Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

@Milošica

Ali mi svakog dana imamo novih koliko oni imaju ukupno active cases.

238 vs 7300

Oni ce sad da cekaju i pripremaju se za drugi talas, a mi cemo i dalje da vozimo prvi pa sta nam bog da.

• Replies 42.5k
  • Views 4.6m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

2 hours ago, Redoran said:

Jbt ja živim u zemlji koja se opredelila za varijantu sa kolektivnim zabranama i kućnim pritvorom, i evo posle 5-6 nedelja svi znamo napamet kakav je dril kada nailazi vikend ili državni praznik. Jer su mere uvek iste i konzistentne, ekipa ih samo formalno potvrdi i to u ponedeljak za sledeći vikend ili praznik. Opekli se prvog vikenda i naučili lekciju. Nema nikakvih najava da je pobeda iza ugla i da uskoro relaksiramo, nego samo idu spotovi tipa "boj se bije, bije i zato ostani kod kuće". Ima milion problema naravno, ali barem ljudima nije polomljen mozak tako da liči na ringišpil u gospodarevoj glavi. Da sam u Srbiji mislim da bih prvo flipnuo od tog šizofrenog lideršipa i mera koje ne mogu jednu nedelju da prežive u istom obliku, pa tek onda od blesavog naroda kome možeš da uzmeš lebac iz usta i pare iz džepa ali mojne da mu diraš u kafić i kladionicu.

Radio sam juče deo za Srbiju na uporednom pregledu "stay-at-home" mera u raznim evropskim državama koje je radila jedna velika međunarodna advokatska firma. Uočio sam nekoliko stvari:

- Većina zemalja je ovo regulisala nalozima i odlukama nadležnih ministara ili drugih zdravstvenih vlasti, ne uvođenjem vanrednog stanja. Neke čak imaju mogućnost da se pojedine mere različito implementiraju na lokalnom ili regionalnom nivou (mislim Švajcarska, Holandija i UK);

- U svim zemljama osim Srbije je trajanje tih mera tačno vremenski određeno, tj. zna se tačan datum do kog iste traju. Jedina zemlja koja nema određen taj datum je Srbija;

- Skoro sve zemlje su ograničenje kretanja regulisale inicijalnim aktom, sa 1 ili 2 izmene u toku trajanja mera, uglavnom ili produženje roka do koga se primenjuju ili neke sitne izmene (npr. Bugarska je u jednom trenutku dozvolila kretanje po parkovima). Sa druge strane imamo Srbiju, čija je Uredba o merama za vreme vanrednog stanja za 40 dana menjana 11 puta;

Suma sumarum, jasno je da ova zemlja niti ima bilo kakav plan, niti bilo kakvu ideju kako se ponašati u ovakvim situacijama. Doduše, slično se ponaša i u redovnim okolnostima, pa se kod nas neki zakoni komplet menjaju na svake 3-4 godine, ne stigneš ni da ih razradiš kako treba. Ni većeg i glomaznijeg državnog aparata, ni manje efikasnosti u onome što radi.

5 minutes ago, dillinger said:

A turisti, privrednici, studenti, kamiondzije, ne prelaze im granice? 

Kada je počela kriza imao si odliv tih kategorija a ne priliv kako su uvođene zabrane. Pečalbari u povratku su ti čisti, masovni i konstantni plus u epidemiološkom smislu.

Edited by slow

7 minutes ago, BlackGeorge said:

Jutros oko 9 sam išao u prodavnicu. Video sam nekih 30-ak ljudi, samo je još jedan nosio masku kao ja.

Jel smo to i zvanično pobedili virus? 

I zvanično i nezvanično.

Jedino masovnije nošenje maski sam primetio na otvorenim pijacama. 

I u redovima ispred banaka. 

Ostalo sve gologuzija

2 minutes ago, Ayatollah said:

Sa druge strane imamo Srbiju, čija je Uredba o merama za vreme vanrednog stanja za 40 dana menjana 11 puta;

ključ

što bi se reklo ne znaju gde biju

:isuse:

Da, to je veliki bezobrazluk. Ne bi trebalo da dopuštaju ulaz u prodavnice bez maski i rukavica.
bilo bi dobro da pre toga raspishu obavezno noshenje sa preciznim i detaljnim uputstvom, onda raznesu pakete opreme ugrozenim kategorijama po kucama. zajedno sa preciznim i detaljnim uputstvom. koje se emituje na televizoru na svako nekoliko. i takodje da se majmuni na televizoru kriju maskama, takodje detaljno i precizno. sa akcentom na predsednika drzave, epidemiologe i ministra obrazovanja, poshto oni ispadaju najkreativniji. to ako drzava hoce da narod nosi maske, bez ulazenja u njihovu efikasnost.

sent from bubamoto

7 minutes ago, slow said:

Da, to je veliki bezobrazluk. Ne bi trebalo da dopuštaju ulaz u prodavnice bez maski i rukavica.

Zaboravih da kažem od ukupno 30-ak ljudi koje sam video na relaciji kuća-radnja. Od njih 30 petoro u radnji - nijedan nije imao masku. Ovaj jedan sa maskom kojeg spomenuh se šetao ulicom.

Sve ovo ne menja činjenicu da si apsolutno u pravu. Tri prodavačice u radnji - sve tri imaju i masku i rukavice kao ja. Na ulazu u market piše da može maximalno dvoje da uđu, što se nažalost ne poštuje.

I te maske sto nose mislite da ih nose jednokratno? Dosta njih nosi istu masku par dana, ima ljudi kojima je skoro nemoguce trositi 3000-4000 mesecno na maske. 

Bolje da su onih 100 evra po gradjanu ulozili u smanjenje cena maski, da je 30ak din

Edit slicno rekla buba

Edited by InvisibleLight

6 minutes ago, gospa buba said:

bilo bi dobro da pre toga raspishu obavezno noshenje sa preciznim i detaljnim uputstvom, onda raznesu pakete opreme ugrozenim kategorijama po kucama. zajedno sa preciznim i detaljnim uputstvom. koje se emituje na televizoru na svako nekoliko. i takodje da se majmuni na televizoru kriju maskama, takodje detaljno i precizno. sa akcentom na predsednika drzave, epidemiologe i ministra obrazovanja, poshto oni ispadaju najkreativniji. to ako drzava hoce da narod nosi maske, bez ulazenja u njihovu efikasnost.

sent from bubamoto

slažem se, tako bi trebalo

13 minutes ago, BlackGeorge said:

Zaboravih da kažem od ukupno 30-ak ljudi koje sam video na relaciji kuća-radnja. Od njih 30 petoro u radnji - nijedan nije imao masku. Ovaj jedan sa maskom kojeg spomenuh se šetao ulicom.

Sve ovo ne menja činjenicu da si apsolutno u pravu. Tri prodavačice u radnji - sve tri imaju i masku i rukavice kao ja. Na ulazu u market piše da može maximalno dvoje da uđu, što se nažalost ne poštuje.

https://www.bbc.com/serbian/lat/svet-52093095

Od početka izbijanja epidemije korona virusa, zvaničan savet Svetske zdravstvene organizacije bio je jasan. Samo dva tipa ljudi treba da nose maske: oni koji su bolesni i pokazuju simptome, i oni koji se staraju o ljudima za koje se sumnja da imaju korona virus.

Niko drugi ne mora da nosi maske za lice, a postoji nekoliko razloga za to.

I te maske sto nose mislite da ih nose jednokratno? Dosta njih nosi istu masku par dana, ima ljudi kojima je skoro nemoguce trositi 3000-4000 mesecno na maske.  Bolje da su onih 100 evra po gradjanu ulozili u smanjenje cena maski, da je 30ak din 

Edit slicno rekla buba

niko ne treba da da 3-4 mesechno, naravno da ce da nose isti masku koliko hocesh puta. mislim 10 maski 1000 dinara, puta chlanova porodice, bokte pita s kakvim prihodima, najbolje sve da ljudi daju na maske. i opet se vracam, smanjujemo, ne eliminishemo u potpunosti, i svaki mali doprinos vredi, i da ne izadjesh i da izadjesh sa maramom. ako hocemo. ako smo pobedili, jebiga nema veze, na kraju je svako sam, u knjizevnosti i zivotu dry.png  

plus naravno zabava sa szo. ali mora da se reshi shta cemo, nosimo maske ne nosimo niko, chuvamo stare, dizemo starachke domove u vazduh, dela moraju da budu najavljena rechima, mere moraju da budu jasne i obrazlozene. ne moze ni szo da nam odgovara kad su u pitanju maske, a kad dodje vakcina bice rotshildi reptili hihi.gif

mislim moze. da ne kazem jeste i bice :dry:

sent from bubamoto

Jbg kod mene u apoteci ni prodavci ( mislim da su tehnicari ako je i bitno) ne nose maske i to vec 10ak dana, koliko znam, mozda i duze

ovde u apoteci apsolutno nikad nisam nikog vido sa maskom, a svi znaju kolko cesto posecujem. ne kapiram najbolje.

12 minutes ago, Блок_64 said:

kakav bulshit.

mislim da je prosecna kasirka u maksiju il reveu vise izlozena virusu nego li 99 posto drugih zanimanja.

Edited by ToniAdams

u BL na ulicama jedno 30% nosi masku, i jedno 10% ispod vrata. Samo opušteno.

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.