Jump to content
IGNORED

Stigli i frilenseri na red.

Kundera

Recommended Posts

18 minutes ago, harper said:

Nisi pratila na casu, danas je Vucic obznanio kako cemo biti najbolji u Evropi po rastu GDP-ja. Steta samo sto ga niko nije razumeo, mislio je na Grozno Dranje Proletarijata a ne na bruto nacionalni dohodak.

Da imaćemo najveći rast... - 2%...

Idiot, negativnu vrednost zove rast, jer tako bolje zvuči, nego da kaže da imamo najmanji pad... Što je i logično, ionako smo slabi, pa nemamo ni gde da izgubimo...

1 hour ago, radisa said:

Da imaćemo najveći rast... - 2%...

Idiot, negativnu vrednost zove rast, jer tako bolje zvuči, nego da kaže da imamo najmanji pad... Što je i logično, ionako smo slabi, pa nemamo ni gde da izgubimo...

Jok, smislio je on bolji plan. Racunace na dve godine, spojice proslu i sadasnju i voila, nidje veceg rasta da jebe oca.

26 minutes ago, harper said:

Jok, smislio je on bolji plan. Racunace na dve godine, spojice proslu i sadasnju i voila, nidje veceg rasta da jebe oca.

Da. moguće i to... Jbt, kad namaš skrupula, samo nebo je granica...

Katastrofa...

2 minutes ago, radisa said:

:isuse:

Tako i i treba kad ne čitam nijedan medij osim foruma...

Jbt, jbt... Kako ljude nije sramota da budu ovakvi lažovi? Kako se utripuješ da pričaš ovakve gluposti ozbiljno? Kako se postaje ovakav?

Znacenje reci se brzo zaboravi kad ti ne odgovara. Zasto bi sa znacenjem reci "sramota" bilo drugacije? Vucic toliko dugo laze svakodnevno da sumnjam da uopste vise moze da razlikuje istinu od lazi.

Da vidimo za koje to iznose prihoda ljudi mogu da zaglave zatvor i novčanu kaznu pride.

Poreska utaja

Član 225

(1) Ko u nameri da on ili drugo lice potpuno ili delimično izbegne plaćanje poreza, doprinosa ili drugih propisanih dažbina, daje lažne podatke o stečenim prihodima, o predmetima ili drugim činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje ovakvih obaveza ili ko u istoj nameri, u slučaju obavezne prijave, ne prijavi stečeni prihod, odnosno predmete ili druge činjenice koje su od uticaja na utvrđivanje ovakvih obaveza ili ko u istoj nameri na drugi način prikriva podatke koji se odnose na utvrđivanje navedenih obaveza, a iznos obaveze čije se plaćanje izbegava prelazi milion dinara, kazniće se zatvorom od jedne do pet godina i novčanom kaznom.

(2) Ako iznos obaveze iz stava 1. ovog člana čije se plaćanje izbegava prelazi pet miliona dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do osam godina i novčanom kaznom.

(3) Ako iznos obaveze iz stava 1. ovog člana čije se plaćanje izbegava prelazi petnaest miliona dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od tri do deset godina i novčanom kaznom.

https://www.paragraf.rs/propisi/krivicni-zakonik-2019.html

Dakle, ako nekome porez koji sad obračunaju s kamatama za 5 (ili čak 10 godina kako su navodno rekli po onome što je pisao lik čiju poruku - u međuvremenu izbrisanu - sa Benchmarka sam linkovao) pređe milion dinara, pri čemu zastara počinje da teče od 1.1. sledeće godine od one u kojoj je trebalo platiti porez, dakle i tih 5 godina je sada 5 godina i skoro 11 meseci, ali samo ako poreska ranijih godina nije preduzimala nikakve radnje koje u vezi s utvrđivanjem poreza koje dovode do resetovanja zastarelosti (član 114d Zakona o poreskom postupku), što je oko 8500 evra, ide u zatvor najmanje na godinu dana. Sa efektivnom stopom poreza od 44,64%, (55,8% - 20% porez, 25,5% PIO i 10,3% zdravstveno na bruto osnovicu uz odbitak od 20%), to za 5 godina i 11 meseci prihoda, ako ne idu dalje odgovara prosečnoj mesečnoj zaradi od oko 270 evra bez ikakve kamate, dakle još manje s kamatom, koja je na godišnjem nivou navodno između 11 i 13 posto, što znači da je za poreze od pre pet godina tipa 75% (ovaj online kalkulator daje 78% za 1.1.2015).

Dakle, ovom brzinskom računicom kad uračunamo i kamatu i pretpostavimo ravnomerne prihode tokom celog perioda dolazimo do toga da i onima s prosečnom mesečnom zaradom od 200 evra preti najmanje godinu dana zatvora.

Onima koji su bili uspešniji od toga pa tokom celog perioda zarađivali tipa 1000 evra mesečno prete najmanje dve godine zatvora.

Ako će se vraćati 10 godina unazad jer su još pre 5 godina počeli da resetuju zastaru (a ništa nisu preduzimali da poreze zaista i naplate!), onda su i prosečni mesečni iznosi prihoda tipa 100 evra ili nešto jače dovoljni da čovek zaglavi godinu dana zatvora, a prosečni mesečni prihodi tipa 500 evra ili nešto jače dovoljni za dve godine zatvora.

Ako otpor bude preslab, oni će ovo sprovesti, u to sam prilično siguran.

Edited by vememah
  • +1 1
meni je nekako žalosno i što će ljudi u ovako apokaliptičnoj godini morati da se naplaćaju, a nisu ni prihodovali normalno, mnogi ni uopšte
meni se čini da je godina idealna za harač jer sad skoro niko ne može da izađe iz zemlje i nastani se u inostranstvu, a ni bliža budućnost ne daje neke bolje perspektive

• +1 1
16 minutes ago, mlatko said:

meni se čini da je godina idealna za harač jer sad skoro niko ne može da izađe iz zemlje i nastani se u inostranstvu, a ni bliža budućnost ne daje neke bolje perspektive

meni se chini i da je to dugorochno vrlo skupa i rizichna rabota, ali shta ja znam o tome :s_p:

Edited by gospa buba
Just now, gospa buba said:

meni se chini i da je to dugorochno vrlo skupa i rizichna rabota, ali shta ja znam o tome :s_p:

Mozes imati samo racun u insotranstvu :Jova:

ako nekog zakači retroaktivno verovatno će dobro izvagati kakve su unutrašnje perspektive a kolike su prednosti iseljenja. da je uvek skupo slažem se ali rizik se često i isplati...

Inviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk