Jump to content
IGNORED

Nemačka

Parsons

Recommended Posts

Posted

Ne mogu na Politiku pa da stavim ovde:

IMG_42032.jpeg.86277a0b181bb578d44b3735e45fd751.jpeg

Posted

Jel ja čitam dobro da od ove zime M+S ne može nego mora zimske gume? 

Posted
17 minutes ago, Desmond Bojčinski said:

Jel ja čitam dobro da od ove zime M+S ne može nego mora zimske gume? 

M+S, koliko ja znam je zimska guma, Mud + Snow.

Zimska zimska guma bi bila sa spajkovima, eksercicima, i ona je zabranjena, osim za vozila hitne pomoci.

Posted
28 minutes ago, x500 said:

M+S, koliko ja znam je zimska guma, Mud + Snow.

I od prvog oktobra pored m+s mora da ima znak na sebi:

verkehr-auto-reise-neu-2024-alpine-2311_yxvzkq.jpeg.44eceff438ef4f1fdc29d197f946c9f7.jpeg

"Viele ältere Winter- und Ganzjahresreifen ohne Alpine-Symbol sind jedoch ab 1. Oktober 2024 nicht mehr für Eis und Schnee zugelassen."

https://www.adac.de/news/auto-winterreifen-neue-regel-oktober/

• Hvala 1
Posted
6 minutes ago, Desmond Bojčinski said:

I od prvog oktobra pored m+s mora da ima znak na sebi:

verkehr-auto-reise-neu-2024-alpine-2311_yxvzkq.jpeg.44eceff438ef4f1fdc29d197f946c9f7.jpeg

"Viele ältere Winter- und Ganzjahresreifen ohne Alpine-Symbol sind jedoch ab 1. Oktober 2024 nicht mehr für Eis und Schnee zugelassen."

https://www.adac.de/news/auto-winterreifen-neue-regel-oktober/

Da budem iskren, mada nisam bas zagledao, sve M+S gume su imale i "pahulju".

• Hvala 1
  • 1 month later...
Posted

Evo konačno je moja gospođa postala naslednica babine kuće u Nemačkoj, pa sad nismo baš sigurni šta ćemo sa njom. To je mali grad na 20km i od Ulma i od Biberaha.

Dobili smo procenu prodajne cen od dve agencije i to je dosta ispod onog što smo očekivali, pa sad razmišljamo da je renoviramo i pritegnemo malo.

Kuća ima oko 120m2 sa dvorištem i zidanom garažom, i spolja je odlična, ali je iznutra katastrofica. PVC prozori stavljeni pre 20-ak godina ali instalacije nisu dirane od 80-ih ako ne i ranije. Dobro je što nigde ništa ne curi i prokišnjava, ali bi trebalo izmeniti sve te instalacije i pritegnuti zidove i podove jer sve krcka i pucketa.

Ono što nalazim na netu je da bi renoviranje koštalo 300-600e po m2, pa ne znam da li je to otprilike to. Znam da tu treba i dozvole da se dobiju, samo da li je to potrebno ako se rade samo unutrašnji radovi?

Pre nego što kontaktiram izvođače pokušavam da saznam što više pa ako neko ima neki savet ili iskustvo da podeli, bio bih zahvalan 😀

• +1 1
  • Vojvodo,serdare 1
Posted
43 minutes ago, Behemoth said:

Ono što nalazim na netu je da bi renoviranje koštalo 300-600e po m2, pa ne znam da li je to otprilike to. Znam da tu treba i dozvole da se dobiju, samo da li je to potrebno ako se rade samo unutrašnji radovi?

Ova moja ekipa sto gradi kuce po Austriji uglavnom visi na ovom forumu: https://www.energiesparhaus.at/hausbau-sanierung-und-bauforum-1 .

Zavisi sta ulazi u renoviranje i u kom pravcu zelis sa tom kucom (vikendica ili sebi pravis ili za prodaju) ali mi se cini po austrijskim cenama da nije realno proci sa 600e po m2.

• +1 2
  • Hvala 1
Posted

A da to nije malo mnogo... za 600€/m2 ili nešto više bi trebalo da može da se napravi kuća... ili sam ja ispao iz svih tokova, ostao zaglavljen u ranim noughties?

@BehemothSrećno u svakom slučaju.

• Hvala 1
Posted

@Behemoth kako zelis da renoviras kucu, tj. sta ces raditi sa njom nakon renoviranja?

Takodje, sta planiras da radis? 

Zamena instalacija (struja, voda, grejanje)

Fasada

Krov

Stolarija (spoljasnja)

Podovi

Grejanja (kotao, grejna tela)

Pomeranje pregradnih zidova

...

Posted
27 minutes ago, x500 said:

@Behemoth kako zelis da renoviras kucu, tj. sta ces raditi sa njom nakon renoviranja?

Takodje, sta planiras da radis? 

Zamena instalacija (struja, voda, grejanje)

Fasada

Krov

Stolarija (spoljasnja)

Podovi

Grejanja (kotao, grejna tela)

Pomeranje pregradnih zidova

...

Spolja ne bih radio ništa zato što je stvarno utegnuto, kao i krov. Prozori PVC dobro dihtuju, ni njih ne bih dirao. Nikakvo pomeranje zidova ili tako nešto ne bih radio.

Zamenio bih instalacije, vodu i struju, preuredio kupatilo i wc, i stavio pločice u podrumu. Trebalo bi nešto uraditi i sa podovima/plafonima i stepenicama za sprat jer se čuje krckanje kad god neko hoda po njima, ili na spratu.

Što se grejanja tiče, tu ima 2 rezervoara za naftu, znam da bi to trebalo menjati, ali sam nezvanično dobio info od nekog komšije tamo, koji je u stvari naš čovek, da se to ne mora menjati dok god radi. I te instalacije su dobre.

Kuća bi bila za izdavanje.

• +1 1
Posted
4 hours ago, Behemoth said:

Zamenio bih instalacije, vodu i struju, preuredio kupatilo i wc, i stavio pločice u podrumu

Za te radove ti ne treba dozvola. Oko struje moras da nadjes majstora koji ima "brief"/sertificat da radi oko osigurac table. 

Generalno, racunaj da je majstorska dnevnica oko 400 eur. Kupatilo je oko 1000 eur po kvadartu. Kuhinja moze biti skupa, oko 1500 eur po duznom metru.

Racunaj da ti je odnosenje otpada reda velicine 250 eur/tona. Ako razvrstas otpad moze biti jeftinije. 

• +1 1
  • Hvala 1
Posted

A za koje radove treba dozvola? Za bilo šta što se izvodi spolja? Tipa fasada, krov i slično?

Pretpostavljam da bi bilo ok da se šut ostavi u dvorištu dom ne dođu po njega da odnesu?

Posted

Lokalni propisi mogu da variraju. Kad sam se nešto raspitivao rekli su mi da za popravke krova ne treba dozvola, ali za nov krov treba. Ali to sve može da zavisi od toga gde si, mislim da je na nivou pokrajina regulisano.

Za otpad se obično iznajmi kontejner u koji se trpa i onda kontejner firma pokupi i naplati kad si gotov. Ali pretpostavljam da bi to organizovala firma koja bi sprovela renoviranje.

• Hvala 1
Posted (edited)

A što se tiče grejanja, u podrumu postoje 2 rezervoara za naftu i to se koristilo godinama i ispravno je. 

Ono što mi je taj komšija rekao je da bi ono moglo da ostane, da ne mora da se menja dok god radi i može da se popravlja. Tek ako budem hteo da menjam onda bi moralo da se instalira nešto zelenije. Je l’ to tačno?

esit: typo

Edited by Behemoth
Posted
2 hours ago, Behemoth said:

A za koje radove treba dozvola? Za bilo šta što se izvodi spolja? Tipa fasada, krov i slično?

Generalno, za sve radove. Po zakonu je vazno da radovi budu po standardu i da ih rade pravi majstori, sa majstorskim pismom. To je pitanje bezbednosti i osigutanja. 

U realnosti, recimo struju, uradi neko, a onda majstor to proveri i potpise da je uradjeno po standardu.

Ukoliko, nedaj Boze, izbije pozar zbog "lose struje" onda je odgovornost na majstoru koji je "izvodio" radove.

2 hours ago, Behemoth said:

Pretpostavljam da bi bilo ok da se šut ostavi u dvorištu dom ne dođu po njega da odnesu?

Kao sto rece @Venom iznajmis kontejner, ili vise njih za razvrstavanje, za otpad. 

1 hour ago, Behemoth said:

Tek ako budem hteo da menjam onda bi moralo da se instalira nešto zelenije. Je l’ to tačno?

Zavisi od drzave/bundesland i to stalno menja. Generalno, ako menjas grejanje mozes da dobijes pomoc drzave za zelene opcije u obliku subvencija i/ili poreskih olaksica.

Ako sadasnje grejanje radi, ostavi ga :)

• Hvala 1