Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

• Author

@kud u maglu Simoviću

Kada će biti ukinuto vanredno stanje i ukinute mere?

"Precizne informacije ne može niko da da. Broj se kod nas održava na platou, kontrolišemo širenje infekcije i znamo šta radimo, ali moramo da budemo svesni da nam kolektivni imunitet gradi populacija radno aktivnog stanovništva. Vidimo u strukturi obolevanja da u toj grupi imamo najviše kovid pozitivnih pacijenata. To je dobro jer smo sačuvali najstariju i najmlađu populaciju, ali stepen kolektivnog imuniteta koji bi trebalo da širi bolest je oko 60-70 odsto. Toliko nas je potrebno da bude imuno da virus toliko oslabi da bude bezazlen", rekla je Kisić.

"Sad gradimo kolektivni imunitet, ali populacija starijih i dece jesu osetljivi. Kada bismo relaksirali sve mere, onda bi povratak u redovne aktivnosti onih čiji je kolektivni imunitet blizak srušio sve što smo postigli. Zato moramo da budemo pažljivi", dodala je ona.

"Pravi dokaz da je virus savladan je broj pacijenata koji je na respiratoru. I kada budemo imali većinu obolelih koji ne zahtevaju respiratore već smeštaj u ustanove kao što je Sajam, to će biti objektivan pokazatelj".

"Kada će se to desiti? To isključivo zavisi od nas".

Da li krizni štab može da izađe u susret roditeljima dece sa autizmom?

"Apsolutno je stručno opravdano da se za takve građane dozvole termini u periodima kada nije termin drugih osoba i kao takav biće predložen stručnom štabu", rekla je Kisić.

Zašto se izlečeni smeštaju sa obolelima?

"Oni jesu klinički izlečeni, ali su i dalje pozitivni i izlučuju virus i zato su opasni po druge. Oni su imuni na novo oboljenje i zato to okruženje ne može da utiče negativno na njih. Ali moraju biti izolovani od sredine dok ne dobiju drugi negativni nalaz", rekao je Stevanović.

Da li će deca ići u školu tokom leta?

Zato gledamo postepeno vraćanje dece u školske kolektive onda kada je to najbezbednije. Letnji period, sa visokim temperaturama, generalno jesu najbezbedniji kada su u pitanju infekcije koje se šire kapljičnim putem. Termini u julu jesu nepopularni i roditelji ne bi to prihvatili sa velikim oduševljenjem, ali trebalo bi svi da budemo svesni da će se doneti odluka najbolja za našu decu. O tome će se pričati narednih nedelja, da bi se definisali vremenski okviri", rekla je Kisić.

Edited by Milosh76

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

1 minute ago, Milosh76 said:

Kada će biti ukinuto vanredno stanje i ukinute mere?

Sad gradimo kolektivni imunitet, ali populacija starijih i dece jesu osetljivi.

ovo mi zaparalo usi i kad je pricala

kako sad deca osetljiva? zar nije da gotovo ne oboljevaju..?

• Author

Zbog prenosenja

Ako će da maltretiraju decu da idu na 40 stepeni u škole u julu, što ih sada cimaju? Ne razumem šta će tamo da rade, ako pređu gradivo za drugo polugodište sada?

Edited by Arkadija

znaci ovo se vreme sem kao izvanredno gleda i kao jedan solidan raspust pa nece biti problema

sve sto sam mislila da znam sad ne znam

dkt kaze da je cilj smanjiti virulenciju virusa, da svi koji budu pozitivni budu to u laksoj formi, za sajam, a ne za bolnice

ispada da se veruje da kroz vreme on slabi..(ne misli na manje zarazenih, nego rece da ima manju virulenciju i..da ne ponavljam gornji red

zasto ocekuje da ce virus smanjiti virulenciju?

i kakav kurac gradjenje kolektivnog imuniteta na taj nacin? i sad ga kao gradimo kroz radno sposobno stanovnistvo. a kolko nas je zarazeno? a treba najmanje 60^ za taj kolektivni imunitet

Edited by InvisibleLight

1 minute ago, villiem said:

znaci ovo se vreme sem kao izvanredno gleda i kao jedan solidan raspust pa nece biti problema

Po onome ša mi sestra i sestrić pričaju, zatrpani su neprekidno. U pitanju je 6. razred, i nije bilo dana da klinac nije pisao nešto, radio domaće, pravio projekte za oto, čak i iz muzičkog, sve se to šalje nastavnicima. Jbt, ako stvarno ovo smatraju zajebancijom i raspustom onda su stvarno jebeno dno. Pogotovu što sigurno postoje deca koja su osetila ou epidemiju, na neki ružan način i umesto da ih sve pošalju preko leta na oporavak od svega, neee, oni će u jebenu školu-

Sta je onaj jutros rekao, da se nada da vanredno stanje ukida krajem aprila???

Na sajmu krecu u strajk gladju, jos nisu dobili rezultate prvog tesriranja od pre 2 nedelje.

• Author

On se nada, ne bi da obecava... realnije je posle Djurdjevdana

1 hour ago, radisa said:

Cek, treba prvo da umre, pa tek onda da vaskrsne...

Procitah ovu izuzetnu razmenu transcedetalnih misli, pa se zapitah: Gde se dedose ona moja i ina remek-dela sa jucerasnje diskusije?

Nista manje znacajno: cetvrti dan zaredom odnos zarazenih u odnosu na broj testiranih je negde izmedju 12 i 13% (doduse danas nesto jace od 13.07%).  U poslednjih 12 dana ovaj odnos je poprimio znacajnu negativnu korelaciju (p = 0.033 i korelacoponi koeficijent od -0.608).

30 minutes ago, InvisibleLight said:

ovo mi zaparalo usi i kad je pricala

kako sad deca osetljiva? zar nije da gotovo ne oboljevaju..?

A danilo? :(

Kakav crni kraj aprila

Edited by ToniAdams

34 minutes ago, dillinger said:

Osnovni utisak - kakvi god da budu rezultati mi moramo pokrenuti ekonomiju nakon Uskrsa, najkasnije iza 1.maja. To je poruka I ove konferencije I jutrosnjeg obracanja AV. Stari I deca I dalje zatvoreni ostali moraju raditi. 

Imam i ja takav utisak već par dana. Mislim da ni oni sami više ne znaju šta bi i kako osim da moraju da preseku sa ovim u nekom trenutku. Očekujem da u periodu između Uskrsa i Đurđevdana periodično zatežu mere do maksimuma, nakon čega se saopštava da smo najveći deo posla uradili i da možemo da se vratimo normalnim aktivnostima, s tim da škole i dalje ostaju zatvorene, stariji možda dobijaju ausvajz™ par sati dnevno do daljeg i to je to.

Alternativa je da se mrcvarimo ovako bukvalno čitavog leta, taman dok ne naiđe famozni drugi talas. 

Bukvalno ne znam šta je gore od ta dva.

11 minutes ago, InvisibleLight said:

sve sto sam mislila da znam sad ne znam

dkt kaze da je cilj smanjiti virulenciju virusa, da svi koji budu pozitivni budu to u laksoj formi, za sajam, a ne za bolnice

ispada da se veruje da kroz vreme on slabi..(ne misli na manje zarazenih, nego rece da ima manju virulenciju i..da ne ponavljam gornji red

zasto ocekuje da ce virus smanjiti virulenciju?

i kakav kurac gradjenje kolektivnog imuniteta na taj nacin? i sad ga kao gradimo kroz radno sposobno stanovnistvo. a kolko nas je zarazeno? a treba najmanje 60^ za taj kolektivni imunitet

Tako i meni zvuci, kao da misle da ce oslabiti? Oni nesto znaju sto svet ne zna? Kakav kolektivni imunitet kada nemamo pojma jos uveg gde je virus ni gde je vec prosao?  Testirali samo samo 18k (manje od 0.3%), potvrdeno zarazenih je u promilima, a testove na antitela jos ni nemamo. Slusao dam danas i Cuomo-a (guvernera Njujorka) na istu temu. Treba prvo da se razviju i proizvedu testovi kako na prisustvo virusa tako i na prisustvo antitela i to u kolicini da moze da se testira veci deo populacije u roku od par nedelja- te da se na osnovu te slike i tih rezultata napravi struktura i plan ukidanja mera

Sve se to znalo i ranije,hteli su do kraja maja ovako,ali i to je postao visok datum zbog ekonomije

10 minutes ago, Arkadija said:

Po onome ša mi sestra i sestrić pričaju, zatrpani su neprekidno. U pitanju je 6. razred, i nije bilo dana da klinac nije pisao nešto, radio domaće, pravio projekte za oto, čak i iz muzičkog, sve se to šalje nastavnicima. Jbt, ako stvarno ovo smatraju zajebancijom i raspustom onda su stvarno jebeno dno. Pogotovu što sigurno postoje deca koja su osetila ou epidemiju, na neki ružan način i umesto da ih sve pošalju preko leta na oporavak od svega, neee, oni će u jebenu školu-

Ne znam sta da kazem, stvarno, nisam  pratio izjave danas, samo ovo o skolama.. da, rade deca koliko mogu, da li je regularno ili ne... shvatam zasto tako razmisljaju ali mi se cini da nece da moze..  bas da bude neprekidno

Ne ide ni visim sistemima... i ne treba taj multitasking dok ne vidimo kako pandemija ide

Background Picker
Customize Layout