gde si ti Isla u školu 😂

Posted (edited)
6 minutes ago, assignment said:

Gde si ti Isla u školu 😂

Ja sam mislila da su to i Vermaht i SS, djuture, mada davno je bilo. Aj bas pogledacu.

Cekaj, pa strana na vikipediji kaze Vermaht? Kako sam i zapamtila?

Edited by Mel
  • +1 1
Posted (edited)

@Behemoth pogledao sam malo ovo za kotao na naftu, između ostalog i mene je zanimalo. Moj zaključak je da je ovo komplikovana zemlja. U kojoj u suštini papir sve trpi, samo ne znam da li imaš volje da se bakćeš s tim iz daljine.

Sve informacije odavde, mada sam video slično na još par mesta. Ipak uzmi sve sa rezervom, jer potencijalno nije tačno ili sam.ja loše razumeo:

* od 2026 nije moguća ugradnja novih kotlova, ali postoje izuzeci

* izuzeci: ne postoji priključak za gas ili grejanje od toplane, ne postoje uslovi za toplotnu pumpu (šta god to značilo)

* doduše moguća je i ugradnja novih, ali samo u kombinaciji sa modernim sistemom (verovatno toplotnom pumpom) koji mora da pokrije određeni procenat

* tako da sve u svemu nije doslovno zabranjeno čak ni za novu ugradnju

Međutim:

* obavezna je zamena zastarelih kotlova i ta obaveza postoji već sad

* Ako su stariji  od 30 godina i ako su određenog tipa (ne umem da prevedem). Dozvoljeni su "Niedertemperatur" sistemi koji se ugrađuju od osamdesetih godina, pa možda imaš taj, kao i moderan sistem koji postoji od pre par godina. Ako nema nijedan od tad dva, obavezna je zamena

* bitno za tebe, od toga su bili oslobođeni vlasnici kuća kad je propis donesen, ali ne i novi kupci ili naslednici, koji imaju rok od dve godine da zamene kotlove koji nisu dozvoljeni

* kako to izgleda u praksi stvarno ne znam, tj koliko se to kontroliše i kako

Kod mene se sad prodaje neka kuća u solidnom stanju za 1500 kvadrat (tri stana), ali ima kotao na naftu i cenim da bi zavisno od toga šta sve mora da menja mogli da ispadne i preko 100k dodatno za toliku kuću, što onda objašnjava jeftinu cenu (zamena kotla toplotnom pumpom, zamena radijatora ako nisu odgovarajući, izolacija krova, kuće, prozori, jer toplotne pumpe rade sa manjim temperaturama pa se ne isplati ako je kuća loše izolovana...). Doduše u ovom slučaju bi bila moguća i zamena kotla gasom, ali i to je polako prošlost, novogradnja uglavnom ima toplotne pumpe. To bi možda bilo objašnjenje za nisku procenu koju si dobio. Videh i neki novinski članak da penzioneri prodaju kuće jer im je previše da pod stare dane ulažu i obnavljaju.

Bitno za tebe, nekom lokalcu se više isplati da renovira nego tebi, jer može da dobije subvenciju države.

Edited by Venom
  • Hvala 1
Posted
On 27. 5. 2024. at 8:57, Shan Jan said:

Au bre, pa ti bi bar trebalo da znas da su to sve mamini i tatini sinovi koji budalama prodaju pricu kako su self made billioners. Dodao bih tu i Bezosa i onog belog afroamerikanca. Bukvalno nema jednog koji se iz siromastva iscupao i napravio imperiju. 

Politicar sa 23... Mislim svaka cast mladezi ali politika je kako bese ono, nauka moguceg, treba da budes jebeno vispren i iskusan da znas kako da izvuces najbolji rezultat. Ja jesam za mlade politicare ali ne bih nekom bez iskustva adhok dao da vodi zemlju, ma  ni grad. Daj bar par godina rada pa ako razvali na nizim nivoima da mu damo priliku a ne ovako pravo sa faksa.

kako nema, Ceda Jovanovic.

Posted

Fasciniran sam razlikama u cenama kvadrature. U mom selu se bez 5k/m² ne počinje gledati, dok kod buraza na istoku lagano se prodaju useljivi stanovi za 500 po kvadratu 

• +1 1
  • Hvala 1