Heaviside Posted March 11, 2021 Posted March 11, 2021 (edited) @Filozof manijak Jeste, izvini zbog pogrešnog parafraziranja. Mislim, deo za večite. A napisao si da bi zamro sport, ne profi sport, to mi je i zasmetalo. Edited March 11, 2021 by Heaviside
Jimmy Kowalski Posted March 11, 2021 Posted March 11, 2021 4 minutes ago, Heaviside said: @Jimmy Kowalski Ok, evo preprič. Da li vidiš da omiljeni tvrdi da postoji nezanemarljiva korelacija između uspeha profesionalnog sporta i zdravlja nacije? Ja se ne slažem sa time. To je ovo drugo pominjanje "dabelih pušača". Biće ih sličan broj bio Partizan opet prvak Evrope ili ne po meni. Prvi put sam ih pomenuo i tako je počela rasprava, kada je Filozof napisao da će u Srbiji propasti sport ako država prestane da finansira večite. Tada sam napisao da sport != profesionalni sport i da bih ja više voleo da se država bavi sportom u smislu rekreacije i posredno smanjivanju broja debelih pušača, a da profesionalni sport prepusti tržištu. Ono sto je Omiljeni napisao je da postoji veza izmedju popularnosti nekog sporta u nekoj zemlji i uspeha profesionalnih sportista i klubova. Nije bitno koji konkretno sportovi su u pitanju. Eto, kod nas postoje uspesi u odbojci (i muskoj i zenskoj) u poslednjih 20-ak godina, pa su ti sportovi popularni kod dece. Ali, svi ti klubovi gde treniraju bi se ugasili bez pomoci drzave. Ne mozes jednostavno da ih prepustis trzistu, jer trziste ne postoji. Kad drzava stvori odrzivi sistem, pa onda moze da se povuce.. 2
omiljeni Posted March 11, 2021 Posted March 11, 2021 48 minutes ago, Jimmy Kowalski said: Ono sto je Omiljeni napisao... Napisao sam da postoji snažna veza između profi i amaterskog sporta. Kad imaš dobre profi sportove to će da privuče mnogo više klinaca na trening nego u situaciji da ti je pro sport u kanalu. A kad ih privučeš na sport onda će zbog razvijenog profi sporta imati i bolju infrastrukturu i logistiku da klicni nastave da treniraju i da treniraju što kvalitetnije. I osim toga, tvrdim još i da profi sport nije nezdrav. Profi sportisti su zdraviji deo populacije. A kao zamajac za razvoj amaterskog sporta sigurno ima pozitivnu ulogu u društvu.* Tu kategoriju "overall zdravlje nacije" nisam spominjao, samo sam rekao da ta teza da je prosečan Šved fit, iako im je spot slab nije tačna, jer je njihov sport zapravo dosta dobar. Zdravlje nacije je drugi par opanaka i ono ne zavisi samo od sporta. Tu ulogu imaju i drugi faktori kao što je kvalitet ishrane, kvalitet vazduha, vode, potrošnja alkohola, duvana droge itd itd...kvalitet života, kraće rečeno. Mi smo tu u glibu i zbog toga kao nacija nismo zdravi, a ne zato što država previše odvaja za profi sport. *- kod nas je profesionalni sport i generator kriminala i korupcije, pa je sve to mučno gledati. Pre par meseci smo komentarisali one rendere nacionalnog stadiona i stadiona po kojekakvim Zaječarima koji se neće napuniti više od 20% kapaciteta nikad u životu (osim kad naprave na tom stadionu stranački miting) To je primer da se može zaglibiti u boleštine i sa te strane spektra, ali i dalje je ta priča o gašenju profesionalnog sporta skroz neozbiljna. Slična priča bi bila kad bi nekom palo na pamet da ne treba da snimamo filmove i da pogasimo pozoršta, već da je dovoljno da deca malo glume po školskim sekcijama. Pa da taj model prenesemo i na književnost ili muziku i sve ostale delatnosti. uključujući i nauku. Neka klinci tamburaju malo na školi na muzičkom, a oni koji su baš talentovani neka cepaju za svoju dušu malo i u garaži i kad završe školu, ali opera, balet, horovi i diskografske kuće nam nisu potrebne. A kome se sluša muzka neka sluša VH1 ili neka na youtube nađe nešto što mu se dopada. Svuda se kod nas lapaju veliki novci i kad bi zbog toga krenuli da gasimo sve delatnosti ne bi nam bukvalno ništa ostalo.
Jimmy Kowalski Posted March 11, 2021 Posted March 11, 2021 Vala kakvi se filmovi i serije snimaju, i bolje da se ne snimaju. U stvari, nek se snimaju, ali ne od drzavnih tj. nasih para. Neka trziste to regulise. Pa ako se ne snimi vise nijedan film/serija nece biti neka steta. I ta pozorista, dokle vise da se finansiraju iz budzeta, tj. od nasih para. Neka zive od prodaje karata, ako ne mogu, neka se ugase molim lepo. Nece revolucija izbiti sto nemamo profi pozorista.. 1
goofs Posted March 11, 2021 Posted March 11, 2021 2 hours ago, holden kolfild said: palja pusio paklu dnevno, doduse ne u 40, i ode u nba, pouzimao sve sto je moglo sa repkom i postao bog repke i olya nakon partizana. I onda zbog toga ima dva sracana udara :( I profy sportisti umeju cesto da imaju problema nakon zavrsetka karijere ukoliko ne paze na svoje zdravlje i kondiciju, njihov organizam je istreniran da trazi po 5000 kalorija dnevno, a vise ih ne trosi. Ali to je manji problem, veci je sto si ti kao klinjo u tom uzrastu 15-18 osudjen da biras izmedju skole i sporta, jer tad pocinju ozbiljni treninzi i po dva puta dnevno, a sistem treninga nije uskladjen sa sistemom skole (kao sto jeste na koledzu recimo). Pa u tom slucaju dobijas ili talentovano dete koje stagnira jer je hronicno preumorno i ne moze da postigne oba, ili dete koje ako ne uspe u sportu zavrsice za salterom u kladionici ili na gradilistu, ili ce jednostavno odustati od sporta.
Heaviside Posted March 11, 2021 Posted March 11, 2021 Ne stoji poređenje sa pozorištem jer niko ne tvrdi da profesionalni sport ne bi trebalo da postoji, već da ne bi trebalo da ga finansira država u ovolikoj meri jer postoje oblasti koje bi za istu investiciju donele veću korist društvu. Takođe, niko nije napisao da je pokušaj da se postane profesionalni sportista nužno nezdrav već da mu cilj nije zdravlje i da u nekim slučajevima može biti čak i nezdrav, a sami pofesionalni sportisti su potpuno nebitni za priču jer su teška manjina. Svakako da je u celosti popularnost određenog sporta među decom pozitivan fenomen, ali je moje mišljenje da to ne opravdava velika ulaganja u profesionalni sport i da bi se drugačijim ulaganjima postigao veći efekat po javno zdravlje. Što se infrastrukture tiče, nju u Srbiji gradi država. Smanjivanje državnih ulaganja u profesionalni sport ne da ne bi naškodilo razvoju infrastrukture već bi pomoglo jer bi ostalo više sredstava. Takođe, infrastruktura namenjena profesionalnom sportu i ona namenjena rekreaciji su bitno različite pa fokus na uslove za profesionalce i zabavu samo dodatno odmaže. Naravno, uskraćivanje finansiranja profesionalnom sportu nije prva stvar koju bih promenio u Srbiji, ali ako pričamo o državnim ulaganjima u sport, ja bih totalno pomerio fokus sa profesionalnog sporta ka rekreaciji i fizičkoj kulturi.
Redoran Posted March 11, 2021 Posted March 11, 2021 Kako god bilo, mislim da je primer sa odbojkom veoma ilustrativan. Ne kaže se džabe da ništa ne uspeva kao uspeh. U odbojci nema nekih para i deca to kapiraju ali mogao bih da se kladim da će mnoga od njih dobro da zapnu samo zbog toga što će zamišljati sebe na pobedničkom postolju ili sa olimpijskom medaljom oko vrata. To je veoma ozbiljan faktor i primetio sam ga i ovde u Turskoj, gde takođe postoji niz uspeha u ženskoj odbojci i masa devojčica ide da trenira što je izuzetak u generalnom pravilu da se devojčice bave skoro isključivo individualnim sportovima. U Srbiji čak i tenis može da bude primer. OK, tu pare igraju veliku ulogu ali motiv da se zapne je strašno bitan. Klinci u Srbiji tu imaju najbolji mogući motiv, živ primer kako se postaje apsolutno najbolji na svetu u nečemu, a potekao tu iz komšiluka.
theanswer Posted March 11, 2021 Posted March 11, 2021 Ovde treba ulagati u školske sale i mini hale, u mnogim gradovima postoji ogroman problem sa tim. O opremi da ne pričam. 2
ZSNj Posted March 11, 2021 Posted March 11, 2021 Ima ona stara prica o tome kad politicar dodje u selo pred izbore. Seljaci se zale da nemaju put.. "Napravicemo vam puteve.." Nemaju skolu.. "napravicemo skolu", Ali mi nemamo ni dece u selu "napravicemo i decu.." Dakle, pre skolskih sala i mini hala ne bi bilo lose ni da ima vise dece. Da ljudi ne odlaze sa sa sela u gradove a iz gradova u inostranstvo. Msm kad vec pricamo o lepim zeljama..
Delija67 Posted March 12, 2021 Posted March 12, 2021 7 hours ago, theanswer said: Devojčice idu na odbojku prvenstveno. Ima ih i u košarci gde do 15 godina mogu ravnopravno da igraju sa dečacima i da igraju u istim timovima jer fizički još uvek mogu da se nose. A mentalno su možda i jače. Mislim da je generalno najveći problem oko sporta i rekreacije tu između 15 i 18 godina. Tad dosta njih odustane. Ja kad sam išao u srednju, imao sam 22 devojke u razredu, jedna je trenirala košarku, dve su nešto kao igrale, ostale su bežale sa fizičkog. Ovde sam vise mislio na odrasle (20+) osobe. Dok su u skoli jos i treniraju nesto, ali posle nista. Videces po neku zenu u teretani ili da trci po keju, eventualno da ide na neku jogu, ali to sve zajedno nije onoliko koliko ljudi prodje za jedno vece kroz prosecan balon za mali fudbal. 2
Nikodije Posted March 12, 2021 Posted March 12, 2021 (edited) Izgleda Zoran Savić novi gm. Deluje kao ozbiljniji potez, on je dugo u menadžerskim vodama za razliku od Lokija koji je došao u kkp sa pozicije tv komentatora. Edited March 12, 2021 by Nikodije
Блок_64 Posted March 12, 2021 Posted March 12, 2021 17 hours ago, theanswer said: Ima svega. Generalno svi klubovi maltene zavise od članarina u mlađim kategorijama. I onda imaš timove koji da opravdaju te članarine moraju da ubeleže neke rezultate na u13, u14 nivou. I onda igraju neke organizovane presinge i gluposti iz kojih će da se izrodi igrač tačno nikad. Ali će u ligi od 8 klubova zabeležiti tako 12-2 skor i opravdati kao ta ulaganja. Ja se naježim kad vidim da ekipa u14 ima 10 setova za utakmicu. To je van svake pameti. Prva stvar koju je Duda Ivković uradio kad je došao da se bavi reprezentacijom i savezom je da zabrani zone i pikove u određenom uzrasnom dobu. Inače bi majmuni igrali zone i na u13. Tacno. Do 15 godina tj do kadeta zona i pik su zabranjeni,ali manje vise igra ih 90% klubova (zonu) jer za zonu moras da imas sudiju koji to ume da prepozna.Danas ih igraju i kada igrac iz napada krene na prodor svih pet igraca iz odbrane su u reketu i to danas nazivaju pomoc u odbrani a ne zona. To se radi iz dva razloga,jedan je da se opravda clanarina drugi je naravno rezultat. 1
Dankan Ajdaho Posted March 12, 2021 Posted March 12, 2021 10 minutes ago, Nikodije said: Izgleda Zoran Savić novi gm. Deluje kao ozbiljniji potez, on je dugo u menadžerskim vodama za razliku od Lokija koji je došao u kkp sa pozicije tv komentatora. Ovo bi bio baš ozbiljan upgrade.
Lord Stef Posted March 12, 2021 Posted March 12, 2021 Zoran Savic? Ne verujem dok ne vidim, to bi znacilo da je ostalo par grama mozga u klubu.
garmonbozia Posted March 12, 2021 Posted March 12, 2021 Ne bih se iznenadio da je i on ikebana. I "veći" su se prodali.
Recommended Posts