April 30, 20205 yr @Milošica Ali mi svakog dana imamo novih koliko oni imaju ukupno active cases.238 vs 7300Oni ce sad da cekaju i pripremaju se za drugi talas, a mi cemo i dalje da vozimo prvi pa sta nam bog da.
April 30, 20205 yr 2 hours ago, Redoran said: Jbt ja živim u zemlji koja se opredelila za varijantu sa kolektivnim zabranama i kućnim pritvorom, i evo posle 5-6 nedelja svi znamo napamet kakav je dril kada nailazi vikend ili državni praznik. Jer su mere uvek iste i konzistentne, ekipa ih samo formalno potvrdi i to u ponedeljak za sledeći vikend ili praznik. Opekli se prvog vikenda i naučili lekciju. Nema nikakvih najava da je pobeda iza ugla i da uskoro relaksiramo, nego samo idu spotovi tipa "boj se bije, bije i zato ostani kod kuće". Ima milion problema naravno, ali barem ljudima nije polomljen mozak tako da liči na ringišpil u gospodarevoj glavi. Da sam u Srbiji mislim da bih prvo flipnuo od tog šizofrenog lideršipa i mera koje ne mogu jednu nedelju da prežive u istom obliku, pa tek onda od blesavog naroda kome možeš da uzmeš lebac iz usta i pare iz džepa ali mojne da mu diraš u kafić i kladionicu. Radio sam juče deo za Srbiju na uporednom pregledu "stay-at-home" mera u raznim evropskim državama koje je radila jedna velika međunarodna advokatska firma. Uočio sam nekoliko stvari: - Većina zemalja je ovo regulisala nalozima i odlukama nadležnih ministara ili drugih zdravstvenih vlasti, ne uvođenjem vanrednog stanja. Neke čak imaju mogućnost da se pojedine mere različito implementiraju na lokalnom ili regionalnom nivou (mislim Švajcarska, Holandija i UK); - U svim zemljama osim Srbije je trajanje tih mera tačno vremenski određeno, tj. zna se tačan datum do kog iste traju. Jedina zemlja koja nema određen taj datum je Srbija; - Skoro sve zemlje su ograničenje kretanja regulisale inicijalnim aktom, sa 1 ili 2 izmene u toku trajanja mera, uglavnom ili produženje roka do koga se primenjuju ili neke sitne izmene (npr. Bugarska je u jednom trenutku dozvolila kretanje po parkovima). Sa druge strane imamo Srbiju, čija je Uredba o merama za vreme vanrednog stanja za 40 dana menjana 11 puta; Suma sumarum, jasno je da ova zemlja niti ima bilo kakav plan, niti bilo kakvu ideju kako se ponašati u ovakvim situacijama. Doduše, slično se ponaša i u redovnim okolnostima, pa se kod nas neki zakoni komplet menjaju na svake 3-4 godine, ne stigneš ni da ih razradiš kako treba. Ni većeg i glomaznijeg državnog aparata, ni manje efikasnosti u onome što radi.
April 30, 20205 yr 5 minutes ago, dillinger said: A turisti, privrednici, studenti, kamiondzije, ne prelaze im granice? Kada je počela kriza imao si odliv tih kategorija a ne priliv kako su uvođene zabrane. Pečalbari u povratku su ti čisti, masovni i konstantni plus u epidemiološkom smislu. Edited April 30, 20205 yr by slow
April 30, 20205 yr 7 minutes ago, BlackGeorge said: Jutros oko 9 sam išao u prodavnicu. Video sam nekih 30-ak ljudi, samo je još jedan nosio masku kao ja. Jel smo to i zvanično pobedili virus? I zvanično i nezvanično. Jedino masovnije nošenje maski sam primetio na otvorenim pijacama. I u redovima ispred banaka. Ostalo sve gologuzija
April 30, 20205 yr 2 minutes ago, Ayatollah said: Sa druge strane imamo Srbiju, čija je Uredba o merama za vreme vanrednog stanja za 40 dana menjana 11 puta; ključ što bi se reklo ne znaju gde biju
April 30, 20205 yr Da, to je veliki bezobrazluk. Ne bi trebalo da dopuštaju ulaz u prodavnice bez maski i rukavica.bilo bi dobro da pre toga raspishu obavezno noshenje sa preciznim i detaljnim uputstvom, onda raznesu pakete opreme ugrozenim kategorijama po kucama. zajedno sa preciznim i detaljnim uputstvom. koje se emituje na televizoru na svako nekoliko. i takodje da se majmuni na televizoru kriju maskama, takodje detaljno i precizno. sa akcentom na predsednika drzave, epidemiologe i ministra obrazovanja, poshto oni ispadaju najkreativniji. to ako drzava hoce da narod nosi maske, bez ulazenja u njihovu efikasnost.sent from bubamoto
April 30, 20205 yr 7 minutes ago, slow said: Da, to je veliki bezobrazluk. Ne bi trebalo da dopuštaju ulaz u prodavnice bez maski i rukavica. Zaboravih da kažem od ukupno 30-ak ljudi koje sam video na relaciji kuća-radnja. Od njih 30 petoro u radnji - nijedan nije imao masku. Ovaj jedan sa maskom kojeg spomenuh se šetao ulicom. Sve ovo ne menja činjenicu da si apsolutno u pravu. Tri prodavačice u radnji - sve tri imaju i masku i rukavice kao ja. Na ulazu u market piše da može maximalno dvoje da uđu, što se nažalost ne poštuje.
April 30, 20205 yr I te maske sto nose mislite da ih nose jednokratno? Dosta njih nosi istu masku par dana, ima ljudi kojima je skoro nemoguce trositi 3000-4000 mesecno na maske. Bolje da su onih 100 evra po gradjanu ulozili u smanjenje cena maski, da je 30ak din Edit slicno rekla buba Edited April 30, 20205 yr by InvisibleLight
April 30, 20205 yr 6 minutes ago, gospa buba said: bilo bi dobro da pre toga raspishu obavezno noshenje sa preciznim i detaljnim uputstvom, onda raznesu pakete opreme ugrozenim kategorijama po kucama. zajedno sa preciznim i detaljnim uputstvom. koje se emituje na televizoru na svako nekoliko. i takodje da se majmuni na televizoru kriju maskama, takodje detaljno i precizno. sa akcentom na predsednika drzave, epidemiologe i ministra obrazovanja, poshto oni ispadaju najkreativniji. to ako drzava hoce da narod nosi maske, bez ulazenja u njihovu efikasnost. sent from bubamoto slažem se, tako bi trebalo
April 30, 20205 yr 13 minutes ago, BlackGeorge said: Zaboravih da kažem od ukupno 30-ak ljudi koje sam video na relaciji kuća-radnja. Od njih 30 petoro u radnji - nijedan nije imao masku. Ovaj jedan sa maskom kojeg spomenuh se šetao ulicom. Sve ovo ne menja činjenicu da si apsolutno u pravu. Tri prodavačice u radnji - sve tri imaju i masku i rukavice kao ja. Na ulazu u market piše da može maximalno dvoje da uđu, što se nažalost ne poštuje. https://www.bbc.com/serbian/lat/svet-52093095 Quote Od početka izbijanja epidemije korona virusa, zvaničan savet Svetske zdravstvene organizacije bio je jasan. Samo dva tipa ljudi treba da nose maske: oni koji su bolesni i pokazuju simptome, i oni koji se staraju o ljudima za koje se sumnja da imaju korona virus. Niko drugi ne mora da nosi maske za lice, a postoji nekoliko razloga za to.
April 30, 20205 yr I te maske sto nose mislite da ih nose jednokratno? Dosta njih nosi istu masku par dana, ima ljudi kojima je skoro nemoguce trositi 3000-4000 mesecno na maske. Bolje da su onih 100 evra po gradjanu ulozili u smanjenje cena maski, da je 30ak din Edit slicno rekla buba niko ne treba da da 3-4 mesechno, naravno da ce da nose isti masku koliko hocesh puta. mislim 10 maski 1000 dinara, puta chlanova porodice, bokte pita s kakvim prihodima, najbolje sve da ljudi daju na maske. i opet se vracam, smanjujemo, ne eliminishemo u potpunosti, i svaki mali doprinos vredi, i da ne izadjesh i da izadjesh sa maramom. ako hocemo. ako smo pobedili, jebiga nema veze, na kraju je svako sam, u knjizevnosti i zivotu plus naravno zabava sa szo. ali mora da se reshi shta cemo, nosimo maske ne nosimo niko, chuvamo stare, dizemo starachke domove u vazduh, dela moraju da budu najavljena rechima, mere moraju da budu jasne i obrazlozene. ne moze ni szo da nam odgovara kad su u pitanju maske, a kad dodje vakcina bice rotshildi reptili mislim moze. da ne kazem jeste i bice sent from bubamoto
April 30, 20205 yr Jbg kod mene u apoteci ni prodavci ( mislim da su tehnicari ako je i bitno) ne nose maske i to vec 10ak dana, koliko znam, mozda i duze
April 30, 20205 yr ovde u apoteci apsolutno nikad nisam nikog vido sa maskom, a svi znaju kolko cesto posecujem. ne kapiram najbolje.
April 30, 20205 yr 12 minutes ago, Блок_64 said: https://www.bbc.com/serbian/lat/svet-52093095 kakav bulshit. mislim da je prosecna kasirka u maksiju il reveu vise izlozena virusu nego li 99 posto drugih zanimanja. Edited April 30, 20205 yr by ToniAdams