January 12, 20214 yr https://www.index.hr/magazin/clanak/pitali-smo-vas-kazete-li-banija-ili-banovina-rezultati-nece-usreciti-hrvatine/2245604.aspx Крешо цар, да не кажем бан.
July 26, 20222 yr Izlazimo iz samoposluge i pitam ženu, jel su svi ovi radnici došli iz splita ovde u brda da rade? Ona u wtf fazonu. Pa odakle su pitam. Kaže ona - pa odavde. Kako to da potpuno različito govorite? Tako je oduvek kaže ona. Neverovatno mi je to.
July 26, 20222 yr On 26. 7. 2022. at 11:37, Hamlet Strašni said: Izlazimo iz samoposluge i pitam ženu, jel su svi ovi radnici došli iz splita ovde u brda da rade? Ona u wtf fazonu. Pa odakle su pitam. Kaže ona - pa odavde. Kako to da potpuno različito govorite? Tako je oduvek kaže ona. Neverovatno mi je to. To si ti u Drnišu?
July 26, 20222 yr On 26. 7. 2022. at 15:37, BWA said: To si ti u Drnišu? Da. Pisah već da mi je žena odatle?
July 26, 20222 yr On 26. 7. 2022. at 18:03, Hamlet Strašni said: Da. Pisah već da mi je žena odatle? Jesi. Različito govore, da. Tako je i u Lici. Pravoslavni su jekavci, katolici ikavci. Posljedično, kod katolika nema jekavskog jotovanja što čini dodatnu razliku u govoru. Odavno nisam bio u tim krajevima. Moguće da je u skorije vrijeme govor katolika dodatno izmijenjen pod uticajem većih sredina, naročito Splita.
July 26, 20222 yr On 26. 7. 2022. at 18:10, BWA said: Jesi. Različito govore, da. Tako je i u Lici. Pravoslavni su jekavci, katolici ikavci. Posljedično, kod katolika nema jekavskog jotovanja što čini dodatnu razliku u govoru. Odavno nisam bio u tim krajevima. Moguće da je u skorije vrijeme govor katolika dodatno izmijenjen pod uticajem većih sredina, naročito Splita. Mada mi zena kaže da je njena baka govorila ikavicu.
July 26, 20222 yr On 26. 7. 2022. at 18:11, Hamlet Strašni said: Mada mi zena kaže da je njena baka govorila ikavicu. Drniš je jedno od rijetkih krajiških mjesta gdje je bilo pravoslavnih ikavaca. Mislim da je bilo nešto i oko Benkovca i u nekim enklavama. Uglavnom tamo gdje se stanovništvo više miješalo. U BiH, jedini pravoslavni ikavci su živjeli u okolini Kupresa.
October 17, 20231 yr Quote Стопа ризика од сиромаштва у 2022. у Хрватској је износила 18 посто, што је мање за 1.2 постотна поена у односу на 2021., кажу у ДЗС-у поводом Међународног дана борбе против сиромаштва. hrvatskosrpski Quote РЗС наводи да је стопа ризика од сиромаштва износила 20 одсто у претходној години и, у односу на 2021. годину, нижа је за 1,2 процентна поена. srpskohrvatski Aljkavost oko standarda, ali u željeznoj Vučićevskoj disciplini naslova nema popuštanja, svakog dana u svakom pogledu pod precednikom Vučićem ... Quote У Србији се смањује стопа ризика од сиромаштва и социјалне искључености Edited October 17, 20231 yr by Roger Sanchez