Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

Od 18 do 5, kao i radnim danima

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

subota i nedelja slobodni?

11 minutes ago, ivy said:

@Shan Jan pa iduu dozvoljenu kupovinu od 04-07h

nego kad je za vikend policijski cas?

De si bre Ivy! Sad mozes i vikendom da letis :)

19 minutes ago, ivy said:

subota i nedelja slobodni?

da

11 hours ago, omiljeni said:

Voze jadni narod kao na rollercoasteru, ljudi su sluđeni više bukvalno ne znaju de udaraju. I onda ti pizdiš na 50 pojedinaca koji se pričeste za Uskrs ili što odu na FG na piknik. Pa čudno je da ih nije bilo 500 ili 1000 i u najmanjoj seoskoj crkvici. I čudno je u 18h uopšte i dalje ulaze u zgradu umesto da se samo prave ludi i nastave da se zajabavaju na šetalištu.

Uvek ćeš imati neki mali % debila koje ne može dovesti u red ništa, ni Norveška, ni Njemačka, ali ako se 90% ljudi ponašaju kao kompletne budale onda je očigledno u pitanju kriza leadershipa i to ogromnih razmera.

Ovo. Verovatno nije 90%, pre oko 60-70% ali ne menja suštinu. Lideršiptm je ključan u ovakvim situacijama i kada ga nema onda neće da valja. To se lepo videlo u USA i UK, a gde neće da se vidi u Srbiji. Kada bilo koji sistem ili organizaciju daš u ruke nesposobnim imbecilima onda u situacijama tipa rat, pandemija, slom ekonomije, invazija vanzemaljaca... možeš samo da se upucaš u čelo. Bukvalno sve će se odvijati stihijski i na mahove, pa ko živ - ko mrtav.

I još na sve to dođe potpuno poremećeni šizofreničar na vrhu piramide, da dosoli na ranu onako pošteno. Ja ne znam da li je više od 5% stanovništva u Srbiji trenutno u stanju da pohvata koja ograničenja su na snazi, koja nisu, šta može a šta ne može sledećeg vikenda, i pod kojim uslovima može ono što može. Narodu ne treba mnogo da zaključi da je manje-više sve to protokolarna zajebancija koju niko u stvarnosti ne sprovodi niti kontroliše, i naravno da će da napune šetališta, kafiće i molove čim im se ukaže prilika. Pri tome ih godinama, sistematski i besomučno, sa nacionalnih i svih mogućih frekvencija, bombarduju čitave armije šarlatana, nadrilekara, teoretičara svetske zavere i ostalih umobolnika. Pa ti ajde očekuj da neki pristojan procenat ljudi sve ovo shvati ozbiljno. Što kažeš u tvom postu, zapravo je čudo da ih i ovoliko ima koji se koliko-toliko čuvaju.

Jbt ja živim u zemlji koja se opredelila za varijantu sa kolektivnim zabranama i kućnim pritvorom, i evo posle 5-6 nedelja svi znamo napamet kakav je dril kada nailazi vikend ili državni praznik. Jer su mere uvek iste i konzistentne, ekipa ih samo formalno potvrdi i to u ponedeljak za sledeći vikend ili praznik. Opekli se prvog vikenda i naučili lekciju. Nema nikakvih najava da je pobeda iza ugla i da uskoro relaksiramo, nego samo idu spotovi tipa "boj se bije, bije i zato ostani kod kuće". Ima milion problema naravno, ali barem ljudima nije polomljen mozak tako da liči na ringišpil u gospodarevoj glavi. Da sam u Srbiji mislim da bih prvo flipnuo od tog šizofrenog lideršipa i mera koje ne mogu jednu nedelju da prežive u istom obliku, pa tek onda od blesavog naroda kome možeš da uzmeš lebac iz usta i pare iz džepa ali mojne da mu diraš u kafić i kladionicu.

Mislim da debelo gresite o procentu ljudi koji se ponasaju neodgovorno. Vidite par desetina budala na ulici i odma 90% ljudi ne postuje mere. Moj je utisak upravo suprotan, ako i 10% ne postuje. 

Ovo se vec kotrlja skoro pa 2 meseca, primetan je zamor materijala. Ovo je trenutak da politicari bodre svoje gradjane i kazu im da izdrze jos malo i zahvale se sto postuju mere. Al sto rece neko, ne moze vucic da odjednom ne bude vucic.

39 minutes ago, Shan Jan said:

Mislim da debelo gresite o procentu ljudi koji se ponasaju neodgovorno. Vidite par desetina budala na ulici i odma 90% ljudi ne postuje mere. Moj je utisak upravo suprotan, ako i 10% ne postuje. 

Ovo se vec kotrlja skoro pa 2 meseca, primetan je zamor materijala. Ovo je trenutak da politicari bodre svoje gradjane i kazu im da izdrze jos malo i zahvale se sto postuju mere. Al sto rece neko, ne moze vucic da odjednom ne bude vucic.

Ovo je i moj utisak u cjelini, ali rekao bih da ovi na vrhu ne dijele naše mišljenje. Nemam više snage za psiha ali da se bilo kojom riječju sinoć zahvalio građanima na svemu što su pretrpjeli?

Slušajući Kona i Jankovića stekao se utisak da smo dobro prošli uprkos, a ne zbog toga kako su se ljudi ponašali.

Nije sad bitno da li je 10% ili već koliko je. U gradovima zaista ima malo ljudi koji ozbiljno krše neka pravila normalna za ovakvu situaciju. Na žalost (ako je verovati pričama) u selima je totalno obrnuto.

Kod nas nije toliko problem šta je vlast uradila. Oni su zaista uradili dosta, čak i više nego što sam očekivao. Naravno bilo je i ozbiljnih grešaka, kao ponašanje direktora nekih domova stare i bolnica, ali to je za kriminalističku istragu. 

Zameram im za:

- neverovatno smaranje, do u sitna crevca, stvarima vezanim za koronu i to što su dozvolili lakrdijašima da pričaju gluposti (Nestorović, DrŽeks i sl.)

- što nisu zauzeli neki normalan stav nego su išli od "šopinga u Milano", preko "ko je bio u Milanu mora da nam se javi" do ovog sada "pobedili smo koronu"

- što su svoju nemoć da objasne ljudima kako da se ponašaju van kuće tokom epidemije rešili policijskim časom, gde svi ispaštaju zbog malog broja neodgovornih

- i najviše od svega, kad radikalska krv proradi u naprednjacima. Npr. Vučić jeste bio vešt oko nabavke opreme u ovim okolnostima. Ali da li svaki put mora da naglasi da je on nabavio xy respiratora, a da ovi prethodni nisu ni jedan. To je naravno gnusna laž jer su žuti kupili bar 100 u poslednjem mandatu pre ovih. I to su kupljene zaista ozbiljne mašine.

Sinoć Vučić kaže 1000 su kupili. Videli smo desetak u Novom Pazaru i možda 15 u kamionu u Nišu, nešto u VMC, kao i dva tri u kutijama u magacinu na Pinku. Neka su 200, ma neka su i 300, ali 1000 sigurno nisu ni sa onih 450 koliko je već bilo u Srbiji.

Kako su oni sada lepe pare oprali tu. Ko će da uradi popis?

I na kraju nije ni bitno, hvala Bogu da nam nije toliko ni trebalo, ali pobogu zašto moraju uvek da seru.

Mi smo sve nabavili, oni ništa, Đilas tajkun, za sve je kriva prethodna vlast,... aman bre.

Ali vrh svega je kad ide krol na tv o vođi i otpadnicima su smišljali kako da se domognu vlasti.

Tu televiziju je napravila država i oduvek je finansira država. Njen vlasnik je pravi tajkun, kao sa filma. Vozi jahte, ima avione, druži se džet setom. Malo se zaigra sa ljubavnicom, sin mu malo brzo vozi, ne plaća porez, ne poštuje zakone i pravila REM-a, ali sve se to pegla.

A taj "koji se borio za živote građana"? U redu, jeste, onako kako je umeo, ali brate to mu je posao. A ono kad je dobio stan u sred rata, to je bio patriotizam? 

• Author

Kada se poredi situacija u Srbiji i SLoveniji, mogu se lako uociti razlike...

KAKO JE SPREČENA KATASTROFA?

– Nakon što se prvi slučaj zaraženog sa novim korona virusom pojavio, pojavila se i panika u javnosti i među zaposlenima, zato što je dotična osoba par dana pre toga bila u ljubljanskom Urgentnom centru i u dodiru sa mnogo zaposlenih i ostalim pacijentima u čekaonici. Zaštitne mere su iz tog razloga ubrzo preduzete. Svi medicinski radnici su počeli da nose maske, češće da dezinfikuju ruke, koriste rukavice pri svakom kontaktu sa pacijentima. Epidemiolozi su odmah počeli da istražuju lanac kontakata sa zaraženom osobom u cilju što ranijeg zaustavljanja širenja virusa – kaže Dr Jovana Bekić za Ilovezrenjanin.

PRODAVNICE RADE NORMALNO, ZATO NEMA GUŽVI

– U prodavnicama ima dovoljno hrane, ljudi kupuju racionalno. Prvih nekoliko dana epidemije je zavladala panika, ljudi su počeli da kupuju zalihe hrane, toaletnog papira i ostalih stvari kao i u drugim državama, međutim, to se ubrzo smirilo. Skoro sve prodavnice sa hranom rade 8 – 20 h, tako da nema većih gužvi i redova. Nedeljom je sve zatvoreno, rade samo benzinske pumpe. Termin od 8 do 10 h je rezervisan za najstarije građane i trudnice. Pri ulasku u prodavnicu i pri boravku u istoj se poštuje socijalna distanca, svi nose maske.

SVE FUNKCIONIŠE I BEZ POLICIJSKOG ČASA

U Sloveniji nema vremenskog ograničenja kretanja ljudi?

– Policijskog časa nema, uopšte ga nisu uvodili. Ljudi ne smeju da napuštaju svoje opštine, ne smeju da se grupišu u grupe veće od 5 ljudi, dozvoljeno je druženje ljudi iz istog domaćinstva. Zabrana kretanja među opštinama je nastupila na snagu zato što su svi masovni hrlili na Bled, Portorož i ostala turistička mesta, čim je epidemija počela.

https://ilovezrenjanin.com/vesti-zrenjanin/dr-jovana-bekic-o-epidemiji-covid-19-u-sloveniji/

Ne znam da li je to neko pominjao ranije, ali nije zgoreg procititati opet. Samo iz ovog intervjua se vidi koliko su nam razlicite bile i mere i situacija i ponasanje...

Ja kad pročitam nešto o Sloveniji, čudim se da su nas trpeli i onih 70 godina koliko su nas trpeli.

Ako se gleda broj preminulih i nisu nešto bolji,s obzirom na broj stanovnika.

Edited by Milošica

Jutros oko 9 sam išao u prodavnicu. Video sam nekih 30-ak ljudi, samo je još jedan nosio masku kao ja.

Jel smo to i zvanično pobedili virus? 

Koliko Slovenaca se vratilo iz Italije i ostalih zapadnih zemalja u Sloveniju od početka krize? Malo ili nimalo, jer oni nisu pečalbari kao mi, Rumuni i ostala balkanska sirotinja. Ne možemo da se poredimo sa njima.

Edited by slow

1 minute ago, slow said:

Koliko Slovenaca se vratilo iz Italije i ostalih zapadnih zemalja u Sloveniju? Malo ili nimalo, jer oni nisu pečalbari kao mi i Rumuni i ostala balkanska sirotinja. Ne možemo da se poredimo sa njima.

A turisti, privrednici, studenti, kamiondzije, ne prelaze im granice? 

3 minutes ago, BlackGeorge said:

Jutros oko 9 sam išao u prodavnicu. Video sam nekih 30-ak ljudi, samo je još jedan nosio masku kao ja.

Jel smo to i zvanično pobedili virus? 

Da, to je veliki bezobrazluk. Ne bi trebalo da dopuštaju ulaz u prodavnice bez maski i rukavica.

Background Picker
Customize Layout