Cane Vukic Prebranac Posted January 12, 2021 Posted January 12, 2021 https://www.index.hr/magazin/clanak/pitali-smo-vas-kazete-li-banija-ili-banovina-rezultati-nece-usreciti-hrvatine/2245604.aspx Крешо цар, да не кажем бан. 1
Hamlet Strašni Posted July 26, 2022 Posted July 26, 2022 Izlazimo iz samoposluge i pitam ženu, jel su svi ovi radnici došli iz splita ovde u brda da rade? Ona u wtf fazonu. Pa odakle su pitam. Kaže ona - pa odavde. Kako to da potpuno različito govorite? Tako je oduvek kaže ona. Neverovatno mi je to.
BWA Posted July 26, 2022 Posted July 26, 2022 3 hours ago, Hamlet Strašni said: Izlazimo iz samoposluge i pitam ženu, jel su svi ovi radnici došli iz splita ovde u brda da rade? Ona u wtf fazonu. Pa odakle su pitam. Kaže ona - pa odavde. Kako to da potpuno različito govorite? Tako je oduvek kaže ona. Neverovatno mi je to. To si ti u Drnišu?
Hamlet Strašni Posted July 26, 2022 Posted July 26, 2022 2 hours ago, BWA said: To si ti u Drnišu? Da. Pisah već da mi je žena odatle?
BWA Posted July 26, 2022 Posted July 26, 2022 1 minute ago, Hamlet Strašni said: Da. Pisah već da mi je žena odatle? Jesi. Različito govore, da. Tako je i u Lici. Pravoslavni su jekavci, katolici ikavci. Posljedično, kod katolika nema jekavskog jotovanja što čini dodatnu razliku u govoru. Odavno nisam bio u tim krajevima. Moguće da je u skorije vrijeme govor katolika dodatno izmijenjen pod uticajem većih sredina, naročito Splita.
Hamlet Strašni Posted July 26, 2022 Posted July 26, 2022 Just now, BWA said: Jesi. Različito govore, da. Tako je i u Lici. Pravoslavni su jekavci, katolici ikavci. Posljedično, kod katolika nema jekavskog jotovanja što čini dodatnu razliku u govoru. Odavno nisam bio u tim krajevima. Moguće da je u skorije vrijeme govor katolika dodatno izmijenjen pod uticajem većih sredina, naročito Splita. Mada mi zena kaže da je njena baka govorila ikavicu.
BWA Posted July 26, 2022 Posted July 26, 2022 4 minutes ago, Hamlet Strašni said: Mada mi zena kaže da je njena baka govorila ikavicu. Drniš je jedno od rijetkih krajiških mjesta gdje je bilo pravoslavnih ikavaca. Mislim da je bilo nešto i oko Benkovca i u nekim enklavama. Uglavnom tamo gdje se stanovništvo više miješalo. U BiH, jedini pravoslavni ikavci su živjeli u okolini Kupresa.
Roger Sanchez Posted October 17, 2023 Posted October 17, 2023 (edited) Quote Стопа ризика од сиромаштва у 2022. у Хрватској је износила 18 посто, што је мање за 1.2 постотна поена у односу на 2021., кажу у ДЗС-у поводом Међународног дана борбе против сиромаштва. hrvatskosrpski Quote РЗС наводи да је стопа ризика од сиромаштва износила 20 одсто у претходној години и, у односу на 2021. годину, нижа је за 1,2 процентна поена. srpskohrvatski Aljkavost oko standarda, ali u željeznoj Vučićevskoj disciplini naslova nema popuštanja, svakog dana u svakom pogledu pod precednikom Vučićem ... Quote У Србији се смањује стопа ризика од сиромаштва и социјалне искључености Edited October 17, 2023 by Roger Sanchez
Recommended Posts