March 27, 20205 yr 25 minutes ago, villiem said: Struka je prihvatila, moguce zato sto ce se na jednom nivou lakse kretati, to bi bilo od znacaja da se popune svi kreveti i da postoji jaca cirkulacija, pretpostavljam da ce podeliti ekipe po blokovima radi te lakse kontrole.Ovo ne znaci da nije tako kako si opisao, samo mi se cini da su medicinari ti koji mogu da kazu, ovo mi smeta, ovo ne moze i sl.U domovima ne bi mogli da se aktiviraju svi koji treba da rade u istom trenutku, ako bi bila frka.Na zalost ovde se pacijenti malo sta pitaju, to je tako i ako bude zestoko onda je to normalno isklucivanje komfora zbog funkcionisanja Nista od ovog sto si napisao realno nije dovoljno objasnjenje. Nece da radi sa 3000 ljudi jedna ekipa od deset ljudi pa da im je lakse da cirkulisu na jednom spratu umesto na cetiri, isto vazi i za popunjenost kreveta, isto vazi za podelu po blokovima koja je jos laksa u organizovanom i vec izdeljenom prostoru. Ovakve mere bih razumeo u slucajevima kad je potrebno negde izolovati nekoliko desetina hiljada ljudi ali za kapacitet od maksimum 3000 ljudi je bilo pristojnijih, dostojanstvenijih i, sto je u ovom slucaju veoma vazno, higijenskijih resenja. Mi pricamo o ljudima koji ce tamo provesti tri nedelje (to ako uopste verujes u bilo sta sto ovi dripci pricaju) a ne o nekom tranzitnom mestu. Tri nedelje ce 3000 ljudi 24 sati dnevno da jedu, seru, pishaju i tusiraju se u ogradjenom toru koji ima samo prinudna sredstva za obavljanje osnovne higijene, improvizovane tuseve, drljave toalete i okrugle stolove sa cetiri drvene stolice na koje ne mozes istovremeno da stavis ni cetiri vojne manjerke a kamoli tanjir ili, ne daj Boze, tacnu sa obrokom. U isto vreme u istom gradu imas prazan prostor slicnog kapaciteta na kojem ljudi mogu da budu jos izolovaniji u neuporedivo povoljnijim higijenskim uslovima, sa sopstvenim toaletima i tusevima, a ti ga ne koristis jer... se na jednom nivou lakse kretati pa ce da postoji jaca cirkulacija. Jos niko da pita onu budaletinu koja je iznela "argument" o nekom ko umre na cetvrtom spratu pa ce biti muke da se dezinfikuje taj deo prostora, kako on zamislja da ce neko tamo da umre ako je ovo prostor za osobe s blazim sindromima ili samo registrovanim virusom. Zar tezi i komplikovaniji slucajevi i oni koji se takvim pokazu ne bi trebalo da budu u bolnicama, na respiratorima? Uostalom, ako je "struci" lakse da ovako odrzavaju bolesnike zasto se bolnice ovako i ne prave, nego prave onakve zgradurine s posebnim sobama. Znam, znam da to nije isto, pitanje je retoricko. Meni ovo deluje kao da je neko od ovih pridoslih Kineza objasnio kako su to oni improvizovali za sedam dana pa hajde i mi da uradimo slicno, bez prevelikog razmisljanja o razlici u brojkama kojima se barata. Plus se standardno vodilo racuna da sve ispadne sto je moguce jeftinije jer, naravno, nije bolesnik i njegov komfor bitan. Sto se struke tice, eto, isposlovali su natkasne i zastore. Hvala im na tome, ogromna je hrabrost bila potrebna da se uputi ta gromopucateljna kritika. Edited March 27, 20205 yr by harper
March 27, 20205 yr 59 minutes ago, renne said: Moj otac je jedva preživeo vakcinaciju, ne znam ni kako su uspelli da ga izvuku +1000 I moja mama kad se vakcinisala,nakon toga se tako razbolela,izvukla se posle duzeg oporavka.
March 27, 20205 yr Quote “Ispadaju nam epidemiolozi polako jedan po jedan. Imamo pet epidemiologa u Vojvodini koji imaju upalu pluća. Ljudi šesnaest, sedamnaest dana rade, a još nismo ni krenuli. Sad će ključni udar da bude na infektologe, anesteziologe, zdravstvene radnike koji će da leče pacijente”, izjavio je jutros pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković.
March 27, 20205 yr 1 hour ago, Ros said: i to direktno proizvodjacu. da se ne bi ista slucajno zalepilo na naprednjackim rukama Taj se godinama bavi humanitarnim radom i zna sve trikove kako se od donatora izvlace pare na foru. Uradio je ovo kao i sve sto u zivotu radi, brzo, temeljno, promisljeno i bez previse galame po medijima.
March 27, 20205 yr “Ispadaju nam epidemiolozi polako jedan po jedan. Imamo pet epidemiologa u Vojvodini koji imaju upalu pluća. Ljudi šesnaest, sedamnaest dana rade, a još nismo ni krenuli. Sad će ključni udar da bude na infektologe, anesteziologe, zdravstvene radnike koji će da leče pacijente”, izjavio je jutros pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković. To je sad do "države", videlo se odavno da je prioritet da se med radnici zaštite... ... Shiit has hit the fan...
March 27, 20205 yr 34 minutes ago, vememah said: Kojim se akrobacijama ti baviš da odbraniš očiglednu budalaštinu. sam si postovao ovu krivu: izbroj koliko dana ona traje od dvadesetog marta do kraja juna. To je taj interval od sto dana. Kriva je asimetrična ali je to to. Sto dana, 4*25=100. Edited March 27, 20205 yr by slow
March 27, 20205 yr 37 minutes ago, harper said: Nista od ovog sto si napisao realno nije dovoljno objasnjenje. Nece da radi sa 3000 ljudi jedna ekipa od deset ljudi pa da im je lakse da cirkulisu na jednom spratu umesto na cetiri, isto vazi i za popunjenost kreveta, isto vazi za podelu po blokovima koja je jos laksa u organizovanom i vec izdeljenom prostoru. Ovakve mere bih razumeo u slucajevima kad je potrebno negde izolovati nekoliko desetina hiljada ljudi ali za kapacitet od maksimum 3000 ljudi je bilo pristojnijih, dostojanstvenijih i, sto je u ovom slucaju veoma vazno, higijenskijih resenja. Mi pricamo o ljudima koji ce tamo provesti tri nedelje (to ako uopste verujes u bilo sta sto ovi dripci pricaju) a ne o nekom tranzitnom mestu. Tri nedelje ce 3000 ljudi 24 sati dnevno da jedu, seru, pishaju i tusiraju se u ogradjenom toru koji ima samo prinudna sredstva za obavljanje osnovne higijene, improvizovane tuseve, drljave toalete i okrugle stolove sa cetiri drvene stolice na koje ne mozes istovremeno da stavis ni cetiri vojne manjerke a kamoli tanjir ili, ne daj Boze, tacnu sa obrokom. U isto vreme u istom gradu imas prazan prostor slicnog kapaciteta na kojem ljudi mogu da budu jos izolovaniji u neuporedivo povoljnijim higijenskim uslovima, sa sopstvenim toaletima i tusevima, a ti ga ne koristis jer... se na jednom nivou lakse kretati pa ce da postoji jaca cirkulacija. Jos niko da pita onu budaletinu koja je iznela "argument" o nekom ko umre na cetvrtom spratu pa ce biti muke da se dezinfikuje taj deo prostora, kako on zamislja da ce neko tamo da umre ako je ovo prostor za osobe s blazim sindromima ili samo registrovanim virusom. Zar tezi i komplikovaniji slucajevi i oni koji se takvim pokazu ne bi trebalo da budu u bolnicama, na respiratorima? Uostalom, ako je "struci" lakse da ovako odrzavaju bolesnike zasto se bolnice ovako i ne prave, nego prave onakve zgradurine s posebnim sobama. Znam, znam da to nije isto, pitanje je retoricko. Meni ovo deluje kao da je neko od ovih pridoslih Kineza objasnio kako su to oni improvizovali za sedam dana pa hajde i mi da uradimo slicno, bez prevelikog razmisljanja o razlici u brojkama kojima se barata. Plus se standardno vodilo racuna da sve ispadne sto je moguce jeftinije jer, naravno, nije bolesnik i njegov komfor bitan. Sto se struke tice, eto, isposlovali su natkasne i zastore. Hvala im na tome, ogromna je hrabrost bila potrebna da se uputi ta gromopucateljna kritika. Zgrade na spratove imaju vestacku i nedovoljnu ventilaciju, vise vestacku u odnosu na halu, namera im je, izmedju ostalog, da zastite sto vise medicinskih radnika, kolicina virusa povecava rizik i u zasticenim sredinama.Sve jeste kopija kineskog resenja, u principu bolnice jesu i spratne ali su spratovi podeljeni po celinama, ovo ovde je samo jedna celina, dodatni razlog bi bio bas taj da je kapacitet previse mali ako se kriva otme kontroli.To sta oni pricaju nema tezinu ako se prati stanje generalno i sa brojevima i sa resenjima koje druge zemlje primenjuju, dosta nih radi sa malih uspehom a one ciji su brojevi relativno povoljniji nemaju volje ili nemaju poziv da nam objasne sta da radimo i sa cime, imamo samo kinesku pomoc a oni kazu treba ovako, nema sada niko tu da njima nesto sugerise.Ja sigurno, kao svi ostali, ne zelim da tamo bilo ko udje samo imam razumevanja za potez, ne navijam, neka bude sto brze i lakse i ti budi u pravu, neka ne bude pun/prebacen kapacitet nikada Ako sam razumeo oni su vec ispraznili domove, pa je Kon opet rekao bolje prvo sajam Edited March 27, 20205 yr by villiem
March 27, 20205 yr pa cekaj slow, to nisu isti podaci. valjda se ovde prica o tome koliko dana posto je osoba zarazena pocinje da ispoljava simptome i/ili ostavlja doze virusa za sobom. pritom, ako treba opisivati neku distribuciju te vrste, imas srednju vrednost, neku meru disperzije, kao i kolicinu skewness/kurtosisa, i to ti je to. nema nikakvog izgovora za potenciranje bilo kakvih outliera kao bitnih parametara distribucije, jer se u slucaju malog broja outliera pre radi o gresci u merenju ili o minornoj heterogenoj populaciji koja se tu ugnezdila.
March 27, 20205 yr Evo ga i ovaj se javio:https://www.nedeljnik.rs/red-za-maske-i-asepsol-neverovatni-duh-biljane-srbljanovic-i-potreba-za-pozitivnim-pricama-dnevnik-verana-matica-na-nedeljnik-rs/?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR3mM2WNyM_x0aVG53v2UOmTFk9Rg8LDsPt7_6BLt2BkkT-FXNavDCo44QU#Echobox=1585241879 Red za maske i asepsol, neverovatni duh Biljane Srbljanović i potreba za pozitivnim pričama: Dnevnik Verana Matića ... Shiit has hit the fan...
March 27, 20205 yr 37 minutes ago, harper said: Taj se godinama bavi humanitarnim radom i zna sve trikove kako se od donatora izvlace pare na foru. Uradio je ovo kao i sve sto u zivotu radi, brzo, temeljno, promisljeno i bez previse galame po medijima. jos uz sve to je pozvao i ostale koji zele da pomognu da uskoce sa donacijama. na vec pripremljen racun, i pripremljenim terenom za narudzbe i dostave. sto je samo po sebi vrlo zajeban zadatak ovih dana
March 27, 20205 yr 1 hour ago, mraki said: 1.75% smrtnost kod nas. Na svetskom nivou je preko 4% čini mi se, u Italiji oko 10%. Da,ali pogledaj koliko je koja zemlja testirala,kao i u kojoj fazi se nalazi Italija,a u kojoj mi.
March 27, 20205 yr Da je testirano više, smrtnost bi bila još manja. Edited March 27, 20205 yr by mraki
March 27, 20205 yr 45 minutes ago, slow said: U ovom slučaju 20% procenata zaraženih mogu da prenesu 80% virusa, posebno na nova područja. Ako imaš mali procenat zaraženih sa dugom inkubacijom oni će ti kao superprenosioci napraviti najviše problema. U lokalu imaš braunovo kretanje, i onda imaš ogroman jump na drugu lokaciju. Ovo izgleda tacno, zato verovatno i govore da zakljucavanje nije dovoljno
March 27, 20205 yr 8 minutes ago, villiem said: Zgrade na spratove imaju vestacku i nedovoljnu ventilaciju, vise vestacku u odnosu na halu, namera im je, izmedju ostalog, da zastite sto vise medicinskih radnika, kolicina virusa povecava rizik i u zasticenim sredinama.Sve jeste kopija kineskog resenja, u principu bolnice jesu i spratne ali su spratovi podeljeni po celinama, ovo ovde je samo jedna celina, dodatni razlog bi bio bas taj da je kapacitet previse mali ako se kriva otme kontroli.To sta oni pricaju nema tezinu ako se prati stanje generalno i sa brojevima i sa resenjima koje druge zemlje primenjuju, dosta nih radi sa malih uspehom a one ciji su brojevi relativno povoljniji nemaju volje ili nemaju poziv da nam objasne sta da radimo i sa cime, imamo samo kinesku pomoc a oni kazu treba ovako, nema sada niko tu da njima nesto sugerise.Ja sigurno, kao svi ostali, ne zelim da tamo bilo ko udje samo imam razumevanja za potez, ne navijam, neka bude sto brze i lakse i ti budi u pravu, neka ne bude pun/prebacen kapacitet nikada Ako sam razumeo oni su vec ispraznili domove, pa je Kon opet rekao bolje prvo sajam Iskreno, ne razumem kako je bolje odrzavati prirodnu ventilaciju za 3.000 ljudi u jednom zatvorenom prostoru nego u 3.000 pojedinacnih jedinica na cetiri sprata koje sve imaju komforne i funkcionalne prozore (za razliku od Sajma) unutar koherentnog prostora koji je i sam izolovan i ogradjen (Studentski grad). Bolnice su podeljene po celinama, naravno, ali su podeljene u zavisnosti od tipa oboljenja, ovde govorimo o jednom tipu bolesti i bolesnicima koji su, kako je objasnjeno, u laksoj fazi oboljenja. No, sve i da tvoji argumenti vaze (mada ja Konu nista ne verujem kad je u pitanju organizacija) moje primedbe na kompleksnost odrzavanja minimalnih higijenskih i drugih uslova u nefunkcionalnom prostoru koji nije predvidjen za ovakve avanture, u situaciji kada postoje adekvatniji prostori, cini mi se da jos uvek stoje. Meni se cini da ovo sa Sajmom nije mera izlecenja vec kontrole a kontrola se najbolje organizuje sto je moguce vecom koncentracijom. Otuda stoji stav da Sajam nije pretvoren u improvizovanu bolnicu vec u koncentracioni logor, a takvi logori su i pre ove pandemije bili jedna od paradigmi organizacije modernog kineskog drustva. To je njihovo iskustvo koje koristimo bez adaptacije na nase uslove a ne medicinsko.
March 27, 20205 yr Još jednom se potvrđuje koliko je genijalan bio projekat Hale 1 Bgd Sajma, kao višenamenskog objekta. Ne dopada mi se ovo tviter prostačenje od nekog ko piše knjige, obraća se javnosti. Protivnika treba napadati oružjem koje mu je nepoznato, za koje nije obučen ili nije navikao da koristi. Edited March 27, 20205 yr by halloween