Jump to content
IGNORED

Seksualno uznemiravanje i zlostavljanje žena - opšta tema

ragasto

Recommended Posts

Posted

ajtijevci manijaci u gsb

• Haha 1
Posted

Jezivo, sav se naježih :ph34r:

Posted

Komentari su vrh. Ako vas neko pita za nocni prevoz RUN :D 

• Haha 3
Posted

Plus, opštejepoznato da smo mi Novosadisti odreda svi gejevi...

Dakle 

#nijesedesilo

• Haha 1
  • Tužno 1
Posted

јел било неких провлачења кроз уста

студио?

• Tužno 1
  • 3 weeks later...
Posted

Gledali sa prozora i nista? :huh:

Posted

Strašno ukoliko se ispostavi kao tačno...podseća na slučaj Kitty Genovese i efekat posmatrača...

• +1 2
Posted
2 hours ago, Klara said:

podseća na slučaj Kitty Genovese i efekat posmatrača...

Ne podseća, to je potpuno fejk narativ koji se prenosi s kolena na koleno da je 38 ljudi gledalo ubistvo Kiti Đenoveze i niko prstom nije mrdnuo delimično jer “ma što ja da se mešam” a delimično jer su očekivali da će neko drugi da reaguje, hence the bystander effect. Svi talking points vezani za Kiti Ðenoveze su ustvari iz novinskog članka (iz Njujork Tajmsa valjda) koje je autor izvukao direktno from his ass, npr. ovaj magični broj od 38 svedoka je potpuno izmišljen. Ljudi jesu zvali pomoć, neki su pokušali i da pomognu, neki su vikali pokušavajući da oteraju napadača i zapravo i uspeli jer Kiti je tehnički ubijena tek u drugom napadu (istog čoveka, koji se kasnije vratio da završi započeto). Problem je što je policija pozive tretirala kao not high priority, a ne što niko nije reagovao. Ja se izvinjavam, ovo mi je pet peeve.

• +1 4
  • Hvala 3
Posted

Da, znam za ceo slučaj, nema poređenja, samo sam ga spomenula kao kontekst za pojavu "efekat posmatrača". Zato sam za rezervu da baš niko nije reagovao na spomenuto silovanje.

Posted

Ne mogu nikako da nađem gde se pisalo o onom matorom instruktoru jahanja optuženom da je svojevremno seksualno iskorišćavao maloletne polaznice svoje škole jahanja. Slučajno sam pročitao da je pre nekoliko dana umro u zatvorskom pritvoru.

• 4 weeks later...
Posted

Znači do toga je dovelo ovo ulizivanje i gostovanje na Pinku

• Haha 1
  • 2 weeks later...
Posted
On 21. 7. 2024. at 13:00, Klara said:

Da, znam za ceo slučaj, nema poređenja, samo sam ga spomenula kao kontekst za pojavu "efekat posmatrača". Zato sam za rezervu da baš niko nije reagovao na spomenuto silovanje.

Da, ali taj bystander effect je upravo izvučen iz tih novinskih članaka i neko je pisao radove na osnovu izmišljenih izvora i donosio zaključke koji su se godinama uzimali zdravo za gotovo.

U zadnje vreme psihologija je upala u krizu reprodukcije- jer su neki pokušali reproducirali stara istraživanja i pokazali da mnogi stavovi koji su desetljećima uzimani zdravo za gotovo ne mogu potvrditi.

U upitne koncepte spada i ovaj bystander effect - evo istraživanja koje je koristilo snimke sa CCTV kamera (umesto neproverenih priča) i konstatovao ne samo da javnost reaguje u preko 90% slučajeva - već suprotno bystander efektu što je više  ljudi prisutno - veća je šansa reakcije

https://eprints.lancs.ac.uk/id/eprint/134891/1/Would_I_be_Helped_Cross_National_CCTV_Footage_Shows_That_Intervention_Is_the_Norm_in_Public_Conflicts_Postprint.pdf

• Hvala 1
  • Vojvodo,serdare 1
Posted

Nedavno sam bila u bystander situaciji. 

Bilo je prisutno preko 20 ljudi u neposrednoj blizini, većinom muškarci. Radilo se o očiglednom maltretiranju oca nad detetom. Na kraju sam reagovala ja. Nakon mene javio se jedan ("pola sata se dere na klinca"). Nakon toga još jedan da mi kaže "zakonitost da će sad nasilnik još više maltretirati klinca", zna on. Na šta mu ja odgovaram to je izgovor da se ne reaguje uvek i svuda.

Nakon ponovnog susreta na parkingu, bio je očigledno tiši (naš razgovor je trajao 3-5 minuta). 

Toliko o tome. 

Koliko je tačno, zavisi o toga ko je žrtva a ko nasilnik. Da li maše oružjem ili je neki jađo poput onog što ga je iz busa izbacio 30 cm viši i 20 godina mlađi momak, kad je smarao žene. 

• +1 1
  • Tužno 1