Jump to content
IGNORED

Stigli i frilenseri na red.

Kundera

Recommended Posts

Posted
4 minutes ago, Meazza said:

Ne znam, ali to je ocito neko kome je cilj da se rad za strane firme preko interneta iskoreni.

Pitam se kome i zasto https://www.dsi.rs/en/ :whistle:

• +1 2
Posted
1 hour ago, Weenie Pooh said:

Misliš da današnji vansistemski frilenseri nemaju ništa imovine, pa im se zato zaostali dugovi otpisuju/reprogramiraju? :unsure: 

Pričamo o grubo rečeno dvije vrste ljudi - jedna koja podučava jezik preko interneta i druga koja sa 5-10 godina programerskog iskustva radi za strance - razlika u mjesečnim prihodima ladno može da bude 3-4000 evra.

Ne vjerujem da će se država naplatiti od imovine prve grupe stoga i reprogram. Za drugu grupu sam prilično siguran da bi solidno naplatili i bez reprograma.

Posted
7 minutes ago, Shan Jan said:

Nije mi cilj da radim sa strane zauvek vec da se to jednog dana razvije u samostalni biznis. Tu se vec cesem jer ako padnem na jednog klijenta tesko meni a i sa vise opet treba da se molim bogu da me neki inspektor nakrivo ne pogleda. Jer cak i ako inspektor nije u pravu ja nemam nikakvo poverenje u ovu drzavu da ce da me zastiti. Mislim ocigledno je da postoji namera da se uguse ljudi koji zele da sami razviju svoj biznis i meni je to dovoljno da ne pomisljam na nesto tako. 

Pa ako imas dobrog klijenta za koga mislis da vredi raditi, i za koga si siguran da mozes ozbiljnije pare da zaradis, otvori doo.

Posted

Izvinjavam se sto upadam opet.  Pa sad ce ovi preduzetnici koji su placali porez da zatvore zbog testa samostalnosti 

Posted

Pa godinu dana unazad vec koliko citam po internetima prelaze ljudi u DOO. 

• Hvala 1
Posted
2 minutes ago, djeneralche said:

Pa ako imas dobrog klijenta za koga mislis da vredi raditi, i za koga si siguran da mozes ozbiljnije pare da zaradis, otvori doo.

Da li je normalno da neko otvara doo da bi radio za jednog klijenta? 

Posted

^ Znam samo jednu osobu koja je ostala paušalac, ostali su otvorili DOO. 

Posted
1 minute ago, Sandradjer said:

Pa naravno da nije, nije normalno ni preduzetnik biti, al' sta da se radi. :rolleyes:

• +1 1
Posted
1 minute ago, Sandradjer said:

Test samostalnosti je bio aktuelan oktobra 2019te, tad je donesen zakon i poceo je da se primenjuje od marta 2020. Veliki broj mojih kolega (IT uglavnom developeri) su pogasili pausalne firme i otvorili one-man-DOO. Preveliki im je rizik da ostanu pausalci, a i drzava je dala neke trogodisnje povlastice svima koji predju, pa ih je i to malo poguralo ka odluci.

One-man-DOO je apsolutni birokratski overkill, a i u praksi ne radi kako treba - nemas bolovanje, porodiljsko, itd. Doduse to nemas ni kao preduzetnik, ali bar placas manji porez.

Inace, treba imati u vidu i da je test samostalnosti pisan najvise kontra ITevaca, tacke su tako osmiljavane da IT poslovi padaju, dok su neke druge delatnosti lakse za prolazak testa.

Posted (edited)

A cime se sve bavis kao DOO,  to su firme,  moraju ljudi i to da uce.   Kad vam je protest? 

Edited by Sandradjer
Posted

Cetvrtak u 11 ispred skupstine. Kampuje se ispred pocev od srede u 18h. 

• +1 2
Posted

A koje su zajebancije sa DOO-om i minusi u odnosu na pausal? Iskreno nisam mnogo istrazivao, Ako se dobro secam u DOO mora da se belezi svaka uplata i isplata u knjigama. 

Posted

Ogromne su zajebancije, moras da imas racunovodju i sa njime belezis svaku uplatu i isplatu. Novac ne mozes tek tako da trosis, mozes neke troskove da placas iz firme i to ti racunovodja pravda u knjigama (tipa komunalije, benzin, mozda neka nabavka u prodavnici, ali do odredjene svote), sto znaci da moras non-stop da skupljas gotovinske racune okolo i slicno.

Zatim imas neke propise koji su pravljeni za firmu od 20 ljudi, tipa neophodno posedovanje protiv-pozarnog aparata, jasno istaknuta tabla firme ispred ulaza, otirac, istaknuta odluka o odgovornom licu za kontrolu zabrane pusenja, i tako gomila nekih gluposti. Navodno, inspektori ovo ne proveravaju kod mikro-preduzeca, ali stoji tako u pravilniku.

Porez ti je mnogo veci, zapravo najisplativiji rezim DOO poslovanja je da isplacujes sebi minimalac platu cele godine, a na kraju godine povuces dobit kroz dividende (uz naravno placen porez), ali tehnicki je to bas tesko izvodljivo jer je tesko preziveti za minimalcem.

Nema one preduzetnicke fore da zamrzavas agenciju, DOO radi punom parom non-stop, a zatvaranje firme je svojevrsni pakao koji kosta 400-500e rada nekog advokata.

• Hvala 4